Termékvezérelt növekedés (PLG) – Minden, amit tudnod kell vállalkozása bővítéséhez

Változó, költséghatékony piacra lépési (GTM) stratégiát keres, amely felturbózhatja SaaS-jét, webhelyét, mobilalkalmazását vagy számítógépes szoftverét?

Ne keressen tovább a GTM koncepció termékvezérelt növekedésénél, amelyet gyakran PLG-nek is neveznek. Ez a titkos szósz, amely nemcsak az ügyfélszerzési költségeket csökkenti, hanem a vállalkozás bevételét is robotpilóta üzemmódba helyezi.

Szóval minek várni? Merüljön el, és alakítsa át üzleti stratégiáját még ma!

Mi az a termékvezérelt növekedés (PLG)?

A termékvezérelt növekedési modell segítségével a felhasználók vásárlás előtt kipróbálhatják az Ön által értékesített terméket. A szoftvercégek, különösen azok, amelyek SaaS-t értékesítenek, általában PLG-t használnak. Beindítja az értékesítési ciklust azáltal, hogy engedi, hogy a célközönség elkötelezettség nélkül megtapasztalja a terméket.

A PLG-ben a vállalat növekedését szolgáló összes üzleti tevékenység, például a felhasználók megszerzése, a termékhasználat engedélyezése, a felhasználói elégedettség, a felhasználók megtartása és a méretnövelés a terméktől függ, nem pedig a marketing- vagy értékesítési csapattól.

Röviden, a PLG:

 • Ügyfél- vagy felhasználóközpontú
 • Vállalkozás növekedése az agresszív marketingtől való függés nélkül
 • Termékvezérelt felhasználói beépítés
 • A bevételszerzésre alkalmas alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés könnyű
 • Freemium alapú árképzési modell

A Software-as-a-Service (SaaS) szektoron kívül a következő üzletágakban és ágazatokban valósíthatja meg a PLG stratégiát.

 • Olcsó PC-, Mac- és mobilalkalmazások
 • Az árusító vállalkozások könnyen regisztrálhatnak szolgáltatásokra és eszközökre
 • Magas költségű, de könnyen beépíthető eszközök
 • Tégla és habarcs boltok, ahol a felhasználók vásárlás előtt kipróbálhatnak egy mintaterméket
 • Ingyenes mintákat szállítanak vagy ajándékoznak a felhasználóknak, így többért térnek vissza, és általában fizetnek, ha a termék jó

Olvassa el még: Töltse fel marketingstratégiáját a Freshmarketerrel

Hogyan működik a PLG mint piacra lépési stratégia?

A PLG GTM-stratégiaként működik azáltal, hogy az Ön által értékesített termékre vagy szolgáltatásra összpontosít. Az induló vállalkozásának vagy vállalkozásának a végfelhasználók egy nagyon eladható problémájának felkutatására kell összpontosítania, amelyet meg akar oldani.

Ezután hozzon létre egy rendkívül hasznos, de nevetségesen könnyen kezelhető alkalmazást vagy webalkalmazást, amelyet a felhasználók online is elérhetnek. Engedélyezze a felhasználóknak az összes funkció ingyenes használatát körülbelül 7 napig. Amikor a felhasználók rájönnek, mennyire hasznos és megfizethető a termék, 7 nap után fizetett előfizetésre fizetnek elő.

  10 legjobb Node.JS adatérvényesítési könyvtár az adatok tisztán tartása érdekében

A fő hangsúlyt a vásárlói elégedettség szintjének emelésére kell helyeznie, hogy több felhasználó csatlakozzon a termék viralitási tényezőjén keresztül. Ezután bővítse ki a termék háttér-infrastruktúráját a magas felhasználói belépési szám fenntartása érdekében.

