Szakaszok, stratégiák, menedzsment és egyebek

A termék életciklusa hatékony eszköz lehet a marketingesek és a vállalat döntéshozói számára marketingstratégiáik, terveik és vásárlói hűségük javítására, a költségek optimalizálására és a jobb haszonkulcsok tanúira.

Minden terméknek van életciklusa, legyen szó autóról, orvosi felszerelésről, kozmetikumról, okostelefonról vagy bármi másról.

Annak ismerete, hogy mikor kell egy terméket piacra dobni, elvégezni a szükséges fejlesztéseket, kivonni a piacról, vagy újat létrehozni, elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképes maradjon a piacon és profitot termeljen.

Ebben a cikkben a termék életciklusát, szakaszait, az egyes szakaszokra vonatkozó stratégiákat, példákat és előnyöket tárgyalom.

Mit ért a termék életciklusa alatt?

A termék teljes élettartamát attól a pillanattól kezdve, amikor a fejlesztésbe kerül, és a piacról való kivonásáig, termékéletciklusnak nevezzük. Különféle szakaszokat tartalmaz:

 • Termékfejlesztés megfelelő készségek, eszközök, technikák és folyamatok felhasználásával
 • Bevezetés a piacon a megcélzott felhasználók számára
 • Növekedés, amikor a termék kereslete, értékesítése és népszerűsége nő
 • Érettség, amikor a termék elérte a maximális sikert és elkezdett némi hanyatlást mutatni
 • Hanyatlásról beszélünk, amikor a termék népszerűsége és eladásai gyorsan csökkennek, ezért kikerülnek a piacról.

A termék életciklusa hasznos eszköz a marketingesek, a termékmenedzserek és a vállalat más fontos érdekelt felei számára. Segít megtalálni a legmegfelelőbb időpontot egy termék vagy szolgáltatás piacra dobására, fejlesztésének és tervezésének megkezdésére, marketingstratégiák kidolgozására, árcsökkentésre vagy emelésre, megfelelő időpontban kedvezmények biztosítására, új országokra vagy piacokra való kiterjesztésére, illetve a termék leállítására. a termelése.

Példa a termék életciklusára (esettanulmány)

Vegyük például az iPhone-okat. Az iPhone-ok kiváló minőségűek, akár a minőségükről, akár a jellemzőikről, akár a biztonságukról beszélünk, és az elismerés a fejlesztőcsapatát és a kulcsfontosságú döntéshozókat illeti.

Forrás: alma

A gyártás befejeztével bizonyos piacokon piacra kerülnek, ahol kereslet van. Magasan tartják az árat, hogy elsősorban prémium ügyfeleket vonzanak. Ebben a szakaszban az értékesítési és marketingköltségeket is magasan tartják. Kereslete a növekedési szakaszhoz közeledve növekedni kezd. Több marketinget végeznek több közönség elérése érdekében, és az eladások meredeken emelkednek.

Az érettségi szakaszban az értékesítés lelassulhat a verseny fokozódásával. Ez mindaddig folytatódik, amíg az érdekek hanyatlásnak indulnak, amikor jobb, fejlett technológiával és funkciókkal rendelkező termékeket mutatnak be.

Hogyan működik a termék életciklusa?

A termék életciklusa nem hasonlít egy emberi lény életéhez?

Szerintem igen.

Az ember élete az anyaméhben kezdődik, ahol kilenc hónapos koráig fejlődik. Ezután a baba megszületik a világra. Ezután növekedésnek indulnak intellektus, magasság, testtömeg stb. formájában egy bizonyos korig. Tanulnak, szakmát választanak, életet építenek maguknak, egészségük és karrierjük csúcsán járnak.

Ezután éretté válnak, és egészségi állapotuk és bevételi forrásaik kezdetben hanyatlásnak indulnak. Betegség, baleset vagy egyszerűen életkor következtében meghalnak, és elhagyják a fizikai világot. Ez az ember életciklusának végét jelzi.

Hasonlóképpen, egy termék életciklusa a termékcsapatok, a döntéshozók és az érintettek fejében kezdődik. Elkezdik a termék fejlesztését annak minden egyes részével vagy funkciójával együtt. A termékfejlesztés befejeztével a cég piacra dobja a terméket.

Ezután a termék a megfelelő marketingstratégiák segítségével idővel növekedésnek indul. Ebben a szakaszban a termék nagyobb értékesítést, bevételt és hírnevet mutat a vállalat számára. Aztán eljön az a pont, amikor a termék nagy versennyel és a piac telítettségével szembesül, és végül csökkenni kezd eladásai és népszerűsége.

  Mi ez és hogyan lehet csökkenteni a kapcsolódó kockázatokat?

A gyors visszaeséssel a cég végül kivette a terméket a piacról. Ez a termék életciklusának végét jelzi.

