Nyilvános vs magáncég: mi a különbség?

Új vállalkozást indít? Vezetsz már egy céget? Aztán meg kell tanulnod, mi az állami és magáncég.

Különféle típusú és méretű vállalkozások léteznek. Például kis családi vállalkozások, ügynökséget alkotó szabadúszó szakemberek, nagy informatikai tanácsadó cégek, fogyasztási cikkeket gyártó cégek stb.

Bármi is legyen az üzlet, a különbség abban rejlik, ahogyan a vállalat pénzt gyűjt a rendszeres működéshez vagy a növekedéshez. Itt jönnek az állami kontra magáncégek. Az egyik szabadon gyűjthet pénzt az állami piacról, míg a másik csak magánforrásból szerezhet forrást.

Folytassa az olvasást, hogy többet megtudjon az állami vállalatokról, a magáncégekről és azok finom különbségeiről. A cikk bemutat néhány népszerű szolgáltatót is, amelyek céget alapíthatnak az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban.

Mi az a közvállalat?

Amikor bármely gazdasági társaság megkapja a státuszt, hogy finanszírozást gyűjtsön a nagyközönségtől, általában állami vállalatnak nevezik.

Egy állami cégnek több tulajdonosa van. Többnyire a nyilvános részvényesek, a cégvezetés és a SEC által felhatalmazott igazgatóság irányítanak egy állami vállalatot az USA-ban. Más országok, például az Egyesült Királyság esetében a rendelkezések meglehetősen hasonlóak.

Az ilyen társaságok általában az Egyesült Államok nemzeti tőzsdéin, például a NYSE, a Nasdaq és az AMEX (Amerikai Értéktőzsde) tőzsdére kereshetők.

Az állami vállalatoknak összetett jogi, szabályozási és jelentési folyamatokon kell keresztülmenniük, hogy státuszuk változatlan maradjon. Mert államinak lenni azt jelenti, hogy állami finanszírozást gyűjthet, és exponenciálisan növelheti cégét.

Például az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon, a Berkshire Hathaway, a UnitedHealth, a Walmart, a Meta stb. állami vállalatok.

Mi az a magáncég?

Egy magáncégnek néhány tulajdonosa van. Ezek a vállalatok nem kereskednek részvényeikkel nyilvános tőzsdéken, például a NYSE-n, a Nasdaq-on stb. Előfordulhat, hogy a legtöbb magánvállalat egyáltalán nem rendelkezik részvényekkel.

Egyes magáncégek nem hivatalos részvényekkel rendelkezhetnek. Az ilyen társaságok ezekkel a részvényekkel kereskednek a szürke piacon vagy magánbefektetési cégekkel. Mert a magáncégek nem kaphatnak közfinanszírozást a nyílt piacról. A finanszírozásért kockázati tőkésekre kell támaszkodniuk.

A magáncégeknek csak a DOS-előírásoknak kell megfelelniük az Egyesült Államokban folytatott üzleti tevékenységhez. Nem kötelesek nyilvánosságra hozni a pénzügyi jelentéseket, és nem követik a SEC előírásait.

Egy magáncégnek eltérő szervezeti felépítése lehet. A következő öt hivatalos magánvállalati struktúra Észak-Amerikában:

Korlátolt Felelősségű Társaság (LLC)

Az LLC lehetővé teszi, hogy a partnerek és az egyéni vállalkozók birtokolják a céget, de a tulajdonosok nem teljes mértékben felelősek a társaságért. Az LLC független jogi személy, és korlátolt felelősséget oszt meg a tulajdonosokkal. Például csőd esetén a hatóságok nem használhatják fel a tulajdonos személyes pénzeszközeit adósságtörlesztésre.

Egyéni vállalkozás

Egyetlen magánszemélynek van ilyen vállalkozása. A tulajdonos teljes felelősséggel tartozik mindenért és mindenért a vállalkozáson belül.

Partnerség

Ha egy egyéni vállalkozásnak néhány tulajdonosa van, az entitás társas vállalkozássá válik. A partnerek korlátlan felelősséggel tartoznak a vállalkozás jogi és pénzügyi kötelezettségeiért.

