XML vs. HTML: Mi a különbség?

Egy weboldal különféle nyelvek, technológiák és programok segítségével jön létre. A HTML és az XML a két széles körben használt webfejlesztési nyelv.

Az XML és a HTML egyaránt jelölőnyelvek de funkciókban és alkalmazásokban nagyon különböznek egymástól. Ebben a cikkben részletesen tárgyaljuk az XML és a HTML közötti különbségeket.

Mi az XML?

Az XML egy kiterjeszthető jelölőnyelv. Ez egy széles körben használt webnyelv adatok tárolására és átvitelére alkalmazások és szerverek között. Ez egy jelölőnyelv, amelyet az emberek vagy a gépek könnyen megértenek.

A HTML-től eltérően az XML lehetővé teszi a felhasználók számára címkék létrehozását, és önleíró jellegű. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testreszabott jelölőnyelvet hozzanak létre.

Például:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<note>  
 <to>Joy</to>  
<from>Mary</from> 
<heading>Reminder</heading>
<body>Family Dinner Tonight - 10pm </body>
</note>

Az első sor az XML verziót és a kódolást írja le. A második sor a dokumentum elemeit írja le, ami egy megjegyzés. A következő négy sor a felhasználó által definiált címkéket definiálja a következőhöz, innen, címsorhoz és törzshöz. Az utolsó sor pedig a gyökérelemet (

Az XML-t használják az adatok körbefűzésére a címkék köré; a fentiekhez hasonlóan az emlékeztető a Note címke köré van körbeölelve. Az olyan részletek, mint a to, innen, az adatok típusa és a tényleges adatok a to, innen, címsor és törzscímkék köré vannak csomagolva.

Az XML kódérzékeny. Az XML egyik legjelentősebb előnye, hogy lehetővé teszi az adatok egyszerű tárolását és szállítását. Könnyen kódolható, és támogatja a többnyelvű teszteket és az Unicode-ot.

Az XML jellemzői

 • Az XML segít az adatok hatékony tárolásában és egyik helyről a másikra történő átvitelében.
 • Jól felépített formátumú, és összehasonlításban nehéz megtanulni.
 • A HTML-lel ellentétben az XML címkék nincsenek előre definiálva; felhasználó által meghatározottak, így nem szükséges memorizálni őket.
 • Minden platform és alkalmazás támogatja az XML-t.
 • Dinamikus jellege miatt nem statikus weboldalak készítésére is használható.
  Jegyzet hozzáadása vázlatfájlhoz

Mi az a HTML?

A HTML egy hiperszöveg jelölőnyelv, amelyet weboldalak és alkalmazások létrehozására fejlesztettek ki. Ez egy jelölőnyelv előre meghatározott címkékkel. Az XML-lel ellentétben nem az adatátvitelt segíti, hanem az adatok megjelenítését.

A HTML-ben minden oldal hiperhivatkozásokon keresztül összekapcsolható a másikkal. A HTML lehetővé teszi grafikák, videók, hangok vagy egyéb multimédiás anyagok hatékony beágyazását a weboldalakra.

A HTML előre meghatározott címkékből és attribútumokból áll. A címkék a szögletes zárójelben (<>) vannak, az attribútumok pedig idézőjelekkel vannak írva.

Például:

<p>This is a paragraph.</p>   //Here <p> is a paragraph tag.
<p text-align=’center'> </p>  

Itt az igazítás egy attribútum, és idézőjelek között van megadva, amelyek a bekezdést a definíció szerint igazítják

A HTML nem érzékeny a kis- és nagybetűkre, és hibákat vagy elírási hibákat jelenít meg, ami azt jelenti, hogy nincs hatással a kódra még akkor sem, ha valamilyen szintaktikai hiba van, és ehelyett megjeleníti azt a weboldalon.

A HTML legjelentősebb előnye, hogy könnyen megérthető és megtanulható, és széles körben használt jelölőnyelv. A látott weboldalak többsége HTML használatával készült. A nyelvhez nincs szükség semmilyen szoftverre vagy további alkalmazásra, a kódok pedig szövegszerkesztőkkel írhatók, mint például a Notepad. Lehetővé teszi nagy fájlok tárolását a gyorsítótár funkció segítségével.

Bár egyszerű, a HTML sok kódolást igényel az olykor bonyolulttá váló weboldalak vagy alkalmazások fejlesztéséhez. Statikus weboldalakat hoz létre, de dinamikus oldalakat nem.

A HTML jellemzői

 • A HTML egy egyszerű nyelv; ennek megtanulásához nincs szükség kódolási szakértőre. A HTML kódokat bárki könnyen megértheti.
 • Ez egy kiváló módja annak, hogy megtanuljon kódolni egy kezdő számára, aki szeretne kódot tanulni.
 • A HTML a webfejlesztés szabványos nyelve.
 • Szinte minden böngészőn, platformon és alkalmazáson működik.
 • A HTML nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket, és nem sokat érintenek elírási vagy szintaktikai hibák.
 • Integrálható más webnyelvekkel, például XML-lel, CSS-sel és háttérkódoló nyelvekkel.
 • A nyelv gyorsan képeket, grafikákat, videókat és hangokat ad hozzá a weboldalakhoz.

