SharePoint vs. OneDrive: miben különböznek egymástól?

Kulcs elvitelek

  • A OneDrive egy felhő alapú fájltárhely szolgáltatás, amelyet az egyéni személyes adatok tárolására szabtak. A SharePoint célja a csapatokon belüli együttműködés javítása.

  • A OneDrive ingyenes tárhelycsomagot kínál, a SharePoint azonban nem. A SharePoint alapcsomagja 1 TB tárhelyet kínál felhasználónként 5 dollárért, míg a OneDrive alapcsomagja 100 GB-ot kínál havi 1,99 dollárért.

  • Válassza a OneDrive-ot, ha megéri a korlátozott tárhelyet és az együttműködést. Válassza a SharePoint extra tárhelyet, csapatmunkát és speciális funkciókat.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

Az adatok biztonságának megőrzése, annak biztosítása, hogy bárhonnan hozzáférhessenek, és megosszák azokat másokkal, kulcsfontosságúak a modern munka szempontjából. A Microsoft két eszközt kínál ehhez: OneDrive és SharePoint. De miben különböznek egymástól, és melyik a legjobb az Ön számára? Nézzük meg, mi különbözteti meg őket egymástól.

1 Különböző célközönségek

sajtómester/Shutterstock

A Microsoft OneDrive egy felhőalapú fájltárhely, amely magánszemélyeknek vagy kisebb csapatoknak szól. Személyes tárhelyként használhatja azokat a bizalmas adatokat, amelyeket megoszt egy kis csoporttal. Az Office-alkalmazásokkal való zökkenőmentes integrációjának köszönhetően kiváló választás lehet diák, szabadúszó vagy önálló vállalkozó számára.

A Microsoft SharePoint egy felhőalapú tartalomkezelő rendszer az egyszerűsített csapatmunka érdekében. Létrehozhat SharePoint-webhelyeket fájlok tárolására, és elérhetővé teheti azokat meghatározott részlegek vagy egy egész szervezet számára. A SharePoint webhelyen lévő egyének megtekinthetik és – az engedélyektől függően – szerkeszthetik mások munkáját.

A Microsoft eltérően hirdeti ezeket a termékeket. A OneDrive-ot felhőalapú tárolási szolgáltatásként forgalmazza magánszemélyek és kisvállalkozások számára. Ezzel szemben a SharePoint a vállalatokat és a vállalatokat célozza meg, és a csapatmunka javítására összpontosít, nem pedig kizárólag tárolási megoldásként.

2 Fájlmegosztás és együttműködés

Tetiana Yurchenko/Shutterstock

Az együttműködés és a fájlmegosztás sokkal gördülékenyebb a Microsoft SharePoint segítségével. A OneDrive-ban csak a fájltulajdonos szabályozhatja, hogy ki láthat, szerkeszthet és oszthat meg egy fájlt. A SharePoint segítségével a központi adminisztrátor különböző szintű hozzáférési engedélyeket rendelhet az egyes felhasználókhoz vagy csoportokhoz.

A SharePoint intuitív kezelőfelülettel és olyan funkciókkal rendelkezik, mint az állapotfrissítések, a határidők figyelmeztetései és a projektkövetési értesítések. Ezek olyan módon egyszerűsítik a projektkezelést, amelyet a OneDrive nem kínál. A Yammert – egy közösségi hálózati szolgáltatást – is integrálhatja a SharePointba. Ezzel lehetővé válik a csapattagok közvetlen kommunikációja.

Bár mindkét platform lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlkönyvtárakat hozzanak létre a tartalom rendszerezéséhez, a SharePointban könnyebb kezelni és navigálni bennük. Ez fontosabb szempont, mivel az adatmennyiség növekszik. Ha tehát előnyben részesíti az egyszerű együttműködést és a fájlmegosztást, a SharePoint a megfelelő út.

Mind a OneDrive, mind a SharePoint lehetővé teszi, hogy bármely eszközről hozzáférjen adataihoz, tartózkodási helyétől függetlenül. Mindkettő támogatja az eszközökkel való szinkronizálást, lehetővé téve az adatok átvitelét helyi használatra bármely eszközön, ha szükséges. Mint ilyen, mindkét platform lényegében ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja ezen a területen.

3 Biztonság és adatvédelem

Luma kreatív/Shutterstock

A Microsoft határozott intézkedéseket tett mindkét szolgáltatás biztonságának biztosítása érdekében. A valós idejű adattitkosítással biztonsági másolatot készíthet adatairól a SharePointban és a OneDrive-ban. Sőt, ha véletlenül töröl egy fájlt, mindkét platformon visszaállíthatja a lomtárból. A SharePointban azonban csak a szerkeszthető fájlokat állíthatja vissza.