Most már tudod, mennyire hasonlítanak egymásra 😊

A termék életciklusának szakaszai

#1. Fejlesztési szakasz

Vállalkozásának típusától függően egy termék fejlesztését tervezi. Ez elindítja a termék életciklusát, ahol meg kell határoznia a fejlesztendő termék típusát. Például, ha Ön egy mobilgyártó cég, érdemes lehet új okostelefont létrehoznia egyedi funkciókkal és megjelenéssel, amely elcsábíthatja a megcélzott vásárlókat.

Ehhez sok megbeszélésre van szükség a termékcsapattal, a befektetőkkel és más érdekelt felekkel. A termék egész életciklusa során sok szempontot át kell gondolnia. Minden lépést meg kell terveznie, és szilárd stratégiákat kell kialakítania az egyes lépések megközelítéséhez.

Ez magában foglalja az alapos piackutatást, az ügyfelek fájdalompontjainak felmérését, a versenytársak kutatását, a vállalat azon képességeit, hogy ezeket a problémákat megoldáson keresztül megoldja, és még sok mást.

Ha elkészült, erőforrásainak, csapatszakértelmének és egyéb tényezőknek a felhasználásával megkezdheti a termék fejlesztését. Egy prototípussal szeretne kezdeni, és tesztelni szeretné annak működését. Ha problémákat észlel, azonnal javítsa ki azokat. Ezután előállíthat néhány teljes értékű terméket, és bemutathatja azokat a célpiacnak.

#2. Bevezető szakasz

A következő lépés a bevezetés szakasza, amikor piacra dobja termékét. Javasoljuk, hogy egy tételt egy kisebb régióban vezessenek be, hogy értékeljék a teljesítményét. Ebben a szakaszban hatékony marketingstratégiákat kell kidolgoznia a termékhez, hogy népszerűsítse azt a célközönség előtt.

Ehhez meg kell határoznia, hogy a közönség nagyobb valószínűséggel veszi észre a terméket. Lehetnek közösségi média csatornák, YouTube, televízió, óriásplakátok stb. Ez alapján hozza létre a márka- és terméküzeneteit, és szabja személyre szabott hirdetéseket. Mutassa meg USP-jét, egyedi szolgáltatásokat és egyéb előnyöket, amelyeket az ügyfelek a termékkel igénybe vehetnek.

Ennek eredményeképpen kezdeti eladásoknak lehet tanúja, és az idővel lassan növekedni fog, mivel a termékben van potenciál. Ebben a szakaszban vegye fontolóra a vásárlói visszajelzéseket azoktól, akik használták a terméket.

Ez a bemenet segít felismerni a termékkel kapcsolatos problémákat, így megoldhatja azokat, és több terméket dobhat piacra továbbfejlesztett verziókkal. Folyamatosan ismételje meg és javítsa a terméket, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek és növelje az értékesítést.

#3. Növekedési szakasz

A termék életciklusában a növekedési szakaszban a termék népszerűségre tett szert a piacon, és folyamatosan értékesítést és bevételt eredményez. Itt a termékek iránti kereslet folyamatosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy a verseny is erősödik a piacon. Előfordulhat, hogy más márkák el akarják szabotálni az Ön stratégiáit, vagy meg akarják ismételni azokat.

Ezért arra kell törekednie, hogy legyőzze a versenytársakat módszereinek és stratégiáinak értékelésével és fejlesztésével. Ebben a szakaszban az is elengedhetetlen, hogy lépést tartsunk a vevő elvárásaival a termék minőségének megőrzésével. Még a minőséget és a használatot is javíthatja, ha több funkciót vezet be rajta.

Folyamatosan fogadja az ügyfelek visszajelzéseit különböző csatornákon, és proaktív módon kezelje a problémákat, hogy azt a benyomást keltse, hogy valóban törődik az ügyfelekkel. Ezen kívül most már tervezheti terméklefedettségének kiterjesztését más régiókra is, ha van ilyen. Ehhez alaposan ismerje meg az új piaci dinamikát, kihívásokat és versenytársakat, és találja ki a megoldási módokat.

Ha elkészült, vezesse be a piacon, és futtasson még jobb marketing stratégiákat szélesebb körben. Ez fényesebb lehetőségeket teremt a magasabb eladások, bevételek és a beruházás megtérülésének (ROI) generálására. A nyereséget felhasználhatja további termékek létrehozásába, a működés fenntartásába és a vállalkozás bővítésébe.

  11 mesterséges intelligencia arccsere eszköz a tökéletes és professzionális eredményekért

#4. Érettségi szakasz

A növekedési szakasz után a termék továbbra is népszerű, és eladásokat vonz. Mondhatni, hogy a termék piaca telítetté vált. A piacon sem növekedést, sem csökkenést nem tapasztalhatunk. Itt minden eddiginél nagyobb a verseny, és sok hasonló termék van a piacon különböző márkáktól.