A PLG-stratégiák mozgatórugói

#1. Alkalmazáson belüli oktatóanyagok és útmutatás

Az alkalmazáson belüli oktatóanyagok és útmutatások kulcsfontosságúak a felhasználói beilleszkedés javításához. A részletes utasítások és az interaktív próbaverziók vagy bemutatók segítenek a felhasználóknak gyorsan megérteni a termék értékét. A tanulási görbe egyszerűsítésével ezek a funkciók hozzájárulnak a magasabb felhasználói visszatartási arányhoz és az általános elégedettséghez.

#2. Felhasználó által generált tartalom

A felhasználók ösztönzése olyan tartalmak létrehozására, mint például vélemények, beszámolók vagy akár integrációk, a PLG erőteljes mozgatórugója lehet. A felhasználók által generált tartalom nem csak növeli a hitelességet, hanem kiterjeszti a termék elérhetőségét a társadalmi bizonyítékok és a meglévő felhasználók ajánlásai révén.

#3. Vírusossági jellemzők

A vírusos funkciók célja, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a termék megosztását hálózataikkal. Ilyenek például az ajánlóprogramok, a megosztási gombok vagy az ismerősök meghívása a platformhoz. Ezek a funkciók gyorsan növelhetik a felhasználószerzést és az organikus növekedést.

Olvassa el még: Hogyan építsünk fel egy szájról szájra terjedő marketingstratégiát, amely növeli a márka ismertségét

#4. Prémium szolgáltatások ingyenes próbaverziói

A prémium funkciók ingyenes próbaverziója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtapasztalják a termék teljes értékét, mielőtt elköteleznék magukat a vásárlás mellett. Ez a megközelítés lehetővé teszi a potenciális ügyfelek számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, és gyakran magasabb konverziós arányhoz vezet.

#5. Termék- vagy szolgáltatáspróbák

Az ingyenes próbaverziók és demók felajánlása a termékvezérelt növekedési stratégia lényege. Kínálhat időkorlátozott, korlátozott funkciókat, vagy mindkettő keverékét. A felhasználóknak regisztrálniuk kell a termékre vagy szolgáltatásra, ki kell próbálniuk a próbaidőszak végéig, és megalapozott vásárlási döntéseket kell hozniuk. Ez a stratégia segít a termék értékajánlatának hatékony bemutatásában.

#6. Freemiums

A Freemium modellek ingyenesen biztosítják a termék alapverzióját, a prémium funkciók pedig térítés ellenében érhetők el. Ez a megközelítés szélesíti a felhasználói bázist, mivel sok felhasználó kezdetben az ingyenes verziót választja. Ahogy a felhasználók nőnek és fejlett képességekre van szükségük, nagyobb valószínűséggel frissítenek, ami hozzájárul a bevétel növekedéséhez.

Ha erős felhasználói közösséget épít a termék köré, az elősegíti az elkötelezettséget, a hűséget és a tudásmegosztást. Például a Microsoft Community, a Hivatalos Apple-támogatási közösség stb. azok a platformok, ahol a felhasználói közösség kapcsolatba lép a vállalat tisztviselőivel vagy befolyásolóival.

Olvassa el még: Legjobb induló közösségek, ahol boldogulnak a vállalkozók

A termékvezérelt növekedés előnyei

 • A PLG-stratégiák az önkiszolgálásra és az intuitív beépítésre helyezik a hangsúlyt, ami gyorsabb felhasználói adaptációt eredményez, mivel az egyének azonnal elkezdhetik használni a terméket.
 • A PLG kihasználja a viralitást és a felhasználói hivatkozásokat, csökkentve a költséges marketing- és értékesítési erőfeszítések szükségességét, ami viszont csökkenti az ügyfélszerzési költségeket.
 • A felhasználói elégedettségre és a folyamatos értékszolgáltatásra összpontosítva a PLG stratégiák magasabb felhasználómegtartási arányt és csökkentett lemorzsolódást eredményeznek.
 • A PLG modellek gyorsan skálázhatók, mivel minden új felhasználó potenciálisan több felhasználót vonzhat az ajánlások és a viralitási funkciók révén.
 • A termékvezérelt növekedés az adatelemzésen alapul, hogy megértse a felhasználói viselkedést, preferenciákat és fájdalmas pontokat, lehetővé téve az adatvezérelt termékfejlesztéseket és a döntéshozatalt.
 • A PLG előnyben részesíti a felhasználói élményt, és olyan termékeket eredményez, amelyek jobban illeszkednek az ügyfelek igényeihez és preferenciáihoz.
 •   Mikor, miért és hogyan kell áttérni

  Most megvitatjuk a termékvezérelt növekedés hátrányait.

