8 módszer, amellyel az AI javítja a Spotify zenei élményét

Kulcs elvitelek

  • A Spotify a kulisszák mögötti eszközökön kívül számos előlapi funkcióhoz használja az AI-t.

  • Spotify A becsomagolt és a személyre szabott ajánlások két példa arra, hogy a Spotify MI-t használ.

  • Saját lejátszási listák létrehozásához is használhatja a Spotify mesterséges intelligenciáját.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

Kipróbáltad a Spotify AI DJ-t, de tudtad, hogy a streaming óriás rengeteg más módon is használja a mesterséges intelligenciát a hallgatási élmény javítására? Néhányan a színfalak mögött dolgoznak, míg mások nyilvánvalóbbak, de a Spotify mesterséges intelligencia segítségével javítja az élményt.

1 A Spotify mesterséges intelligenciát használ a Discover Weekly szolgáltatáshoz

A Discover Weekly az egyik legnépszerűbb módja a csodálatos új számok megtalálásának, a Spotify pedig minden hétfőn frissíti a lejátszási listát. De tudtad, hogy mindez az AI erejének köszönhetően működik?

Ha zenét hallgat a Spotify-on, akkor az követi kedvenc műfajait, előadóit és egyebeket. Ezen információk felhasználásával a Spotify átfogó szűrőeszközöket használ – a természetes nyelvi feldolgozáson (NLP) túl – annak meghatározására, hogy mely dalokat hallgatná a leginkább.

Az eredmény: hetente 30 dal kerül ugyanarra a lejátszási listára. Ha pedig módosítani szeretné a kapott ajánlásokat, fontolja meg ezeken a Spotify-webhelyeken, hogy megtalálja azokat a lejátszási listákat, amelyek tetszeni fognak.

2. Egy év zenei emlékeket hoz a Spotify csomaggal

Ha olyan vagy, mint mi, mindig izgatottan várod, hogy minden év végén megjelenjen a Spotify Wrapped. A Spotify az adatok alapján állítja össze a Spotify Wrapped-et az alapján, hogy mennyi ideig hallgatja a dalokat, és háttéralgoritmusai az összes információt egy listába helyezik, amelyet minden év végén élvezhet. Ezek az adatok lehetővé teszik a Spotify számára, hogy statisztikákat állítson össze, például a teljes hallgatási perceket.

A Spotify Wrapped minden év október végéig követi a hallgatott zenéket, és a korábbi évek lejátszási listáit is elérheti, ha rákeres a „Legnépszerűbb dalaira [Year]” a keresősávban. Ha már itt tartunk…

3 Pontosabban keressen tartalmat

Ha valaha is elgondolkozott már azon, hogy a Spotify keresőmotorja miért olyan pontos most, az AI-nak nagy szerepe van. Ez egy másik példa arra, hogy a streaming cég NLP-t használ annak meghatározására, hogy mit keresnek a felhasználók, és mint a 2022-es Spotify blogbejegyzés Kiderült, hogy az NLP akkor is működik, ha podcast-epizódokat kell keresnie.

Az NLP segítségével mostantól konkrét kifejezések begépelése nélkül is megtalálhatja a kívánt tartalmat. Elgépelési hibák esetén is találsz dalokat, és kereshetsz szövegek alapján is. Mind a dalok, mind a podcastok esetében a kapcsolódó kifejezéseket is használhatja, hogy pontosan megtalálja a kívánt dolgokat.

Ha a legtöbbet szeretné kihozni Spotify-élményéből, érdemes elolvasnia a Spotify speciális keresési paramétereinek használatáról szóló útmutatónkat.

4 Értse meg a szöveget különböző nyelveken a Spotify Podcast Voice Translation segítségével

A Spotify 2020 óta jelentős mennyiségű időt és pénzt fektetett a podcastokba, és jó példa volt a nagynevű exkluzív műsorokra való feliratkozás. Annak érdekében, hogy a tartalom mindenki számára elérhetőbb legyen, a Spotify kísérletezett egy maroknyi műsor különböző nyelvekre történő lefordításával is.

2023 szeptemberében A Spotify bejelentette tesztelte Lex Fridman, a fotelszakértő és Steven Bartlett műsorainak fordítását. A cikk írásakor, 2024 márciusában ezeket a műsorokat lefordították spanyolra. Az összes lefordított podcast-epizódot megtekintheti a Spotify-on keresztül Hangfordítás szakasz.

A hangfordítás még csak a kezdeti szakaszban van, de a Spotify bejelentette, hogy reméli, hogy a funkciót több nyelvre és alkotóra is kiterjesztik.

