Több monitor használata Mac számítógépen

Szeretnél produktívabb lenni Maceden? Adjon hozzá egy másik monitort, és kevesebb időt tölt a szóközök, tabulátorok és ablakok közötti váltogatással. A Catalina segítségével akár egy iPadet is használhat második monitorként az új „Sidecar” funkcióval.

Válassz egy monitort

Először is ki kell választania a munkához megfelelő monitort. Költségkerete itt nagy szerepet fog játszani, ezért először döntse el, mire szeretne költeni, és mely funkciók a legfontosabbak az Ön számára.

Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, mielőtt monitort választ:

Felbontás: Ez a képernyőn egyszerre megjelenő pixelek száma, két tengelyen mérve (pl. 1920 x 1080). Általában minél nagyobb a felbontás, annál jobb a képminőség. A nagyobb felbontásokhoz, például a 4K-hoz és az 5K-hoz erősebb hardverre van szükség.
Méret: A legtöbb kijelző 27 hüvelykes körül van. A kisebb, 24 hüvelykes kijelzők továbbra is népszerűek a játékosok és a minimális asztali hellyel rendelkezők körében. Nagyobb, 32 hüvelykes és ultraszéles monitorok is kaphatók. A döntése végső soron a költségvetésétől és a rendelkezésre álló helytől függ.
Pixelsűrűség: A pixel per hüvelykben (PPI) mérve a pixelsűrűség azt írja le, hogy a pixelek milyen szorosan vannak egymásra pakolva a kijelzőn. Minél nagyobb a pixelsűrűség, annál jobb a képminőség, mivel kevésbé valószínű, hogy egyes képpontokat lát.
Kijelző és panel típusa: Ez a fő tényező a minőség és a teljesítmény szempontjából. Választhat IPS, TN vagy VA technológiára épülő LCD-panelt, vagy választhat a legmodernebb OLED paneleket, ha a költségvetés megengedi.
Frissítési gyakoriság: Ez a kijelző másodpercenkénti frissítéseinek számát jelenti. A frissítési gyakoriságot hertzben (Hz) mérik. Az alapmonitorok támogatják a 60 Hz-et, ami remek irodai munkához, webböngészéshez vagy bármihez, gyorsan mozgó képek nélkül. A legtöbb nagy frissítési gyakoriságú (144 Hz) monitor „játékos” monitornak számít, és túlzás lenne azok számára, akik nem azok.
Színpontosság: Milyen színprofilokat támogat a monitor? Ha a monitort kreatív munkára, például fotó- és videószerkesztésre vagy tervezésre használja, nagy fokú színpontosságúra van szüksége. Érdemes megfontolni egy monitor kalibráló eszköz vásárlását is.
Egyéb jellemzők: ívelt monitort szeretne a magával ragadóbb vizuális élmény érdekében? Mit szólnál egy olyanhoz, amelyet portré módban használhatsz kódoláshoz vagy mobil fejlesztéshez, amely 90 fokkal dönthető? Tervezi a monitort VESA konzolra szerelni?

Ha megvan a hardver és a költségvetés egy 4K monitorhoz, a HP Z27 erősen ajánlott olyan oldalakról, mint a Drótvágó. Megkaphatod a csökkentett, 1440p felbontású verzió ugyanabból a kijelzőből néhány száz dollárral olcsóbban.

Az Apple azt mondja LG Ultrafine 5K kijelzője alkalmas a legújabb laptopcsaláddal való használatra. Ez a kijelző Thunderbolt 3-at használ a monitor meghajtásához, és egyidejűleg 85 watt töltést biztosít laptop számára USB-C-n keresztül. Az Acer XR342CK 34 hüvelykes ívelt kijelzője csúcspontokat ér el az ultraszéles szélességért, ha rendelkezik a szükséges íróasztallal.

  Hogyan készíts jobb fényképeket a fényképezőgép élő nézetével

A Mac képes kezelni?

Fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Mac számítógépe elég erős ahhoz, hogy bármilyen külső kijelzőt a kívánt felbontással és frissítési gyakorisággal vezéreljen. Ennek egyik egyszerű módja az adott modell műszaki jellemzőinek ellenőrzése. A modell megtalálásához kattintson az Apple logóra a képernyő jobb felső sarkában, és válassza az „About This Mac” lehetőséget.

Keressen rá a pontos modellre Az Apple weboldala (pl. „MacBook Pro Retina 2012 közepe”), majd kattintson a „Támogatás” elemre a műszaki specifikáció lap megjelenítéséhez. A „Grafika- és videótámogatás” (vagy hasonló) alatt valami ilyesmit kell látnia: „Egyszerre támogatja a teljes natív felbontást a beépített kijelzőn, és akár 2560 x 1600 képpontot legfeljebb két külső kijelzőn.”

A legújabb MacBook Pro modellek négy külső kijelzőt támogatnak 4K felbontásban, vagy kettőt 5K felbontásban. Néhány ember csatlakozott több, mint az ajánlott számú kijelző sikeresen, bár ez általában jelentős teljesítménycsökkenést eredményez.

