SD-kártya formázása a Mac-en

Kulcs elvitelek

  • Az SD-kártyák továbbra is hasznosak videojáték-konzolokon, digitális fényképezőgépeken és mobiltelefonokon, a felhőalapú tárolás kényelme ellenére.
  • Az SD-kártyát megformázhatja Mac számítógépén a beépített SD-kártyanyílás vagy az USB-porthoz csatlakoztatott SD-kártya-olvasó segítségével.
  • Az SD-kártya formázásakor válassza ki a megfelelő fájlrendszer-formátumot annak az eszköznek megfelelően, amellyel használni fogja, és fontolja meg egy olyan eszköz használatát, mint az SD Card Formatter vagy a Disk Utility a felhasználóbarát élmény érdekében.

Az SD-kártyák nem a legkényelmesebb eszköz az adatátvitelhez, különösen a felhőalapú tárolás alternatívájaként. Ennek ellenére továbbra is használhatók, beleértve a videojáték-konzolokat, digitális fényképezőgépeket és mobiltelefonokat.

Az SD-kártya gyakran formázható bármilyen eszközzel, amelyben használja. Azonban gyorsabb lehet a számítógép használata, és érdemes lehet csak számítógéppel használni. Így kezelheti kártyaformázási igényeit macOS rendszeren.

SD-kártya csatlakoztatása a Mac-hez

Először is csatlakoztatnia kell az SD-kártyát. Az Ön által választott megközelítés a Mac képességeitől és a kártya formátumától függ.

SD kártya csatlakoztatása

Először is, két fő módszer létezik az SD-kártya olvasására Mac számítógépen. A legegyszerűbb és legkényelmesebb módszer a kártya behelyezése a beépített SD-kártyanyílásba. Ez azonban nem minden modellnél érhető el.

Az idő múlásával az Apple átfordította az SD-kártya támogatását a teljes termékcsaládjában. Legyen szó Mac miniről, iMacről vagy MacBook Pro-ról, lehet, hogy van SD-nyílása, vagy nem; minden a modell életkorától függ.

Meg kell találnia a Mac SD-kártyanyílását, ha van ilyen, de ha ellenőrizni szeretné, Az Apple támogatási oldala tartalmazza a fizikai bővítőhelyet tartalmazó modellek listáját.

  Miért néznek ki másként az emberek a különböző objektívekkel készült fényképeken?

Az SD-kártyanyílás szabványos alternatívája az SD-kártyaolvasó, amely általában USB-A vagy USB-C porthoz csatlakozik. Számos USB-C hub tartalmaz SD-kártyanyílást, és az általános célú többkártya-olvasók gyakran más típusú SD-kártyákat is kezelnek.

Különböző SD-kártyaformátumok megértése

Sokféle SD-kártya létezik, fizikai méretük és kapacitásuk formátumuktól függően. A miniSD és a microSD formátumok fizikailag kisebb kártyák, amelyeket a Mac SD foglalatok natívan nem támogatnak. De továbbra is használhatja őket passzív adapterrel: egy olyan kártya, amely akkora, mint egy teljes SD-kártya, és van egy nyílás a kisebb formátumok tárolására.

Az SDHC, SDXC és SDUC formátumok nagyobb kapacitást biztosítanak mind az SD, mind a microSD méretekhez. Ezenkívül a szabványos SD és a kevésbé népszerű miniSD-méretek támogatják az SDIO-t. Bár ezek a részletek nagyrészt lényegtelenek, tisztában kell lennie a kártya tényleges kapacitásával (pl. 32 GB), ha teljesen újraformázni szeretné.

A Disk Utility használata SD-kártya formázásához

A Disk Utility egy macOS-hez szállított alkalmazás. Meg kell jelennie az /Applications/Utilities mappában. A Disk Utility segítségével számos különféle lemezzel kapcsolatos feladatot végezhet, mind belső, mind külső tárolóeszközökön.

Kezdje az SD-kártya kiválasztásával a bal oldali listából. Ha beépített SD-kártyanyílással rendelkező Mac-et használ, annak a Belső részben kell megjelennie. A külső olvasóhoz csatlakoztatott SD-kártya a Külső részben jelenik meg. Ügyeljen arra, hogy magát a kártyát válassza név szerint, nem pedig a fizikai eszközt. Ezt könnyebben megteheti, ha a bal felső sarokban található Nézet menüben a Csak kötetek megjelenítése lehetőséget választja.

Miután kiválasztotta a kártyát, győződjön meg arról, hogy azt a kártyát szeretné formázni. Ellenőrizheti például a kapacitást és a felhasznált helyet. Ezután kattintson a Törlés gombra az ablak tetején. Megadhat egy nevet a kártya számára és annak formátumát.

Fájlrendszer-formátum kiválasztása

A megfelelő fájlrendszer-formátum kiválasztása fontos, mivel ez befolyásolhatja a kompatibilitást más eszközökkel.

Ha úgy formázza az SD-kártyát, hogy egy másik eszközben, például digitális fényképezőgépben használja, kerülje a Mac OS formátumok használatát, és válassza az MS-DOS (FAT) vagy az ExFAT lehetőséget. Használja a FAT-ot, ha a kártya 32 GB-os vagy kisebb, mint minden SD és SDHC kártya. Használja az ExFAT-ot, ha a kártya 32 GB-nál nagyobb, például SDXC vagy SDUC kártya.

