Mobil kártevők – Hogyan védheti meg mobileszközeit

Mivel manapság a mobileszközök szinte minden számítógépen elvégezhető feladatot el tudnak végezni, a hackerek taktikát váltottak. Nagyon könnyen megfertőzheti telefonját rosszindulatú programokkal.

A Mobile Malware-ről

A mobil rosszindulatú programok olyan rosszindulatú szoftverek, amelyek kifejezetten a telefon operációs rendszerét célozzák meg személyes adatok ellopása céljából.

Annak ellenére, hogy a fenyegetések nem olyan szembetűnőek a mobileszközökön, mint más munkaállomásokon, ez továbbra is komoly probléma, amellyel foglalkozni kell, és a biztonsága érdekében oda kell figyelni.

Ez a bejegyzés mindent tartalmaz a mobil rosszindulatú programokról, és arról, hogyan védekezhet ellene.

Azonnal ugorjunk bele.

Hogyan fertőződhet meg egy eszköz rosszindulatú programmal?

Telefonja számos módon megfertőződhet rosszindulatú programokkal, így sejtheti, hogy nem túl nehéz a hackereknek betörni a rendszerébe, ha az nincs megfelelően védve. Vigyázzon ezekre a gyakorlatokra.

Íme néhány ezek közül:

#1. Adathalászat vagy hamisítás

Az adatok ellopásának egyik legnépszerűbb módszere, az adathalászat, ha ráveszi az embereket, hogy azt higgyék, hogy adataikat megbízható forráshoz adják.

Például egy hacker létrehoz egy webhelyet, amely nagyon hasonlít ahhoz, amelyet gyakran látogat, és elhiteti Önnel, hogy az eredeti webhelyre jelentkezik be. Ez lehet egy közösségi média platform, egy fórum, az Ön banki portálja vagy bármely webhely az interneten.

Ezt általában e-mailben teszik meg. Tehát a következő alkalommal, amikor olyan e-mailt kap, hogy be kell jelentkeznie a webhelyre vagy módosítania kell jelszavát, ellenőrizze, hogy az e-mail legális forrásból, nem pedig hackertől származik-e.

Olvassa el még: Módszerek a ráncfelvarrás elleni támadások elkerülésére [Spam Blocking Apps]

A hamisítás hasonló, de ahelyett, hogy az Ön adatait kérnék, a hackerek csak azt akarják, hogy egy bizonyos rosszindulatú hivatkozásra kattintsanak, hogy átvegyék az irányítást az eszköz felett.

Ezeket a fenyegetéseket SMS-ben is megkaphatja.

#2. Jailbreakelt vagy Rooted Device használata

Ha jailbreakelte vagy rootolta mobiltelefonját, akkor az eszköz belső védelmét és biztonsági rétegeit félretette, hogy korlátlanul irányíthassa az operációs rendszert.

Noha ez azt jelentheti, hogy teljes szabadsága van abban, hogy mit tehet az eszközzel, ez azt is jelenti, hogy eszköze nagyon ki van téve a rosszindulatú programoknak.

  Amit nem tudtál az ISDN-ről

#3. Alkalmazások letöltése nem megbízható forrásokból

Sokszor szeretünk harmadik féltől származó alkalmazásokat letölteni, csak azért, mert hivatalosan nem érhetők el az alkalmazásboltban.

Ez kockázatos, mert a webhely, ahonnan az alkalmazást letölti, spam jellegű lehet, és valószínűleg automatikusan letölthet rosszindulatú szoftvereket az eszközére anélkül, hogy Ön észrevenné.

Ez az egyik oka annak, hogy csak megbízható forrásból töltsön le fájlokat.

A rosszindulatú programok következményei

A rosszindulatú programok súlyossága sok mindentől függhet, így soha nem lehet biztos abban, hogy milyen következményekkel járhat.

Íme azonban néhány olyan leggyakoribb probléma, amelyet személyes és üzleti szempontból tapasztalhat.

#1. Érzékeny adatok elvesztése

A rosszindulatú program típusától függően fájlokat törölhet vagy károsíthat az eszközről. Ezek a fájlok fontosak lehetnek az Ön számára, nem beszélve a nagyon érzékeny fájlokról.

Hacsak nem készített biztonsági másolatot a fájlokról, aligha lehet visszaállítani őket a kibertámadás után.

#2. Az Ön adataival való visszaélés

Amint egy rosszindulatú program behatol az eszközébe, szilárdan birtokba veszi a fájljait. Emiatt az Ön információi különféle módon visszaélhetők.

Az információlopás a rosszindulatú programok támadásainak egyik legsúlyosabb következménye, mivel az ellopott információkat harmadik félnek is el lehet adni.

Ezek az adatok az Ön személyazonosságától a vállalkozása bizalmas adataiig terjednek.

#3. Készülékének lassú teljesítménye

Bár nem olyan súlyos és káros, mint a fenti két következmény, egy lassan működő eszköz igazi fájdalom lehet.