Szerezze be a megfelelő adaptereket és kulcsokat

Attól függően, hogy melyik Mac-et használja, előfordulhat, hogy már rendelkezik mindennel, ami egy vagy két extra monitor csatlakoztatásához szükséges. Ha meglehetősen friss MacBook-ja van, előfordulhat, hogy vásárolnia kell egy hubot, hogy hozzáférjen a HDMI- vagy DisplayPort-kimenethez.

Háromféle megjelenítési kapcsolattal találkozhat a legvalószínűbb:

HDMI: Ugyanaz a technológia, amely a Blu-ray lejátszókat és a konzolokat a TV-hez csatlakoztatja, képes továbbítani a videót és a hangot. A HDMI 1.4 akár 4K felbontásra is képes 30 képkocka/másodperc (fps), míg a HDMI 2.0 4K felbontásra 60 képkocka/mp sebességgel.
DisplayPort: Ez a szabványos számítógépes csatlakozási típus a kijelzőkhöz képes videó és hang átvitelére. A játékosok által gyakran kedvelt nagyobb sávszélességű kapcsolat miatt a DisplayPort magasabb frissítési gyakoriságot tesz lehetővé, és így több képkockát másodpercenként.
Thunderbolt: Ez az Intel és az Apple által kifejlesztett nagy sebességű, aktív kapcsolat olyan funkciókat tesz lehetővé, mint az USB tápellátás a laptopok töltéséhez. Lehetővé teszi a több Thunderbolt eszköz egymás utáni összekapcsolását is.

Az USB-C hubot a csatlakozó típusához kell igazítania. A CalDigit egy mini dokkolót állít elő kettős HDMI és számos más port. Pénzt is megtakaríthat, és egyszerűen megragadhat egy egyenes adaptert, például a Thunderbolt 3-at kettős DisplayPort adapter az OWC-től. Ha a HDMI vagy a DisplayPort útvonalat választja, ne feledje, hogy ne pazarolja a pénzt túlárazott kábelekre.

A Thunderbolt 3 monitorok egy másik nagyszerű választás. Egy egyszerű „aktív” Thunderbolt 3 kábelt használnak, amely általában egyidejűleg tölti a laptopját. Almák hivatalos kábelek 40 dolláros és „hivatalosan” támogatott, de találhat olyan kábeleket, amelyek feleannyiba kerülnek az interneten, pl ezek Zikkotól. Csak győződjön meg arról, hogy hitelesített, 40 Gbps-os kábelt vásárol, amely akár 100 wattos töltést is támogat.

  A Blogtrottr történetszűrőkkel az RSS-hírcsatornákat e-mail hírlevelekké alakítja

DVI és VGA monitorokkal is találkozhat, bár ezek már régiek és elavultak. Az egylinkes DVI csak valamivel jobb, mint 1080p felbontás, és nem továbbít hangot. A VGA egy elavult analóg csatlakozás. Ha DVI- vagy VGA-monitort szeretne csatlakoztatni, egy speciális adapterre is szüksége lesz.

Rendezze el a kijelzőket

Kattintson

Most, hogy elrendezte a monitorokat az asztalon, csatlakoztatta és bekapcsolta, ideje átgondolni a dolgok szoftveres oldalát. Így teremthet következetes élményt a kijelzők között. Azt szeretné, ha az egérkurzor természetesen haladna egyik képernyőről a másikra, és abban a sorrendben, ahogyan azok elrendeződnek.

Külső kijelző(k) csatlakoztatásával indítsa el a Rendszerbeállítások > Kijelzők lehetőséget. Az elsődleges képernyőn (azaz a MacBook vagy az iMac képernyőjén) kattintson az „Elrendezés” fülre. Az összes észlelt kijelzés látható a diagramon. Kattintson és tartsa lenyomva a képernyőt, hogy a megfelelő monitoron piros körvonal jelenjen meg. Törölje a „Mirror Displays” jelölést, ha ugyanazt a képet látja mindkettőn.

Most kattintson és húzza el a monitorokat, hogy ugyanabba a sorrendbe rendezze őket, mint ahogyan az asztalon ülnek. A monitort a képernyő bármely oldalára húzhatja, beleértve a felül és az alját is. Ügyeljen a monitorok közötti eltolásra, mivel ez befolyásolja azt a pontot, ahol a kurzor az egyik képernyőről a másikra mozog. Játssz az elrendezéssel, amíg boldog nem leszel.

Felbontás, színprofil és elforgatás

A

Ha meg van nyitva a Rendszerbeállítások > Megjelenítés, akkor az egyes kijelzők beállításait láthatja. Itt módosíthatja a beállításokat, például a felbontást és a frissítési gyakoriságot. Hagyja a felbontást az „Alapértelmezett ehhez a kijelzőhöz” értéknél a monitor natív felbontásának használatához (ajánlott), vagy kattintson a „Scaled” gombra az elérhető felbontások teljes listájának megtekintéséhez.

