Pontosabb forgalombecslő 2022-ben?

Vállalkozása online teljesítményének felmérése nem valósulhat meg megfelelő benchmarkok nélkül – a teljes piactól a versenyképes betekintésig meg kell értenie, hogyan néz ki mások teljesítménye.

Ezt a fajta információt azonban senki sem fogja megosztani – még ha állami vállalatok ellen is versenyez, nem szokták felfedni forgalmi vagy konverziós becsléseiket. Ezért olyan harmadik féltől származó eszközökhöz kell fordulnia, amelyek felfedik, mi történik az Ön versenyhelyzetében.

Ebben a bejegyzésben a versenyelemzés két kulcsfontosságú eszközére összpontosítunk – a Hasonlówebre és a Semrushra –, hogy megválaszoljuk a következő kérdéseket:

 • Mennyire pontosak a webhely forgalmi becslései; és
 • Melyik eszköz – a Likeweb vagy a Semrush – nyújt jobban a versenytársak forgalmi betekintését.

Tudnak-e a harmadik féltől származó eszközök pontos becsléseket adni a webhely forgalmáról?

A tökéletes digitális világban szeretne hozzáférni a versenytársaira vonatkozó Google Analytics-szerű adatokhoz. De ez aligha fordulhat elő – az ilyen jellegű információk bizalmasak, és ép elméjük szerint egyetlen üzlet sem fogja ezeket a számokat egyszerűen a nyilvánosság elé tárni.

Itt jönnek be az olyan eszközök, mint a Semrush vagy a Hasonlóweb.

Most, hogy felmérjük a pontossági szintet, először bontsuk ki, hogy az egyes eszközök hogyan gyűjtik és dolgozzák fel a versenyadatokat:

Semrush Forgalomelemző eszköze

Forgalomelemzés – a Semrush .Trends megoldás része – egy olyan eszköz, amellyel különféle ismereteket gyűjthet a versenytársakról: a forgalomgenerálási stratégiáik és a közönségbetekintések feltárásától a riválisok forgalmi becsléseinek és felhasználói viselkedési statisztikáinak feltárásáig.

Mind a adat az eszközön belül több, harmadik féltől származó és védett forrásból összegyűjtött kattintási adatfolyam petabájtjain alapul. Ezek az anonimizált adatok több mint 200 millió felhasználó felhasználói viselkedésére gyűjtenek betekintést, és a Semrush egyéni AI és gépi tanulási algoritmusain keresztül futnak tovább.

  Javítás: 5003-as hibakód a Zoom nem csatlakozhat

Hasonló web

Ez a platform hasonló megoldást használ az adatgyűjtés során. Harmadik féltől származó adatszolgáltatókat, nyilvános adatforrásokat és a meglátogatott webhelyeken található különféle böngészőbővítményekből származó anonim paneladatokat használnak. Ennek a tetején, Hasonló web a webhelytulajdonosoktól származó közvetett adatokat is bedobja a keverékbe.

Mennyire pontosak a forgalmi adataik?

Mivel feltártuk, hogy mindkét eszköz honnan veszi a forgalmi adatait, feltételezhetjük, hogy bár az extrapoláció és az AI algoritmusok elvégezhetik a dolgukat, nem valószínű, hogy 100%-os adatpontosságot fog látni egyik eszköz esetében sem.

De ez nem hangzik elkeserítően.

A webhelyforgalom-becslőkkel az a helyzet, hogy bár nem biztosítják a végső adatpontosságot, tökéletesen szolgálhatnak viszonyítási alapként. A piac és a versenytársak forgalmi adatainak elemzésekor pedig a legfontosabb dolgokat szem előtt kell tartani:

 • Ne tekints abszolút számokat.
 • Tekintse az összes forgalmi adatot relatívnak. Ez azt jelenti, hogy futtathatja saját webhelyét az eszközön keresztül, beszerezhet egy bizonyos számot, majd megnézheti a versenytársakat, és felmérheti online teljesítménymutatóikat az Önéhez képest.
 • Tegyük fel, hogy ha forgalmuk 5%-kal meghaladja az Önét, akkor a valós (a Google Analytics szolgáltatásból gyűjtött) forgalomszámlálás alapján 5%-ot adjon hozzá, hogy pontos abszolút képet kapjon.

Abszolút számokra azonban ebben az esetben tényleg nincs szükség. Amit valóban kap, az olyan pontos referenciaérték, amellyel összehasonlíthatja teljesítményét.

Semrush vs. Likeweb: melyik eszközt válasszuk?

Nos, miután megértettük, hogyan gyűjti össze a Semrush és a Hasonlóweb forgalmi adatait, tovább kell lépnünk az egyik eszköz egymáshoz viszonyításával néhány kritérium alapján:

 • Adatok pontossága
 • További jellemzők
 • Árazás

Adatpontosság

Miközben rengeteg tanulmányt láttunk, amelyek a Semrush forgalmi adatait hasonlítják össze a Hasonlóweb-el, szeretnénk hivatkozni az egyik legkiterjedtebb tesztre ebben a témában.