A rosszindulatú programok gyorsan működő telefonját rozsdássá változtathatják, amelyet kémprogramok és trójai programok borítanak.

#4. Fertőző hatások a teljes hálózatra

Amint a rosszindulatú program bejut az eszközére, fennáll annak a lehetősége, hogy az összes olyan eszközre átterjed, amely ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódik.

Ha alkalmazottai vagy családtagjai ugyanazon a hálózaton működnek, a rosszindulatú program az összes eszközükön hibásan működhet azáltal, hogy rájuk replikálódik.

#5. Az Ön üzleti működésének megzavarása

Szörnyű érzés, ha eltiltják az üzleti folyamatok zökkenőmentes futtatásától, de ez az eszközén lévő rosszindulatú programok egyik gyakori következménye.

Mivel a hackerek szilárdan birtokba veszik a vállalat hálózatát, nem tart sokáig, hogy megzavarják a működési folyamatot a rendszer eltérítésével, és megakadályozzák az ügyfelek kiszolgálását.

Ezenkívül képesek:

 • Módosítsa a kulcsfontosságú rendszeradatait
 • Szerezze be az adatokat, és adja el azokat versenytársainak
 • Kutatási és fejlesztési adatok ellopása vagy törlése

Ez tonnányi pénzbe, energiába és márkaértékbe kerülhet vállalkozásának.

A rosszindulatú programok típusai

Különféle típusú rosszindulatú programok vannak, amelyekkel mobileszköze megfertőződhet, és az egyes kártevők hatása eltérő. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori rosszindulatú programtípust, amelyekkel kapcsolatban tudnia kell.

#1. Böngésző kihasználása

Sok böngésző nincs felszerelve a legjobb biztonsági funkciókkal, így nagy a valószínűsége annak, hogy a böngészőjét kihasználva információkat lopnak el belőle. Ezenkívül a böngészőben futtatott alkalmazások, például a PDF-olvasó is célba vehetők.

#2. Vírus és trójai

Vírusok és trójaiak sajnos mindenhol megtalálhatók az interneten. Lehet, hogy a letölteni kívánt alkalmazás vírust vagy trójai programot tartalmaz, amely kész megtámadni a rendszert, miután az eszközre telepítve van.

  Hozzon létre figyelemfelkeltő branding videókat a promócióval

Olyan ártalmatlan dolgot okozhat, mint a háttérkép és a nyelv megváltoztatása, vagy olyan súlyos, mint a jelszó és a banki adatok ellopása.

#3. Spyware és Madware

A Madware, a mobil adware rövid formája, egyfajta rosszindulatú program, amely valamilyen szkript vagy program telepítése után kerül be a rendszerbe.

Ez az Ön beleegyezése nélkül történik, és az a célja, hogy adatokat gyűjtsön az eszközéről, hogy spameket küldjön Önnek hirdetésekkel.

Ezenkívül a legtöbb őrült programváltozat tartalmaz spyware elemet, így az Ön adatait harmadik félnek is el lehet adni.

Az információ tartalmazhat bármilyen adatot, például jelszavakat, helyet, nevet stb.

#4. Drive-by letöltés

Néha becsaphatnak bennünket egy rosszindulatú webhely vagy e-mail megnyitásával, és amikor ezt tesszük, egy mobil rosszindulatú program áldozatául esünk, amelyet drive-by download-nak hívnak.

Ez azt jelenti, hogy automatikusan települ az eszközre, hogy felszabadítson egy sor fenyegetést, többek között:

 • Spyware
 • Adware
 • Rosszindulatú
 • Botok

Mindez ellophatja, manipulálhatja és törölheti adatait, és tetszés szerint irányíthatja az eszközt. Valójában, ha ez a fajta rosszindulatú program megragadja az eszközt, vírusokat küldhet a szervezetében lévő embereknek.

Azt jelzi, hogy mobilja rosszindulatú programokkal fertőzött

A legtöbb esetben könnyű megállapítani, hogy valami nincs rendben az eszközzel, mert a jelek nagyon nyilvánvalóak. Íme néhány a sok jel közül, amelyek arra utalnak, hogy mobiltelefonja megfertőződött a rosszindulatú programmal:

 • A telefon akkumulátora sokkal gyorsabban lemerül 🔋
 • Telefonja túlmelegedési problémákat tapasztal ♨️
 • Telefonja fokozatosan lelassul 🐢
 • Egy új, véletlenszerű alkalmazást vesz észre az eszközén 📱
 • Sok előugró ablakot vesz észre 📢
 • Rossz kapcsolatot tapasztal 🌐

Ha ezen jelek bármelyikét észleli, tudatában kell lennie annak, hogy eszköze fertőzött lehet, és ki kell javítania.

Tippek a rosszindulatú programokkal való fertőzés megelőzésére

Számos intézkedést megtehet eszköze biztonságának megőrzése érdekében. Ezek az intézkedések megnehezítik a rosszindulatú fenyegetések bejutását mobiltelefonjába.

