Minden, amit tudnod kell

Az omnichannel teljesítési stratégia nem új fogalom. A COVID utáni korszak megváltozott vásárlási szokásai azonban arra késztették a kiskereskedőket, hogy erre összpontosítsanak.

Az e-kereskedelem jelenlegi környezete pedig minden eddiginél fontosabbá tette az omnichannel teljesítést. Ez az üzleti modell lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy megfeleljenek a változó vásárlói elvárásoknak. Valójában elengedhetetlenné vált a vállalkozás jövedelmezőségének és hatékonyságának biztosítása.

Csatlakozzon hozzám, és végigvezeti Önt az omnichannel teljesítés különböző aspektusain, beleértve a fontosságát, a készletkezeléssel való kapcsolatát, a megvalósítás lépéseit és az esetlegesen felmerülő kihívásokat.

Az omnichannel teljesítés és jelentősége a modern kiskereskedelmi iparban

Az Omnichannel teljesítés egy olyan üzleti modell, amely lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy több csatornán keresztül racionalizálják a rendelés teljesítési folyamatát. A folyamat magában foglalja a rendelések fogadását, a termékek raktárból történő kiszedését, a csomagolást és a megrendelés vevő címére történő kiszállítását.

Lehetővé teszi a rendelések teljesítésének automatizálását és felgyorsítását, és a folyamat során elégedetté teheti ügyfeleit a mai erős versenypiacon. Ehhez a logisztikai szolgáltatóknak agilissá kell tenniük a teljesítési munkafolyamataikat, hogy hatékonyan tudják kezelni a különböző csatornákon érkező megrendeléseket egy létesítményből.

A központosított készlet az omnichannel teljesítés középpontjában áll. Ezenkívül az integrált készletkövető rendszer elengedhetetlen annak elkerülése érdekében, hogy minden csatornához külön rendelés-teljesítési infrastruktúrát hozzanak létre.

Az e-kereskedelmi cégek zökkenőmentes élményt szeretnének teremteni fogyasztóik számára. Ennek érdekében együttműködnek a külső logisztikai (3PL) szolgáltatókkal, hogy a termékeket időben kézbesítsék. Az omnichannel teljesítéssel a kereskedők hatékonyabban értékesíthetik és teljesíthetik a megrendeléseket, egységes vásárlási élményt biztosíthatnak, valamint növelhetik a vásárlók elégedettségét és lojalitását.

Omnichannel kontra többcsatornás megközelítések

Az omnichannel és többcsatornás teljesítési modellekben a kiskereskedők több csatornán keresztül értékesítik áruikat. Mindazonáltal e megközelítések közötti különbség az integrációban van. Íme néhány alapvető különbség a modellek között:

  • A felhasználók az összes csatornán integrált élményt kapnak az omnichannel teljesítés során. Többcsatornás teljesítés esetén minden csatorna önállóan működik.
  • Az omnichannel megközelítés az ügyfeleket helyezi előtérbe, míg a többcsatornás megközelítés a terméket.
  • Az omnichannel teljesítésnél egyetlen egységes készlet létezik, amely minden csatorna számára elérhető. Többcsatornás csatornák esetén minden csatornához külön készlet tartozik.
  • Az omnichannel modell integrált megközelítést alkalmaz az értékesítéshez/marketinghez. A többcsatornás modell különböző stratégiákat használ minden csatornához.
  HTML/CSS/JS és egyéb kódfájlok tárolása a Google Drive-on – 2023

A készletkezelés szerepe az Omnichannel teljesítésben

Az omnichannel készletkezelés az összes csatornán értékesített termékek készletének kezelését jelenti, beleértve az e-kereskedelmi webhelyeket, a hagyományos üzleteket, a közösségi média csatornákat és még sok mást.

Manapság a vásárlók azt várják, hogy többféle csatornán vásárolhassanak termékeket. Tehát, ha sikeres akar lenni az omnichannel teljesítésben, akkor a készletkezelésben kell jeleskednie.

Ebben az esetben valós idejű készletláthatóságot kell biztosítani. Lehetővé teszi, hogy pontos képet kapjon az egyes raktáraiban és üzleteiben található készletekről. A jól kezelt készlet folyamatosan tájékoztatja Önt az egy csatornán történt eladásokról és a visszaküldött termékek állapotáról.

