Részletes betekintés a színelméletbe tervezők számára

A színek és a vizuális elemek a hatékony kommunikáció hatékony eszközei.

Valójában a színek befolyásolják az emberek hangulatát, viselkedését és érzelmeit; és ezáltal hatással lehet a márkaépítésre és a marketingre.

Ezért fontos, hogy a terméktervezők körültekintően és célirányosan használják a színeket. De honnan tudhatná, hogy melyik színt vagy színkészletet használja termékéhez, márkájához és marketingjéhez?

Milyen szín(ek) írnák le legjobban az Ön célját, és hívnák fel a fogyasztók figyelmét?

A színelmélet elsajátítása segít ennek kiderítésében. Ez az elmélet felöleli a kulturális asszociációkat, az emberi érzékelést és a színpszichológiát.

Ebben a cikkben elmagyarázom a színelméletet, hogyan kapcsolódik a színek pszichológiájához, a benne szereplő modelleket és egyebeket.

Kezdjük!

Mi a színelmélet?

A színelmélet egy hatalmas tudásterület, amely szabályokat és iránymutatásokat tartalmaz a különböző színek kombinációiról és felhasználásáról. Segítségével okos és hatékony terveket hozhat létre.

A színelmélet az ember-számítógép interakció fontos része. Hasonló a többi elemhez, például a tipográfiához, ahol a tervezőknek gondosan kell kiválasztaniuk a színeket. Ebben az elméletben megtanulja a színek kombinációját használni, hogy jól kommunikáljon ügyfeleivel és felhasználóival a vizuális felületek különböző színsémáin keresztül.

Van egy színkör, amely segít kiválasztani a megfelelő színkombinációt az alkalmazáshoz. 1666-ban Sir Isaac Newton megalapozta a színek elméletét, amikor feltalálta a színkör fogalmát. A színeket három csoportba sorolta:

 • Elsődleges (piros, kék, sárga)
 • Másodlagos (elsődleges színek kombinációi)
 • harmadlagos (elsődleges és másodlagos színek kombinációi)

Ez a kategorizálás segít az embereknek megkülönböztetni a színeket igényeik szerint. Van néhány tulajdonsága is:

 • Színárnyalat: Hogyan jelenik meg (például piros)
 • Chroma: Mennyire tiszta (például ha a színnek árnyalatai vannak, akkor fekete színt adnak hozzá; ha a színnek árnyalatai vannak, akkor fehér színt adnak hozzá; ha a színnek tónusai vannak, akkor szürke szín kerül hozzáadásra)
 • Világítás: mennyire telített vagy sápadtnak tűnik

Hogyan kapcsolódik a színek pszichológiája a színelmélethez?

A színek pszichológiája fontos része a színelmélet tanulásának. Amikor tervezőként egy UX színpalettát választ ki a termékhez, általában azokra a dolgokra gondol, amelyeket azok megjelenítenek. De ugyanilyen fontos, hogy gondoljunk az érzésre is.

A színek erős pszichológiai hatással vannak az emberi agyra. Minden szín más-más érzelmet és jelentést képvisel a felhasználók számára. Nos, nem fogsz konkrét jelentést találni annak a színnek, amely minden emberhez tökéletesen illik.

Beszéljük meg, hogy a színek hogyan váltanak ki érzéseket a legtöbb emberben:

 • Piros: A piros a fontosságot, a szeretetet és a veszélyt írja le. Az energia színeként is ismert. Ha egyszerűen megnézzük ezt a színt, megnövelheti a pulzust, a pulzusszámot és az anyagcserét. A piros kiváló szín, amely gyorsan felkelti a látogatók figyelmét. Segítségével kiemelheti weboldala fontos elemeit.
 • Zöld: A zöld a sikert, a természetet és a növekedést írja le. Fantasztikus szín például a környezetbarát termékekhez. Ez egy népszerű szín, amelyet sok szakember használ a felületén, jelezve a felhasználóknak, hogy egy művelet sikeresen befejeződött.
 • Narancs: A narancssárga a szórakozást, az optimizmust és az energiát írja le. Energikus és pozitív hangulatot ad. Sok vállalat ezt a színt használja olcsó termékeiben, hogy kiemelje a legjobb árakat az e-kereskedelmi üzletekben.
 • Kék: A kék a kényelmet, a nyugalmat, az ellazulást és a bizalmat írja le. A márkák megbíznak ebben a színben, mivel az embereknek jó benyomásuk és belső biztonságuk van a kékről általában.
 • Sárga: A sárga melegséget, figyelmet és boldogságot jelez. A színt akár nagy távolságból is láthatja. Ezért gyakran használják fülkékben és transzparenseken, hogy távolról vonzzák az ügyfeleket.
 • Lila: A lila a bölcsességet, a kreativitást és a luxust írja le. Általában luxus és királyi termékekhez kötik.
 • Fehér: A fehér az egészséget, az ártatlanságot és a tisztaságot írja le. Gyakran elgondolkodtat az egészséges és normális életmódról. Ezt a színt széles körben használják az orvosi iparban a termékbiztonságra utalva. Más iparágakban is használják az egyszerűség kifejezésére.
 • Fekete: A fekete a kifinomultságot, a rejtélyt és az erőt írja le. A legtöbb márka a feketét az ékezetekre és a szövegre korlátozza. A fekete a divatos weboldalakon kiemelkedő helyet foglal el, mivel a luxus érzését közvetíti.
  Hogyan lehet törölni a Netflix profilt

