Milyen laptopot érdemes vásárolni? Chromebook kontra Windows

Kulcs elvitelek

  • Az olyan webalapú eszközök, mint a Google Docs és a Slack, a Chromebookokat nagyszerű választássá teszik azok számára, akik az interneten dolgoznak, és értékelik az együttműködést.
  • A Chromebookok egyszerűségükről és a bloatware hiányáról ismertek a Windows-os laptopokhoz képest, így problémamentes megoldást kínálnak.
  • A Chromebookok alacsony költségük és egyszerűségük miatt váltak népszerűvé az iskolákban, és több mint 50 millió diák és tanár használja őket.

Ha laptopot keres, akkor azon töprenghet, hogy maradjon-e egy szabványos Windows-gép mellett, vagy inkább Chromebookot válasszon. Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni, amikor a két platform közül választasz.

Munka a weben? Használjon Chromebookot

A járvány miatt szükségessé vált az otthoni munkavégzés, és sokan még mindig ellenállnak a hivatalba való visszatérésnek, legalább egy teljes munkahét erejéig. Számos webalapú eszköz, például a Slack, megkönnyíti a csapatok kapcsolattartását, bárhol is legyenek.

  Hogyan lehet a Gnome-ot úgy kinézni, mint a Mac, a Windows vagy a Unity

Ma már elterjedtebb az irodai munkavégzés a weben is. A Google Dokumentumok egy népszerű online szövegszerkesztő, mert megkönnyíti a dokumentumok másokkal való együttműködését.

Ha ehhez hasonló webalapú eszközöket használ, komolyan fontolóra kell vennie a Chromebookokat.

Egyszerű számítógépet szeretne? Szerezzen be egy Chromebookot

Míg a Windows már régóta piacvezető a laptopok terén, olyan régóta létezik, hogy meglehetősen sok poggyászt kapott. Sok Windows gépen számos program és segédprogram található. Ezek előre telepítve vannak, akár akarja, akár nem. Az ellenzők ezeket a programokat „bloatware”-nek nevezik.

A Chromebookok ezzel szemben karcsúak és aljasak. Csak az alapértelmezés szerint telepített alkalmazásokat találja. Ezért van a Chromebookok csekély hírneve.

Diák? Valószínűleg már Chromebookot használ

A Chromebookok népszerűvé váltak az iskolákban, különösen a K-12 iskolákban. Kihívták azt a piacot, amely hagyományosan az Apple kenyere az Apple II napjai óta.

Ennek oka valószínűleg a Chrome OS egyszerűsége, valamint a hardver alacsony költsége a hagyományos Mac és PC laptopokhoz képest. Ez az oka annak, hogy több iskola ad ki Chromebookot diákjainak.

  Sötét mód elérése a webhelyekhez a Microsoft Edge rendszerben Windows 10 rendszeren

Ban ben egy Kulcsszó blogbejegyzésa Google állítása szerint több mint 50 millió diák és tanár használ Chromebookot.

Használja az Office alkalmazásokat? Ragaszkodj a Windowshoz

Míg a Microsoft online verzióban (beleértve a Chromebookokat is) elérhetővé tette az Office-t, vagy inkább a Microsoft 365-öt, ahogy a cég előszeretettel nevezi a csomagot, ha erősen használja az Office-alkalmazásokat, a Windows továbbra is a legjobb megoldás.

A költségvetést? Válasszon egy Chromebookot

A Chromebookok olcsó áraik miatt váltak népszerűvé. Noha megvásárolhat prémium modelleket, például a Chromebook Plus sorozatot, az alsó kategóriás gépek specifikációi nem sokkal alacsonyabbak, feltéve, hogy elfogad néhány kompromisszumot az építési minőség terén.

Kaphat egy jó alap Chromebook laptopot 500 dollár alatt.

Linux rajongó? Használjon Chromebookot

Ha elkötelezett a Linux iránt, a Chromebook jobb választás lehet az Ön számára. Bár a Linux fejlesztői környezetet Chrome OS és Windows rendszeren is futtathatja, a Chromebookok előnyben vannak, mivel az operációs rendszer már Linuxon alapul.

A Windows a legjobb a játékosok számára

Míg a Chromebook játékokra szánt laptopok iránti törekvés volt, a Windows játékpiac sokkal hosszabb múltra tekint vissza, egészen az MS-DOS idejéig. A népszerű játékok túlnyomó többsége könnyen elérhető Windows rendszeren. A Chromebookok főként webalapú, Android-, Linux- és streamelt játékokra korlátozódnak.

  Javítsa ki a DRIVER IRQL_LESS_OR_NOT_EQUAL hibát a Windows 10 rendszerben

A Chromebook játékok piaca még nagyon új, és nem világos, hogy hosszú távon mekkora lesz a támogatottsága.

Nyers energiát szeretne? Ragaszkodj a Windowshoz

Ha teljesítményre vágyik, valószínűleg jobban jár egy szabványos Windows laptoppal. Több prémium laptop áll rendelkezésre, mint például a Dell XPS sorozat, mint a Chromebookok. A professzionális szoftverek, például az Adobe kreatív alkalmazásai is sokkal fejlettebbek Windows rendszeren – bár a Lightroom Android-alkalmazásként is elérhető a Google Play Áruházból.

A Chromebookok általában kisebb teljesítményű processzorokat használnak, különösen az alsó kategóriákban. Szoftverbázisuk szintén webes, Android- és Linux-alkalmazásokra korlátozódik, akárcsak a Chromebook játékok esetében. Ne feledje azonban, hogy olyan hatékony Linux-eszközöket is telepíthet, mint a GIMP és az ImageMagick.

Most már választhat a Chromebook és a Windows laptopok közül

Bár a Windows és a Chromebook laptopok közötti választás ijesztőnek tűnhet, csak attól függ, mire használja a gépet. Ha egy egyszerű, problémamentes számítógépet keres, érdemes Chromebookot választania. Ha nagyobb teljesítményre van szüksége a termelékenységhez, válasszon Windows-gépet.