Saját webhely létrehozása egyszerű módon

Soha nem volt ilyen egyszerű saját webhelyet létrehozni – és soha nem volt több lehetőséged. Íme, amit tudnod kell a webhely üzembe helyezéséhez és működéséhez.

Döntse el, mire van szüksége webhelyre

Mielőtt elkezdené, meg kell fontolnia a kívánt webhely típusát. Rengeteg nagyszerű lehetőség kínálkozik egy webhely használatának megkezdéséhez, de mindegyiknek más-más előnye van. Amire szüksége van egy online névjegykártyához vagy önéletrajzhoz, nagyon különbözik attól, amire szüksége van, ha online áruházat vagy hírkiadványt tervez.

Három durva típusú webhely létezik, amelyeket valószínűleg fontolóra vesz.

Egy egyszerű személyes webhely: Ha csak egy egyszerű online jelenlétre vágyik, amely linkeket tartalmaz elérhetőségeihez és közösségi média fiókjaihoz, akkor valóban nincs szüksége sok webhelyfunkcióra. Sok eszköz sokkal erősebb lesz a kelleténél – és valószínűleg drágább is. Valószínűleg elegendő egy oldalas webhely, amely tartalmazza az életrajzát, egy fényképét és linkjeit.
Teljes, hagyományos webhely vagy blog: A következő szint az, amit valószínűleg hagyományos webhelynek gondol: Több oldal különböző dolgokhoz vagy rendszeresen frissített blog. Kisvállalkozások vagy online hírnevüket építeni próbáló emberek üzemeltetnek ilyen webhelyeket.
Online áruház: Ha egy webhelyen keresztül szeretne eladni dolgokat, akkor egy sor olyan extra funkcióra van szüksége, amelyekre az egyszerűbb webhelyeket üzemeltetőknek nincs szükségük. Ez magában foglalja a bevásárlókosarat, a készletkezelés lehetőségét, a fizetések feldolgozásának módját, valamint a rendelések nyomon követését és az értesítések kezelését. Vannak olyan szolgáltatások, amelyek mindent kezelnek, de ezek drágábbak, és több erőfeszítést igényel a beállítás.

Miután felmérte igényeit, és eldöntötte, hogy mit fog építeni, áttérhet annak megvizsgálására, hogyan fogja ténylegesen működtetni webhelyét.

Döntse el, hogyan fogja futtatni

Azok az idők, amikor kézzel kódolták webhelyét a semmiből, nagyjából lezajlottak – hacsak nincs szüksége valami hihetetlen egyedi megoldásra, amely jóval túlmutat azon, amiről ez a cikk szól. Bármilyen webhelyre van szüksége, könnyen használható szolgáltatások állnak rendelkezésre.

Carrd: Egyszerű egyoldalas webhelyek

Az egyszerű, egyoldalas webhelyek esetében a Carrd hihetetlen. A kezdés ingyenes, és a jó megjelenésű, reszponzív témák szinte minden felhasználási esetet lefednek. A Carrd-ot akkor használom, amikor gyorsan be kell állítanom egy alapvető webhelyet.

Évente 9 USD-ért egyéni domaint használhat, kapcsolatfelvételi vagy regisztrációs űrlapokat adhat hozzá, PayPal vagy Stripe használatával fizethet, és eltávolíthatja a „Kártyával készült” márkajelzést. Ha valami professzionálisra, gyorsra vágysz, akkor ez az út.

Wix: Nagy webhelyek, kódolás nélkül

A Wix az egyik legnépszerűbb webhely-készítő, és ennek jó oka van: ez egy egyszerű módja annak, hogy teljes értékű, többoldalas webhelyet készítsünk kódolás nélkül. A Wix segítségével sokkal nagyobb webhelyeket hozhat létre, mint a Carrddal.

A hátránya az, hogy bár a kezdés ingyenes, havonta 8,50 dollárt kell fizetnie a Wixnek, ha használhatja saját domainjét és eltávolíthatja a Wix-hirdetéseket. Ez azonban tartalmazza a domain név költségét. Az egyéb szolgáltatások, például az űrlapkészítő és az online áruház 12,50 USD/hónaptól kezdődnek.

Jó lehetőség egy üzleti webhely számára, de egy egyszerű személyes webhely esetében kissé drága. A Wix ingyenes oldalain megjelenő hirdetések is nagyon bosszantóak.

Squarespace: Drága, vonzó oldalak

A Squarespace alapvetően a Wix prémium verziója, bár nincs ingyenes csomag. Havi 14 dollártól kezdődik egy személyes webhely esetén (beleértve a domain nevet is), és 40 dollárig terjed egy online áruház esetében. Bár ez meglehetősen drága, a Squarespace előnye, hogy szinte lehetetlen csúnya webhelyet készíteni. A témák mindegyike jól összeválogatott, és a lehetőségek egy kicsit korlátozottabbak; A Wix egy kicsit mindenki számára ingyenes. A Squarespace online áruház szolgáltatásai is robusztusak, akárcsak a blogmotor.