#1. Maradjon naprakész a frissítésekkel

Ha azt látja, hogy új frissítés érkezett operációs rendszeréhez, tegyen magának egy szívességet, és azonnal frissítse, mert továbbfejlesztett biztonsági funkciókat is tartalmaz. Az operációs rendszer frissítése mellett az alkalmazásait is naprakészen kell tartania.

#2. Csak megbízható alkalmazások maradjanak meg

Kerülnie kell az alkalmazások nem megbízható külső forrásokból való letöltését, valamint az árnyékosnak tűnő alkalmazások telepítését. Ellenőrizze még egyszer minden alkalmazást, mielőtt telepíti őket a mobiljára, mert előfordulhat, hogy ez a hackerek bejárata az eszközhöz.

#3. Ne kattintson minden linkre, amit lát

A linkek mindenhol megtalálhatók az interneten, de nem minden hivatkozás valódi. Próbáljon lassítani, figyelje meg digitális környezetét, és kérdezze meg magát, hogy a link, amelyre kattintani készül, megbízható forrásból származik-e, vagy vázlatosnak tűnik. Ha ez utóbbi, akkor ne kattintson rá.

Az adathalász csalások mindenhol jelen vannak, beleértve az e-maileket, a szöveges üzeneteket és még a közösségi platformokat is, ezért óvatosnak kell lennie, mielőtt bármilyen hivatkozásra kattint.

  Mi az IPv6-cím a hálózatban?

#4. Ellenőrizze még egyszer a böngészett forrásokat

Értem; Néha az, amit keresünk, nem érhető el sehol az interneten, kivéve azon a spam jellegű kis webhelyen, amely száz felugró ablakot és hirdetést tartalmaz. Óvatosnak kell lennie ezekkel a webhelyekkel, mivel ezek automatikusan telepíthetnek programokat a készülékre anélkül, hogy Ön észrevenné.

#5. Alkalmazásengedélyek korlátozása

Minden alkalmazásnak vannak engedélyei, és Önön múlik, hogy engedélyezi-e ezeket. Azoknál az alkalmazásoknál, amelyekben nem bízik meg teljesen, a legjobb, ha korlátozza az engedélyeiket, hogy ne férhessenek hozzá sok adathoz.

Mobil rosszindulatú programok

Az alábbi rosszindulatú mobilalkalmazások a biztonságot helyezik előtérbe az eszközön.

Malwarebytes

Az Android és iOS eszközökhöz egyaránt elérhető Malwarebytes megvédi telefonját a csalásoktól és a rosszindulatú tevékenységektől. Annak ellenére, hogy létezik egy prémium verzió, amelyet használhat, lehetővé teszi, hogy teljesen ingyenesen kezdje meg az ingyenes csomagot.

Az alkalmazás fő funkciói közé tartozik az összes alkalmazás ellenőrzése és adatvédelmi ellenőrzése, a fertőzések eltávolítása és a hirdetések blokkolása.

Avast Premium Security

Több díjnyertes megoldás, az Avast Premium Security számos különböző platformon elérhető, beleértve a mobileszközöket is.

Íme néhány az alkalmazás számos funkciója közül:

 • Biztonságos és biztonságos online vásárlás
 • Blokkolja a kémprogramokat, vírusokat és rosszindulatú alkalmazástelepítéseket
 • Fényképek és alkalmazások zárolása PIN-kóddal
 • Kövesse nyomon elveszett eszközének legutóbbi ismert helyét
 • Készítsen fényképet és hangot a tolvajról, aki ellopta az eszközét
 • Figyelje az e-mail címeket a jelszószivárgás miatt

Lehetővé teszi továbbá, hogy minden olyan WiFi-hálózatot megvizsgáljon, amelyhez csatlakozni készül, hogy keressen sebezhetőséget.

Trend Micro

Letöltheti a Trend Micro biztonsági alkalmazását Android és iOS eszközökre is. Tele van nagyszerű funkciókkal, és a káros webhelyek, hirdetések, személyes adatok nyomkövetői és nem biztonságos WiFi-hálózatok blokkolásával kezdődik.

Segítségével optimalizálhatja eszközét a legjobb teljesítmény érdekében, és kiküszöbölheti azokat a gyanús alkalmazásokat, amelyek potenciálisan ellophatják az Ön adatait. Ingyenesen használhatja ezt az alkalmazást.

Végső szavak

Mindig érdemes megóvni, mint megijedni, ha a biztonságról van szó, mivel az internet tele van rosszindulatú fenyegetésekkel, amelyek különféle módon árthatnak Önnek.

Ez a bejegyzés segít jobban megérteni, mit kell tenned ahhoz, hogy mindenkor védelemben részesülj.

Ezután megtudhatja, hogyan vizsgálhat meg és távolíthat el rosszindulatú programokat Android- és iOS-eszközéről.