C-társaság

Ha korlátlan számú részvényes van egy magánvállalaton belül, amely nem kereskedik a nemzeti tőzsdéken, azt C-társaságnak nevezik. Azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek tőzsdére kívánnak lépni, át kell alakítaniuk C-céget az IPO bejelentése előtt.

S-társaság

Ha egy magáncég összesen 100 befektetőnek adja el részvényeit (nem a nyilvános tőzsdének), beleértve az igazgatóságot, akkor S-vállalattá válik. Az S-alakulatoknál általában van egy igazgatótanács, amely különféle jelentéseket nyújt be az Egyesült Államok államának és szövetségi kormányzati szerveinek.

Az USA legnagyobb magánvállalatai a Cargill, a Koch Industries, a Fidelity Investments, a Mars, a Publix Super Markets, a C&S Wholesale Grocers stb.

Nyilvános vs. magáncég: A különbségek egy pillantásra

Az alábbiakban egy tömör táblázatot találhat, amely az állami és a magánvállalatok jellemzőit tárgyalja:

JellemzőkNyilvános VállalatMagánvállalatNévKövetendő: XXX Korlátozott formátumKövetendő YYY zártkörű formátumTagok Legalább 7Legalább 2 Tulajdonosok felső határa Korlátlan Maximum 200 Igazgatói pozícióLegalább 3 igazgatóLegalább 2 igazgató Nyilvános tőzsdei kereskedésMegengedett.A tagoknak legalább fizikailag jelen kell lenniük a közgyűlési ülésen5. a Közgyűlés kötelező Nem kötelezőNyilvános közzététel KötelezőNem kötelező Tájékoztató kiadásaKötelezőNem szükségesSEC-bejelentésekKötelezőNem szükségesDOS-nyilvántartásokKötelezőKötelezőRészvénytranszferEgyszerűbb, mint egy magáncégKomplex és nem utalhat át a nyilvánosságnak.Általános befektetők,stb.Magasabb állami befektetők,stb.Magasabb állami befektetőktőkét emelnek fel. kockázati tőkéstől származó alapok

Nyilvános vs. magáncég: A különbségek magyarázata

Hozzáférés az üzleti alapokhoz

A kritikus különbség az állami és a magáncégek között az adománygyűjtésben van.

Egy nyilvános társaság több lehetőség révén is gyűjthet forrásokat, például nyilvános részvények, kötvények, tőkepiaci értékpapírok, kockázati tőkések stb.

Éppen ellenkezőleg, a magáncégek csak bankhitelből és kockázati tőkebefektetésekből tudnak forrást szerezni.

A SEC irányelveinek betartása

A tőzsdén jegyzett társaságoknak különféle szabályozási jelentéseket kell benyújtaniuk a SEC-hez. Az alábbiakban említésre méltóak:

 • Negyedéves pénzügyi jelentés (FORM 10-Q)
 • Éves pénzügyi jelentés (FORM 10-K)
 • Méretezett közzétételi követelmények
 • Aktuális jelentések a FORM 8-K-ról
 • Cseretörvény regisztráció

Másrészt egy magáncégnek nem kell benyújtania a fenti hatósági jelentéseket a SEC-hez.

Nyilvános közzétételek

A tőzsdén jegyzett társaságnak a beszámolókat, eseményeket és döntéseket a nyilvánosság számára elérhetővé kell tennie a székhelyén található weboldalakon vagy hirdetőtáblákon keresztül. Ezeknek a közzétételeknek kapcsolódniuk kell a vállalati adminisztrációs, irányítási, elszámolási és pénzügyi részlegekhez.

A másik oldalon, egy magáncégnek nem kell nyilvánosságra hoznia a fenti eseményeket vagy jelentéseket.

Tőzsdei kereskedés

Az állami vállalatok sokféle formában nyújtanak be részvényeladási ajánlatokat, például IPO, FPO, jogkibocsátás stb. Az ilyen társaságok szabadon értékesíthetik részvényeiket a nagyközönség számára a nemzeti tőzsdéken keresztül.

Éppen ellenkezőleg, egy magáncég nem adhatja el pénzügyi értékpapírjait nyilvános ajánlattétel útján. Részvényeit kockázati tőkésítőknek vagy vevőknek kell eladnia a szürke piacon.