A raktári tárolás és a rendeléskezelés nyomon követéséhez a kiskereskedőknek megfelelő többcsatornás készletkezeléssel kell rendelkezniük. Így megelőzhetik az olyan problémákat, mint a késedelmes rendelések, a túlértékesítés és a többletkészlet.

Azt is lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy megtudják, mely termékek vannak raktáron, hol találhatók, és milyen gyorsan tudják azokat eljuttatni a vásárlóhoz. Ennek eredményeként az ügyfelek egységes és megbízható vásárlási élményben részesülhetnek.

Az Omnichannel stratégia kidolgozásának fontossága a kiskereskedők számára

Kiskereskedőként nem lehet egyszerűen csak elkezdeni az omnichannel teljesítést, és sikeres lehet. A következő okok miatt megfelelő omnichannel stratégiával kell rendelkeznie vállalkozása számára:

Pénzt takarít meg

Az omnichannel teljesítés integrált folyamatot használ, amely magában foglalja a logisztika és az ellátási lánc műveleteinek optimalizálását. Ennek eredményeként a vállalatok hibrid kézbesítési módot alkalmazhatnak a szállítási idő csökkentése és jobb ügyfélélmény biztosítása érdekében.

Segítségével a hagyományos kiskereskedők új teljesítési központok és raktárak létrehozása nélkül léphetnek be az e-kereskedelmi üzleti modellbe. Mivel a meglévő fizikai infrastruktúra elegendő üzleti tevékenységük online bővítéséhez, időt takarít meg, és több profitot tesz lehetővé.

Növeli az ügyfélélményt

Az omnichannel teljesítési modellt azért fejlesztették ki, hogy az ügyfelek zökkenőmentes vásárlási élményt nyújtsanak a különböző csatornákon. Mivel a vállalkozások ugyanazokat a készleteket használhatják online és offline csatornákhoz, a folyamat könnyen integrálható.

Így a vállalatok zökkenőmentes és áramvonalas vásárlási élményt tudnak biztosítani az ügyfeleknek a valós idejű nyomon követési lehetőségek és a rendelések gyors teljesítése révén. Amikor ügyfelei jobb élményben részesülnek, elégedett és lojális ügyfelekké válnak, akik több értékesítést érnek el vállalkozása számára.

Több rendelés teljesítési lehetőséget kínál

A „raktártól a vevőig” munkafolyamatból álló lineáris teljesítési folyamat helyett a többcsatornás rendelésteljesítés rugalmas munkafolyamattal rendelkezik. A modell lehetővé teszi a vállalkozások számára a megrendelések feldolgozását számos módban.

Az omnichannel munkafolyamatok némelyike ​​üzlettől vásárlóig, raktártól üzletig, vevőtől boltig, raktártól vásárlóig, raktártól átvételi helyig és még sok más.

Feltárási lehetőséget kínál

Az omnichannel teljesítés egységes teljesítési folyamattal és integrált értékesítési csatornákkal rendelkezik. Ezek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy optimálisan kezeljék ellátási láncaikat a folyamatok hatékonysága érdekében. Ezenkívül a vállalkozások kényelmesen felfedezhetnek új csatornákat az üzletbővítéshez, mivel sok feladatuk automatizálódik, és kevesebb időt kell befektetniük.

  12 legjobb hexa-RGBA színkód konverter

Erőforrásokat szabadít fel

A rendelés teljesítése rendkívül fontos eleme az e-kereskedelmi tevékenységnek. A vállalkozásoknak megfelelően kell kezelniük készleteiket, hogy biztosítsák a megrendelések megfelelő teljesítését. Ez a megközelítés lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy jobban összpontosítsanak más üzleti tevékenységekre, például a marketingre, az értékesítésre és a HR-re.

Az Omnichannel teljesítés megvalósítása a kiskereskedők számára

Értékelje vállalkozását

Először is el kell végeznie a teljesítési képességének szükséges felméréseit. Megfelelően ellenőrizni kell az olyan szempontokat, mint a bolti készletkezelés, a logisztika és az e-kereskedelmi infrastruktúra.

Határozza meg a célokat

Minden vállalatnak határozott célja van az omnichannel teljesítés megvalósítása mögött, például jobb ügyfélélmény vagy magasabb értékesítés. Mielőtt továbblépne, biztosnak kell lennie a célban is.

