Tud-e az AI verset írni? (ChatGPT és mások tesztelve)

Milyen esélyekkel lehet a mesterséges intelligencia (jó) költő? Találjuk ki!

A költészet egyenes érzelmi kreativitás. Még mi, emberek is küzdünk ezzel, és ha valaki azt mondta volna, hogy próbáljam ki ezt egy mesterséges intelligencia eszközzel a GPT előtti világban, elnevettem volna az ötletet.

A ChatGPT azonban más. Kreatívabb, és azonnal megszégyenítheti az alapvető emberi képességeket.

Képes kódolni, e-maileket tervezni, számolni, fordítani, összegezni, és még sok minden mást is kínál.

Szóval, milyen mélyen lehet egy költő a ChatGPT-ben?

ChatGPT és költészet

Az OpenAI ChatGPT-je messze a legkreatívabb, nyilvánosan elérhető mesterséges intelligencia. Annak ellenére, hogy elvárni, hogy úgy alkoss, mint egy elsőrangú költő, örökké elképzelhetetlen álom lehet, az olyan „nívós” embereket, mint én, könnyen megemelheti.

Ergo kezdjük néhány, könnyen összetett utasítással, és megpróbáljuk megtalálni, hol (vagy ha) szétesik. Ezen kívül még néhány alternatívát fogunk látni.

Kezdjük.

Laugh poetically on the irony that a human is asking artificial intelligence to do poetry. (4 paragraphs maximum)

Kivéve az A teremtményt az élet….költői fáradság, ez elég egyszerűnek tűnt, és úgy fogadta a felszólításokat, ahogy van. Emellett úgy tűnik, mintha az „iróniát” venné versek létrehozásának, aminek nincs sok értelme.

Továbblépni. Próbálkozzunk még néhány bemenettel.

Ez most sokkal… költőibbnek tűnt. Nem olyan, mint a költői mély, de mégis elviselhető.

És őszintén szólva, a jó költészet általában a (jó vagy rossz) érzelmi turbulencia utóhatása, amelyet egy gép csak akkor élhet át, ha érzővé válik, ami egy teljesen más terület.

Tehát addig ne számítsunk Robert Frostra a ChatGPT-től.

Akárhogyan is.

Amit azonban nem hagyhattam figyelmen kívül, az az, hogy a ChatGPT költői alkotásai mindig rímelnek. Nem mintha rossz lenne a rímelés, vagy ilyesmi. Valójában minden hozzám hasonló nem angol anyanyelvűnek ez hangzik a legjobban.

  A GraphiTabs az ablakokat és lapokat fa elrendezésben jeleníti meg a jobb kezelés érdekében [Chrome]

Ennek ellenére a szabad vers ugyanolyan fontos, és a költészet más formái is.

Ezért megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy milyen költészeti sémákat ismer, és a legtöbbről elég magabiztosnak tűnt.

A fenébe, még csak nem is hallottam ezekről! Ideje megnézni, hogy ez a mesterséges intelligencia képes-e beszélni.

Generate a limerick about a little girl wishing for a chocolate tree in her bedroom.

Mit gondolsz?

Nos, ez egy limerick. És tökéletesen követte a szerkezetet, beleértve a sorok számát és az AABBA rímrendszert, ami szintén nagyszerű.

A szállítás pedig hibátlannak tűnik.

Komoly hangnemre lépve felhívtam a ChatGPT-t, hogy próbálja ki a szabad verset.

Write a free verse as a Hiroshima bombing survivor, appealing to all nuclear-armed nations to denuclearise themselves (4 paragraphs maximum).

Megható. A rímeléstől azonban egyszerűen nem tud kiszabadulni. Az AABB rímszerkezete a harmadik kivételével minden bekezdésben látható.

ChatGPT és rímelés

Ohh! Szóval vannak mások is. És úgy tűnik, a ChatGPT-t arra tanítják, hogy mindig rímeljen, amikor költészetről van szó.

De mivel gépi tanuláson alapul, ami azt jelenti, hogy a fejlesztőinek kiigazításokat kell végrehajtaniuk, hogy bármi újat tudjon megvalósítani, és ez így lesz, amíg egy frissítés nem javítja költői képességeit.

Alternatív megoldásként a ChatGPT jövőbeli verzióit mély tanulásra alapozhatják (nyilván könnyebb mondani, mint megtenni), hogy az emberekhez hasonlóan automatizálják a tanulást.

Megerősítésképpen megpróbáltam még néhány felszólítást, és úgy tűnik, hogy minden válasz valamiféle ritmikus túladagolástól szenved.

Végül valami működött (és talán ezért is számít a gyors mérnöki pálya karrier).

Tehát végül is ez egy szabad vers. Ennek ellenére nem úgy mutatják be. Végül még egy késztetésre volt szükség ahhoz, hogy megkapjuk azt, amit igazi szabadvers-költészetnek ismerünk.

Nem volt kevesebb, mint teljesítmény, hogy a ChatGPT-t kiszabadítsuk ritmusfüggőségéből.

A promptban különösen szerepelhet például szabad versformátum, belső vagy külső rímek nélkül.

