PlayStation Plus vs. Xbox Game Pass: melyik a jobb?

Az olyan all-you-can-stream szolgáltatások, mint a Netflix és a Spotify, nagyrészt felváltották a médiatulajdonlást a filmes és zenei szférában, és a videojátékok is lassan az új szabvány felé haladnak. A Sony és a Microsoft is kínál saját játék-előfizetési szolgáltatásokat PlayStation Plus és Xbox Game Pass formájában.

Hasonlítsuk össze a PS Plus-t és az Xbox Game Pass-t, hogy megtudjuk, melyik kínálja a jobb ár-érték arányt. Tekintettel arra, hogy mennyire elterjedtek ezek a szolgáltatások, ezek lehetnek a meghatározó tényezők, hogy melyik konzolt választja.

A PlayStation Plus alapjai

A Sony játék-előfizetési kínálata néhány változáson ment keresztül. A PlayStation Now, amely 2015 elején indult, volt az első forma. Ez egy önálló előfizetés volt, amely lehetővé tette számodra, hogy a PlayStation történetéből származó, modern konzolokon több száz játékot streamelj, és sok újabb játékot is letölthetsz.

2022 júniusában a PlayStation Plus három szinttel bővült: Essential, Extra és Premium. Az Essential megegyezik az eredeti PS Plus csomaggal.

A PS Plus Extra több száz PS4- és PS5-játékhoz ad hozzáférést a játékkatalóguson keresztül. Az Ubisoft+ Classics is benne van, így többletköltség nélkül lejátszhatod a Ubisoft legnépszerűbb játékait. Ezek mind letölthetőek.

A PS Plus Premium mindent tartalmaz az alacsonyabb szintektől, valamint a PlayStation Now részét képező játékstreamelést (ez a szolgáltatás már megszűnt). A Sony ezt Classics Catalog-nak nevezi, amely a PS3 és korábbi verziók címeit tartalmazza. Ezek többsége letölthető, bár a PS3 játékokat streamelni kell, mivel az újabb PlayStation konzolok nem kompatibilisek a PS3 architektúrájával. A Premium lehetővé teszi más katalógusjátékok streamelését is, ha nem szeretné letölteni őket.

További információért tekintse meg útmutatónkat a PlayStation Plus szintjeiről.

Egyes régiókban, ahol a játék streamelése nem érhető el, például Ausztráliában, Indiában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában, a legmagasabb szint PlayStation Plus Deluxe néven szerepel. Ez a streamelésen kívül ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint a Premium.

A PlayStation Plus összes szintje elérhető a PS4-en vagy PS5-ön lévők számára. Ha a PS Plus Premium mellett dönt, kompatibilis játékokat is streamelhet számítógépére.

A streameléshez olyan internetkapcsolatra lesz szüksége, amely képes ezt kezelni – a Sony legalább 5 Mb/s sebességet ajánl. A streamelés gyakran rosszabb teljesítményt nyújt, mint a játékok letöltése; készüljön fel alacsonyabb felbontásra és/vagy képkockasebességre, bemeneti késésre és kevesebb hangbeállításra.

Letöltés PlayStation Plus segítségével

Ahogy fentebb említettük, a PlayStation Plus Extra és a Premiumhoz tartozó legtöbb játék letölthető. Ezzel úgy élvezheti a játékokat, mintha szokásosan vásárolta volna őket. Trófeákat szerezhet, és online többjátékos is elérhető.

Amikor letölt egy játékot, az teljes felbontásban fog megjelenni. Vásárolhat DLC-t a játékhoz, használhat bármilyen mellékelt PS VR módot, és hozzáférhet hasonló extra funkciókhoz.

  Hogyan ölheti meg vállalkozását, ha nem ismeri a lemorzsolódási arányt

Annyi játékot tölthet le, ahány férőhelye van, de a rendszer hét naponta bejelentkezik a PSN-be, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az előfizetése továbbra is érvényes. Ha túl sokáig nem csatlakozik, nem tudja használni a letöltött játékokat, amíg újra online nem lesz.

