TarGZ fájlok kicsomagolása Linux alatt

A TarGZ archívumok a Linux alapelemei. Sok programot ebben a fájlformátumban terjesztenek, valamint más fájlokat. Ennek ellenére sok Linux-felhasználó nem tudja, hogyan kell kicsomagolni a TarGZ fájlokat Linux alatt.

Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy egyszerű a TarGZ-fájlok kicsomagolása Linuxon. A kezdéshez töltse le kedvenc TarGZ fájlját, és kövessen!

Csomagolja ki a TarGZ fájlokat a Gnome fájlkezelővel

Ha a Gnome asztali környezetet használja, akkor a Gnome fájlkezelőt is használja. „Fájlok” néven ismert, és beépített képességgel rendelkezik a TarGZ archív fájlok kicsomagolására és kibontására. Íme, hogyan kell csinálni.

Először indítsa el a Gnome fájlkezelőt. Ezt megteheti a billentyűzet Win gombjának megnyomásával a keresési terület megnyitásához. A keresőmezőbe írja be a „Fájlok” szót, és válassza ki a fájlkezelő ikont.

A fájlok belsejében keresse meg a kicsomagolni kívánt TarGZ archív fájlt. Ebben a példában a TarGZ fájlunk a „home” könyvtárban található. Miután megtalálta a TarGZ fájlt, jelölje ki az egérrel.

Ha az egérrel kiválasztotta a TarGZ archív fájlt, kattintson rá a jobb gombbal a jobb gombbal megjelenő menü megnyitásához. A jobb egérgombos menüben számos lehetőség közül választhat. Keresse meg a „Kivonat itt” opciót, és kattintson rá.

  Fájlok és könyvtárak törlése a Linux terminálon

A „Kicsomagolás ide” gombra kattintva a Gnome fájlkezelő kicsomagolja, majd kicsomagolja a TarGZ archív fájlját ugyanabba a mappába, amelyben a TarGZ archívum található.

Innen már elérheti TarGZ archívumának tartalmát, miután kicsomagolta azokat. Ügyeljen arra, hogy ismételje meg ezt a folyamatot, ha ki szeretné tömöríteni a TarGZ fájlt a Gnome asztalon.

Csomagolja ki a TarGZ fájlokat a KDE Plasma fájlkezelővel

A KDE Plasma 5-ön a Dolphin fájlkezelő használatos. A Dolphin kiváló, és az egyik oka annak, hogy kedvelik a közösségben, hogy tele van funkciókkal. Az egyik csodálatos funkció, amelyet magában foglal, a TarGZ archív fájlok tartalmának kibontása közvetlenül a fájlkezelőből.

Ha a KDE Plasma 5 Dolphin fájlkezelőjében szeretne kicsomagolni egy TarGZ fájlt, indítsa el a fájlkezelőt. A Dolphin fájlkezelő elindításához nyissa meg a KDE alkalmazás menüjét, és keresse meg a „Dolphin” kifejezést.

Miután megnyílt a Dolphin fájlkezelő, keresse meg a TarGZ archív fájl helyét a számítógépen. Ebben a példában a TarGZ fájlunk a „home” könyvtárban található. Miután megkereste azt a mappát, ahol a TarGZ fájl található, válassza ki azt az egérrel.

Ha az egérrel kiválasztja a TarGZ archív fájlt, kattintson rá jobb gombbal. Ha rákattint a jobb gombbal, előhívja a jobb gombbal megjelenő menüt. Innen nézze meg a jobb gombbal a menüt, keresse meg a „Kivonat” menüt, és válassza ki az egérrel.

  Az Nvidia béta illesztőprogram telepítése Linux rendszeren

A „Kicsomagolás” menüben választhat az „Archívum kibontása ide”, „Archívum kibontása ide” vagy „Archívum kibontása ide, almappa automatikus felismerése” lehetőségek közül. A TarGZ archív fájl kicsomagolásához válasszon egyet az Ön használati esetének leginkább megfelelő lehetőségek közül.

A TarGZ archívum kibontása után felhasználhatja TarGZ archívumának tartalmát a KDE Plasma 5-ben. Ügyeljen arra, hogy minden alkalommal megismételje ezt a folyamatot, amikor ki kell csomagolnia egy TarGZ fájlt a KDE-n.

Csomagolja ki a TarGZ fájlokat XFCE-ben

Ha XFCE-t használ, és ki kell bontania egy TarGZ archív fájlt, akkor a Thunar fájlkezelővel kell foglalkoznia. A kezdéshez nyissa meg a Thunar fájlkezelőt az XFCE asztalon. Ehhez kattintson a kezdőlap mappára az asztalon, vagy keresse meg a „Thunar” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután megnyílt, menjen a TarGZ archív fájl helyére. Ebben a példában a TarGZ archív fájl a „home” könyvtárban található. Innen válassza ki az archívumot az egérrel. Ezután kattintson rá a jobb gombbal a jobb gombbal megjelenő menü megnyitásához.

A jobb gombbal kattintva megjelenő menüben válassza a „Kivonat ide” opciót. Ha ezt a lehetőséget választja, a Thunar fájlkezelő azonnal kicsomagolja a TarGZ archív fájl tartalmát abba a mappába, amelyben a fájl található.

  A legújabb Nvidia GPU illesztőprogramok telepítése Linux rendszeren

Ha a kicsomagolás befejeződött, hozzáférhet a kicsomagolt fájlokhoz. Minden alkalommal ismételje meg ezt a folyamatot XFCE-n, amikor ki kell csomagolnia egy TarGZ archívumot.

Csomagolja ki a TarGZ fájlokat a MATE alkalmazásban

A Mate asztalon lévőknek, akiknek TarGZ fájlt kell kicsomagolniuk, a Caja fájlkezelőt kell használniuk. Ez a fájlkezelő, mint minden Linux fájlkezelő, beépített támogatja a Tar archívumok kicsomagolását. Íme, hogyan kell csinálni.

A kezdéshez nyissa meg a Caja fájlkezelőt. Ezt úgy teheti meg, hogy az asztalon a kezdőlap mappára kattint, vagy az alkalmazás menüjében rákeres a fájlkezelőre. Innen lépjen abba a mappába, amelyben a TarGZ fájl található. Ebben a példában ez a „home” mappa.

Miután a TarGZ archívum helyén van, jelölje ki az egérrel. Ezután kattintson rá az egér jobb gombjával a jobb gombbal megjelenő menü megnyitásához. Ebben a menüben keresse meg a „Kivonat ide” opciót, és válassza ki. Ha ezt a lehetőséget választja, a TarGZ archívum kicsomagolásra kerül.

Miután mindent kitömörített, hozzáférhet a TarGZ fájl tartalmához a Mate alkalmazásban. Ezt a folyamatot minden alkalommal ismételje meg, amikor TarGZ-archívumot szeretne kibontani a Mate alkalmazásban.

Csomagolja ki a TarGZ fájlokat a terminállal

Ha nem akarsz a fájlkezelővel foglalkozni, akkor a parancssoron keresztül is lehetséges a kibontás. Az indításhoz nyisson meg egy terminálablakot a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció megnyomásával a billentyűzeten.

Ha a terminál nyitva van, használja az alábbi parancsot a kibontásához.

tar xvf /home/USERNAME/location/of/tar/archive/my-archive.tar.gz