  A termékvezérelt növekedés hátrányai

 • A PLG gyakran ingyenes vagy alacsony költségű ajánlatokkal indul, hogy vonzza a felhasználókat, ami lassabb kezdeti bevételtermeléshez vezethet.
 • A PLG sikerét elősegítő termék felépítése és karbantartása jelentős befektetéseket igényel a termékfejlesztésbe, a felhasználói támogatásba és az infrastruktúrába.
 • A PLG nagymértékben támaszkodik az önkiszolgálásra és az automatizált beépítésre, ami nem biztos, hogy megfelel minden ügyfélszegmensnek vagy iparágnak.
 • Ezután megvizsgáljuk a PLG és más üzleti orientációs koncepciók közötti különbséget.

  PLG vs. Egyéb üzleti orientáció fogalmak

  Sales-Led vs. Termékvezérelt növekedés

  Az értékesítés által vezérelt növekedésben az értékesítési csapat központi szerepet játszik az ügyfelek megszerzésében közvetlen kapcsolatfelvétel, tárgyalások és személyre szabott értékesítési folyamatok révén. Ezzel szemben a termékvezérelt növekedés egy olyan termék létrehozására összpontosít, amely magától értetődő és intuitív. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy önállóan alkalmazzák és használhassák, az értékesítési csapat minimális vagy semmilyen bevonásával.

  Jellemzők Értékesítés által irányított növekedésTermék által vezetett növekedés Ügyfélszerzési modell Közvetlen értékesítési erőfeszítések, kimenő marketingÖnkiszolgálás, vírusmarketing, ajánlások Ügyfélszerzési költségMagas Alacsony Termék- vagy szolgáltatásbeépítési folyamat Jellemzően értékesítési csapatok és ügyfélmenedzserek által irányítva. többszintű tervekkel rendelkező modelleket és A tárgyalás ingyenes, próbaverziót vagy többszintű árképzési struktúrákat kínálhat

  Olvassa el még: Értékesítési orientáció: Az Ügyfél-elégedettség útiterve

  Marketing-Led vs. Termékvezérelt növekedés

  A Marketing által irányított növekedésben a marketing erőfeszítések állnak a középpontban az ügyfelek vonzásában és megtérítésében különböző promóciós csatornákon és kampányokon keresztül. Másrészt a Product-Led Growth prioritásként kezeli az intuitív és értékes termék felépítését, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy ezt szervesen alkalmazzák.

  JellemzőkMarketing-vezérelt növekedésTermék-vezérelt növekedés Ügyfélszerzési modellKimenő marketing, lead generálás, reklámVírusmarketing, hivatkozások, termékviralitás Ügyfélszerzési költségMagas Alacsony Termék- vagy szolgáltatásbevezetési folyamat A felhasználókat értékesítési csapatokhoz irányítják a beépítéshez. lépcsőzetes tervekkel és tárgyalások Ingyenes, próba- vagy többszintű árstruktúrát kínálhatnak

  Olvassa el még: SaaS Marketing magyarázata

  A termékvezérelt növekedési stratégia összetevői

  #1. Felhasználó-központú terméktervezés

  • Hozzon létre egy olyan terméket, amely intuitív, felhasználóbarát, és a felhasználói igények kielégítésére összpontosít
  • Folyamatosan gyűjtse a felhasználói visszajelzéseket, hogy tájékoztassa a termékfejlesztésekről

