Minden, amit a Raspberry Pi 5 túlhajtásáról tudni kell

Kulcs elvitelek

  • A Raspberry Pi 5 túlhajtható a jobb teljesítmény érdekében, ami hasznos lehet olyan processzorigényes feladatoknál, mint például a gépi tanulás.
  • A Pi 5 túlhajtásához a hőmérsékletét 80 °C alatt kell tartani. A hőszabályozásban segíthet a hivatalos Raspberry Pi 5 tok hűtőventilátorral és az Active Cooler kiegészítő hűtőbordával és ventilátorral.
  • A Pi 5 túlhajtása magában foglalja a config.txt rendszerindítási beállításfájl módosítását és a CPU sebesség beállításainak módosítását. A túlhúzás azonban csökkentheti a Pi 5 élettartamát, és érvénytelenítheti a garanciát, ezért járjon el körültekintően.

Míg a Raspberry Pi 5 kétszer-háromszor gyorsabb, mint a Pi 4, a még jobb teljesítmény érdekében túlhajtható. Fedezze fel, hogyan lehet túlhúzni Raspberry Pi 5 rendszerét a chipen, hogy szabadjára engedje ezt az ingyenes sebességnövekedést.

Miért kell túlhúzni a Raspberry Pi 5-öt?

A Raspberry Pi 5 alapértelmezett 2,4 GHz-es CPU-sebessége lényegesen gyorsabb, mint a Pi 4 1,8 GHz-es sebessége, ami észrevehetően gyorsabb teljesítményt kínál számos feladathoz. A VideoCore VII GPU (grafikus feldolgozó egység) szintén alapértelmezés szerint 800 MHz-en fut, míg a Pi 4 VideoCore VI-ja 500 MHz-en.

Csakúgy, mint a Raspberry Pi 4 túlhajtásánál, ezek a sebességek növelhetők a Pi 5 SoC négy CPU magjának és a GPU-nak a túlhajtásával. Ez javítja a teljesítményt olyan processzorigényes feladatoknál, mint például a Raspberry Pi használata Plex médiaszerverként, vagy egy nagy nyelvi modell futtatásának kísérlete egy AI chatbothoz.

A túlhúzás hátránya, hogy csökkentheti a Pi 5 élettartamát. A túlzott túlfeszültség használata akár a garancia elvesztését is okozhatja. Tehát saját felelősségére teszi – különösen, ha nagyobb sebességre tolja.

  Hogyan lehet hangulatjeleket beilleszteni a Photoshopba

Tartsa hidegen a Raspberry Pi 5-öt

A Raspberry Pi 5 SoC (system-on-chip) túlhajtásának engedélyezéséhez a hőmérsékletét 80 °C (176 °F) alatt kell tartania. Amint eléri ezt a szintet, az SoC automatikusan elindít egy biztonsági mechanizmust, amely elkezdi visszafojtani a CPU magokat, csökkentve azok sebességét, amíg a hőmérséklet le nem csökken. Ha a hőmérséklet eléri a 85°C-ot (185°F), akkor a rendszer a maximális fojtást aktiválja, beleértve a GPU-t is.

Míg a Raspberry Pi 5 valójában hűvösebben működik, mint a Pi 4 tipikus asztali feladatok futtatásakor, nagy terhelés esetén szükség van némi segítségre a hőszabályozásban. Ez az oka annak, hogy a Raspberry Pi cég piacra dobta a Pi 5-öt néhány opcionális extrával.

A hivatalos Raspberry Pi 5 tok beépített hűtőventilátorral rendelkezik, amelyet a Pi 5 kártya „FAN” feliratú JST portjához csatlakoztat. A még nagyobb hűtési teljesítmény érdekében a Pi 5 lap tetejére szerelt Active Cooler tartozék hűtőbordával és ventilátorral is rendelkezik. A túlhajtási tesztekben az Active Cooler-t használtuk.

Kép jóváírása: Raspberry Pi

Hogyan lehet túlhajtani a Raspberry Pi 5-öt

A hivatalos operációs rendszert, a Raspberry Pi OS-t futtató többi Raspberry Pi modellhez hasonlóan a Pi 5 SoC órajelét is módosíthatja a config.txt rendszerindítási beállításfájl módosításával.

Mielőtt elkezdené, a legjobb, ha frissíti és frissíti a rendszert. Nyisson meg egy terminálablakot a felső menüsor ikonjára kattintva vagy a Menü > Tartozékok > Terminál menüpontban, és írja be:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Ez eltarthat egy ideig, amíg megkeresi a legújabb szoftvercsomagokat, majd frissíti a rendszert.

