Mik ezek + a különbség a TCP és az UDP között

A TCP és az UDP olyan kapcsolati protokollok, amelyek az adatok internetkapcsolaton keresztüli cseréjének meghatározására szolgálnak. Ha már tudja, mit jelent az IP (azaz Internet Protocol), akkor már tisztában van vele, mivel a TCP-t és az UDP-t is továbbfejlesztették.

Azonban tévedne, ha azt gondolná, hogy ezek gyakorlatilag ugyanazok; bár mind a TCP, mind az UDP „beleszól” az adatok interneten történő küldésének/fogadásának módjába, valójában vadul különböznek egymástól, és emiatt eltérő célokra használják őket.

Röviden összefoglalva, tegyük fel, hogy véletlenül ezt a két protokollt használja minden nap, amikor hozzáfér az internethez, ami kiemelten fontossá teszi őket abban, ahogy az eszköz kommunikál a nyílt webhellyel (és a hozzá kapcsolódó eszközökkel), és fordítva.

Mivel mind a TCP, mind az UDP az Internet Protokollra épül, érdemes többet megtudni az IP-ről, mielőtt közvetlenül a TCP/UDP bevezető leckékbe ugorna. Tudod, meg kell tanulnod járni, mielőtt futhatsz.

Mi az IP-cím?

Az IP, amely az Internet Protocol rövidítése, az a gerince, amelyre az általunk ismert Internet épült. Fontossága könnyen érthető abból, hogy minden eszközhöz egyedi IP-cím tartozik, hogy elérje az internetet.

A cím korábban csak számokból és tizedesjegyekből állt. Pontosabban, egy IPv4-cím négy egyedi számból alakítható ki, amelyek mindegyikének értéke 0 és 254 közötti lehet. Az IPv4 összesen 4,3 milliárd egyedi IP-címet adott nekünk.

Az Internet elkerülhetetlenül kezdett eljutni odáig, hogy már nem lehetett új egyedi IP-címeket generálni, ekkor jött az IPv6 rendszer, hogy megmentse a helyzetet. A nyilvános IPv6-címek hexadecimális számjegyeket használnak, és mindegyik 128 bitet tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a 10-es (0-tól 10-ig) helyett a 16-os bázist (0-tól 10-ig plusz „a”-tól „f”-ig) használják.

Az IPv6 rendszer segítségével a nyilvános IPv6 címeink teljes tartománya 340 undecillion (3,4 * 10^28) lehet. Ha ez lehetetlen, nézze meg, hogyan néznek ki az IPv4- és IPv6-címek az alábbiakban:

IPv4-cím példa: 10.238.126.215
IPv6-cím példa: fe80:0db8:0412:2001:3c5e:0000:10a9

Bár a végső cél az, hogy az IPv6 felváltsa az IPv4-et, manapság a két protokoll együtt működik.

  Az olvasási visszaigazolások kikapcsolása a Skype-on

Az IP-címek lehetővé teszik az internetes eszközök számára, hogy megtalálják a helyüket, kommunikáljanak egymással és információt cseréljenek. Az adatok megosztása, videók streamelése vagy e-mailek küldése nem lenne lehetséges IP-cím nélkül. Minden, amit online csinál, átírható adatokká.

Az optimális működés biztosítása érdekében az IP ezeket az adatokat kisebb darabokra bontja, így jobban tudja kezelni azokat. Ezeket az adatdarabokat csomagoknak nevezzük. Ezek a csomagok azonban nem csak azokat az információkat tartalmazzák, amelyeket hordozniuk kell, hanem az elérni kívánt eszköz cél IP-címét is. Ezt a célt fejlécnek nevezik.

Miután egy csomag elhagyja az eszközt, egy átjáró felé halad, amely megkeresi a csomag cél IP-címét a tartományában. Érdemes megemlíteni, hogy az átjáró csak egy adott IP-címkészletet láthat az interneten.

Tehát, ha az átjáró nem találja a címet a tartományában, egyszerűen elküldi a csomagot egy másik átjárónak, és ez a művelet addig megy, amíg a csomag el nem ér egy átjárót, amely képes észlelni a fejlécben megadott cél IP-címet, és elküldi. az adott címhez társított eszközre.

