RustRover – A JetBrains új IDE a Rust számára

A JetBrains a dedikált integrált fejlesztési környezeteiről (IDE) ismert. A RustRover a legújabb termékük, amely a Rust programozási nyelvet célozza meg.

Támogatja a Rust programozási nyelvet és más technológiákat, beleértve a Cargo-t, a webet, a TOML-t és az adatbázist.

Ez a funkciókban gazdag IDE jelenleg nyilvános előnézetben van. Ennek ellenére hamarosan kiadják kereskedelmi IDE-ként, ahol hozzáférhet a Rust-projektek kezeléséhez szükséges összes eszközhöz, beleértve a kódszerkesztőt, a fordítót, a hibakeresőt, valamint a teszteléshez, hibakereséshez és telepítéshez szükséges eszközöket.

Szóval minek várni? Fedezzük fel részletesen a RustRovert.

Mi az a dedikált IDE, és miért hozott létre a JetBrains?

A dedikált IDE bizonyos nyelvekhez megfelelő szolgáltatásokat kínál. Ebben az esetben ez a RustRover a Rust programozási nyelvhez. Ezek különböznek a többnyelvű IDE-ktől, amelyek több programozási nyelvet támogatnak – például a Visual Studio Code.

A JetBrains a dedikált IDE-k létrehozásáról ismert. A RustRover a Rust programozási nyelvre tett kísérletük. Tagadhatatlan, hogy a Rust napról napra népszerűvé válik. Ez egy magas szintű programozási nyelv, amely robusztus modellt kínál a hibamentes programozáshoz.

Tehát mi történik a Rust már meglévő nyílt forráskódú bővítményével? Szerint a hivatalos blogbejegyzés, továbbra is létezni fog. Tehát, ha a beépülő modult a CLion-nal használja, akkor továbbra is használhatja a kereskedelmi RustRover IDE beszerzése nélkül.

Olvassa el még: A legjobb források a rozsda megtanulásához

RustRover: Áttekintés

A RustRover jelenleg EAP-ban (Early Access Program) van, így bárki letöltheti és kipróbálhatja. Ez a rész a RustRover telepítésével és a kezdeti benyomásokkal foglalkozik.

A RustRover Preview telepítése

A RustRover telepítéséhez először le kell töltenie a legújabb előnézeti verziót a webhelyéről, RustRover: Rust IDE a JetBrainstől. A letöltés után kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a telepítés befejezéséhez. Windows esetén remek telepítővarázslóval rendelkezik, amely végigvezeti Önt.

A telepítés során tetszés szerint konfigurálhatja a telepítést. Lehetővé teszi a PATH változó frissítését, ami hasznos, ha a Rust parancssorból futtatja. Lehetővé teszi továbbá társítások (.rs) létrehozását, a helyi menü frissítését (Mappa megnyitása projektként), és asztali parancsikon létrehozását.

Ez az! Kattintson a Tovább gombra, és várjon néhány percet, amíg a telepítés befejeződik.

Megjegyzés: Használat előtt el kell fogadnia a JetBrains adatvédelmi szabályzatát.

Tiszta felület és kiváló testreszabás

A RustRover tiszta felülettel rendelkezik, minimális, de értelmes lehetőségekkel. A fő felületen új projekteket hozhat létre, megnyithat meglévőket, vagy letöltheti azokat a verziókezelő rendszerekből (VCS), például a Gitből, a Mercurialból és a Subversionból.

A tiszta felület az JetBrains új felhasználói felület ami minimálisra csökkenti a zavaró tényezőket és növeli a termelékenységet. A felület lehetővé teszi, hogy jobban összpontosítson a kódra, miközben egyszerű hozzáférést biztosít az eszközökhöz. Az új felhasználói felület is nagymértékben testreszabható.

Fiókokat is hozzáadhat, beleértve a GitHub-ot, a GitHub Enterprise-t és a JetBrains Space-t.

Látni fog egy remek oldalsó menüt is, amely számos lehetőséget kínál. Például kap egy listát azokról a projektekről, amelyeken éppen dolgozik. Ezen kívül van egy dedikált területe a távoli fejlesztés eléréséhez (jelenleg béta állapotban van).