Monitoring Tools telepítése

A Raspberry Pi 5 túlhajtása előtt telepítünk néhány hasznos eszközt, hogy összehasonlíthassuk az előtte-utána teljesítményt és hőmérsékletet. Először telepítse a Neofetch rendszerinformációs eszközt:

 sudo apt install neofetch 

Az aktuális rendszerinformációk megtekintéséhez futtassa:

 neofetch 

Meg kell mutatnia a Pi 5 alapértelmezett 2,4 GHz-es CPU-sebességét. Ezután telepítse a „stressz” munkaterhelés-generáló eszközt:

 sudo apt install stress

A Stressberry stressz-tesztelő eszközének telepítéséhez a Raspberry Pi OS „Bookworm” rendszerébe először létre kell hoznia egy virtuális Python-környezetet (a miénket „overclocknak” hívtuk), át kell állítania a könyvtárat, és aktiválnia kell:

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate

Ezután telepítheti a Stressberry-t:

 pip3 install stressberry 

Most végezzünk egy kezdeti stressztesztet az alapértelmezett órajelen, hogy később összehasonlíthassuk a túlhúzott eredményekkel. Futtassa ezt a parancsot egy 100 másodperces teszthez mind a négy CPU mag használatával:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Miután megvárta a stabil alaphőmérsékletet, ami eltarthat egy kis ideig, lefut a stresszteszt, és minden sor megmutatja az aktuális CPU hőmérsékletet és frekvenciát (MHz-ben), aminek 2400-ra kell emelkednie.

  A Z-pontszám kiszámítása a Microsoft Excel használatával

Szerkessze a Config.txt fájlt Overclock értékre

Itt az ideje, hogy módosítsa a processzorsebesség beállításait, hogy elkezdje túlhúzni a Pi 5-öt. Nyissa meg a config.txt beállítási fájlt a nano szövegszerkesztőben:

 sudo nano /boot/config.txt 

Adja hozzá a következő sorokat:

 arm_freq=2800
gpu_freq=900
over_voltage_delta=50000

Itt 2,8 GHz-re állítjuk a CPU órajelét, növeljük a GPU sebességét, és növeljük az SoC magfeszültséget, hogy segítsen – lehet, hogy ezt a túlfeszültséget kell alkalmaznia, hogy működjön. Lépjen ki a nano-ból, és mentse a beállításokat a Ctrl + X, majd az Y és az Enter megnyomásával. Az overclock aktiválásához indítsa újra a Pi 5-öt:

 sudo reboot 

Amikor újraindul, futtassa újra a neofetch terminál parancsot; látnia kell az új 2,8 GHz-es CPU-sebességet.

Stresszold le a túlhajtott Pi 5-öt

A Stressberryt a Python virtuális környezetéből kell futtatnia, ezért aktiválja újra:

 cd overclock
source bin/activate

Ezután futtassa ugyanazt a Stressberry tesztet, mint korábban (más fájlnévvel a kimenethez):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Ezúttal látnia kell, hogy a CPU eléri a 2,8 GHz-es túlhúzási sebességet, vagy bármilyen más sebességet, amelyet beállított. Magasabb lesz a hőmérséklete is – tesztjeink során a Pi 5-be szerelt Active Coolerrel a maximális hőmérséklet elérte a 64,8°C-ot (148,6°F), ami jóval a fojtás szintje alatt van.

  Hogyan hozz létre kriptovalutát és építsd fel digitális birodalmadat

Egyes felhasználóknak sikerült tovább növelniük a CPU sebességét 3 GHz-re vagy valamivel többre, a GPU-t pedig 1 GHz-re, de a futásteljesítmény változhat a különböző Pi 5 kártyák és az alkalmazott hűtési mód esetében. Ha egy bizonyos szintű túlhajtás a rendszer instabilitását okozza, akkor érdemes egy szerényebb túlhúzással próbálkozni. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Pi 5 nem is indul el az asztalig, általában a megfelelő teljesítmény hiánya miatt.

Mi van, ha a Pi 5 nem indul el?

Ha a túlhajtási beállítások módosítása után a config.txt fájlban úgy találja, hogy a Raspberry Pi 5 nem indul el, ne aggódjon. A legegyszerűbb megoldás az, ha egyszerűen lenyomva tartja a Shift billentyűt rendszerindítás közben, hogy ideiglenesen letiltja a túlhúzást; a Pi 5-nek ezután rendesen be kell indulnia.

Ha ez nem működik, bármikor kikapcsolhatja a Pi 5-öt, majd eltávolíthatja a microSD-kártyát, és csatlakoztathatja (USB-kártyaolvasóval) egy másik számítógéphez, hogy onnan szerkeszthesse a config.txt fájlt. Ezután módosíthatja a túlhúzási beállításokat, vagy megjegyzéseket fűzhet hozzájuk egy # szimbólum hozzáadásával az egyes sorok elejére.

Még a Pi 5 alatti órajel is lehetséges, ha csökkenteni szeretné az energiafogyasztást (talán egy hordozható projekt esetében) és/vagy alacsony hőmérsékleten akarja tartani.

A Raspberry Pi 5 túlhajtása egyszerű

Mint láthatta, a Pi 5 túlhajtása viszonylag egyszerű folyamat. A túlhúzásból nyert extra feldolgozási teljesítménnyel hatékonyabban futtathatja a CPU-igényes feladatokat, így hasznos lehet olyan feladatoknál, mint a gépi tanulás és a nagy nyelvi modellek. Az újonnan talált extra teljesítmény még több projektlehetőséget nyit meg Raspberry Pi 5-je számára.