A Microsoft víruskereső motort használ a SharePointba és a OneDrive-ba feltöltött fájlok vizsgálatához. Ez segít megvédeni fájljait és online tárhelyét. Ha fertőzött fájlt észlel, minden szolgáltatás azonnal értesíti a felhasználókat. A SharePoint-adminisztrátorok letilthatják a felhasználók hozzáférését az adatbázisban lévő fertőzött fájlokhoz.

A biztonsági intézkedések ellenére tisztában kell lennie a lehetséges kockázatokkal, amikor fájlokat oszt meg bármelyik platformon. Kerülje el a véletlen fájlmegosztást illetéktelen tagokkal, és gondosan kezelje a szerkesztési jogosultságokat az adatvesztés és -lopás megelőzése érdekében. Az adatkezelés és a biztonság egyszerűsítése érdekében tartózkodnia kell a túlzott megosztástól is.

4 Árképzés és tárolás

Jirsak/Shutterstock

Ingyenes csomagjában a OneDrive 15 GB tárhelyet biztosít, ami elegendőnek kell lennie az egyéni használatra. Ha több tárhelyre van szüksége, két lehetőség közül választhat. Előfizethetsz Microsoft 365 Basic, amely 100 GB-ot kínál havi 1,99 dollárért. Vagy választhatja a Microsoft 365 Personalt, amely 1 TB tárhelyet kínál havi 6,99 dollárért.

A OneDrive önálló csomagjának neve Microsoft 365 Basic. Ezt tartsa szem előtt a félreértések elkerülése érdekében.

Ezzel szemben a SharePoint nem kínál ingyenes csomagot. Önálló csomagja felhasználónként havonta 5 dollárba kerül, és felhasználónként akár 1 TB tárhelyet biztosít. Alternatív megoldásként megvásárolhatja a SharePointot egy Microsoft 365 üzleti terv részeként. Ez akár 25 TB tárhelyet biztosít a rendszergazdáknak.

A SharePoint árazása és tárhelye előnyösebbé teszi a csapatmunka számára. A OneDrive, különösen ingyenes csomagjával, jobban megfelel az egyének igényeinek.

5 További speciális szolgáltatások

A SharePoint számos olyan speciális funkciót kínál, amelyeket a OneDrive nem. Webes közzétételi funkciója lehetővé teszi, hogy a beépített tartalomkezelő rendszer segítségével közvetlenül a vállalat külső webhelyén tegye közzé fontos dokumentumokat. Így az alkalmazottak vagy a fogyasztók bármikor letölthetik az ilyen dokumentumokat.

A SharePoint lehetővé teszi alkalmazások hozzáadását belső vagy webhelyoldalakhoz, alkalmazotti portálok létrehozását, áttekintési űrlapokat stb. Ezenkívül lehetővé teszi a feladatok automatizálását a felhasználói műveletek alapján, például új fájlok e-mailben történő elküldését egy adott csapatnak vagy projektvezetőnek. A OneDrive nem kínálja ezt a funkciót.

Nézzen meg még néhány olyan dolgot, amelyet a Microsoft SharePointtal megtehet, és amelyek esetleg nem lehetségesek a OneDrive segítségével.

6 Melyiket érdemes használni?

monticello/Shutterstock

Ha Ön csapat nélküli magánszemély, vagy kisvállalkozás tulajdonosa, akinek nincs szüksége kiterjedt együttműködésre és nagy tárhelyre, a OneDrive megfelelhet az Ön igényeinek. A SharePoint azonban jobb lesz, ha nagy csapatot irányít, amely gyakori együttműködést és több adattárolást igényel.

Mindkét szolgáltatást használhatja, mivel a SharePoint-terv tartalmazza a OneDrive-ot. A OneDrive segítségével bizalmas vállalati dokumentumokat tárolhat, például üzleti terveket és pénzügyi nyilvántartásokat, és korlátozhatja a hozzáférést néhány tagra. Eközben létrehozhat egy SharePoint-webhelyet, ahol kevésbé érzékeny dokumentumokon, például házirendeken, ütemezéseken és képzési adatokon dolgozhat együtt.

Ezenkívül szinkronizálhatja a OneDrive-ot a SharePointtal, így kényelmessé válik az eszközök és a Microsoft Teams használata a csapat együttműködésének javítása érdekében.

Összefoglalva, a OneDrive a legalkalmasabb személyes használatra, míg a SharePoint a nagyobb csoportos együttműködésekhez.

  Mi az a számlacsalás, és hogyan maradhat biztonságban?