  #2. Önkiszolgáló beépítés

  • Olyan bevezetési folyamat kidolgozása, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy önállóan kezdjék meg a terméket
  • Alkalmazáson belüli oktatóanyagokat, áttekintéseket és dokumentációt biztosít a felhasználók útmutatása érdekében

  #3. Freemium vagy ingyenes próbaverziós modellek

  • Kínálja fel a termék ingyenes verzióját korlátozott funkciókkal (freemium), vagy biztosítson korlátozott hozzáférést a prémium funkciókhoz (ingyenes próbaverzió)

  #4. Tiszta értékajánlat

  • Világosan és tömören kommunikálja a felhasználók felé a termék értékajánlatát
  • Emelje ki, hogy a termék hogyan oldhat meg bizonyos fájdalompontokat vagy javíthatja az életüket

  #5. Adatvezérelt döntéshozatal

  • Használja ki az adatelemzést a felhasználói viselkedés megértéséhez, a szűk keresztmetszetek azonosításához és a termékfejlesztések megalapozott végrehajtásához
  • Figyelje a kulcsfontosságú mutatókat, például a felhasználószerzést, -megtartást és a konverziós arányokat

  #6. Átlátszó árképzés

  • Nyilvánosan megjelenített árképzési szintek a webhelyen
  • Nincsenek rejtett díjak, adók stb.

  #7. Felhasználó oktatása és tartalommarketing

  • Hozzon létre oktatási tartalmat, például blogbejegyzéseket, webináriumokat és oktatóanyagokat, hogy segítse a felhasználókat a termék értékének maximalizálásában
  • Használja a tartalommarketinget a potenciális felhasználók vonzására és bevonására
    A 8 legjobb élő sportközvetítő oldal

  #8. Bevételszerzési stratégiák

  • Dolgozzon ki egyértelmű stratégiákat a termék bevételszerzésére, például többszintű árképzési terveket, továbbértékesítést, kiegészítő termékek keresztértékesítését stb.

  A PLG-stratégia mérőszámai

  A PLG-stratégia teljesítménymutatói szintén fontos összetevői ennek az üzletorientációs koncepciónak. A következő mutatókat kell figyelnie:

  • Az új felhasználók regisztrációinak száma
  • Konverziós arány vagy az ingyenes felhasználók fizetőssé konvertált aránya
  • Szerves növekedési ütem
  • Ajánlati arány
  • Marketing képesített leadek (MQL)
  • Felhasználómegtartási arány (URR)
  • Az aktív felhasználók száma
  • Idő-értékhez jutás (TTV)
  • Nettó promóter pontszám (NPS)
  • Átlagos bevétel felhasználónként (ARPU)
  • Ügyfél élettartam-értéke (CLV)
  • Felhasználói és vásárlói lemorzsolódási arány
  • Termékjellemzők használata
  • Ügyfélszerzési költség (CAC)
  • Ügyfélszerzés megtérülési ideje
  • Viralitási együttható (K-faktor)

  Most nézzük meg a sikeres termékvezérelt vállalkozások példáit.

  Példák a sikeres termékvezérelt vállalkozásokra

  #1. Google Workspace

  A Google Workspace-alkalmazások, például a Gmail, a Drive, a Dokumentumok, a Táblázatok, a Diák, a Meet stb., élvezik a PLG stratégiát a bővítés és a fenntarthatóság érdekében. A Google Docs akkor lépett be, amikor a Microsoft Word uralta a szövegszerkesztő alkalmazások piacát.

  A Google Docs még ma is rendelkezik a piaci részesedése 8,33%míg a Microsoft Word 5,94%-os piaci részesedéssel rendelkezik a 6sense jelentései szerint.

  #2. Atlassian Business Tools

  Az Atlassian szinte összes üzleti alkalmazása, mint például a Jira Software, a Jira Service Management, a Jira Work Management, a Confluence, a Trello stb., bárki számára elérhető freemium alkalmazásként. Ez egyben a PLG-stratégia legsikeresebb példája a SaaS marketing és növekedés terén.