PlayStation Plus Premium PC-n

A PlayStation Plus Premium Windows PC-ken is működik, függetlenül attól, hogy van-e PlayStation konzolod. Ha PC-n és konzolon is játszik, a felhőalapú tárolásnak köszönhetően mindkettőn elérheti mentett adatait.

A kezdéshez PSN-fiókra és ingyenes PS Plus PC-alkalmazásra lesz szüksége; ezt letöltheted innen A Sony PlayStation Plus PC-oldala. A rendszerkövetelmények részleteiért tekintse meg az oldal alját. Ha más játékokkal is játszol a számítógépeden, akkor ezek teljesítése nem okoz gondot.

Míg a Sony azt tanácsolja, hogy a PC-s játékhoz DualShock 4 vezérlőre van szükség, az emberek arról számoltak be, hogy más PC-kompatibilis játékvezérlők, például az Xbox kontroller is működni fognak. A DS4-specifikus funkciókat, például az érintőpadot vagy a mozgásvezérlőket azonban nem fogja tudni használni.

Ne feledje, hogy nem töltheti le a PS Plus játékokat a számítógépére. A PS Plus Premium jelenleg nem támogatja a PS5-címek streamelését, bár a Sony elvégezte ennek a funkciónak a béta tesztjét.

Xbox Game Pass alapjai

Xbox Game Pass elérhető Xbox One-ra és Xbox Series X|S-re. A Windows 10 és 11 rendszerű számítógépeken ezt PC Game Pass-nak hívják.

A Game Pass for Xbox meglehetősen egyszerű, különösen a PlayStation Plus kissé zavaros szintjeihez képest. Az Xbox minden generációjából kínál címeket. Annyi címet tölthet le, amennyit csak akar, mindaddig, amíg a rendszerben van elég hely; fontolja meg tárhely hozzáadását Xbox-jához, ha több helyre van szüksége.

A játékok letöltése mellett számos Xbox Game Pass játékot is streamelhetsz, hogy fájlok telepítése és a konzolod helyfoglalása nélkül élvezhesd őket.

A konzolnak 30 naponta be kell jelentkeznie az Xbox Live szolgáltatásba, hogy megbizonyosodjon arról, hogy Game Pass-előfizetése továbbra is érvényes. A játékok rendszeresen csatlakoznak és elhagyják a Game Pass szolgáltatást, de előfizetőként kedvezményt kapsz, ha úgy dönt, hogy megvásárol egy játékot a katalógusban (vagy annak DLC-jében), hogy megtartsa.

Nevezetesen, 2023 szeptemberében a Microsoft visszavonta a régóta működő Xbox Live Gold nevet, és a Game Pass Core-re cserélte. A szolgáltatás ezen alapszintje lehetővé teszi, hogy online fizetős többjátékos játékokat játsszon, és hozzáférést biztosít a játékok egy kis könyvtárához, amely sokkal kisebb, mint a Game Pass fő listája.

Tekintse meg a PS Plus Essential és a Game Pass Core összehasonlítását az alaptervek teljes lebontásáért; az alábbiakban a magasabb szintekre fogunk összpontosítani.

Xbox Game Pass PC-re

Amikor feliratkozik a Game Pass szolgáltatásra, ki kell választania, hogy a konzolra vagy a számítógépes szolgáltatásra – vagy mindkettőre – szeretne előfizetni. A PS Plus-szal ellentétben nem feltétlenül kap teljes hozzáférést a szolgáltatáshoz mindkét platformon egyetlen előfizetéssel. A drágább Xbox Game Pass Ultimate szükséges a könyvtár eléréséhez konzolon és PC-n egyaránt. (Az Ultimate hozzáférést biztosít az online multiplayerhez is a konzolon.)

  Hogyan védheti meg személyes adatait a ChatGPT for Work használatakor

A játékok katalógusa platformonként eltérő. Egyes játékok Xbox-on és PC-n is elérhetők, míg mások csak az egyik vagy másik platformot támogatják. Ellenkező esetben a PC Game Pass ugyanúgy működik, mint az Xbox Game Pass – korlátlan hozzáférést biztosít a letöltéshez, amennyit elfér a számítógépén, és a streaming is támogatott.