Javasoljuk, hogy a nemnek és kornak megfelelő színeket használjon. Mielőtt kiválasztaná a színbeállításokat, ellenőriznie kell, ki az ügyfele.

A nem és a szín általánosságban történő összeegyeztetése érdekében néhány szempontot figyelembe kell venni:

 • A kék a leginkább a férfiakat részesíti előnyben, és néhány nő esetében is.
 • A lányok a rózsaszínt választják kedvenc színüknek.
 • A sárga, narancs és barna nem azok a színek, amelyeket a férfiak vagy a nők általában választanak.
 • A férfiak a gyengéd, kontrasztos és élénk színeket részesítik előnyben. A nők a lágyabb színeket kedvelik.

Hasonlóképpen, a színek pszichológiája is összefüggésbe hozható az életkorral és a színnel. A fiatalok mindig előnyben részesítik a hosszabb hullámhosszú színeket, például az élénk színeket. De az idősebbek rövidebb hullámhosszokat választanak.

A színek pszichológiájának megértésével jobban felhasználhatja a megfelelő színt a felhasználói felület kialakításához. Íme néhány tipp, amelyek segítenek ebben:

 • Használjon hangulattáblákat a megfelelő szín kiválasztásához.
 • Hozzon létre fókuszpontokat a színekkel.
 • Döntse el, hogyan és mikor használjon lágy és élénk színeket.
 • Mindig emlékezzen a hozzáférhetőségre.
 • Kerülje az alacsony kontrasztú szöveget.

Színes modellek

Mielőtt elkezdené a színek kombinálását, meg kell tanulnia a színek különböző természetét. Először a kézzelfogható színek jönnek, amelyek a tárgyak felületét jelentik, a másodikat pedig a fény hozza létre, mint a tévé sugarai.

Ezek a természetek két modellt hoznak létre, amelyeken keresztül a színkör kialakul.

 • Additív színmodell
 • Kivonó színmodell
 • #1. Additív színmodell

  Ez a modell a vöröset, a kéket és a zöldet tekinti elsődleges színnek. Ezért RGB színrendszerként ismert. Bármilyen színt is lát a képernyőn, az ebből a modellből származik. Ezen elsődleges színek egyenlő arányú kombinálása másodlagos színeket eredményez, mint például a bíbor, a sárga és a cián.

  Minél több világos színt ad hozzá, annál világosabb és világosabb lesz a szín. Minél több színt ad hozzá, annál közelebb kerül a fehérhez. Számítógépeknél a 0-255 közötti skálákkal jön létre, ahol a fekete R=0, G=0 és B=0, a fehér pedig R=255, G=255 és B=255.

  #2. Kivonó színmodell

  Ez a modell a fény kivonásával kapja meg a színt. Két színrendszert tartalmaz. Az első a RYB (Red, Yellow and Blue), más néven a művészeti oktatásban használt művészeti rendszer. Ez az alapja a modern színelméletnek, amely szerint a cián, a bíbor és a sárga hatékonyan kombinálható színek.

  A második a CMY színmodell, amelyet különösen a nyomtatásban használnak. Ha a fotokémiai nyomtatás fekete tintát tartalmaz, a modell a CMYK modellre változik, azaz cián, bíbor, sárga és fekete. A fekete színhez legközelebb eső árnyalat sárbarna lenne.

  A CMYK 0-100 skálán működik. A fekete színt akkor kapja meg, ha C=100, M=100, Y=100 és K=100. Ha C=M=Y=K=0, akkor fehér lesz a vége.

  A Color Wheel alapjai

  A színkör megértése ugyanolyan izgalmas, mint az új zsírkrétacsomag. Ha képes megérteni a színekhez kapcsolódó folyamatokat és kifejezéseket, akkor könnyedén közölheti igényeit és elképzeléseit a nyomtatóval, tervezővel stb.