  #3. Fogalom

  A PLG másik nagyszerű példája a Notion. Ez egy összekapcsolt munkaterület, ahol tartalomoldalakat, adatbázisokat, adatelemzéseket, weboldalakat, tudásbázist és sok mást hozhat létre. Több vállalkozást is működtethet a Notion-on megfizethető havi előfizetési költséggel vagy ingyenesen.

  #4. Canva

  A látványtervezés és a multimédia világában a Canva egyértelműen győztes. Ez is egy SaaS-termék, amelyet a PLG-stratégia szerint tartanak fenn. A felhasználók ingyenesen regisztrálhatnak és használhatják az eszközt, és frissíthetnek, ha értéket látnak az eszközben.

  Tanulási források

  #1. Minősített termékvezérelt növekedési vezető: ProductLed

  Ez ProductLed A kurzus olyan ismereteket, készségeket, keretrendszereket és folyamatokat biztosít Önnek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hatékonyan kidolgozhassák a sikeres termékvezérelt megközelítést az üzletben. Az alapoktól a termékvezérelt vállalat létrehozásáig mindent megtanulhat 5 egyszerű modulban.

  #2. Termékvezérelt növekedés: Udemy

  Ez Udemy A kurzus szilárd kurzusokat kínál a PLG átalakulás ismereteihez és készségeihez bármely vállalkozás számára. Iratkozzon fel erre a tanfolyamra, ha Ön terméktervező, vásárlói sikervezető vagy termékmenedzser, aki hajlandó egy PLG vállalatnál dolgozni.

  #3. Termékvezérelt növekedés: Hogyan készítsünk olyan terméket, amely önmagát értékesíti

  Ez az Amazon-könyv segít megtanulni, hogyan hozhat létre olyan SaaS-terméket, amely agresszív értékesítési és marketing erőfeszítések nélkül adja el magát.

  Azt is elmagyarázza, hogyan lehet ingyenes felhasználókat ügyfelekké alakítani, akár 6 hónapot is megtakarítani, és óriási befektetéseket eszközölni a termékfejlesztésbe ingyenes próbaverzióra alkalmas SaaS, SaaS-árazási stratégiák és egyebek közzétételével.

  #4. A végső trilógia a termékvezérelt sikerért

  Készen áll arra, hogy vállalkozását új magasságokba emelje? Fedezze fel a termékvezérelt növekedésben, a bevezetésben és a SEO-ban rejlő lehetőségeket ebben a mindent átfogó, 3 az 1-ben PLG-ről szóló könyvgyűjteményben.

  Ennek a könyvgyűjteménynek a borításai és magyarázatai forradalmasíthatják vállalkozását, és a siker felé terelhetik.

  #5. Termékvezérelt bevezetés

  Ha Ön online termékek és szolgáltatások fejlesztője, és a termékbevezetési folyamatot a leghatékonyabb, ügyfélközpontú módon szeretné továbbfejleszteni, akkor azonnal el kell olvasnia ezt a könyvet!

  #6. Marketing a termékvezérelt növekedésért

  Bár a termékvezérelt növekedés teljesen független a marketingstratégiáktól, a PLG bevételeit növelheti, ha ezt marketinggel kombinálja.

  Ez a könyv elmagyarázza, hogyan fogadhatja el a marketinget PLG-cégként.

  Következtetés

  Kétségtelen, hogy a PLG a legjobb és olcsó megközelítés a tesztelt és bizonyított piacra lépési stratégiához. A fenti cikk a termékvezérelt növekedési stratégia minden fontos aspektusát lefedi, így egyszerű angol nyelven tanulhatja meg. Az üzleti orientáció témájában szerzett ismereteinek bővítése érdekében online tanfolyamokat, minősítéseket és könyveket is felfedezett.

  Következő lépésben a legjobb platformok a termék listázásához vagy bevezetéséhez.