Milyen kamerabeállításokat használjak utcai és utazási fotózáshoz

Az utcai fotózás és az utazási fotózás hasonló műfajok: valójában az utcai fotózás csak utazási fotózás a szülővárosában. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a széles kamerabeállításokat használják.

Általánosságban elmondható, hogy utcai és utazási fotózáshoz viszonylag természetes megjelenésű képet szeretne. A nézőnek szinte azt kell éreznie, hogy ő maga látja a dolgokat. Nézzük meg, hogyan lehet ezt elérni.

Milyen objektívet használjon utcai és utazási fotózáshoz

Három hagyományos gyújtótávolság létezik utcai és utazási fotózáshoz: 24 mm, 28 mm, 35 mm és 50 mm. Ezek megfelelnek a legelterjedtebb elérhető lencséknek.

  Az olvasási visszaigazolások kikapcsolása a Skype-on

50 mm-nél olyan perspektívát kap, amely pontosan utánozza azt, amit az emberi szem lát. Minden természetesnek tűnik. A 35 mm-es, a 28 mm-es és a 24 mm-es szélesebb látómezőt mutat, így több jelenetet is beilleszthet anélkül, hogy torzítást okozna.

Vegye figyelembe, hogy ezek a hagyományos gyújtótávolságok teljes keretes testeken. A termésérzékelős kameráknál ezek nagyjából 16 mm-es, 18 mm-es, 24 mm-es és 35 mm-esek. Ha akarod, használhatsz prime-ot is, de a 18 mm-es, 24 mm-es és 35 mm-es is szépen beleesik a legtöbb fényképezőgéphez mellékelt standard 18-55 mm-es kitobjektív tartományába. Kényelmes, na!

Rekesz utcai és utazási fotózáshoz

Arthur “Weegee” Fellig A híres mondás szerint a jó utcai fotózás titka az „f/8 és légy ott”. Ezt a mottót jó okkal vették fel a fotóriporterek: ha 35 mm-es objektívvel f/8-cal fényképez, szép széles mélységélességet biztosít a képeinek. Ez azt jelenti, hogy csak ott kell lennie, ahol valami érdekes történik.

  E-mail küldésének ütemezése a Gmailben

Weegee javaslata ma is érvényes, bár az autofókuszos kameráknál (kézi fókuszú kamerát kellett használnia) nem kell annyira szigorúnak lenni. Az f/5,6 (szélesebb objektíveken) és f/11 (50 mm-es objektíven) közötti rekesznyílás általában nagyszerű eredményeket biztosít, bármi is történik.

Zársebesség utcai és utazási fotózáshoz

Amikor utcai vagy utazási fényképeket készítek, legtöbbször rekesznyílás-prioritás módot használok. Mindaddig, amíg a zársebesség a másodperc 1/100-a felett marad, a fényképek élesek lesznek, és a fényképezőgép remegése vagy a mozgó témák miatti elmosódás látható.

Sok témával ellentétben azonban az utcai és utazási fotóknál előnyös lehet egy kis kreatív elmosódás. Ez azt jelenti, hogy néha olyan záridőt szeretne használni, amely elég lassú ahhoz, hogy egy kis mozgást is megmutasson.

  Mi az a „Screen Door Effect” a VR-ben?

Ha azt szeretné, hogy a témája mozogjon, valahol az 1/15 vagy 1/30 körül jól működik. Napsütéses napokon valószínűleg szűkíteni kell a rekeszt, hogy ilyen lassú zársebességet érjen el.

ISO utcai és utazási fotózáshoz

Általánosságban elmondható, hogy utcai és utazási fotózáshoz 100-as ISO-értéket (vagy a fényképezőgép alap ISO-értékét) szeretné elérni. Ezt elég könnyű elérni erős nappali fényben, de szűk sikátorokban, este vagy akár éjszaka is növelni kell a zársebesség megtartásához. Mivel azonban különösen az utcai fényképek néznek ki jól, ha a dolgok kissé durvák és nyersek, nyugodtan növelheti, ha szükséges.

Az utcai és utazási fotózás igazán szórakoztató módja a fényképezőgép használatának. Valószínűleg már megvan a felszerelés, úgyhogy menj ki és lőj!