Mire van szüksége Windows PC készítéséhez?

Saját Windows PC-jének felépítése számos előnnyel jár. Lehetővé teszi, hogy számítógépet hozzon létre sajátos igényeinek megfelelően, többet tudjon meg az alkatrészek működéséről, és pénzt takarítson meg. Természetesen számítógépet építeni is sokkal szórakoztatóbb, mint elmenni a boltba és megvenni egy előre megépített PC-t. Bár nem tűnik annak, a számítógép készítése nem túl bonyolult. De mielőtt elkezdené, tudnia kell, milyen alkatrészekre és szerszámokra lesz szüksége.

Ha tudni szeretné, mi szükséges egy Windows PC felépítéséhez, akkor jó helyen jár. Ez a cikk áttekinti a fontos összetevőket, és elmagyarázza azok funkcióját.

Mire van szüksége egy Windows PC felépítéséhez

A Windows PC felépítéséhez használt alkatrészek nagyban függenek attól, hogy mire van szüksége a számítógépre. Vannak azonban olyan alkatrészek, amelyekre a számítógép céljától függetlenül szüksége lesz. Végignézzük mindegyiket:

Felállítása

Kezdjük az alapokkal: tiszta munkaterület. Elég nagy felületre lesz szüksége a számítógépház és az összes alkatrész tárolására. Javasoljuk, hogy nem fémes felületen dolgozzon, hogy elkerülje a statikus feltöltődést. A tiszta terület mellett megfelelő csavarhúzóra is szüksége lesz.

Ügy

Minden számítógépnek szüksége van a saját „otthonára” vagy házára. A számítógépház egy doboz, amely a számítógép összes alkatrészét tárolja. Nyitható és zárható, és jellemzően kijelölt helyekkel rendelkezik, ahol más alkatrészeket kell tárolni és rögzíteni.

A számítógépházak számos színben, formában, méretben és kivitelben kaphatók. Néhány további funkcióval rendelkezik, például LED-lámpákkal vagy üveg oldalsó panelekkel, amelyek látványosabbá teszik őket. A legtöbb felhasználó az alap fekete vagy fehér dobozokat választja gombokkal a tetején.

Technikailag egy tok nem lényeges elem. Az alkatrészeket bármikor lefektetheti a padlóra vagy felszerelheti a falra. Egy eset azonban több okból is előnyös. Először is, az összes alkatrészt egy helyen tartja, így könnyebben mozgathatja őket. Másodszor, a tok megvédi az alkatrészeket a sérülésektől és a portól. Végül a kijelölt helyek jelentősen megkönnyíthetik az építési folyamatot.

A legtöbb esetben beépített ventilátorok vannak. Ha olyat választ, amelyikben nincs meg, érdemes megfontolni a vásárlását. A házventilátorok minden alkatrészt szépen és hűvösen tartanak, így növelik a hatékonyságukat. Hozzájárulnak a zajcsökkentéshez is, így ha csendes számítógépre vágyik, a házventilátor elengedhetetlen.

  Hogyan szabályozható, hogy mit tegyen több képernyő a Windows 10 rendszeren

Alaplap

Az alaplap minden számítógép elengedhetetlen része. Ez a fő nyomtatott áramköri lap, amely más alkatrészekhez csatlakozik, és lehetővé teszi a kommunikációt és az együttműködést. Bár különböző méretben és konfigurációban kaphatók, minden alaplapnak lényegében ugyanaz a funkciója.

Minden alaplap rendelkezik csatlakozókkal táp- és adatkábelekhez, valamint bővítőhelyek és aljzatok a különböző egységekhez. Az alaplap vásárlásakor tudni kell, hogy milyen aljzattal rendelkezik és milyen generációs.

Ne feledje, hogy az alaplapnak meg kell egyeznie a processzorral (CPU).

Processzor (CPU)

A processzor a számítógép agya. Közvetlenül az alaplaphoz csatlakozik, és felelős az utasítások biztosításáért és a számítógép számára szükséges feldolgozási teljesítményért. Minél erősebb a processzora, annál gyorsabban fogja ellátni feladatait. Ideális esetben magas órajelű és magszámmal rendelkező processzort kell keresnie.

Mivel minden CPU-nak van egy adott foglalata, a legjobb, ha először ezt az alkatrészt vásárolja meg, majd keres egy kompatibilis alaplapot.

