Mit jelent a „meta” a játékban? És engedelmeskedned kell ennek?

Kulcs elvitelek

  • A Metas segíthet a játékok frissen tartásában és új játékmódszerek bevezetésében, kihasználva a következetes frissítéseket és finomításokat.
  • Egy erőteljes meta megzavarhatja a játékot, hátrányos helyzetbe hozva a játékosokat, ha nem követik.
  • Az, hogy követnie kell-e a metát, a játékon belüli élvezettől és kiteljesedéstől függ.

Ha valaha is játszott online játékkal, jó eséllyel hallott már a „meta” kifejezésről. A metak létrehozhatnak vagy feltörhetnek egy online játékot, de bonyolult lehet kitalálni, hogy mi is az a meta. Tehát nézzük meg, mi a meta, és érdemes-e követni.

OpenAI / MakeUseOf

A többjátékos játék megtervezése bonyolult. Ideális esetben a játéknak sok lehetőséget kell biztosítania a játékosoknak, így saját játékstílusukat alakíthatják ki.

Ugyanakkor a fejlesztőnek egyensúlyba kell hoznia az egyes játékstílusokat, hogy mindenki egyenlő játéktéren legyen, és senkinek ne legyen veleszületett előnye.

Papíron ez könnyen hangzik; a gyakorlatban nem annyira. A játék során a játékosok rájönnek, hogy egy adott játékstílus, tárgy vagy taktika jobb eredményeket ad nekik. Így a játékosok sikerük maximalizálása érdekében a játéktervüket erre alapozzák.

Képzeljük el például, hogy létezik egy játékos-játékos (PVP) játék, ahol a játékosok választhatnak a Warrior, a Wizard és a Rogue között. A fejlesztők ideális esetben azt szeretnék, ha mindegyik opció egyforma erejű lenne, de ha a játékosok úgy találják, hogy a varázsló a legerősebb, a Rogue pedig a leggyengébb, akkor többen játszanak a Varázslóval és kevesebben a Rogue-val.

Ez a viselkedésváltás a játék „metájává” válik. Ez mindaddig igaz marad, amíg a varázslót „nerfed” (csökkent ereje) vagy a Rogue-ot „buffolják” (megnöveli a teljesítményét), hogy stabilizálja a meta.

A metak nem korlátozódnak csak az eredendően egyenlőtlen dinamikájú játékokra, például a különböző karakterosztályokkal rendelkező videojátékokra. Befolyásolhatják azokat a meccseket, ahol mindkét fél egyenlő pozícióban van. A sakkjátszma mindkét félnek ugyanannyi figurát ad, de még mindig van egy meta a legjobb nyitók és ellennyitók között. És sok olyan alkalmazás, amely sakkra tanítja az embereket, megtanítja a játékosoknak, hogy melyek ezek a meta-alapú lépések. A meták mindenféle játékban megtalálhatók, még akkor is A dungeon mastereknek óvakodniuk kell a játékosok metajátékától felülmúlva a Dungeons & Dragons üléseik mókáját.

  Mi a teendő, ha nem talál eseményeket az iPhone naptárában

Ezen a ponton kíváncsi lehet, honnan származik a meta kifejezés. Az emberek néha azt állítják, hogy a „meta” egy mozaikszó, ami a „leghatékonyabb elérhető taktika” kifejezést jelenti. Nincs bizonyíték erre, bár ez egy okos példa a „hátszóra”, ahol az emberek visszamenőleg egy szót mozaikszóvá változtatnak. Ehelyett a kifejezés valószínűleg a létező „meta” szóból ered, ami olyasmit jelent, ami önmagára utal. Ennek az az oka, hogy a meta lényegében egy játékon alapuló játék, ahol a stratégiákat és a taktikákat még a kör kezdete előtt kidolgozzák.

DC stúdió/Shutterstock

A metas-t nem lehet szigorúan jó vagy rossz dologként meghatározni a játékban. Ez teljes mértékben attól függ, hogy a meta hogyan fejlődik, és a fejlesztők hogyan kezelik azt a megjelenése után.

Ez az egyik lenyűgöző dolog a metas-ban. Az alapjáték megmaradhat, és megmaradhat jó és rossz metaváltozásokon is. Nézzük meg, hogyan segíthet vagy árthat egy meta egy játéknak.

Hogyan segíthet a Metas a játékokban

A metakat néha a „hónap ízeinek” tekinthetjük. Ez különösen igaz azokra a játékokra, amelyek következetes frissítéseket kapnak, amelyek módosítják a játék menetét. Ily módon a metas segíthet megakadályozni, hogy a játék „elfáradjon”, és új játékmódokat vezessen be.

Például a Magic the Gathering kereskedési kártyajáték fizikai kártyajátékként indult, de mára van egy „Magic the Gathering Arena” nevű digitális kliense, amely az egyik legjobb ingyenes PC-játék.

Félretéve, talán nincs szebb példa a Magic the Gatheringnél, mivel annak alkotója, a játéktervező, Richard Garfield átvette a ritkán használt „metagame” kifejezést, és az 1990-es években a mainstreambe juttatta. beszélgetések a játéktervezésről és a „meta” stratégiákról megtalálható a Magic the Gathering játékrendszerben.

A Magic the Gathering szabványos formátumú, ahol félévente új köteg kártyát vezetnek be, és a kártyákkal a kibocsátásuk után két év elteltével illegálissá válik a normál játék, hacsak nem nyomtatják újra. Ez lehetővé teszi, hogy a Standard egy „forgó meta” legyen, ahol új kártyák érkeznek, és régebbi kártyák esnek ki a Standardból. Minden különösen túlerős vagy bosszantó kártya tiltva van.