Le kell töltenie a Xbox alkalmazás Windowshoz hogy kihasználja a Game Pass előnyeit PC-n. A PS Plus-szal ellentétben nincs szükség kontrollerre ezeknek a játékoknak a játszásához. A PC-s verziók PC-re készültek, nem streamelve, tehát egérrel és billentyűzettel irányítanak. Nem biztos, hogy ez az optimális módszer minden játékhoz, például a platformerekhez, így sok játék teljes kontroller támogatást is kínál.

Xbox Cloud Gaming

Ha rendelkezik Xbox Game Pass Ultimate-vel, lehetősége van a Game Pass katalógus nagy részének streamelésére is. Ez iPhone és iPad, Android, PC és Xbox konzolokon működik, így kiválaszthatja, hogyan szeretne játszani.

Tekintse meg Xbox Cloud Gaming bevezetőnket a kompatibilis eszközökről és azok működéséről. A legtöbb esetben a legjobb eredmény eléréséhez vezérlőre lesz szüksége, bár egyes játékok támogatják az érintésvezérlést. Erős hálózati kapcsolatra is szüksége lesz – a Microsoft 5 GHz-es Wi-Fi- vagy mobiladat-kapcsolatot javasol, amely legalább 10 Mb/s sebességű.

PlayStation Plus vs. Xbox Game Pass: Árak

A PlayStation Plus három szintje különböző költségekkel jár, és egyszerre egy, három vagy 12 hónapot is lehet fizetni. Vegye figyelembe, hogy a Sony nagymértékben megemelte az egyes szintek árát 2023 közepén:

 • PlayStation Plus Essential: 9,99 USD/hó, 24,99 USD/negyed vagy 79,99 USD/év
 • PlayStation Plus Extra: 14,99 USD/hó, 39,99 USD/negyed vagy 134,99 USD/év
 • PlayStation Plus Premium: 17,99 USD/hó, 49,99 USD/negyed vagy 159,99 USD/év

Az Xbox Game Pass esetében az árak a következőképpen oszlanak meg:

 • Game Pass Core: 9,99 USD/hó vagy 59,99 USD/év
 • Game Pass for Console: 10,99 USD/hó
 • PC Game Pass: 9,99 USD/hó
 • Game Pass Ultimate: 16,99 USD

Mint már említettük, az Ultimate teljes hozzáférést biztosít a Game Pass-hoz PC-n és Xboxon egyaránt. Tartalmazza a konzolos online többjátékos funkciót is fizetős játékokhoz, amelyekhez egyébként Game Pass Core-ra lenne szükség.

Az Ultimate-re is szükséged lesz a játékok streameléséhez bármely kompatibilis platformon. Mind a PC Game Pass, mind az Ultimate tartalmazza az EA Playt is, amely a kiadó legjobb játékait ad hozzá a Game Pass meglévő könyvtárához.

Ha Xboxon és PC-n is játszol, az Ultimate nagyszerű ajánlat.

A PS Plus és Xbox Game Pass katalógusok összehasonlítása

E szolgáltatások egyike sem érné meg az idejét, ha a kínált játékok silányak lennének. Szerencsére mindkét platform a játékok széles választékát kínálja, és folyamatosan jönnek újak. A játékokat azonban alkalmanként mindkettőből eltávolítják.

Ne feledje, hogy ha egy játék valamelyik szolgáltatásnál eltűnik a katalógusból, akkor nem fog tudni játszani vele, hacsak meg nem vásárolja lemezen vagy digitálisan. Az elmentett adatok és a játékhoz vásárolt DLC-k megmaradnak, de addig nem használhatod őket, amíg nem birtokolod a játékot.

  9 időkövető eszköz szabadúszóknak, hogy minden perc számítson

A PS Plus játékkatalógus

A cikk írásakor a játékkatalógus több mint 500 játékkal büszkélkedhet az extra előfizetőknek. Ezek többsége PS4-es játék, bár egyre több PS5-játék is szerepel benne.

