Milyen kamerabeállításokat használjak tájképekhez?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a tájaimmal kapcsolatban: „Milyen beállításokat használt?” A kezdő fotósok gyakran úgy érzik, hogy a rekesznyílás, a zársebesség és az ISO varázslatos kombinációja csodálatossá teszi fényképeiket. Bár ennél sokkal többről van szó, a használandó beállítások megértése megkönnyíti a látásmódjának megfelelő fényképek készítését. Vágjunk bele.

Milyen felszerelésre van szüksége a tájképekhez

A tájfotózás hihetetlenül elérhető. Csak egy fényképezőgépre, bármilyen objektívre és egy tájképre van szüksége a témához. A legtöbb tájfotós a nagylátószögű objektívet részesíti előnyben, mivel ez lehetővé teszi, hogy jobban megmutassa a fényképezett tájak méretarányát.

A jó hír az, hogy a legtöbb DSLR-hez mellékelt 18-55 mm-es kit-objektív a széles végén elég szilárdan a nagyon jól működő gyújtótávolságok tartományában van. Ez körülbelül 28 mm-nek felel meg egy teljes keretes fényképezőgépen. Ha igazán belevág a tájfotózásba, beruházhat egy szélesebb objektívbe, de legalábbis kezdetben bármelyik szabványos objektív megteszi.

Ezzel együtt akár tájképeket is készíthet hosszú teleobjektívvel. Más lesz a megjelenésük, de ez nem jelenti azt, hogy nem nagyszerű felvételek.

Amikor tájképet készít, gyakran hajnali vagy szürkületi gyenge fényviszonyok mellett, szűk rekesznyílásokkal dolgozik. Ez azt jelenti, amint azt hamarosan látni fogjuk, lassabb zársebességet használhat, mint a kézi számítógép használatakor anélkül, hogy homályos felvételeket készítene. Ha tájfotózással foglalkozik, az első vásárlása egy jó, stabil állvány legyen. Olyan felvételek széles skáláját nyitja meg, amelyeket egyébként nem tudna elkészíteni.

A tájképfotózáshoz sok más kisebb kiegészítő is található, például a távoli zárkioldók és a semleges sűrűségű szűrők, amelyeket érdemes lehet megvizsgálni, ha jobban lesz, de minden bizonnyal nincs rájuk szüksége, amikor elkezdi.

Rekesz a tájképekhez

Az objektívekhez hasonlóan a fényképezőgép beállításainál sincs olyan szigorú szabály, mint a fotózás néhány más területén, például a portrékészítésnél. Vannak olyan körülmények, amikor nagyjából minden rekesz megfelelő lesz. Általában azonban a tájképfotózásnál a mélységélességet és az élességet próbálja maximalizálni, ami azt jelenti, hogy egy nagyon specifikus rekesznyílás-tartományban kell dolgozni.

Amikor tájképeket készít és állványt használ, a legtöbbször f/16 körüli rekesznyílást kell használnia. A legtöbb esetben remek egyensúlyt talál a mélységélesség és az élesség között. Az f/16-os képen szinte minden éles lesz.

Ez nem azt jelenti, hogy csak az f/16-ot használhatod. Az f/11 és még az f/8 is mély mélységélességet biztosít a széles látószögű objektívekkel, miközben több fényt enged be, így gyorsabb záridőt használhat. Ez akkor fontos, ha kézben tartja a kamerát, vagy nem akarja, hogy a dolgok elmozduljanak a keretben.

Zársebesség tájképekhez

A tájképfotózásban a zársebesség határozza meg a mozgó tárgyak megjelenését. Ha állványt használ, a zársebességet jóval megnövelheti, mint amit kézben tartva használna. Ezzel kreatívan elmoshatja a vizet, az embereket és bármi mást, ami egy statikus tájon mozog.

Ha nem használ háromlábú állványt, akkor a kölcsönös szabály korlátozza: ne használjon 1/-nél rövidebb záridőt.[the full frame equivalent focal length of your lens]. Például, ha 18 mm-es objektívet használ terményérzékelős kamerán, akkor legalább a másodperc 1/30-a záridőt kell használnia (18 x 1,5 vágási tényező = 27; további információkért tekintse meg az érzékelő méretére vonatkozó útmutatónkat ).

Ha állványt használ, akkor az egyetlen korlát a fény. Fényes nappal nem lesz képes szuper hosszú záridőt használni a korábban említett semleges sűrűségű szűrők nélkül.

Ha állványt használok, és nem próbálok kreatív, hosszú expozíciót készíteni, a tájképeknél a munkatartományom körülbelül 1/10 és 3 másodperc között van. Az f/16 és az ISO 100 mellett általában ezeket az értékeket kell használnia a napkelte vagy napnyugta körüli jó expozícióhoz.

ISO tájképekhez

Az ISO-választás ritkán jön szóba a tájfotózásnál, kivéve, ha nincs állványa, vagy éjszaka fényképez. Ha van állványa, a legjobb, ha beállítja a fényképezőgépet ISO 100-ra, és hosszabb záridőt használ, ha világosabb képekre van szüksége.

Ha kézben tartva, éjszaka fényképez, vagy más módon korlátozza a zársebességet, növelje az ISO-értéket, amennyire csak szükséges. Ne feledje, hogy ezzel növeli a digitális zajt.

A tájképfotózás meglehetősen rugalmas, ha a fényképezőgép-beállításokról van szó. Jó általános irányelv azonban az állvány használata, a 1/10 másodperc és három másodperc közötti záridő, f/11 és f/16 közötti rekesznyílás és 100 ISO-érték. Ezek a beállítások minden alkalommal jár a fejemben, amikor elkezdem beállítani a fényképezőgépemet.