Ha portré módban használja a monitort mobil fejlesztéshez vagy szövegszerkesztéshez, az aktuális szöget a „Forgatás” legördülő menüben állíthatja be. Attól függően, hogy a monitor hogyan artikulál, választhat 90 vagy 270 fokos szöget. Ha valamiért fejjel lefelé szereli fel a monitort, választhat 180 fokot.

Kattintson a „Szín” fülre a kijelző által támogatott színprofilok listájának megtekintéséhez. Jelölje be a „Profilok megjelenítése csak ehhez a kijelzőhöz” négyzetet a hivatalosan támogatott profilok listájának megtekintéséhez. Hacsak a monitor nem támogatja kifejezetten harmadik fél színprofilját (például az Adobe RGB-t), más beállítások használatakor pontatlan színekkel találkozhat.

Több monitor és a dokkoló

A dokkoló helyzete problémákat okozhat, ha több monitort használ. A dokkolónak csak az „elsődleges” kijelzőn kell megjelennie, de a kijelzők elrendezése befolyásolhatja ezt. Az elsődleges kijelző megváltoztatásához lépjen a Rendszerbeállítások > Kijelzők menüpontra, majd kattintson az „Elrendezés” fülre.

Az egyik kijelzőn fehér sáv lesz a képernyő tetején. Kattintson és húzza ezt a fehér sávot, hogy egy másik kijelzőt állítson be elsődleges monitorként. Ha a dokkolót a képernyő aljához igazította, akkor most látnia kell az elsődleges monitoron.

Az elsődleges kijelző a

Ha a dokkolót a képernyő azon oldalán állítja be, ahol a külső monitor csatlakozik a MacBookhoz vagy az iMachez, akkor a dokkoló megjelenik a külső kijelzőn, függetlenül attól, hogy mit csinál. A dokkolót nem lehet „kényszeríteni”, hogy az iMac vagy MacBook kijelzőjéhez tapadjon. A dokkoló használatához vagy a képernyő alján lévő dokkolóval kell élnie, módosítania kell a kijelző elrendezését, vagy meg kell néznie a külső kijelzőt.

  Hogyan lehet megnyitni a terminált Mac számítógépen

A dokk igazítását a Rendszerbeállítások > Dokkolás alatt módosíthatja.

Teljesítmény és több kijelző

Még ha nem is lépi túl a számítógépe műszaki jellemzői szerint támogatott kijelzők maximális számát, érdemes átgondolni, hogy a külső kijelzők hogyan befolyásolják a teljesítményt. A Mac gépének csak ennyi feldolgozási teljesítménye van, különösen, ha grafikáról van szó.

Minél több kijelzőt használ, annál nagyobb teljesítményt ér el a Mac. Macen sokkal egyszerűbb, ha külső, 1080p-s kijelzőt (1920 x 1080 = 2 073 600 képpont) használ, nem pedig külső, 4K-s kijelzőt (3840 x 2160 = 8 294 400 képpont). A teljesítmény romlását észlelheti, például általános lassulást, akadozást vagy megnövekedett hőteljesítményt.

Továbbá, ha még jobban megterheli a hardvert a GPU-igényes feladatokkal, például a videószerkesztéssel, a teljesítmény csökkenése még szembetűnőbb lesz. Ha Mac számítógépét használja az ilyen típusú feladatokhoz, egy külső GPU (eGPU) biztosíthatja a külső kijelzők meghajtásához és a munka elvégzéséhez szükséges extra teljesítményt.

Külső monitorok és MacBookok

Az egyik legjobb dolog, amit a termelékenység érdekében tehet, ha külső kijelzőt ad a MacBookhoz (ha képes kezelni). Szerencsére dönthet úgy, hogy csak külső kijelzőt használ, de ehhez szükség van egy tartalék billentyűzetre és egy egérre vagy Magic Trackpadre.

Egyszerűen csatlakoztassa külső kijelzőjét MacBookjához, jelentkezzen be a szokásos módon, majd csukja le laptopja fedelét. A belső kijelző alvó állapotba kerül, a MacBook billentyűzete és görgetőpadja pedig már nem érhető el, de a külső kijelző nem mozdul.

Ez lehetővé teszi, hogy kihasználja a nagyobb külső kijelzők előnyeit, miközben mérsékli a több monitor vezetésével járó teljesítményt. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy normál „asztali” élményt szerezzen a szokásosan hordozható MacBookból. Az egyetlen hátránya, hogy a MacBook több hőt termelhet zárt helyzetben, mert gátolja a passzív hűtést a billentyűzeten keresztül.

Használja iPadjét oldalkocsis kijelzőként

Ha iPadOS 13-at támogató iPadje van, táblagépét külső kijelzőként is használhatja. Még az Apple Pencilt is használhatja macOS rendszerben kompatibilis alkalmazásokkal. Ez egyike a macOS 10.15 Catalina számos új funkciójának, amelyeket ingyenesen letölthet a Alkalmazásbolt.