CPU hűtő

A CPU-k sok hőt termelhetnek működés közben, és túl sok ez veszélyeztetheti a teljesítményt. Ha azt szeretné, hogy CPU-ja hibátlanul működjön, érdemes megfontolni egy CPU-hűtő vásárlását. Néhány CPU-t CPU-hűtővel szállítanak, de a legtöbbet nem.

Ne feledje, hogy a CPU-hűtőnek kompatibilisnek kell lennie a CPU-val és az alaplappal. Például, ha a CPU AM4, akkor az alaplapnak és a processzorhűtőnek is AM4-esnek kell lennie. Ellenkező esetben nem fogja tudni összekapcsolni őket.

Grafikus kártya (GPU)

A grafikus feldolgozó egységek (grafikus kártyák vagy GPU-k) felelősek a vizuális adatok kezeléséért és optimalizálásáért. Videó- ​​és képszerkesztéshez, játékhoz és egyéb intenzív feladatokhoz használják. Minden GPU felosztható integrált és különálló GPU-kra.

Egyes CPU-k integrált grafikus kártyával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem kell külön megvásárolni. Bár ez a lehetőség kényelmesebb és megfizethetőbb, ne feledje, hogy az integrált GPU-k teljesítménye gyakran nagyon korlátozott. A legtöbb esetben az ilyen GPU-k olyan könnyű feladatokra alkalmasak, mint a szövegszerkesztés, az internetezés és a könnyebb játékok.

Ha igényes játékokat szeretne játszani, vagy Adobe Photoshopot vagy hasonló programokat szeretne használni, akkor különálló GPU-ra lesz szüksége. A diszkrét GPU-k nem részei a CPU-knak. Saját nyomtatott áramköri lappal rendelkeznek, és az alaplap egy nyílásába vannak beszerelve. A két legnépszerűbb GPU-gyártó az Nvidia és az AMD, és mindkettő kiváló minőségű termékeket kínál.

  Miért deaktiválódik hirtelen a Windows 10?

A grafikus kártya kiválasztásakor mérlegelnie kell, mire fogja használni a számítógépet. Nincs szüksége nagy teljesítményű, csúcskategóriás GPU-ra a Microsoft Office használatához, az internet böngészéséhez vagy tévéműsorok lejátszásához. Ilyen esetekben pénzkidobás lehet egy drága GPU-ba fektetni, amely képes az intenzívebb feladatokat is kezelni. Hasonlóképpen, ha igényes játékokkal játszik, ne próbáljon pénzt megtakarítani a GPU-n, mivel ez jelentősen befolyásolhatja az élményt.

Memória (RAM)

A RAM azt jelenti, hogy a véletlen elérésű memória a munkaadatok tárolására szolgál. Gyors és egyszerű hozzáférést tesz lehetővé a számítógépe által aktívan használt információkhoz. Emellett alapvető, mindennapi feladatokat is végrehajt, például alkalmazások betöltését, böngészést az interneten, oda-vissza váltást a különböző programok között, vagy reagál a parancsokra.

A RAM mennyisége határozza meg a számítógép sebességét és teljesítményét. Ha nincs elég RAM, a számítógép lassú lesz, és problémákat tapasztalhat az alapvető feladatok végrehajtása során. Másrészt előfordulhat, hogy túl sok a RAM.

A GPU-hoz hasonlóan a szükséges RAM mennyisége attól függ, hogy mire fogja használni a számítógépet. Ha nem biztos abban, hogy mennyi RAM-ra van szüksége, íme néhány alapvető javaslat:

  • 8 GB RAM elegendő az alapvető számítógéphasználathoz és az internetezéshez.
  • 16 GB RAM elegendő a Microsoft Office és más nem túl igényes programok és alkalmazások futtatásához. A 16 GB RAM-mal nem okoz gondot a tévéműsorok és filmek streamelése vagy a kevésbé igényes játékok lejátszása.
  • 32 GB vagy több ajánlott nagy teljesítményű játékokhoz, grafikai tervezéshez, 3D modellezéshez és intenzív multitaskinghoz.

Tárolás

Míg a RAM nagyon gyorsan tud adatokat írni és olvasni, a számítógép kikapcsolása után nem őrzi meg az információkat. Ezért kell egy adathordozó. A tárolóeszközöket általában két fő kategóriába sorolják: merevlemez-meghajtók (HDD-k) és szilárdtestalapú meghajtók (SSD-k).