  A 20 legjobb ingyenes névtelen csevegőalkalmazás

A végeredmény egy félévente változó meta, amely megakadályozza, hogy a Magic the Gathering unalmassá váljon, és lehetővé teszi a játékosoknak, hogy új kombókat és játékstílusokat találjanak az új kártyákkal. És bár a Magic the Gatheringnek megvolt a maga része az elnyomó métákban, ezeket vagy betiltották, vagy kiszorultak a Standardból. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy egy játék miként tud kidobni egy rossz metát, bevezetni egy jót, és boldoggá és elköteleződéssel tölti el a játékosokat.

Hogyan károsíthatják a Metas a játékok

A metak nem mindig pozitívak. Ha egy meta túlságosan „erős”, akkor elvetemíti a játékot. Súlyos esetekben a játékosok aktív hátrányba kerülnek, ha nem tartják be, vagy nem tudják követni azt, amit a meta diktál.

Hogy a kereskedési kártyajátékoknál maradjunk, a Hearthstone az egyik legjobb többplatformos mobil többjátékos játék. A Hearthstone-nak volt egy időszaka, amikor a meta a „Dr. Boom”, amelynek nagyszerű statisztikái és erőteljes hatása volt. És tekintettel a Hearthstone tervezésére, bármelyik fedélzeten működhet Dr. Boom.

A kártya annyira jó volt, hogy az emberek „must-have”-ként adták hozzá, függetlenül attól, hogy milyen archetípusú a paklijuk. És az emberek bevállalnák, ha ellenfelüknek sikerülne megjátszania Dr. Boomot, és még nem húzták volna. A fedélzetépítőknek meg kellett kérdezniük maguktól, hogy a fedélzetük bírja-e Dr. Boomot; ha nem, akkor rossz pakli volt.

Végül Dr. Boom kapott egy nerfet, és a meta újra stabilizálódott, de a kártyát a Hearthstone játékosai örökre meta-elfordulásnak tartották.

Mivel a meta-k nem feltétlenül jók vagy rosszak, fontos tudni, hogy érdemes-e követni őket.

Nézzük meg, miért érdemes követni, miért érdemes figyelmen kívül hagyni a metát, és hogyan tegyük ezt szelektíven.

A játék követése a Meta fokozhatja az élvezetet

Ha egy meta egészséges és szeretsz benne játszani, akkor nincs semmi baj, ha követed. Végül is a meta azért fejlődött ki, mert az emberek megtalálták a legjobb módot arra, hogy valamit elérjenek a játékon belül.

  A 6 legjobb Galaxy AI-szolgáltatás (és használatuk)

Valójában élvezheti, ha követi a metát, és megtalálhatja rajta a saját egyedi pörgetését, hogy illeszkedjen a játékstílusához. Vagy találhatsz egy még jobb játékmódot is. Mindkettő személyesen nagyon elégedett lehet.

Felmerülhet benned a kérdés, hogyan tudsz „követni” valamit, ami egyfajta absztrakt játék-a-játékra rétegezi a meglévő játékszabályokat és -struktúrát, amit láthatsz?

Ha bele akar ásni az általa kedvelt játékok metaiba (vagy szeretne többet megtudni róluk), akkor a játékfórumok remek kiindulópontja. Ellenőrizze, hogy a játéknak van-e dedikált subredditje a reddit.com webhelyen vagy máshol, például a fejlesztő webhelyének fórumain, a Steam-en vagy így tovább. A játékblogok sem rosszak, de nehéz lesz olyan kiadványt találni, amely annyira elkötelezett egyetlen játék metaanalízise mellett, mint az adott játék subredditje.

Itt találhatja meg az embereket, akik aktívan vitatkoznak, vitatkoznak és gyakran panaszkodnak egy adott játék metájáról. Rengeteg olvasnivalód lesz!

De néha a meta követése megöli a mókát

A másik oldalon néhány ember nem szereti követni a metát. Ehelyett inkább úgy játszanak, ahogy akarnak, függetlenül attól, hogy ez a legjobb taktika a játékban.

Ennek megfelelően, ha egy játékot unalmasnak találsz, és borzalmasan érzi magát a játék közben, akkor nem érdemes belefektetni a játékba.

Ha gyakorlatias megközelítést szeretne kipróbálni, hogy követnie kell-e a játék metamódszerét, először csak merüljön el. Ha jól érzi magát, játsszon tovább. Ha úgy érzed, hogy nagyon jól szórakozhatsz, de nem kapsz néhány kulcsfontosságú játékmeneti hurkot vagy szerelőt, olvass egy kicsit a játékfórumokon vagy a játékblogokon, hogy ráérezz.

Lehet, hogy csak annyit tanulsz meg, hogy megszerezd az alapvető metát anélkül, hogy túlterheltnek éreznéd magad, vagy megszereted, és belemélyedsz, hogy mindent megtudj a játék jelenlegi metájáról. A fokozatos megközelítés lehetővé teszi, hogy csak annyira ragadjon bele a metaba, amennyit csak akar.

Versenyképes vagy kooperatív, sok játéknak azonban vannak metái, és nehéz lehet teljesen elkerülni őket. Az, hogy követed-e őket, attól függ, hogy mit szeretnél a játéktól, és mennyire egészséges a meta.

Tehát soha nem kell rosszul érezned magad, ha visszalépsz egy játékból, amikor rájössz, hogy a játék meta-ja olyan darálásra vagy játékstílusra csalt, amit nem élvezel!