    Hogyan importálhatunk adatokat egy másik Google-lapról

  Szakemberek, művészek és tervezők ezt a koncepciót használják színsémák kidolgozására. A kerék elsődleges, másodlagos és harmadlagos színekből áll. Ha vonalat húz a színkör közepén, el tudja választani a hideg színeket (különböző kékek, zöldek és lilák) a meleg színektől (különböző vörösek, narancsok és sárgák).

  A hideg színeket a nyugalommal, a nyugalommal és a békével társítják, míg a meleg színeket gyakran a fényerővel, a cselekvéssel és az energiával azonosítják. A számítógépen a színkombináció kiválasztása szélesebb színválasztékot jelent, amely akár 12 színnél is több.

  A színkör koncepciójában fel kell ismernie a színek hőmérsékletét, hogy megérthesse, milyen hatással vannak a hideg és meleg színek a logótervezésre vagy a márka benyomására.

  A színek megjelenítése a keréken egyszerű, és segít kiválasztani a megfelelő színsémákat. Ez megmutatja, hogy egy szín hogyan viszonyul egy másik színhez, amely a mellette lévő színskálán a szivárvány színeiből áll (piros, narancssárga, sárga, zöld, kék, indigó és lila sorrendben).

  A kerék lehetővé teszi világosabb, lágyabb, sötétebb és világosabb színek létrehozását a szürke, fekete és fehér és az eredeti színek keverésével. Ezek a keverékek a következő színváltozatokat hozzák létre:

  • Színárnyalat: Az összes elsődleges és másodlagos szín árnyalat a színkörben. Miközben az elsődleges színek kombinálásával egy másodlagos színt hoz létre, az árnyalat egy kulcsfontosságú kifejezés, amelyet emlékezni kell. A színárnyalat más színekből áll, így ha nem használ két elsődleges árnyalatot a keveréshez, akkor nem generálja a másodlagos szín árnyalatát.
  • Árnyékolás: Az árnyalat az árnyalat sötét és világos változatainak általános kifejezése. Technikailag ez az a szín, amelyet akkor kapunk, ha feketét adunk az adott árnyalathoz. Például piros + fekete = bordó.
  • Tónus: A tónust telítettségnek is nevezik, ahol fekete-fehér (vagy szürke) hozzáadásával egy színt létrehozhat egy tónust. A telítettséget gyakran használják digitális képek létrehozására.
  • Színárnyalat: Az árnyalat az árnyalat ellentéte. Itt fehéret kell hozzáadnia a színhez, hogy a kapott szín többféle árnyalattal és árnyalattal rendelkezzen. Például piros + fehér = rózsaszín.

  Színsémák

  A felhasználói élmény optimalizálása érdekében stratégiailag kell elhelyeznie a színeket a képeken. A tetszetős felületeken használt színválaszték kiválóan használható.

  Íme a különböző színsémák:

  #1. Egyszínű

  A monokromatikus színsémákban egyetlen színt használnak különböző árnyalatokkal és árnyalatokkal, hogy egységes megjelenést és érzetet hozzanak létre. Hiányzik a színkontraszt, és gyakran jól polírozottnak és nagyon tisztának tűnik.

  Segítségével könnyedén megváltoztathatja a színek világosságát és sötétségét. Gyakran használják grafikonokhoz és diagramokhoz, míg a grafikonok létrehozásához nincs szükség nagy kontrasztú színekre.

  #2. Hasonló

  Az analóg színsémákban egy fő szín párosul a színkör két szomszédos színével. Ha öt színsémát szeretne használni, a külső színek mellé más színeket is hozzáadhat.

  Kevésbé kontrasztos és lágyabb minták létrehozására szolgál, mivel nem hoz létre témákat a nagy kontrasztú színekkel. Ez a színséma hidegebb (kék, zöld és lila) vagy melegebb (sárga, piros és narancs) színpalettát hoz létre. Gyakran használják képek tervezésére oszlopdiagramok vagy infografikák helyett.

  #3. Kiegészítő

  A kiegészítő színséma két, egymással szemben lévő színt használ a színkörben, és a megfelelő árnyalatokat a színeken. Magas színkontrasztot biztosít. Ennek a sémának a használatakor óvatosnak kell lennie a nagyobb kontraszt miatt.

  Ezenkívül nagyszerűen használható grafikonok és diagramok készítéséhez. A nagy kontraszt lehetővé teszi a fontos jelölések és pontok kiemelését.