Ha a pénz nem tárgy, a Squarespace kiváló lehetőség. Mivel csak fizetős, kiváló ügyfélszolgálat áll rendelkezésre. Ez azonban több mint évi 150 dollárért egy alapwebhelyért költséges.

Önkiszolgáló WordPress: Teljes kontroll, de bonyolultabb

Az internet nagy része saját üzemeltetésű WordPress-példányokon fut. Ezt használjuk a How-To Geek, a Review Geek és a LifeSavvy számára. A saját üzemeltetésű WordPress-webhely egy olyan keretrendszer, amelyből gyakorlatilag bármit felépíthetsz, az egyszerű bloggal rendelkező webhelytől a havi milliós oldalletöltésű kiadványokon át az egyedi webáruházakig. Ennek az a hátránya, hogy bár nem feltétlenül kell tudnod a kódolást, a WordPress-hez technikai tudásra van szükség – vagy hajlandóságra van szükség a mélyreható oktatóanyagok átdolgozására – ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

A listán szereplő többi lehetőségtől eltérően a WordPress inkább platform, mint szolgáltatás. Ingyenes, de fizetnie kell a domain névért, a tárhelyért és minden prémium témáért vagy bővítményért, amelyet használni szeretne. Egy egész iparág foglalkozik a WordPress támogatásával és fejlesztésével. Már évi 10 dollárért elkezdheti, vagy havi 10 000 dollárt költhet szerverköltségekre.

Ha a lehető legnagyobb rugalmasságot szeretné a webhely felépítéséhez és a költségek alacsonyan tartásához, akkor ezt a lehetőséget választja, de ez az, amelyik a legtöbb munkát igényli a megfelelő működéshez. Ha a WordPress útját szeretnéd választani, feltétlenül nézd meg a WordPress-webhely beállításáról szóló háromrészes sorozatunkat:

Saját webhely készítése (még ha nem is tud egyet létrehozni) 1. rész.
Hogyan lehet saját webhelye (még ha nem is tud egyet létrehozni) 2. rész.
Hogyan lehet saját webhelye (még ha nem is tud egyet létrehozni) 3. rész.

Shopify: Egyszerű online áruházak, áron

A Shopifynak egyetlen célja van: webáruház működtetése. 29 USD/hó (és 2%-os tranzakciós díj) árától minden szükséges funkciót kínál. Korlátlan számú terméket listázhat egy tetszetős boltban, amelyet a Shopify nagyszerű témáival hoztak létre. Ha csak cuccok értékesítésére hoz létre webhelyet (és biztos abban, hogy havonta néhány dolgot elad), a Shopify a legegyszerűbb megoldás. A Squarespace-hez hasonlóan ez is egy prémium kereskedelmi megoldás 24 órás támogatással és kiváló dokumentációval, amely mindenen végigvezeti Önt.

A Shopify nagy hátránya a költségek: hacsak nem árulsz termékeket, akkor nagyon drága. Valószínűleg azoknak a legjobb, akiknek már van offline üzletük, vagy eladtak néhány dolgot a közösségi médián keresztül, és professzionálisabb platformra szeretnének áttérni.

Egyéb opciók

A fenti lehetőségek csak néhány a jobb lehetőségek közül. Lehet, hogy hallott már egyet vagy kettőt népszerű podcastokon hirdetni. Ezek messze nem az egyetlen elérhető lehetőségek. Több tucat különböző webhely-építési szolgáltatás létezik minden áron, és minden funkcióról álmodozhat. Ezenkívül, ha van költségvetése, mindig professzionális műveletet végezhet.

Vásároljon domaint és kezdje el

Most, hogy eldöntötte, mire való a webhelye, és milyen platformra építi fel, ideje elkezdeni. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy regisztrálja domain nevét. Ha olyan szolgáltatást használ, amely tartományt tartalmaz, ahogy a Squarespace teszi, akkor azt ezen a szolgáltatáson keresztül kell megszereznie. A rendszer automatikusan úgy állítja be, hogy az új webhelyére mutasson.

Ha önállóan szeretne domain nevet vásárolni, tekintse meg útmutatónkat arról, hogy mit kell tudni a domain név vásárlásáról. Javasoljuk, hogy vásárolja meg domainjét a következőtől Google Domains vagy Lebeg.

Ha rendelkezik domainnel, regisztráljon a használni kívánt szolgáltatásra, és kezdje el új webhelyeinek felépítését. A WordPress kivételével a fenti lehetőségek mindegyike könnyen követhető regisztrációs folyamatokkal rendelkezik.