OWOX több mint 750 webhely adatait elemezte 10 iparágból, hogy megtudja, melyik eszköz adja a legpontosabb adatokat (az OWOX hozzáfért ezen webhelyek anonimizált Google Analytics adataihoz az eredmények összevetéséhez):

  iPhone-alkalmazások áthelyezése az alkalmazáskönyvtárból a kezdőképernyőre

 • Mindkét eszköz adatpontossága viszonylag hasonló, csak néhány eltéréssel.
 • A Semrush kiváló pontossággal rendelkezett a közepes és nagy forgalmú (500 000+) tartományban.
 • Összességében úgy tűnt, hogy a Likeweb a Semrushhoz képest több esetben alulértékeli a forgalomszámlálást.

Egy másik tanulmány Mobidea csak az alábbi megállapításokat bizonyítja:

Minél kisebb a hibaszám, annál nagyobb a pontosság bármelyik szerszámnál. Ebben az esetben a Semrush a kisebb forgalmú webhelyek esetében is kiváló eredményeket mutatott, kivéve az 50-150 ezer havi látogatószámú webhelyeket. A legalacsonyabb forgalmú kategóriában a Hasonlóweb nem is mutatott adatokat.

További jellemzők és árak

Az árazást nem akartuk elválasztani a szolgáltatásoktól, hiszen Semrush esetében a Semrush .Trends megoldásában minden extra jutalom benne van, míg a Hasonlóweb esetében a legtöbb szolgáltatás külön ára van:

 • Mobil adatok: mindkét eszközön belül elérhető; a Hasonlóweb azonban külön díjat számít fel a hozzáférésért.
 • Történelmi adatok: A Semrush 2016 áprilisától ad hozzáférést az előzményadatokhoz. A Hasonlóweb 37 hónapra nyúlhat vissza, de az alapcsomagjuk csak 12 hónapos időszakhoz ad hozzáférést.
 • Geo: A Semrush 190 ország és régió adatait fedi le anélkül, hogy bármilyen előfizetésen belül külön fizetni kellene. A Hasonló web 90 ország adatait tartalmazza; azonban minden piacot külön áraznak.
 • Forgalmi csatornák: Mindkét eszköz feltárja, honnan származik a riválisok forgalma. Bár mindkettő a közvetlen, a keresési, a fizetett, a közösségi és a hivatkozási forgalmi forrásokat fedi le, a Hasonlóweb a megjelenítést és a leveleket is magában foglalja.

 • Leggyakrabban látogatott oldalak: A Semrush Forgalomelemző eszköze megmutatja, hogy mely versenytársak oldalai vonzzák a legnagyobb forgalmi részesedést – ez segít megérteni riválisai legjobb termékeit és szolgáltatásait. A Hasonlóweb is ezt teszi.
 • Extra jutalmak: A Semrush .Trends megoldás az általános Semrush előfizetésen felül érkezik. Ez azt jelenti, hogy hozzáférhet több mint 50 eszközhöz, amelyek mindenben a digitális marketingben segítenek: fejlett SEO-lefedettség, PPC-kezelés, tartalommarketing, közösségi média, digitális PR, és természetesen piaci és versenyképességi betekintés. Az adatok minőségét illetően a Semrush rendelkezik a legnagyobb kulcsszó-adatbázissal és a legkiválóbb backlink adatbázissal, és saját algoritmusát használja a Google SERP elemzésének futtatásához.
  Az Amiibo kártyák használata az „Animal Crossing: New Horizons” játékban

A Hasonlóweb rendelkezik a Semrush bizonyos képességeivel, de mindegyiket külön árazzák, így kulcsszóelemzésért nem igazán érdemes a Hasonlówebhez fordulni – ők nem erre specializálódtak. Nincs benne az árban.

 • Árképzés: Most az árazás jelenti a legnagyobb különbséget a két megoldás között. A Semrush nagyon átlátható a költségeit illetően – a Semrush .Trends megvásárlásához meglévő Semrush előfizetéssel kell rendelkeznie. Tehát az alap Semrush-terv, amely magában foglalja a piachoz való teljes hozzáférést és a versenyképes betekintési platformot, 319 dollárba kerül.

A Hasonlóweb-el viszont nem tudunk mit mondani. Ezen kell leszállnod oldalon vegye fel a kapcsolatot egy értékesítési képviselővel, hogy megkapja az árazási referenciaértéket.

Utolsó gondolatok: Valóban megérik a webhelyforgalom-becslők?

Ha elér egy bizonyos szintű hozzáértést a digitális területen, nem látjuk, hogyan folytathatja digitális marketingstratégiáját anélkül, hogy hozzáférne a versenyképes betekintéshez.

A teljes online marketing stratégiát csak a riválisok teljesítménymutatói alapján lehet megfogalmazni, értékelni vagy újra áttekinteni. Tehát bár a webhely forgalmi becslőihez való hozzáférés természetesen pluszba fog kerülni, érdemes alaposan átgondolnia, hogy bekötött szemmel szeretné-e megvalósítani digitális marketingstratégiáját, vagy azt szeretné megérteni, hogy az 5%-os éves forgalomnövekedés jó-e. vagy rossz dolog.

Szerezzen be egy exkluzív, 14 napos SEMrush próbaverziót a platform élményéhez.