Ebben a szakaszban meg kell tartania az ügyfeleket különféle stratégiák alkalmazásával, például erősebb kapcsolatok kiépítésével, visszajelzésekkel stb.

Azonban egyetlen termék sem marad a piacon, akármilyen jó is, hiszen a technológiák, a technikák és a vásárlói igények változnak. Itt láthatja, hogy eladásai csökkenni kezdtek. Még ha nem is csökken gyorsan, az eladási számok nem nőnek olyan gyorsan. Ez a termék életciklusának érettségi szakasza.

Ebben a szakaszban a marketing és a termelési költségek is csökkenthetők. Tehát, ha továbbra is nyereséget szeretne elérni, biztosítson több előnyt az ügyfeleknek, például nagyobb kedvezményeket, vonzó ajánlatokat stb., hogy többet vásároljanak Öntől.

#5. Elutasítási szakasz

Egy termék eladásai és piaci részesedése gyorsan csökkenni kezd, függetlenül attól, hogy mennyi erőfeszítést tesz, amikor a termék a hanyatlás szakaszába lép. Ennek számos oka lehet – elavult technológia, verseny, vásárlói preferenciák stb.

Az emberek mindig jobb termékeket keresnek, amelyek fejlettek, felhasználóbarátok, gazdagok funkciókban, és még mindig megfizethetőek számukra. Ha találnak valami jobbat, arra fognak váltani.

Tehát, ha a terméke ebbe a szakaszba kerül, azt javaslom, hogy hagyja abba a gyártását vagy reklámozását, és takarítsa meg a költségeket. Ha lehetséges, megújíthatja, és továbbfejlesztett változatokkal újraindíthatja a terméket.

Sok márka ugyanazt a terméket más piacokon vagy országokban is értékesíti, ahol még mindig fennáll a kereslet. Alternatív megoldásként létrehozhat egy új, fejlett terméket, amely megfelel a modern igényeknek.

Miért kell törődnie a termék életciklusával?

 • Hatékony termékmenedzsment: A termék életciklusa lehetővé teszi a marketingesek és a döntéshozók számára, hogy kitalálják, melyik szakaszban van a termékük jelenleg. Így könnyebbé válik a termék kezelése, például annak költsége, jellemzői és egyéb szempontjai.
 • Továbbfejlesztett stratégiák: A termék állapota alapján megfelelő stratégiákat készíthet a marketinghez, az erőforrások elosztásához, valamint a megfelelő készségek és módszerek alkalmazásához. Ez segít késleltetni a termék csökkenését, és meghosszabbítja életciklusát.
 • Jobb döntéshozatal: Akár piacra dob egy terméket, akár eltávolítja a polcokról, jobb döntéseket hozhat a termékével kapcsolatban a megfelelő időben.
 • A megtérülés növekedése: A továbbfejlesztett stratégiákkal és döntésekkel a termék életciklusa jobb megtérülést eredményezhet a befektetésén. Maximális hasznot húzhat marketingtevékenységeiből, költségeket takaríthat meg, és optimalizálhatja a műveleteket.
 • Növelje az ügyfelek lojalitását: A termék és az ügyfélszolgálat különböző szakaszokban történő fejlesztésével jobb vásárlói lojalitást és elégedettséget tapasztalhat.
 • Alkalmazkodás a változásokhoz: Ha tudja, hogy mikor kell javítani a termékén, le kell állítania vagy új terméket kell piacra dobnia, megkönnyíti a változásokhoz való alkalmazkodást, és releváns marad a piacon.

Termék életciklus-kezelési stratégiái

A termékéletciklus-menedzsment (PLM) egy adott termék menedzselésének folyamatát jelenti annak életciklusának minden szakaszában, a fejlesztéstől és a bevezetéstől a növekedésig, érettségig és hanyatlásig, különféle irányítási stratégiákon keresztül.

#1. A fejlesztési szakasz stratégiái

A fejlesztési szakasz együttműködési megközelítést igényel a vállalat különböző részlegeitől annak érdekében, hogy kiváló minőségű terméket hozzanak létre, amely megoldja az ügyfelek fájdalmait. Nemcsak a termékfejlesztési csapatnak, hanem a döntéshozóknak, a marketingcsapatnak és más érdekelt feleknek is aktívan részt kell venniük.

  8 legjobb ACT-felkészítő tanfolyam a pontszámok javítására

Megbeszélheti a tervét a csapatával, meghallgathatja mindenki véleményét, és kiválaszthatja a legjobb tervet a termék fejlesztésének és egyéb szakaszainak megközelítéséhez. Ez határozza meg életciklusának menetét.