Hozzáférhet a távoli fejlesztési lehetőségekhez, beleértve az SSH-t, a JetBrains Space-t és a WSL-t.

Ezeken kívül lehetősége van a beépülő modulok testreszabására és a tanulásra is.

Itt a Testreszabás opció érdekel bennünket. Jelenleg a RustRover korlátozott színtémákkal rendelkezik (a Speciális beállítások segítségével több témát érhet el a Piactérről). Beállíthatja Sötét módra vagy egy hasonló színmódra, a Drakulára.

Ha mindent együtt szeretne szinkronizálni, használhatja a „Szinkronizálás az operációs rendszerrel” lehetőséget. Például, ha világos témát használ az operációs rendszeren, az átvált világos színű témára a Rust alkalmazásban.

A kisegítő lehetőségek segítségével beállíthatja a betűméretet, vagy módosíthatja a színeket a piros-zöld látáshiány miatt. Végül beállíthatja a billentyűkiosztást saját igényei szerint, például Windows, Emacs, Netbeans, Visual Studio Code stb. segítségével. Ez segít gyorsan elkezdeni a RustRover használatát anélkül, hogy a nulláról kellene beállítania.

A RustRover speciális beállításai

Mielőtt azt gondolná, hogy a RustRover korlátozott beállításokkal rendelkezik, tekintse meg az „Összes beállítás” részt. Számos lehetőséget nyit meg, ahol mélyen személyre szabhatja a RustRovert. Árnyaltabb lehetőségeket kínál, amelyek segítségével megváltoztathatja megjelenését és viselkedését.

A Rust speciális beállításaival a következőket teheti:

 • Kapcsolja be/ki a felhasználói felület beállításait igényeinek megfelelően
 • Új felhasználói felület be- és kikapcsolása
 • A menük és eszköztárak testreszabása
 • Állítsa be a fájl színeit
 • Állítsa be a hatóköröket
 • Értesítések, gyorslisták és útvonalváltozók beállítása
 • Szerkessze a billentyűzetkiosztást saját igényei szerint
 • Telepítse a témákat közvetlenül a piactérről
 • Konfigurálja a verzióvezérlést a projektje alapján
 • Módosítsa a felépítési, végrehajtási és telepítési beállításokat
 • Nyelvek és keretrendszerek konfigurálása

Hozzáférhet olyan eszközökhöz is, amelyek lehetővé teszik a harmadik féltől származó egyszerű integrációt. Például megkapja az Rsync-et, a Code With Me-t, a terminált, az adatbázist, az SSH-terminált stb.

Ezenkívül beállíthatja a Beállítások szinkronizálását is, amely lehetővé teszi az összes beállítás elmentését JetBrains fiókjába. Ide tartozik a felhasználói felület, a rendszer- és kódbeállítások, a beépülő modulok, a billentyűzetkiosztások és az eszközök biztonsági mentése.

A RustRover legfontosabb jellemzői

Ebben a részben részletesen megvizsgáljuk a RustRover legfontosabb jellemzőit.

#1. Írjon kódot gyorsabban

A Rust kód megírása alapos gondolkodási folyamatot igényel. Mivel a Rust a tulajdonosi modellt követi, fokozott óvatossággal kell eljárnia a kód megírásakor. A RustRover segítségével azonban felgyorsíthatja a dolgokat, köszönhetően a kód gyorsabb írásának kiváló funkcióinak. Ezek a funkciók a következők:

 • Élő sablonok
 • Kód befejezése
 • Intelligens refaktorálás
 • Menet közbeni gyorsjavítások és elemzések
 • Kódgenerálás

Ezek a funkciók sokat segíthetnek összetett projekteken való munkavégzés során. Például gyorsabban kódolhat, ha olyan részleteket ad hozzá, mint például az importálás és a hiányzó mezők, vagy a megfelelő nevek automatikus kiegészítése a kódban.

A RustRover gyors javításokat is javasol azáltal, hogy egy sor ellenőrzést alkalmaz a kódon. Ezek a gyorsjavítások kiváló módszerek a problémák automatikus megoldására.