A merevlemez-meghajtók hagyományos meghajtók mozgó alkatrészekkel. Forgó lemezekkel és „karokkal” rendelkeznek, amelyek adatokat írnak és olvasnak. Általában 100-150 MB/másodperc sebességgel olvassák és mentik az adatokat.

Az SSD-k flash-alapú memórián működnek, és sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos mechanikus merevlemezek. Körülbelül 500 MB/s sebességgel tudnak adatokat olvasni és írni.

Ismét az Ön igényeitől és költségvetésétől függ, hogy melyiket választja. Az SSD-k gyorsabbak, csendesebbek és tartósabbak, de több pénzbe is kerülnek. Másrészt a merevlemezek megfizethetőbbek, és könnyebb adat-helyreállítást kínálnak arra az esetre, ha bármi baj lenne.

A HDD-ket és az SSD-ket egyaránt SATA-kábellel csatlakoztassa az alaplap SATA-dugójához.

  A Windows Defender összefoglaló értesítésének letiltása a Windows 10 rendszerben

Tápegység

Egyetlen PC-komponens sem működik tápegység (PSU) nélkül. Számos PSU-márka található a piacon, amelyek különböző teljesítményű és hatékonyságú termékeket kínálnak. A sok lehetőség közül a megfelelő vásárlása túlságosan nehéz lehet.

A legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell vennie, hogy mekkora watt szükséges a számítógép zökkenőmentes működéséhez. Ne feledje, hogy hagyjon „extra helyet” a jövőbeni esetleges frissítésekhez. Azt szeretné, ha a tápegysége képes lenne kezelni az extra alkatrészeket.

Ha nem biztos abban, hogy mekkora teljesítményre lesz szüksége, javasoljuk, hogy kérjen tanácsot szakemberektől. Ezenkívül használhat online PSU-kalkulátorokat, mint például a Be Quiet. Mindössze annyit kell tennie, hogy megadja a rendszerösszetevőket, és az eszköz a csúcsteljesítményük alapján kiszámítja a teljesítményt.

Monitor

Nem használhatjuk számítógépünket megjelenítő eszköz nélkül. A monitorok számos kivitelben, színben, méretben és felbontásban kaphatók. Hogy melyiket választja, az attól függ, hogy mennyi pénze van és az Ön igényei. Ha Ön tervező vagy építész, nagy színpontosságot és felbontást szeretne biztosítani. Másrészt, ha számítógépre van szüksége az alapvető feladatok elvégzéséhez, a csúcskategóriás monitor nem elengedhetetlen.

Operációs rendszer

Amikor saját számítógépet készít, nem lesz automatikusan telepítve a Windows. Licencet kell vásárolnia a Microsofttól vagy más gyártótól, és USB-kulcsot kell készítenie.

Jelenleg a legnépszerűbb Windows a Windows 10. Megnézheti a nemrég megjelent Windows 11-et is.

Profi tipp

Az összes összetevő kompatibilitása lehetetlennek tűnhet, különösen akkor, ha nincs sok tapasztalata. Nem akar több száz dollárt fizetni egy alkatrészért, csak azért, hogy rájöjjön, nem alkalmas az alaplapra vagy a CPU-ra. Szerencsére van egy eszköz, amely sokkal könnyebbé teheti a rendszer felépítését: a PCPartPicker.

Ez a webhely nemcsak mindent elad, amire egy Windows PC-k építéséhez szüksége van, hanem azt is biztosítja, hogy a hardver jól működjön együtt. A PCPartPicker segítségével darabonként építheti fel rendszerét anélkül, hogy aggódnia kellene a kompatibilitás miatt.

Készítsen a preferenciáinak megfelelő számítógépet

Ha saját igényeinek, preferenciáinak és pénztárcájának megfelelően szeretne személyre szabni egy számítógépet, akkor a semmiből való megépítése kiváló lehetőség. Bár sok mindenen kell gondolkodni, a számítógép építése izgalmas, és segíthet „megismerni” a számítógépet belülről.

Mi a fő oka annak, hogy számítógépet szeretne készíteni? Mire fogja használni a számítógépet? Mondja el nekünk az alábbi megjegyzések részben.