  Hogyan kattintsunk a Kezdőlap gombra egérrel iPaden

Összességében ez egy nagyszerű eredmény egy mesterséges intelligencia számára. És örömmel bevallom, hogy a költészet ilyen színvonala jól esik nekem, és őszintén örülnék még több ilyen alkotásnak.

Eddig láthattuk, hogy a ChatGPT ingyenes verseket és limerickeket csinál. Rím és nem rím. És figyelemre méltó kreativitással lépte át ezeket az akadályokat.

Most fejezzük be ezt a ChatGPT versértékelést egy utolsó kis teszttel.

Egy szonett.

Write down a sonnet about a mother looking at the clouds and trying to picture her upcoming twins as a boy (Ryan) and a girl (Emma).

Nincs értelme többé megkérdőjelezni a ChatGPT költői képességeit. Számomra elég jó örülni, és olyan szintet állít fel, amelyen szeretném, ha minden költő könnyedén túljutna.

Alternatív AI Poetry Tools

Bár a ChatGPT jó (és néha nagyszerű), a fenti válaszok a GPT 4-ből származtak, ez a legújabb és legjobb (fizetős) verzió.

Tehát ha ugyanezeket a kérdéseket teszi meg a GPT-3.5-tel, amely az ingyenes verzió, akkor a minőség megüthet.

Ezért van néhány lehetőség, amelyet kipróbálhat. És bár néhány közülük magán a ChatGPT-n alapul, OpenAI-fiók nélkül is használhatja őket.

#1. AI Versgenerátor

Ez azt mondja, hogy az „OpenAI AI technológiáját” használja a Névjegy részben, ami valószínűleg a ChatGPT-alapját jelzi.

Az a legjobb benne, hogy azonnal elkezdheti. Regisztráció nem szükséges.

Ez egy teljesen ingyenes eszköz, amely kifejezetten megemlíti a rímelő versek generálását. És még a felszólítások mellett is, amelyek nem rímelő szabad verset adtak a ChatGPT-vel (4), ez rímelő válaszokat adott.

Következésképpen azt gyanítom, hogy ez a ChatGPT ingyenes verzióján alapul, amely nem olyan kreatív. És nem tárolja az előzményeket, amelyeket ingyenes ChatGPT-fiókkal szerezhet be.

Végül az egyetlen ok a versgenerátor használatára az, hogy gyorsan szerezzen be egy-két verset regisztráció nélkül.

#2. Canva

A Canva leginkább az elemi grafikai tervezésről ismert. A közelmúltban azonban elindította a Magic Write nevű AI-írót, amellyel verseket is készíthet.

  9 A blokklánc alkalmazásai az egészségügyben

Ez egy fizetős eszköz 25 ingyenes kredittel, hogy megkóstolhassa költői tehetségét.

Minőségi fronton rendben volt verseket rímelni. És nem tudtam rávenni, hogy nem rímes szabad verset generáljon.

Mivel azonban a Canva fizetős terméke, várhatóan javulni fog a következő frissítésekben.

#3. ToolBaz

Ez a ToolBaz sokkal jobb kreativitás kapcsolóval és hangbemenettel. És ez teljesen ingyenes, és regisztráció kérése nélkül működik.

Emellett megtekintheti a legújabb alkotásokat. Arról azonban nincs információ, hogy mennyi ideig tárolja az adatokat. Tehát bölcs dolog biztonsági másolatot készíteni a fontosokról. És a listán szereplő többihez hasonlóan a ToolBaz számára is nehéz a nem rímelő költészet létrehozása.

Végül egy kattintással lehetőséget ad az alkotás másolására és hangos felolvasására.

#4. Google Bard

A Bard egy 100%-ban ingyenes lehetőség, és egy jól ismert technológiai erőműtől, a Google-tól származik.

Néhány jó dolgot várhatsz Bardtól. Először is megőrzi a múltbeli válaszokat. Másodszor, hangbevitelt igényel. Végül pedig egyetlen felszólítással három változatát ad bármilyen válasznak, ami hatalmas plusz a költészetalkotás számára.

Ezenkívül a válaszokat e-mail piszkozatként exportálhatja a Gmail és a Google Dokumentumok szolgáltatásban.

És tud rím nélküli verset is írni. Az egyetlen probléma az, hogy azt mondtam neki, hogy generáljon két bekezdést, és héttel válaszolt! Szóval nem jó számolni.

Bár több ingyenes eszköz létezik a versíráshoz, úgy tűnik, hogy a legtöbbjük hasonló korlátoktól szenved. És a ChatGPT (még az ingyenes verzió is) a legjobb, amit találtam.

Költészet és gép!

Mindezen hiányosságok ellenére az AI hosszú utat tett meg. És ha a generatív mesterséges intelligencia első generációja ilyen jó, a jövő minden bizonnyal komoly ütéseket rejt magában.

Ha még mindig olvas, lehet, hogy a Google Bard méltó ChatGPT versenytársnak találta.

A megfelelő hívás megtételéhez további két útmutatónk van: az első, ahol néhány felszólításon keresztül láthatja a Google Bard vs. ChatGPT-t, és az utóbbi meggyőzően ellopja a műsort. Másodszor pedig olyan dolgok, ahol a Bard jobb, mint a ChatGPT.

Maradjon velünk!