Mit kell tenned most?

Kulcs elvitelek

  • A Microsoft 2025. március 5-ig támogatja a Windows-alrendszert Androidhoz; addig kell találnod egy cserét.
  • Az Amazon Appstore alkalmazástelepítései 2024. március 6-án leálltak.
  • Alternatív megoldásként a Bluestacks lehetővé teszi az Android játékok lejátszását Windows rendszeren.

Az Android-alkalmazások Amazon Appstore-on keresztül történő futtatásának lehetősége, hivatalos nevén a Windows-alrendszer Android számára, a Windows 11 egyik indító funkciója volt. A Microsoft azonban bejelentette, hogy ez a funkció megszűnik. Mi a teendő, ha Android-alkalmazásokat használ Windows rendszeren?

Mennyi ideig támogatják az Android-alkalmazásokat a Windows rendszeren?

A Microsoft bejelentette, hogy 2025. március 5-ig támogatja a Windows Subsystem for Android rendszert. Ez feltehetően a bejelentéstől számítva körülbelül egy évet fog adni mindenkinek, aki Android-alkalmazást használ, hogy megtalálja a helyettesítőt. 2024. március 6-a volt az utolsó dátum az új alkalmazások telepítésére az Amazon Appstore-ból.

A Microsoft a weboldalán garanciát vállal hogy a jelenlegi felhasználók életük végéig letölthetik az Android-alkalmazásokat. Ezt követően a cég már nem kínál technikai támogatást az Android-alkalmazásokhoz.

Kinek szólt a Windows alrendszer Androidhoz?

A Microsoft nem fejtette ki pontosan, miért szünteti meg a Windows Subsystem for Android támogatását, de valószínűnek tűnik, hogy ez annak köszönhető, hogy a vállalat a Windows 11-re összpontosít.

A másik fő ok valószínűleg az, hogy a Windows rendszeren futó Android-alkalmazások nem vonzották a felhasználók kritikus tömegét, ami indokolná a folyamatos támogatást. Ellentétben a Chromebookokkal, ahol a Google Play-alkalmazások jelentősen bővíthetik az eszköz funkcionalitását azáltal, hogy a webes alkalmazásokon túlmenően nagyobb lehetőségeket kínálnak, úgy tűnt, hogy nem volt nyomós ok a Windows rendszerre való telepítésére.

Már rengeteg natív Windows-alkalmazás létezik, az Amazon Appstore választéka pedig korlátozott a Google Playhez képest.

Továbbra is játszhat Android-játékokat Windows rendszeren a Bluestacks segítségével

Ha bármilyen Android-alkalmazást használ Windows rendszeren, a legjobb megoldás az, ha a 2025-ös határidő lejárta előtt talál helyette. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy natív Windows-alkalmazást vagy webalkalmazást kell keresni.

Az egyik lehetséges kivétel a játékok. Míg sok népszerű mobiljáték rendelkezik Windows-portokkal a Microsoft Store-on keresztül, Bluestacks lehetőséget kínál Android játékok lejátszására Windows gépeken. A Google jelenleg a Play Áruház Windows-verzióját is teszteli, talán most, hogy a Microsoft és az Amazon felszabadítja ezt a helyet, lehetőséget érzékel.