Zártkörűvé váló közvállalat: kivezetés a tőzsdéről

Az állami társaság akkor válhat zártkörűvé, ha megkezdi a nemzeti tőzsdéről való kivezetést. Először is, promótereinek meg kell vásárolniuk az összes forgalomban lévő részvényt a nyilvános részvényesektől.

Általában a vállalkozások a következő tranzakciókat hajtják végre, hogy priváttá váljanak:

 • Harmadik fél cég vagy befektetési vállalkozás pályázatot nyújt be az összes nyilvános részvény megvásárlására.
 • Az állami vállalat beolvad egy másik magáncégbe.
 • A részvénytársaság fordított részvényfelosztást jelent be, hogy csökkentse a nyilvános részvényesek számát.

Nyilvános magáncég: IPO

Ha tőzsdére szeretne lépni, tőzsdére kell benyújtania a nemzeti tőzsdéket, például a NYSE-t, a Nasdaq-ot, az AMEX-et stb. Mielőtt ezt megtenné, fel kell bérelnie egy befektetési banki ügynökséget, hogy áttekintse vállalata pénzügyi adatait és aláírja az IPO-t. (15c211) regisztráció.

Ezután fel kell vennie egy vállalati titkári szolgálatot, aki különféle pénzügyi, adminisztratív és vezetői jelentéseket nyújt be a SEC-nek. Nem is beszélve a különböző regisztrációs dokumentumok benyújtásáról, mint az S-1, FORM 10 stb.

Ezenkívül szüksége lesz egy bejelentési közvetítőre is az IPO benyújtásához. Az IPO-eladások előtt minimális finanszírozást kell előteremtenie a horgonybefektetőktől (minősített intézményi befektetések).

Eddig megtanulta a vállalatok két legfontosabb megkülönböztetését finanszírozási és jelentési kötelezettségeiktől függően. Az alábbiakban találhat néhány alapítási szolgáltatót, amelyek segítenek különféle típusú társaságok létrehozásában:

Online társasági szolgáltatók az Egyesült Államokban

ZenBusiness

A cégbejegyzés nagy kihívást jelent, mert cégét az Egyesült Államok egyik államában kell regisztrálnia. Ezenkívül több kérelmet és szabályozási formanyomtatványt is be kell nyújtania, hogy megfeleljen az alapítási irányelveknek. Az egyik legjobb módszer az ilyen tevékenységekben jártas szakértők felvétele. Megfontolhatja a ZenBusiness-t.

Néhány feladat, amit a ZenBusiness elvégzi Ön helyett:

 • Segít a bejelentési lehetőségek kiválasztásában
 • Nyújtsa be alapítási dokumentumait az állami hivatalokhoz
 • Kövesse nyomon az állami eljárásokat a bejelentés után
 • Szállítsa be az alapító dokumentumokat a műszerfalra
 • Segít betartani az állami és szövetségi törvényeket, hogy vállalatként talpon maradhasson

A platform segíti a kisvállalkozásokat a növekedésben azáltal, hogy az alapítási folyamaton keresztül befektetési vállalkozásoktól szereznek forrásokat.

Filenow

A Filenow segít a vállalati struktúrák, például LLC-k, társaságok és S-vállalatok üzleti bejelentéseiben. Választhatja a Filenow-ot, ha a vállalkozására szeretne összpontosítani, és hagyja, hogy a szakértők végezzék el az üzleti nyilvántartási munkát.

Főbb jellemzői a következők:

 • Gondoskodik az összes üzleti iratkezelésről
 • Cégbejelentő dokumentumok elektronikus kézbesítése
 • Expressz szállítás, ha fizikai dokumentumokra van szüksége
 • Hibamentes bejelentés vagy pénzvisszafizetési garancia
 • Nincsenek rejtett díjak

A Filenow nem csak a meglévő vállalkozások számára készült. Új céget is alapíthat. A Filenow Wizard alkalmazást kínálja cégalapításhoz. Ezután az üzleti bejelentésekkel foglalkozó szakértők áttekintik a papírmunkát.

