Mit jelent és hogyan javítható

A hibaüzenetek egyszerű és kényelmes módja annak, hogy értesítsük a felhasználókat az eszközükkel vagy szoftverükkel kapcsolatos problémákról. Valószínűleg rengeteg hibaüzenettel találkozott már az évek során, de néhány rejtélyes és nehezen megkerülhető. A Google „szokatlan forgalma az Ön számítógépes hálózatáról” az egyik ilyen. Szóval mi ez? És mit tehetsz ellene?

Mi a Google „szokatlan forgalom” hibaüzenete?

A Google szokatlan forgalmi hibája bármely böngészőben vagy eszközön előfordulhat. Akkor találkozhat vele, ha beír egy lekérdezést a Google keresőmezőjébe, és megnyomja a Keresés gombot, vagy használja a címsort, hogy megtalálja, amit keres (ha a Google van beállítva alapértelmezett keresőmotorként). Azt állítja:

Rendszereink szokatlan forgalmat észleltek az Ön számítógépes hálózatából. Ez az oldal ellenőrzi, hogy valóban Ön küldi-e a kéréseket, és nem egy robot.

Amikor ezt a hibaüzenetet kapja, az Ön IP-címe (Internet Protocol) alább jelenik meg, és egy időbélyeg is mutatja, hogy mikor fordult elő. A böngészés folytatásához meg kell oldania a CAPTCHA-t (Teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt, amellyel meg kell különböztetni a számítógépeket és az embereket), és ellenőriznie kell, hogy Ön nem robot.

Kaphat egy üzenetet is, amely a következő:

Ez a hálózat a rosszindulatú viselkedéssel kapcsolatos, címzetlen visszaélési panaszok miatt le van tiltva. Ez az oldal ellenőrzi, hogy valóban egy ember küldi-e a kéréseket, és nem egy robot, amely erről a hálózatról érkezik.

Számos más változat is létezik, de a Google „szokatlan forgalom az Ön számítógépes hálózatáról” hibaüzeneteinek lényege az, hogy Önt egy botnak vagy rosszindulatú szereplőnek hiszi. Annak megerősítésére, hogy Ön egyik sem, a Google arra kér, hogy oldjon meg egy gyors rejtvényt. Ez egy szabványos biztonsági intézkedés, amelyet számtalan webhely és online szolgáltatás alkalmaz.

  A JetBrains DataGrip telepítése Linuxra

A CAPTCHA időnkénti megoldása önmagában nem probléma. De itt van a probléma: leggyakrabban a hibaüzenet akkor is megmarad, ha megoldja a CAPTCHA-t. Minden alkalommal megjelenik, amikor megpróbálja használni a Google-keresést, ami hihetetlenül megnehezíti a böngészést, és egy másik, esetleg kevésbé pontos keresőmotor használatára kényszeríti.

Miért kapja a „Szokatlan forgalom” hibaüzenetet?

Hét lehetséges oka lehet annak, hogy miért kapja ezt a bosszantó hibaüzenetet. Bár a legtöbb jóindulatú, a felszólítás a biztonság megsértésének jele is lehet.

1. Túl gyorsan guglizik

Előfordulhat, hogy a „szokatlan forgalom” üzenetet kapja, mert túl gyors a Google számára, és gyorsan különböző keresési kifejezéseket ír be. Ha ezt hosszabb ideig ismételten megteszi, a Google félreértelmezheti tevékenységét egy programozott bot tevékenységeként.

2. Automatizált szoftver használata

Ez a hibaüzenet akkor jelenhet meg, ha valamilyen automatizált szoftvert használ. Például egy kulcsszókutató eszköz, amely beírja az emberek által a Google keresőmezőjébe írt lekérdezéseket, vagy hasonló szoftver, amelyre a keresőoptimalizálás (SEO) szakemberei támaszkodnak munkájuk elvégzése során.

3. Hálózatának megosztása másokkal

Nyilvános Wi-Fi használatakor a „szokatlan forgalom” hibaüzenet jelenhet meg – mivel valószínűleg sok ember csatlakozik ugyanahhoz a hálózathoz, és keres a Google-on, a szoftver megjelölheti a kéréseket automatikusként. Ez akkor is megtörténhet, ha egyszerre többen is használják az otthoni hálózatot.

4. VPN használata

A virtuális magánhálózati (VPN) szoftveren vagy a proxy böngészőbővítményen keresztül történő böngészés az interneten néha azt eredményezheti, hogy a Google a „szokatlan forgalom” hibaüzenetet jeleníti meg, és a CAPTCHA megoldását kéri. Például a Tor Browser használata és a Google keresési kísérlete „szokatlan forgalom” hibához vezethet, mivel a kérelmet különböző címeken továbbítják. A Google ezt úgy értelmezi, hogy valami fura dolog történik, és megjeleníti a hibaüzenetet.

  Az Outlook Search kijavítása, ha nem működik

5. Bizonyos bővítmények használata

Egyes böngészőbővítmények azt is megtéveszthetik a Google-lal, hogy a hálózatáról érkező forgalom nem organikus, különösen azok a bővítmények, amelyek automatikus lekérdezéseket küldenek, vagy legalábbis úgy tűnik. A webkaparó bővítmények és a SEO-kutatáshoz használt bővítmények jutnak eszembe.

