Milyen kamerabeállításokat használjak tájképekhez?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a tájaimmal kapcsolatban: „Milyen beállításokat használt?” A kezdő fotósok gyakran úgy érzik, hogy a rekesznyílás, a zársebesség és az ISO varázslatos kombinációja csodálatossá teszi fényképeiket. Bár ennél sokkal többről van szó, a használandó beállítások megértése megkönnyíti a látásmódjának megfelelő fényképek készítését. Vágjunk bele.

Milyen felszerelésre van szüksége a tájképekhez

A tájfotózás hihetetlenül elérhető. Csak egy fényképezőgépre, bármilyen objektívre és egy tájképre van szüksége a témához. A legtöbb tájfotós a nagylátószögű objektívet részesíti előnyben, mivel ez lehetővé teszi, hogy jobban megmutassa a fényképezett tájak méretarányát.

A jó hír az, hogy a legtöbb DSLR-hez mellékelt 18-55 mm-es kit-objektív a széles végén elég szilárdan a nagyon jól működő gyújtótávolságok tartományában van. Ez körülbelül 28 mm-nek felel meg egy teljes keretes fényképezőgépen. Ha igazán belevág a tájfotózásba, beruházhat egy szélesebb objektívbe, de legalábbis kezdetben bármelyik szabványos objektív megteszi.

Ezzel együtt akár tájképeket is készíthet hosszú teleobjektívvel. Más lesz a megjelenésük, de ez nem jelenti azt, hogy nem nagyszerű felvételek.

  Hogyan ellenőrizheti, hogy iPhone-ja új vagy felújított-e

Amikor tájképet készít, gyakran hajnali vagy szürkületi gyenge fényviszonyok mellett, szűk rekesznyílásokkal dolgozik. Ez azt jelenti, amint azt hamarosan látni fogjuk, lassabb zársebességet használhat, mint a kézi számítógép használatakor anélkül, hogy homályos felvételeket készítene. Ha tájfotózással foglalkozik, az első vásárlása egy jó, stabil állvány legyen. Olyan felvételek széles skáláját nyitja meg, amelyeket egyébként nem tudna elkészíteni.

A tájképfotózáshoz sok más kisebb kiegészítő is található, például a távoli zárkioldók és a semleges sűrűségű szűrők, amelyeket érdemes lehet megvizsgálni, ha jobban lesz, de minden bizonnyal nincs rájuk szüksége, amikor elkezdi.

Rekesz a tájképekhez

Az objektívekhez hasonlóan a fényképezőgép beállításainál sincs olyan szigorú szabály, mint a fotózás néhány más területén, például a portrékészítésnél. Vannak olyan körülmények, amikor nagyjából minden rekesz megfelelő lesz. Általában azonban a tájképfotózásnál a mélységélességet és az élességet próbálja maximalizálni, ami azt jelenti, hogy egy nagyon specifikus rekesznyílás-tartományban kell dolgozni.

Amikor tájképeket készít és állványt használ, a legtöbbször f/16 körüli rekesznyílást kell használnia. A legtöbb esetben remek egyensúlyt talál a mélységélesség és az élesség között. Az f/16-os képen szinte minden éles lesz.

  Hogyan ellenőrizhető, hogy a rendszerbetöltő fel van-e zárva vagy zárolva van-e Androidon

Ez nem azt jelenti, hogy csak az f/16-ot használhatod. Az f/11 és még az f/8 is mély mélységélességet biztosít a széles látószögű objektívekkel, miközben több fényt enged be, így gyorsabb záridőt használhat. Ez akkor fontos, ha kézben tartja a kamerát, vagy nem akarja, hogy a dolgok elmozduljanak a keretben.

Zársebesség tájképekhez

A tájképfotózásban a zársebesség határozza meg a mozgó tárgyak megjelenését. Ha állványt használ, a zársebességet jóval megnövelheti, mint amit kézben tartva használna. Ezzel kreatívan elmoshatja a vizet, az embereket és bármi mást, ami egy statikus tájon mozog.

Ha nem használ háromlábú állványt, akkor a kölcsönös szabály korlátozza: ne használjon 1/-nél rövidebb záridőt.[the full frame equivalent focal length of your lens]. Például, ha 18 mm-es objektívet használ terményérzékelős kamerán, akkor legalább a másodperc 1/30-a záridőt kell használnia (18 x 1,5 vágási tényező = 27; további információkért tekintse meg az érzékelő méretére vonatkozó útmutatónkat ).

Ha állványt használ, akkor az egyetlen korlát a fény. Fényes nappal nem lesz képes szuper hosszú záridőt használni a korábban említett semleges sűrűségű szűrők nélkül.

  Nyomtatás a Chrome-ból a Rendszernyomtatás párbeszédpanel segítségével

Ha állványt használok, és nem próbálok kreatív, hosszú expozíciót készíteni, a tájképeknél a munkatartományom körülbelül 1/10 és 3 másodperc között van. Az f/16 és az ISO 100 mellett általában ezeket az értékeket kell használnia a napkelte vagy napnyugta körüli jó expozícióhoz.

ISO tájképekhez

Az ISO-választás ritkán jön szóba a tájfotózásnál, kivéve, ha nincs állványa, vagy éjszaka fényképez. Ha van állványa, a legjobb, ha beállítja a fényképezőgépet ISO 100-ra, és hosszabb záridőt használ, ha világosabb képekre van szüksége.

Ha kézben tartva, éjszaka fényképez, vagy más módon korlátozza a zársebességet, növelje az ISO-értéket, amennyire csak szükséges. Ne feledje, hogy ezzel növeli a digitális zajt.

A tájképfotózás meglehetősen rugalmas, ha a fényképezőgép-beállításokról van szó. Jó általános irányelv azonban az állvány használata, a 1/10 másodperc és három másodperc közötti záridő, f/11 és f/16 közötti rekesznyílás és 100 ISO-érték. Ezek a beállítások minden alkalommal jár a fejemben, amikor elkezdem beállítani a fényképezőgépemet.