Megvannak a szükséges alkalmazások

Az omnichannel teljesítési stratégia megvalósítása szoftverekkel és alkalmazásokkal lehetetlen. Különféle készlet- és rendeléskezelési célokra integrált szoftvermegoldásokat kell használnia.

Készlet optimalizálása

Most hatékonyan kell kezelnie a készletet, hogy az ügyfelek a legjobb élményt kapják minden csatornán. Segítséget nyújt a bolti teljesítéshez, a központosított elosztóközpontokhoz és a keresztdokkoláshoz is.

Rendeléskezelő rendszer (OMS) megvalósítása

Mivel az omnichannel több csatornáról érkező rendelések kezelését jelenti, az OMS megvalósítása elengedhetetlen. Lehetővé teszi a rendelések megfelelő teljesítési központokba irányítását és a megrendelés állapotának nyomon követését.

Folyamatos ügyfélélmény biztosítása

Ha ez megtörtént, a kiskereskedőknek minden csatornán egységes és zökkenőmentes vásárlási élményt kell biztosítaniuk ügyfeleik számára. Csak akkor lesz sikeres, ha azonos szintű szolgáltatást kapnak az online és offline áruházaktól, az omnichannel teljesítés megvalósítása.

Visszaküldések kezelése

Ha az ügyfelek nem elégedettek a termékekkel, és vissza akarják küldeni azokat, a folyamatnak zökkenőmentesnek kell lennie. Tehát az omnichannel stratégiájában szerepelnie kell egy visszaküldési lehetőségnek átlátható szabályzattal.

Képezze ki alkalmazottait

Az omnichannel szolgáltatások teljes folyamatának kezeléséhez a személyzetet megfelelően tájékoztatni és kiképezni kell. Meg kell szerveznie a képzéseket, hogy tudják, hogyan tudják a legjobb szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

Integrálja az ellátási láncot

A termékek készletezése döntő fontosságú, hogy elkerüljük a rendelés teljesítésének bármilyen zavarát. Ennek érdekében a kiskereskedőknek együtt kell működniük a beszállítókkal az ellátási lánc egyszerűsítése érdekében.

Kommunikáljon az ügyfelekkel

Az ügyfeleknek folyamatosan tájékozódniuk kell a megrendelés állapotáról. Olyan információkat kell megadnia az ügyfeleknek, mint a szállítás dátuma és a csomagkövetési állapot.

Visszajelzést kapni

Bármilyen politikai fejlesztésre van szükség az érdekelt felek visszajelzésére. Ehhez az üzleti modellhez is be kell állítani egy visszacsatolási hurkot. Segít betekintést nyerni az ügyfelektől, a személyzettől és a partnerektől.

KPI-k figyelése

Az üzleti megközelítés sikerének megállapításához mérje meg a KPI-ket, például a készletforgalmat, a vevői elégedettséget és az értékesítés növekedését.

Soha ne hagyja abba a tesztelést

Egyetlen omnichannel teljesítési stratégia sem hatékony örökké. Ez az omnichannel teljesítési folyamatok folyamatos tesztelését és optimalizálását teszi szükségessé az ügyfelek visszajelzései alapján.

Az Omnichannel teljesítési stratégiák megvalósításának kihívásai

Most, hogy ismeri az omnichannel teljesítési stratégia megvalósításának lépéseit, bölcs dolog tisztában lenni azokkal a kihívásokkal is, amelyek a megvalósítás során jelentkezhetnek.

  12 Dokumentumgeneráló szoftver a folyamatok egyszerűsítésére

Készlet-ellenőrzés különböző csatornákon keresztül

A legelső kihívás, amelybe a vállalkozások az omnichannel teljesítési módszer használata során ütköznek, az a készletének valós idejű szinkronizálása több érintkezési pont között.

A különböző csatornákról érkező megrendeléseknél a készletet azonnal frissíteni kell egy központi teljesítési platformon keresztül. Így elkerülheti a készletszintű inkonzisztenciákat, és nyomon követheti készletét.