6. Az Ön szoftvere elavult

Lehetséges, hogy azért kapja ezt a hibaüzenetet, mert a szoftvere elavult. Lehetséges, hogy a VPN-jét egy ideje nem frissítették, vagy a böngészője túl régi, ezért a Google gyanús és botszerű viselkedésre gyanakszik.

7. Támadás alatt állsz

Ha szokatlan probléma adódik az internetkapcsolattal vagy az eszközzel, amely nem hajlandó megszűnni, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy egy fenyegetést okozó szereplő vagy rosszindulatú program (vagyis rosszindulatú szoftver) okolható.

A „Szokatlan forgalom a számítógépes hálózatról” hiba kijavítása

Most, hogy tudja, mi okozhatja ezt a hibaüzenetet, ideje orvosolni a kiváltó okot. A jó hír az, hogy valószínűleg nincs miért aggódnod. Ha túl gyorsan keres, vagy kulcsszókutató eszközt használ, a böngésző gyorsítótárának, előzményeinek és a cookie-k törlésével megoldhatja a problémát.

  • Ha Chromium-alapú asztali böngészőt (például Chrome, Edge vagy Opera) használ, a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Ctrl + Shift + Delete billentyűk lenyomása. Ha ezt megtette, megjelenik egy előugró menü. Itt kiválaszthatja, hogy mely elemeket szeretné törölni. Ugyanez a parancsikon működik a Safariban és a Mozilla Firefoxban is.
  • A folyamat némileg bonyolultabb mobileszközökön, de gyakorlatilag minden böngészőben azonos. A gyorsítótár és a cookie-k törléséhez nyissa meg a böngésző Beállítások menüjét, és lépjen a Böngészési adatok törlése vagy az Előzmények és webhelyadatok törlése elemre.

Ha most azt gyanítja, hogy az eszközén lévő VPN, proxy vagy más szoftver okolható, egyszerűen kapcsolja ki őket, és nézze meg, hogy a hibaüzenet eltűnik-e. Ha ez nem sikerül, próbálja meg manuálisan újraindítani a modemet vagy az útválasztót. Húzza ki a konnektorból, várjon néhány percet, majd csatlakoztassa újra. Másik megoldásként megnyomhatja a hátoldalon található reset gombot.

  14 kipróbálható csapatépítő tevékenység a távmunka során

Ha úgy gondolja, hogy egy böngészőbővítmény a hibás, kapcsolja ki vagy távolítsa el. Ha Chrome-ot (vagy hasonló, Chromium-alapú böngészőt) használ, kattintson a kis rejtvény ikonra a címsorban, keresse meg a problémát okozható bővítményt, és tiltsa le vagy távolítsa el. A Firefoxban ugyanezt megteheti, ha a menü gombra (a három sávra) kattint, és a Kiegészítők és témák > Bővítmények menüpontra navigál.

Nos, itt van a rossz hír: ha a fentiek egyike sem működik, veszélybe kerülhet a biztonság. Ez az eset áll fenn, ha a rosszindulatú program fertőzésének vagy a biztonság megsértésének egyéb jeleit észleli: késés, túlmelegedés, rendszerösszeomlás, felugró üzenetek, hirdetések stb.

Egyes rosszindulatú programokat nehéz észlelni, és a háttérben működnek, ismétlődő kéréseket küldenek, így a forgalom automatikusnak vagy szokatlannak tűnik a Google számára, ami magyarázatot adhat a „szokatlan forgalom” hibaüzenetre. De még mindig vannak módszerek az eltávolítására. Ha nem rendelkezik kártevő elleni védelemmel, azonnal töltse le – rengeteg ingyenes víruskereső eszköz közül választhat. Miután telepítette a kártevőirtót, ellenőrizze számítógépét.

Ha úgy gondolja, hogy Android-telefonján rosszindulatú program található, próbálja meg eltávolítani a kártevőt ahelyett, hogy azonnali gyári alaphelyzetbe állítást hajtana végre, amely visszaállítja az okostelefont a kezdeti állapotba.

Nagyon valószínűtlen, hogy iPhone-ja rosszindulatú programokkal fertőzött, különösen, ha nincs jailbreakelve, de mindenképpen ellenőrizze az iOS-eszközöket.

Mindezek ellenére van egy kis esély arra, hogy a teljes hálózatot veszélybe sodorják. Ha gyanítja, hogy ez a helyzet, első lépésként vizsgálja meg az esetleges problémákat keresve. Többféle módon is ellenőrizheti manuálisan, hogy hálózata biztonságos-e, és megvédheti, ha nem.

Egyszer és mindenkorra megszabadulni a „szokatlan forgalom” hibától

A legtöbb esetben a Google „szokatlan forgalom” hibája nem ad okot aggodalomra, és megkerülhető. Ez azonban továbbra is nagyon bosszantó, ezért jó tudni, hogyan lehet megszabadulni tőle, amikor felbukkan.

De akár kap hibaüzeneteket, akár nem, Ön csak annyira biztonságos, mint a hálózat, amelyhez csatlakozik. Szerencsére még akkor is, ha nem ismeri a számítógépeket, könnyedén, néhány perc alatt biztonságossá teheti otthoni Wi-Fi-jét.