Windows 10 felhasználói fiók engedélyezése vagy letiltása

A Windows lehetővé teszi több helyi felhasználói fiók használatát ugyanazon az eszközön. Ez lehetővé teszi, hogy minden felhasználó saját fájltárolóval, személyre szabott asztallal és egyéni beállításokkal rendelkezzen.

Néha azonban le kell tiltania egy felhasználói fiókot anélkül, hogy törölné, mert a fiók törlése eltávolítja az összes fájlt, alkalmazást és személyre szabott beállítást. Egy fiók letiltása eltávolítja a fiók ikonját a bejelentkezési képernyőről és a menüből a felhasználóváltáshoz. Ez lehetővé teszi a fiók későbbi újraengedélyezését anélkül, hogy elveszítené adatait. A következőképpen engedélyezheti vagy letilthatja a felhasználói fiókot a Windows 10 rendszerben.

Megjegyzés: Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akik otthonukban vagy kisvállalkozásaikban Windows 10-et használnak. Ha a Windows 10 rendszert egy nagyobb vállalkozásban használja, valószínűleg nem lesz több helyi felhasználói fiók beállítva egy rendszeren, és ezek az eszközök valószínűleg egyébként is le lesznek tiltva.

Windows 10 Home és Pro felhasználók: Tiltsa le a felhasználói fiókokat a parancssorral

Függetlenül attól, hogy a Windows 10 melyik kiadását használja (Home, Pro vagy akár Enterprise), a Parancssor gyors parancsával engedélyezheti vagy letilthatja a helyi felhasználói fiókot. Noha a Windows 10 Pro felhasználók számára létezik grafikus mód is erre (amivel a következő részben foglalkozunk), a Parancssor mindenki számára elérhető és nagyon gyorsan.

  A teljesítményszabályozás engedélyezése a Windows 10 Fall Creators frissítésében

Először nyissa meg a Parancssort rendszergazdaként. Nyomja meg a Start gombot, írja be a „cmd” szót a keresőmezőbe, és a fő eredményként a „Parancssor” jelenik meg. Kattintson a jobb gombbal az eredményre, és válassza a „Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget.

A promptba írja be (vagy másolja és illessze be) a következő parancsot, ahol a letiltani kívánt felhasználói fiók neve:

net user  /active:no

A parancs befejezése után bezárhatja a Parancssort. A felhasználói fiók le lesz tiltva, és többé nem jelenik meg aktív fiókként a bejelentkezéshez. Ugyanezt a folyamatot megismételheti bármely más fiókkal, amelyet le szeretne tiltani.

Megjegyzés: Ha nem ismeri a fiók pontos nevét, írja be a net user parancsot, hogy megkapja az összes felhasználó teljes listáját.

  Programból való kilépés kényszerítése Windows 11 rendszeren

Ha újra szeretné engedélyezni a fiókot, nem kell mást tennie, mint megnyitni egy újabb emelt szintű parancssori munkamenetet, de az aktív: kapcsolóhoz az „igen” helyett a „nem”-et írja be. A parancs így fog kinézni, ismét lecserélve az engedélyezni kívánt felhasználói fiók nevével:

net user  /active:yes

Csak Windows 10 Pro felhasználóknak: Tiltsa le a felhasználói fiókot a Számítógép-kezelő eszközzel

Ehhez a módszerhez a Számítógép-kezelő eszközt fogjuk használni. Ez egy gyors és hatékony módja a számtalan adminisztrációs eszköz elérésének, mint például a Feladatütemező, a Teljesítményfigyelő, az Eszközkezelő, a Lemezkezelő és még sok más. A Windows 10 Pro és Enterprise felhasználók a Helyi felhasználók és csoportok szakaszban engedélyezhetik és korlátozhatják a felhasználók hozzáférését az eszközhöz. (Ha azonban Windows 10 Enterprise rendszert használ, akkor valószínűleg egy Active Directory tartomány tagja, és nem fogja használni, illetve nem fogja tudni elérni ezt az eszközt.)

  Az iOS, Android és Windows Phone alkalmazások árelőzményeinek megtekintése

Windows 10 Pro vagy Enterprise esetén nyissa meg a Start menüt, és keressen rá a „Számítógép-kezelés” kifejezésre.

Alternatív megoldásként megnyomhatja a Windows+X billentyűkombinációt, majd a Kiemelt felhasználók menüben válassza a „Számítógép-kezelés” lehetőséget.

A Számítógép-kezelés ablakban lépjen a Rendszereszközök > Helyi felhasználók és csoportok > Felhasználók elemre. A jobb oldalon megjelenik a rendszer összes felhasználói fiókjának listája.

Kattintson a jobb gombbal a letiltani kívánt felhasználói fiókra, majd kattintson a „Tulajdonságok” elemre.

A megnyíló Tulajdonságok ablakban jelölje be a „Fiók letiltva” jelölőnégyzetet, majd kattintson az „OK” gombra a módosítások mentéséhez.

Ismételje meg az előző lépéseket minden olyan felhasználói fióknál, amelyet le szeretne tiltani. Ezt követően bezárhatja a Számítógép-kezelést, és a letiltott fiókok többé nem jelennek meg egyetlen bejelentkezési képernyőn sem.

Egy felhasználói fiók újbóli engedélyezéséhez térjen vissza az adott fiók Tulajdonságok ablakába, és törölje a „Fiók letiltva” jelölőnégyzetet.