Válassza ki a megfelelő készségeket és tehetségeket a fejlesztőcsapatban, és gyűjtsön össze elegendő forrást a termelési, marketing- és egyéb költségek fenntartásához. A termelés felgyorsítása érdekében fejlett eszközökkel és technikákkal is fel kell ruháznia a munkaerőt.

#2. A bevezetési szakasz stratégiái

A termék piaci bevezetésekor érdemes kezdetben egy kis régióban megtenni. Mérje fel, hogyan teljesít ott az értékesítési számok és a vásárlói visszajelzések figyelembevételével. Segít megérteni a mögöttes problémákat, amelyekkel az ügyfelek szembesülnek. Azonnal oldja meg és indítsa el őket szélesebb körben.

Ebben a szakaszban arra kell törekedni, hogy érdeklődést keltsen terméke iránt a megcélzott vásárlók szemében. Ehhez tudatosságra, hatékony marketingre, valamint más márkák és termékeik közül való kitűnésre van szükség. Megteheti PR-vel, influencer marketinggel, közösségi médiával stb., hogy az emberek beszéljenek a termékről.

Ezenkívül próbálja meg az árait versenyképesen tartani az üzleti szegmensében. Ingyenes mintákat vagy próbaverziókat is kínálhat a termékből, különleges bevezetési árakat stb.

#3. Stratégiák a növekedési szakaszhoz

A marketingnek kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni a vállalatok számára, amikor egy termék növekedési szakaszban van. Ez az, amikor a terméke népszerű, és az értékesítés és a bevétel jelentősen nő.

Hozzon létre erősebb marketingüzeneteket, és érje el azokat különböző csatornákon keresztül, ahol a célközönség láthatja őket. Lehetnek TV-hirdetések, YouTube-hirdetések, közösségi médiahirdetések stb.

Továbbra is térjen vissza a közönség elé, hogy minden alkalommal Önt válasszanak. Végezzen megfelelő piac- és fogyasztói kutatást, mielőtt belépne az új piacra, és stratégiailag határozza meg az árakat.

Ezenkívül további funkciókat is hozzáadhat termékéhez, vagy frissítéseket adhat ki, hogy igazodjon a növekvő technológiákhoz és megfeleljen a közönség igényeinek. Vállalkozása más területein is dolgozhat, például javíthatja az ügyfélélményt és megoldhatja a visszajelzésekből származó problémákat.

#4. Stratégiák az érettségi szakaszhoz

A verseny jelentősen fokozódó és a piac telítettsége miatt az értékesítés és a növekedés lelassul, amikor a termék eléri ezt a fázist. Ezért stratégiákat kell kidolgoznia a termék életciklusának meghosszabbítására, hogy megőrizze piaci részesedését és a lehető leghosszabb ideig profitáljon.

Ehhez javítsa a terméket a mögöttes problémák megoldásával és értékes funkciók hozzáadásával. Megújíthatja a márkajelzést és a csomagolást, hogy csábítsa a fogyasztókat. Fontolja meg marketingstratégiáinak újraértékelését és azok fejlesztését. Ezenkívül módosíthatja az árat, hogy növelje az eladásokat, miközben profitot termel. Vonzó kedvezmények és ajánlatok biztosítása, valamint az ügyfelek élményének javítása.

#5. A hanyatlási szakasz stratégiái

Mivel a termék értékesítése és növekedése csökken, a vállalatnak optimalizálnia kell a termékelosztást és az értékesítési csatornákat, miközben a veszteségeket minimálisra kell csökkenteni. Emellett egyszerűsítenie kell működését és ügyfélszolgálatát, hogy az ügyfelek csak a legjobb terméket és szolgáltatást kapják Öntől.

Emellett érdemes lehet csökkenteni a költségeit, vagy több kedvezményt és ajánlatot biztosítani az eladások növelése érdekében. Ha engem kérdezel, a vállalat ebben a fázisban nem adhat ki termékváltozatokat. Ehelyett megpróbálhatja csökkenteni lefedettségi területét, és csak a jövedelmező területekre összpontosítani. Vigyázzon jobban hűséges ügyfeleire, és adjon okot nekik, hogy bízzanak benned.

Ha azonban a termék már nem nyereséges a célpiacon, akkor teljesen leállíthatja azt. Vagy áthelyezheti egy másik piacra, ahol van kereslet a termékére.

Következtetés

Remélem, ez a cikk ad némi ötletet a termék életciklusáról és szakaszairól, hogy megfelelő stratégiákat alakíthasson ki termékei számára. Ez segít növelni eladásait, bevételeit és vásárlói lojalitását.

Ezután felfedezhet néhány legjobb PIM szoftvert a termékadatok hatékony kezeléséhez.