5 A mesterséges intelligencia használata a nap megszólaltatására a Daylists segítségével

Lehetetlen, hogy ne találjunk legalább egy lejátszási listát a napod megszólaltatására a Spotify-on, és a cég mesterséges intelligenciát használt a Daylist funkció létrehozásához. A Spotify mesterséges intelligencia technológiája meghatározza azokat a műfajokat, amelyeket általában különböző időpontokban hallgat. Például szerda délutánonként általában ausztrál indie és alternatív zenét hallgatok (a Spotify szerint egyébként). Ennek alapján a Spotify hasonló műfajokat állít össze.

Napi listája a nap folyamán különböző időpontokban frissül, és a képernyő tetején láthatja, hogy mikor esedékes a következő frissítés. Olyan dalok keverékét találja, amelyeket már hallgatott, és olyan dalokat, amelyeket talán még nem hallott.

A napi lista megtalálása néha meglehetősen nehézkes lehet, de van egy teljes útmutatónk a Spotify Daylist megtalálásához. Annak érdekében, hogy ne veszítse el a lejátszási listát, feltétlenül nyomja meg a + ikont a mentéshez.

6 A mesterséges intelligencia segít a sértő tartalom megjelölésében

Míg a Spotify a mesterséges intelligencia segítségével számos kellemes felhasználói élményt biztosít, számos alapvető háttérfunkciót is ellát. Ezek közül vitathatatlanul a legfontosabb az, hogy segít a Spotifynak a sértő tartalmak gyors megjelölésében és eltávolításában a felhasználók biztonsága érdekében.

2022 októberében A Spotify felvásárolta Kinzen, a sértő tartalmak eltávolítására szakosodott cég. A vállalatok 2020 óta dolgoznak együtt, a Spotify a Kinzen mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a káros tartalmakat több nyelven, így könnyebbé válik a potenciálisan káros hanganyagok gyors eltávolítása.

Ha meg akarja védeni magát (vagy szeretteit) a kellemetlen dalszövegek és nem csak a sértő tartalmak ellen, számos dolgot megtehet maga is. Például kiszűrheti az explicit szövegeket a Spotify-on.

7 A Spotify mesterséges intelligenciát használ a kezdőképernyőre vonatkozó ajánlások megjelenítéséhez

A Spotify kiválóan képes ajánlásokat küldeni minden felhasználónak, és az AI jelentős szerepet játszik. A háttéralgoritmusok nyomon követik a podcastokat és a hallgatott dalokat, mielőtt hasonló témákat javasolnának, így azonnal elérheti őket. Ezt működés közben a „Műsorok, amelyek tetszhetnek” részben és a „Legutóbbi hallgatásai alapján” részben láthatja. Amint arról beszámolt Reuters 2023-ban a Spotify azt is bejelentette, hogy nagy nyelvi modelleket (LLM) használ a podcast- és hangoskönyv-javaslatok javítására.

Ha kibontja az ajánlásokat, láthatja a Spotify által javasolt lejátszási listák és műsorok teljes listáját. Ha még élvezetesebbé szeretné tenni az alkalmazásban szerzett élményt, tekintse meg ezeket a rejtett Spotify-szolgáltatásokat.

8 Használjon mesterséges intelligencia által generált lejátszási listákat – amikor elindulnak

Bár már korábban is rengeteg személyre szabott lejátszási listához lehetett hozzáférni, a Spotify bevezeti azt a funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a mesterséges intelligencia segítségével lejátszási listákat hozzanak létre. Amikor új lejátszási listát hoz létre az alkalmazásban, választhat egy AI lejátszási lista létrehozása is. Ezután beszúrhat egy felszólítást (például: „Lejátszási lista létrehozása gyors ütemű táncszámokkal”).

A Spotify ezután létrehozza a lejátszási listát, és lehetővé teszi, hogy végighallgathassa a dalait, és törölje azokat, amelyek nem tetszenek. 2024 márciusától a Spotify mesterséges intelligencia lejátszási listája funkciója nem érhető el a legtöbb felhasználó számára, bár a fenti tweet alapján egyértelmű, hogy valami készül, és néhányszor felfedezték a vadonban.

A Spotify már használta az AI-t, hogy forradalmasítsa a zenei és podcast-streamelési iparágat a Spotify DJ-vel és számos más innovatív funkcióval. A Spotify mesterséges intelligenciájának egyes fejlesztései (pl. Daylists és AI által generált lejátszási listák) nyilvánvalóbbak, míg mások, például a sértő tartalmak megjelölése, a háttérben működnek. Mindez segít abban, hogy a Spotify megelőzze versenytársait.

  8 legjobb interaktív idővonal-készítő [Free & Paid]