A szolgáltató benyújtja a bejelentéseit a Külügyminisztériumnak (DOS), és átadja a vállalati csomag dokumentumait, amikor a céget jóváhagyják.

DelawareInc.com

Ha különféle üzleti előnyöket szeretne élvezni az Egyesült Államok Delaware államában, benyújthatja alapító okiratait a DelawareInc.com webhelyen.

Legfontosabb szolgáltatásai, amelyek az Ön cége javát szolgálják:

 • Jó állapotú tanúsítvány Delaware államtól
 • Szerezzen új EIN-számot vagy szövetségi adóazonosító számot
 • Szerezze be a vállalati dokumentumok hiteles másolatait
 • Dokumentum apostille szolgáltatások
 • Külföldi képesítéshez szükséges üzleti bejelentések
 • Cégnév módosítások

A cég több mint 300 000 delaware-i vállalat üzleti bejelentéseit kezelte. Ezért érdemes ezt a szolgáltatót felkeresni, mivel nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

Online társasági szolgáltatók az Egyesült Királyságban

1. formációk

Az 1st Formations négy egyszerű lépésben segít cégalapításban az Egyesült Királyságban. Létrehozta a bejegyzett cégnevek adatbázisát. Csak ellenőrizze a vállalkozás nevét ebben az adatbázisban, hogy megtudja, elérhető-e a név.

Ezután csak kiválaszt egy szolgáltatáscsomagot az 1st Formations szolgáltatással, és elküldi a vállalati információkat a portálján. Az üzleti partnere innen veszi fel. Az új cégbejegyzés során egyes partnerbanki helyeken ingyenes üzleti folyószámlát is kaphat.

Az 1st Formations a vállalati szolgáltatások széles skáláját kínálja, ezek közül néhány:

 • Megerősítő nyilatkozat
 • Cégnév változás
 • Cégtitkári szolgálat
 • Részvények kibocsátása és átruházása
 • Igazgatói kinevezés és lemondás

Gyors formációk

A Rapid Formations több mint 750 000 vállalatnak segített megkezdeni működését az Egyesült Királyságban. Ha hibamentes alapítási bejelentést keres, nézze meg ezt a cégalapító ügynököt.

És ez nem csak az Egyesült Királyság állampolgáraira vonatkozik. Azok a külföldiek, akik jogilag kötött társaságot szeretnének alapítani az Egyesült Királyságban, szintén segítséget kaphatnak a Rapid Formationstól.

Segít abban is, hogy új céget alapítson olyan egyszerű lépésekkel, mint például a cégnév kiválasztása, a fizetési terv kiválasztása, a díjak kifizetése és a cégbenyújtási megbízás kitöltése. Ha pedig külföldön marad, kényelmesen, otthonából is elvégezheti a folyamatot.

Vállalatok Made Simple

A Companies Made Simple néhány igazán gyors cégalapítási szolgáltatást kínál mindössze 3 munkaóra alatt. Üzleti nyilvántartási szolgáltatásai számos vállalati struktúrához alkalmasak, beleértve a következőket:

 • brit részvénytársaság
 • LLP
 • Részvényekkel vagy garanciával korlátozott
 • PLC
 • Lakáskezelő társaság
 • Alvó vagy polc cégek

A Companies Made Simple vállalati szolgáltatások széles skáláját kínálja, így Ön egyetlen megbízható névvel intézheti a harmadik felekkel folytatott összes ügyletet. További szolgáltatásai a következők:

 • Virtuális irodai megoldások
 • Levéltovábbítás
 • Kiegészítő cégdokumentumok
 • Igazolás jó hírnévről
 • Vállalati részvényszolgáltatások
 • Számviteli tanácsadás
 • Vállalati titkársági szolgáltatások

Következtetés

Mostanra ennek az állami kontra magáncég-cikknek el kellett volna oszlatnia a kétségeit a különböző típusú társaságokkal kapcsolatban, azok finanszírozásától függően. Biztosan világos elképzelése van arról is, hogy maradjon-e magáncégként, vagy tőzsdére menjen.

Ezenkívül felfedezett néhány megbízható cégalapítási szolgáltatást, amelyekkel beépítheti vállalkozását az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Érdekelheti az egyszemélyes cég felépítésének tippjeit is.