XML vs. HTML

A fő különbség az XML és a HTML között, hogy a HTML-t kifejezetten weboldalak tervezésére és adatok megjelenítésére használják, míg az XML-t adatátvitelre és tárolásra használják. Az alábbi táblázat részletesen tárgyalja az XML és a HTML közötti különbségeket:

  A JetBrains RubyMine telepítése Linuxra

A ParameterXMLHTMLLanguageXML a HTML-hez hasonló kiterjeszthető jelölőnyelv, de előre definiált címkék nélkül. A HTML a Hypertext Markup Language rövidítése. A CasingXML megkülönbözteti a kis- és nagybetűket. A HTML nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között. A TagsXML lehetővé teszi címkék létrehozását az igényeknek és követelményeknek megfelelően. A HTML előre meghatározott címkékkel rendelkezik, amelyek segítségével weboldalakat lehet létrehozni.Cél Adattárolás és átvitel.Adatmegjelenítés vagy -megjelenítés.Hibák A hibák akadályozhatják az adatátvitelt vagy -tárolást, ezért ki kell javítani őket.Figyelmen kívül hagyja a kisebb hibákat.A beágyazást a hibák elkerülése érdekében megfelelően kell elvégezni .Nem befolyásolja a kódot, ha a beágyazás nem megfelelő tag.QuotesXML igényel idézőjeleket az attribútumértékek körül.HTML nem igényel Quotes.Object Support Az XML-ben az objektumokat olyan konvenciókkal kell kifejezni, mint az attribútumok és az elemek. A HTML natív objektumtámogatást kínál.Méret A hosszú kódok és a formázási megközelítés miatt viszonylag nagy dokumentumméret. Viszonylag kis dokumentumméret a rövid szintaxisnak és a formázott szövegnek köszönhetően. Fehér szóközök Az XML-ben fehér szóközök használhatók. A HTML-ben nem szabad szóközöket használni. Az XML formázása jelentős erőfeszítést igényel az alkalmazástípusok XML attribútumokhoz való leképezéséhez butes és elemek.Közvetlen adatleképezés biztosítása az alkalmazással.JavaScript integrációk XML DOM (Document Object Model) implementációt és leképezési kódot igényelnek.Nincs szükség további implementációra és leképezési kódra.A CurveXML tanulása összetett, mivel olyan technológiákat kell megtanulnia, mint a Schema, XML A DOM, XPath stb. A HTML megtanulása viszonylag egyszerű.

Az XML és HTML használati esetei

A szolgáltatásokhoz hasonlóan mindkét jelölőnyelv alkalmazásában különbözik.

Az XML használati esetei

 • Webes közzététel: Az XML interaktív és a felhasználó által testreszabott weboldalak létrehozására szolgál. Segít intuitívabb e-kereskedelmi alkalmazások létrehozásában. Segít az adatok tárolásában és átvitelében, ahelyett, hogy önmagában jelenítené meg azokat.
 • Webes keresés és webes feladatok automatizálása: Az XML nagyon egyszerűvé teszi a webes keresést azáltal, hogy meghatározza az adattípust a dokumentumban.
 • Általános alkalmazások: A nyelv híres az adatok tárolására, továbbítására és megjelenítésére szolgáló alkalmazásokról és eszközökről.
 • e-Business: Az eBusiness XML nyelvet valósít meg, hogy az EDI-t (Electronic Data Interchange) könnyebben elérhetővé tegye információcseréhez és mindenféle tranzakcióhoz.
 • Pervazív számítástechnika: Az XML strukturált és hordozható információtípusokat biztosít a vezeték nélküli számítástechnikai eszközökön, például mobiltelefonokon, PDA-kon stb.
 • Metaadat-alkalmazások: Az XML lehetővé teszi a metaadatok hordozható és újrafelhasználható formátumban történő kifejezését.
  Mi az Ultra Wideband, és miért van az iPhone 11-ben?

A HTML használati esetei

 • Weboldal fejlesztés: A HTML-t széles körben használják weblapok fejlesztésére. Adatok megjelenítésére szolgál.
 • Webes dokumentumkészítés: A HTML az interneten is segít dokumentumok létrehozásában. A webdokumentum három részből áll, a címből, a fejből és a törzsből, amelyeket HTML-címkék segítségével terveztek és hoztak létre.
 • Internetes navigáció: Ez a HTML egyik kiemelkedő és forradalmi alkalmazása. Hiperhivatkozásokon és hipertexteken keresztül a weboldalak egymáshoz kapcsolhatók. Segítségével a felhasználók könnyen navigálhatnak a weboldalak és webhelyek között.
 • Élvonalbeli funkciók: A HTML bemutatja a webhelykészítés legújabb funkcióit és trendjeit.
 • Kliensoldali tárhely: HTML5, a HTML legújabb verziója a kliensoldali tárolás fejlesztésére szolgál a localStorage és az IndexDB használatával.
 • Offline képességek használata: A HTML segíthet a böngészőadatok tárolásában még akkor is, ha az internet nem csatlakozik a gyorsítótár funkciójához.
 • Adatbevitel támogatása: A HTML5 szabványt és egy API-készletet is használnak az adatbevitel támogatására.
 • Játékfejlesztési felhasználás: HTML5, CSS3 és egy fénygyors JavaScript motor használható játékfejlesztéshez.

Következtetés

A HTML és az XML weboldalakat hoz létre, és együttműködik különféle alkalmazásokhoz. A HTML az adatok megjelenítésére és a weboldal szerkezetének leírására szolgál, míg az XML az adatok tárolására és továbbítására szolgál. A HTML egy egyszerű nyelv előre meghatározott címkékkel és attribútumokkal. Az XML egy szabványos nyelv. Mindkettő jelölőnyelv, és nélkülözhetetlen minden webhely- vagy alkalmazásfejlesztéshez.

Ezenkívül nézze meg a legjobb valós idejű HTML-szerkesztőt a webfejlesztéshez.

Élvezettel olvasta a cikket? Mit szólnál a világgal való megosztáshoz?