  12 legjobb szülői alkalmazás a gyerekek jobb gondozásához

Az SD Card Formatter használata macOS rendszeren

Külön alkalmazás szükségtelennek tűnhet, mivel a macOS mindig tartalmazza a Lemez segédprogramot. Azonban, SD kártya formázó egy barátságosabb alternatíva, amelyet az SD-kártyák formázására szántak. Kezeli a részleteket, például a fájlrendszert, és még az ExFat kártyát is újraformázza FAT12-re, ha az utóbbi hatékonyabb. Ingyenesen letölthető és használható is.

Az alkalmazás nagyon egyszerű felülettel rendelkezik, kevés lehetőséggel. Először válassza ki a kártyát az első legördülő menüből. Általában egyszerre egy SD-kártyával dolgozik, amelyet az alkalmazás előre kiválaszt. Ellenőrizze, hogy a kapacitás megfelel-e az elvárásoknak. Ez általában nem a kártyán feltüntetett teljes összeg, több okból is, de megközelítőleg egyenlőnek kell lennie.

Két formázási lehetőség áll rendelkezésre: Gyors és Felülírás. A Quick a gyorsabb lehetőség, mert a nyers adatok tényleges törlése nélkül szabadít fel helyet. A felülírási módszer valójában törli a régi adatokat, ezért érdemes használni, ha a biztonság aggodalomra ad okot, és biztosítani szeretné, hogy soha senki ne tudja visszaállítani az adatokat.

Végül megadhat egy kötetcímkét, amely az SD-kártya neve, hogy később könnyebben felismerje. Hasznos lehet a kapacitás vagy a gyártó feltüntetése ebben a névben, különösen, ha több különböző kártyával dolgozik.

A parancssor használata

Ne használja ezt a lehetőséget, hacsak nem vagy nagyon magabiztos!

Mielőtt továbblépne, alaposan ismernie kell az olyan kifejezéseket, mint a fájlrendszer-formátum és a partíció. Azt is pontosan fel kell ismernie, hogy melyik lemezzel van dolgunk, amikor megjelenik egy kötetazonosító, például a disk2. Legyen nagyon óvatos, nehogy véletlenül rossz meghajtót formázzon!

  A Google Térkép topográfiai vonalainak beszerzése

Ezekkel a figyelmeztetésekkel a diskutil eszköz a Disk Utility parancssori megfelelője. Nyissa meg a Mac Terminal alkalmazást, és kezdje a rendszeren elérhető meghajtók felsorolásával:

 diskutil list 

A neve alapján tudnia kell azonosítani, melyik az Ön SD-kártyája. A meghajtók listájában egy azonosítót fog látni, általában valami olyasmit, mint a disk2. Mielőtt folytatná, győződjön meg arról, hogy a megfelelő eszközzel dolgozik. Az összes tartalom törléséhez, de a mögöttes struktúra (fájlrendszer) megtartásához használja az újraformázási parancsot, például:

 diskutil reformat disk2 

Ha módosítani szeretné a fájlrendszert, használja a következő speciális parancsot:

 diskutil eraseDisk "HFS+" NameOfSDCard disk2 

A HFS+ a használni kívánt fájlrendszer típusa. A következő paranccsal megtekintheti, hogy a diskutil verziója mely fájlrendszereket támogatja:

 diskutil listFilesystems 

A teljes man oldal részletes utasításokat ad ennek az összetett, de hatékony eszköznek a használatához.

Az SD-kártya formázásával kapcsolatos problémák hibaelhárítása Mac rendszeren

Nem szabad semmiféle problémába ütköznie, különösen, ha valamelyik felhasználóbarát grafikus felületet használ. Ha azonban valami elromlik, annak valószínűleg az alábbi okok egyike lehet.

Csak olvasható kártya formázása

Az SD-kártyák fizikai kapcsolózárral rendelkeznek, amellyel megakadályozhatja a véletlen adatvesztést. Ha egy kártya csak olvasható módban van, nem tudja formázni. A Disk Utility alatt hibaüzenetet kap, de maga az üzenet meglehetősen rejtélyes lehet:

Az SD Card Formatter alkalmazás barátságosabb „Nem lehet formázni írásvédett kártyát” hibát:

A csak olvasható mód kikapcsolásához csúsztassa a kapcsolót az érintkezőkkel a vége felé.

Formázás nem kompatibilis fájlrendszerrel

A Disk Utility segítségével kiválaszthat olyan fájlrendszert, amely nem kompatibilis a formázandó SD-kártyával. Például egy régi 8 MB-os kártya Mac OS Extended (Journaled) típussal történő formázása az alábbi hibához vezethet:

A rengeteg lehetőség közül válassza ki a megfelelőt

Egy olyan eszköz, mint az SD Card Formatter, leegyszerűsítheti az SD-kártya formázásának folyamatát, de az Apple beépített Disk Utility alkalmazása is képes erre a feladatra. Ügyeljen arra, hogy megértse a fájlrendszerek közötti különbségeket, különösen ha olyan speciális eszközt használ, mint a diskutil a parancssorban.