Bonyolult rendeléskövetési folyamat

Ha modern vásárlási élményt szeretne biztosítani ügyfeleinek, elengedhetetlen az élő rendeléskövetés. Lehetővé teszi, hogy mindig tisztában legyen a megrendelt termékek számával. Ha több csatorna értékesítését egy helyről kezeli, a rendelések nyomon követése nehézkes lehet.

Készlet láthatósága

Az omnichannel stratégiához elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a készlet állapotával. Egyetlen kiskereskedő sem akarja lemaradni a vásárlóknak megígért termékek szállításáról, mert a termék nincs a készletében. Az utolsó pillanatban a készlet láthatósága nem mindig lehetséges, és ez kihívást jelent az omnichannel teljesítéshez.

Időben történő szállítás

Csak akkor teheted boldoggá vásárlóidat, ha gyorsan szállítod a termékeket. A probléma az, hogy a rendelés leadásakor meg kell jósolni a szállítási dátumot. Pontos készletinformációkkal a legtöbb esetben helyesen megjósolható a szállítási dátum. A szállítási késések és a szolgáltatási zavarok azonban nem mindig előre jelezhetők, és ezek késedelmes kézbesítést okozhatnak.

Több csatorna kezelése

Mivel különböző csatornákon keresztül fog szolgáltatást nyújtani ügyfelei számára, azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy ezekre külön kell koncentrálnia. Minden csatorna más jellegű, és figyelmet igényel a végétől a menedzsmenthez.

Könnyű visszaküldés

Minden csatornás logisztikai rendszerrel kell rendelkeznie, amely biztosítja a nem kívánt termékek könnyű visszaküldését. Ez azonban nem mindig valósítható meg, ha az ügyfél távoli helyen lakik, vagy ha valamilyen kapcsolódási probléma merül fel a termék kiszállítását követően. A visszaküldési szabályzatban minden lehetőséget figyelembe kell vennie.

A teljesítési stratégia fenntartása

Az omnichannel stratégia megvalósításához a vállalkozásoknak rendelkezniük kell a szükséges infrastruktúrával és stratégiával. A raktárba, az eszközökbe és a csapatba való befektetés az omnichannel teljesítési megközelítés érdekében gyakran időigényes és költséges. A vállalat számára megfelelő stratégia kialakítása is kihívást jelent.

#1. Raktár automatizálás

A raktár automatizálása a megrendelések feldolgozásához, komissiózásához és csomagolásához a nagy pontosság és hatékonyság standard trendjévé vált.

#2. AI

A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása ezen a területen is látható a jobb készlet-előrejelzés érdekében. Ettől eltekintve az AI-t az omnichannel teljesítés más aspektusaiban is használják.

#3. Mobil alkalmazások

A mobilalkalmazások termékvásárlásra való használata szintén trendi az ügyfelek egyszerű utazása érdekében. A legtöbb vállalat dedikált alkalmazásokat választ, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy a legtöbbet hozzák ki az omnichannel stratégiából.

#4. AR Apps

Mostantól a vásárlóknak nem kell hagyományos üzleteket felkeresniük, hogy megnézzék a terméket. Ezt megtehetik online áruházakból, kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokon keresztül is.

#5. A közösségi média, mint csatorna

A különböző közösségi médiáról, például a Facebookról való közvetlen termékek vásárlása szintén omnichannel trendté vált manapság.

#6. Viselhető technológia

A raktári személyzet és a folyamatban részt vevő többi dolgozó hordható eszközöktől, például hordható szemüvegtől vesz segítséget a hibák elkerülése és a gyorsabb tranzakciók érdekében.

Összegezve

A vásárlói igények az idők során változtak, és az emberek üzletesebbek lettek, mint valaha. Most már nyitottak arra, hogy különféle online és offline csatornákon vásároljanak termékeket.

Vállalkozásként az Ön célja, hogy készen álljon arra, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a csatornákon keresztül, miközben megfelelően kezeli készletét. Ez csak úgy valósítható meg, ha jól megtervezett omnichannel teljesítési stratégiát dolgozunk ki és azt megvalósítjuk.

A megvalósítás azonban bizonyos kihívásokat is rejt magában, amelyeket ebben a cikkben említettem. Ezeket követően megteheti a szükséges lépéseket a problémák elkerülése és a megközelítés zökkenőmentes megvalósítása érdekében.

Elolvashatja ezt az átfogó e-kereskedelmi útmutatót is.