Egyes játékok a belátható jövőben megmaradnak, míg másokat rendszeresen cserélnek. Figyelje a PlayStation Blogot és a PlayStation közösségi médiáját a változásokért.

A cikk írásakor kínált legnépszerűbb címek közül néhány:

 • Celeste
 • A Daylight halott
 • Demon’s Souls (PS5)
 • Devil May Cry 5: Special Edition (PS5)
 • Final Fantasy VII Remake Intergrade (PS5)
 • Ghost of Tsushima: Director’s Cut
 • Marvel Pókember: Miles Morales
 • Rayman legendák
 • Visszatérő (PS5)
 • Spiritfarer
 • Tetris hatás
 • Uncharted: Legacy of Thieves Collection (PS5)

Ha a PS Plus Premiumot választja, hozzáférhet a klasszikusok katalógusához is. Ez további ~400 játékot tartalmaz a PS1, PS2, PS3 és PSP rendszerről. A PS3 van itt a legerősebben képviselve.

Lásd a a PS Plus játékok teljes listája hogy minden kínálatban böngésszen.

Bár a PS Plus több játékot kínál, mint az Xbox Game Pass, sok gyilkos cím hiányzik belőle. Nevezetesen, hogy a vadonatúj PS5-exkluzívumok nem érkeznek meg a PS Plus-ra az első napon, így a nagyobb kiadások, mint a The Last of Us Part I remake továbbra is külön vásárlást igényelnek, még az előfizetők számára is.

Biztosan van itt mit játszani, de sok tölteléken is át kell ásni. Valószínűleg csalódni fogsz, ha gyors hozzáférést keresel a PlayStation összes legnagyobb slágeréhez.

Az Xbox Game Pass katalógus

Az írás pillanatában az Xbox Game Pass több mint 470 játékot kínál konzolon, és több mint 440 játékot PC-re (sokan mindkettőn).

Néhány kiemelt cím:

 • Halo: The Master Chief Collection
 • Hitman: World of Assassination
 • Doom Eternal
 • Forza Horizon 5
 • Minecraft
 • Tolvajok tengere

Lásd a Xbox Game Pass játékok teljes listája többért.

Észreveheti, hogy az Xbox Game Pass újabb, nagy horderejű játékokkal rendelkezik, mint a PS Plus; ennek az az oka, hogy az összes Xbox Game Studios játék a megjelenés napján érkezik a Game Passba. Ez a helyzet például a Grounded és a Halo Infinite esetében.

A Microsoft akvizícióinak sorozata is nagy hasznot hoz a Game Pass számára. Mivel például a Microsoft birtokolja a Bethesdát, olyan sorozatok, mint a Fallout és a The Elder Scrolls, jól szerepelnek a Game Passban.

PS Plus és Xbox Game Pass: Játssz tovább

Megvizsgáltuk a PlayStation Plust és az Xbox Game Passt is. Végül az, hogy melyik szolgáltatás jobb az Ön számára, a játszani kívánt játékoktól függ. Ha Ön PC-játékos, aki PS4 vagy PS5 vásárlása nélkül szeretne hozzáférni a PlayStation exkluzív termékeihez, akkor a PS Plus a legésszerűbb. Aki Xboxon és PC-n is játszik, az Xbox Game Pass Ultimate határozottan a legjobb megoldás.

Összességében azt mondanánk, hogy az Xbox Game Pass előnyt élvez, mivel a minőségre összpontosít a mennyiség helyett. A nagy horderejű kiadások beszerzése az első napon óriási vonzerőt jelent, és a szolgáltatásban több olyan játék is található, amelyekkel a legtöbben valóban szeretnének játszani. Ha nem biztos benne, tekintse át alaposan mindkét könyvtárat, és nézze meg, melyik tetszik jobban.

A Game Pass Ultimate drágább, mint a PS Plus Premium, még akkor is, ha az utóbbinak drágult az ára. Ám ha mindent eladnak, akkor úgy tűnik, hogy a Microsoft megközelítése a játék jövője.