Milyen kamerabeállításokat használjak sportfotókhoz?

Sokan azért vesznek DSLR-t és más fényképezőgépet, mert jó sportfotót szeretnének készíteni; ez az egyik olyan terület, ahol az okostelefon egyszerűen nem tudja levágni. Itt vannak azok a kamerabeállítások, amelyek általában a legjobb eredményt nyújtják.

A sportfotózáshoz szükséges felszerelés

A sportfotózás során a legnagyobb kihívást a távolság jelenti: a legtöbb sportágnál a pálya szélén ragadsz, miközben az események akár néhány száz lábnyira is tőled zajlanak. Hacsak nem szeretne fel-le száguldozni a pályán, a teleobjektív a legjobb eszköz a jó felvételek készítéséhez.

A termésérzékelős kameráknál a 70 mm-nél hosszabb gyújtótávolságú objektívek a legtöbb sporthoz elég jól működnek. Rengeteg sportfotót lőttem Canon 18-135mm-el. Konkrét objektívajánlásokért tekintse meg a Canon vagy Nikon fényképezőgépéhez legjobb objektíveket ismertető útmutatónkat.

Most ezzel együtt lehet sportfotót készíteni teleobjektív nélkül is; csak sokkal megfontoltabbnak kell lennie a színrevitelnél, és több felvételt fog kihagyni.

Zársebesség sportfotókhoz

Sportfotózásnál általában a zársebesség a legfontosabb beállítás. Ez az, ami leállítja az akciót. A használt zársebesség a fotózási sporttól függ.

A másodperc 1/1000-énél gyorsabb zársebesség szinte bármit lefagyaszt, még a gyorsan mozgó autókat is. A legtöbb sportnál azonban nem kell ilyen gyorsan menned.

A másodperc 1/500-a és 1/1000-e közötti záridő lefagy minden mozgó embert, bár a gyorsan mozgó labdák – például a tenisz- vagy a baseball-labdák – egy kis mozgási elmosódást mutathatnak.

A 1/100 másodperc és 1/500 másodperc közötti záridő a legtöbb emberi mozgást leállítja. Egy gyors sprinternek vagy valakinek, aki a karját vagy a lábát lengeti, valószínűleg elmosódott a mozgása. Ha hosszú objektívet használ, akkor fennáll annak a veszélye is, hogy a zársebesség nem lesz elég gyors ahhoz, hogy elkerülje a kezében remegő fényképezőgép okozta elmosódást.

Általánosságban elmondható, hogy jobb, ha gyorsabb zársebességet használ, mint gondolná, ha le akarja állítani a cselekvést. Ha nappali fényben fényképezek, legtöbbször legalább 1/800 másodperces záridőt próbálok használni.

A másik lehetőség az, hogy valamivel lassabb zársebességet használ, mint amennyi a téma kimerevítéséhez szükséges. Egy kis mozgási elmosódás a széleken a sebesség és a cselekvés érzetét kelti.

Rekesz a sportfotókhoz

Mivel a zársebesség nagyon fontos a sportfotózáshoz, a rekeszérték kissé háttérbe szorul. Elég széles rekesznyílást kell használnia a kívánt záridő eléréséhez.

Ez gyakran azt jelenti, hogy az objektív maximális rekeszértékével fényképezhet: f/4 és f/5.6, két általánosan elterjedt teleobjektív maximális rekeszértéke, mindkettő remekül használható sportfotózáshoz. Ha nagyobb mélységélességet szeretne, használhatja az f/8-at vagy az f/11-et; csak a záridőre kell figyelned.

ISO sportfotókhoz

A rekeszértékhez hasonlóan a sportfotóknál is az ISO-választást a használni kívánt zársebesség határozza meg. Az ISO-val kapcsolatos általános tanácsunk az, hogy a lehető legalacsonyabb beállítást használja, és bár ez továbbra is fennáll, az ISO növelése gyakran az egyetlen lehetőség a gyors zársebesség eléréséhez. Nem kell meglepődnie, ha 400-ra, 800-ra vagy akár 1600-ra kell tolnia, hogy a zársebessége a másodperc 1/1000-edénél gyorsabb legyen.

Bár a zársebesség általában a legfontosabb szempont a sportfotózásnál, én mégis inkább rekesznyílás-prioritásos módban fényképezek – és ezt javaslom. Csak győződjön meg arról, hogy a zársebesség elég gyors marad, és ha csökkenni kezd, nyissa ki a rekeszt, vagy növelje az ISO-értéket.