#2. Szintaxiskiemelő, kódkeresés és navigáció

Könnyen olvasható és érthető a kód a kiváló szintaxiskiemelő funkciókkal. A szintaktikai kiemelő segítségével megismerheti a kód különböző részeit, például változókat, függvényeket, blokkokat, típusokat, makrókat stb. A beágyazott tippekkel teljes típusinformációt is kap, ami segít a kód egyszerű felfedezésében.

A RustRover zökkenőmentes navigációt is kínál a kódbázison keresztül. Gyors kiemelésekkel kódkeresést végezhet.

#3. Gyors dokumentációs hozzáférés

Ha Rust-ot kódol a RustRoverben, hozzáférést kap a dokumentációhoz, így sok időt takarít meg. Segít a kódbázis jobb megértésében is. Ez hasznos, különösen egy kiterjedtebb kódbázis esetén, ahol gyakrabban kell hozzáférnie a dokumentációhoz.

#4. Plugins Marketplace

A modern IDE-k kiváló piacteret kínálnak. A RustRoverhez tartozik egy olyan is, ahol több ezer plugin közül választhat. Ezek a bővítmények testreszabhatósági funkciókat és integrációs lehetőségeket kínálnak.

Például, ha közvetlenül a RustRoverből szeretne dolgozni a Kubernetes-el, telepítenie kell a Kubernetes beépülő modult, vagy ha szereti a Vim-et, az IdeaVim telepítésével elérheti a Vim motort, hogy a RustRover hasonló módon működjön.

#5. Kiváló VCS támogatás/csapat együttműködés

A RustRover a csapat együttműködését szem előtt tartva készült. A VCS teljes támogatásával beállíthatja a csapat együttműködését. Igen, csatlakoztatható a Git/GitHub, a Mercurial és a Subversion. Ezenkívül használhatja a Code With Me, a JetBrains együttműködési funkcióját, amely lehetővé teszi, hogy valós időben dolgozzon a csapatokkal.

Megoszthatja projektkonfigurációját is, hogy segítsen másoknak a projektkörnyezet beállításában, mielőtt elkezdené az együttműködést.

#6. Projekt- és függőségkezelés

A RustRover megkönnyíti a projektek és a kapcsolódó függőségek kezelését. Teljes mértékben támogatja a Cargo, a Cargo.toml és a build szkripteket.

A verziókat közvetlenül az IDE-ből is frissítheti, és könnyen hozzáférhet a külső eszközökhöz a jobb projektkezelés érdekében. A dokumentációhoz való könnyű hozzáféréssel kezeli a függőségeket is.

#7. Webes támogatás

A RustRoverrel webes alkalmazásokat hozhat létre a Rust segítségével. Itt férhet hozzá a HTTP-klienshez, a Docker-hez, az adatbázisokhoz és más előtér-technológiákhoz. Ez megkönnyíti a webprojekt beállítását.

A HTTP-kliens lehetővé teszi HTTP-kérések küldését és a válasz elemzését. Másrészt a Docker lehetővé teszi a projektek és összetevőik egyszerű kezelését.

#8. Tesztelés és hibakeresés

A RustRover nem követeli meg a környezet elhagyását, mivel teljes körű tesztelési és hibakeresési lehetőségeket kínál. Itt könnyedén végezhet próbaüzemeket. Ezenkívül lehetővé teszi profilalkotási benchmarking elvégzését, miközben különböző platformokat céloz meg.

A tesztelés megkönnyítése érdekében teljes CLI-alkalmazásfejlesztési támogatással is futtathat konfigurációkat.

Következtetés – A RustRover ideális Rust IDE?

A RustRover egy kiváló Rust IDE. Nyilvános előnézete nagyszerű képet ad arról, hogy mit kínál. Tehát itt az ideje, hogy tesztelje a RustRovert, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül (a feltételes dátum 2024 szeptembere). Ezt követően a RustRover előfizetési modellt fog követni, akárcsak a többi JetBrains termék.

Azonban továbbra is használhatja a nyílt forráskódú bővítményüket, amely Rust támogatást kínál. Most már elavulttá válik, de a céljuk, hogy jobban összpontosítsanak a kereskedelmi RustRover kiadásra.

Ezután nézze meg a legjobb Rust szerver hosting szolgáltatókat.