  A három fő színsémán kívül más színsémákat is használnak az infografikák, diagramok, grafikonok és képek legjobb színbeállításainak létrehozásához. Ezek a következők:

  • Split komplementer: Tartalmaz egy domináns színt és a másik két színt közvetlenül az első szín komplementer mellett. Nehéz egyensúlyozni, ezért több időre van szüksége az alkotáshoz.
  • Triadic: Megőrzi ugyanazt a színtónust, miközben nagy kontrasztú színsémákat kínál. Három szín felhasználásával jön létre, amelyek egyenlően vannak elhelyezve a színkörön keresztül.
  • Négyzet: Ez a séma négy színt használ, amelyek egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el a színkörben. Nagy hasznát veszi a webdesignok iránti érdeklődés felkeltésében.
  • Téglalap: Tetradikus színsémának is nevezik. A téglalap megközelítés valószínűleg hasonló a négyzetes megközelítéshez, de finom megközelítést kínál a színek kiválasztásához. Nagyobb rugalmasságot biztosít a kívánt grafikához megfelelő szín kiválasztásában.
    Az utolsó parancs használata Linuxon

  A színelmélet előnyei

  A színek fontosabbak, és kulcsszerepet játszanak vizuális élményeinkben.

  Lássuk hogyan.

  • Az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a vizuális tényezőknek a termékek vásárlása során.
  • Az emberek az első megtekintés után néhány másodpercen belül tudat alatti ítéletet hoznak egy termékről. Valószínűleg néhány percen belül eladnak egy vonzóbb darabot.
  • A színek fokozzák a márka ismertségét.
  • Egy kép többet ér ezer szónál, és ezért egy vonzó színekkel rendelkező kép egymilliót ér. A színek segítenek az embereknek a képeket feldolgozni és hatékonyan tárolni a memóriájukban.

  Így a terméktulajdonosoknak és a tervezőknek törődniük kell a színelmélettel, amikor márkaépítéssel, marketinggel és értékesítéssel foglalkoznak.

  Hogyan befolyásolja a színelmélet a tervezők és a marketingesek választását?

  Az UX-tervezésben a tervezőknek határozottan meg kell érteniük ezt az elméletet, hogy értelmes és harmonikus felhasználói terveket alkossanak.

  Így a színelmélet a színhasználat művészete és tudománya is. Leírja, hogy az emberek hogyan gondolkodnak a színekről, a színkombinációk vizuális hatásairól, és hogyan lehet egymással kontrasztot adni vagy egyeztetni. A tanulmány szerint az embereknek mindössze 90 másodpercre van szükségük ahhoz, hogy tudatalattijukban ítéletet hozzanak egy termékről.

  Tehát a színek megfelelő kombinációja hasznos lehet a termék átalakítása és használhatósága javításában. A színek arra ösztönöznek bennünket, hogy lazítsunk, szenvedélyesnek érezzük magunkat valami iránt, és cselekedjünk. Egy történetet mesél el a termékről.

  A színes látványelemek segítségével megítélheti a terméket. Vegyük például a Mountain Dew-t, egy friss energiaitalt. Jelmondatának igazolására a cég nagyon bölcsen választja meg a színt, azaz egy intenzív lime zöld színt, amely úgy néz ki, mint egy neon árnyalat. A neon árnyalat arról árulkodik, hogy ez az ital energiához kapcsolódik.

  Ezért a színek felhasználhatók kommunikációra és érzelmek vagy érzések kiváltására. Legyen szó márkalogóról, fülbemászó szlogenről vagy vonzó márkanévről, az emberek mindig felismerik a márkáját az alkalmazásában használt színekről.

  Ajánlott könyvek: Színelmélet

  #1. Színpszichológia – Richards G. Lewis

  Segít felfedezni a színek hatását és jelentését.

  #2. Colour Me Success by Judy Haar

  Segít megtudni, hogyan befolyásolhatják a színek a vállalkozásokat és az ügyfeleket, és hogyan lehet a színeket helyesen használni, és még többet eladni.

  #3. Színelmélet bábukhoz, Eric Hibit

  Megtanulja kiválasztani a projektjeihez legmegfelelőbb színeket és színkombinációkat.

  #4. Színelmélet, Patti Mollica

  Ez a könyv elmagyarázza a színelméletet az alapelvektől a gyakorlati alkalmazások haladó szintjéig.

  Következtetés

  A szín az egyik fontos eszköz, amellyel a tervezők szeretnek játszani. A színelmélet megértése segíthet a színkör és a színsémák bölcs használatában. Bár nehéz elsajátítani a színeket, a színelmélet szabályai és irányelvei segíthetnek kiválasztani a használt grafikának megfelelő színeket.

  Felfedezheti a színpszichológia előnyeit a marketingben is.