Egy másik dolog, amit érdemes megjegyezni, az a tény, hogy az adatok kis csomagokra vannak felosztva, azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell sorrendben megérkezniük, vagy akár ugyanazt az útvonalat kell használniuk. Ami azt illeti, a csomagok általában minden alkalommal megpróbálják megtalálni a lehető leggyorsabb útvonalat.

Végül, de nem utolsósorban tudnia kell, hogy az Internet Protocol nem formátum-specifikus, így ideális bármilyen adatátvitelhez, legyen szó videóról, képről, hangról, e-mailekről, azonnali üzenetekről vagy akár játékról.

Mi az a TCP?

A TCP, amely a Transmission Control Protocol rövidítése, az egyik fő protokoll, amelyet az Internet protokollcsomag használ. Az UDP előtt jelent meg, és arra használták, hogy a programok és eszközök hálózaton keresztül cseréljenek információkat.

Észreveheti, hogy néha az IP-vel van párosítva, és TCP/IP-nek nevezik, de ez ugyanazt jelenti (azaz a TCP és a TCP/IP pontosan ugyanaz).

Ahogy fentebb kifejtettük, az adatokat kis csomagokra osztják, és ebben a töredezett formában továbbítják más eszközöknek, esetleg különböző útvonalakon. A TCP-t azért találták ki, hogy ezeket a csomagokat visszaszereljék eredeti formájukba.

A TCP megvárja az összes csomag megérkezését, megszámolja őket, ellenőrzőösszeggel ellenőrzi, hogy nem hibáztak-e, nyugtázza azokat a csomagokat, amelyek eljutottak a célba, és megkéri a kiinduló számítógépet, hogy küldje el újra azokat, amelyek először nem jutottak el. Az összes csomag beérkezése után a TCP újra összeállítja azokat az eredeti adatokká és eljuttatja egy megfelelő alkalmazáshoz (pl. e-mail kliens, képnézegető, videólejátszó).

  Böngésszen a képeken a Redditen, és szűrje ki a többit

Ez a folyamat manapság nagyon gyorsan megy végbe, és biztosítja, hogy az adatok pontosan úgy érkezzenek a címzett gépére, mint a küldő eszközre, minden további változtatás nélkül. Továbbá folyamatos kommunikációt jelent mindkét oldalon, hiszen a folyamat tulajdonképpen folyamatos oda-vissza járásként írható le a résztvevő eszközök között, amíg az adatok meg nem érkeznek és 100%-ban meg nem igazolódnak.

Magától értetődik, hogy ez az állandó kommunikáció az eszközök között rettenetesen megterheli a TCP-t, mivel minden elveszett vagy sérült csomag leállíthatja a folyamatot, amíg a hiányzó bit biztonságosan meg nem érkezik a rendeltetési helyére. A TCP-nek azonban nem kell mindent egyedül csinálnia, így az UDP-t nem sokkal ezután találták fel.

Röviden, a TCP:

Gondoskodik arról, hogy ne dobjanak ki csomagokat
Kéri a csomagok újraküldését, ha hiányzót észlel
A csomagokat sorrendben küldi el, hogy könnyen összeszerelhető legyen
A legnépszerűbb internetes protokoll
Lassabb, mint az UDP, mert gondoskodnia kell arról, hogy minden csomag megérkezzen
Weboldalakhoz, e-mailekhez, FTP-hez (File Transfer Protocol), P2P fájlmegosztáshoz alkalmas

Mi az UDP?

Az UDP, a User Datagram Protocol rövidítése, a TCP alternatívája, így nyugodtan feltételezhetjük, hogy lényegében ugyanazt a feladatot végzik. Ugyanakkor nagyon különböznek egymástól, mivel a TCP meglehetősen aprólékosan ellenőrzi a csomagadatokat, míg az UDP kissé hanyagabb.

Képzeljünk el két alkalmazottat, akik leveleket kezelnek egy levélválogató állomáson: a TCP gondosan megvizsgál minden levelet, és visszatart minden kommunikációt mindaddig, amíg minden levél meg nem érkezik, míg az UDP csak ellenőrzi a levelek sértetlenségét, és továbbítja őket a célállomásra, miközben minden levelet eldob. nem érkezett meg, és nem kért újraküldést.

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy az UDP gyorsabb, de miért akarna feláldozni a sebességet az adatvesztés rovására? Nos, alapvetően vannak olyan alkalmazások, ahol a csomagok elvesztése nem éppen tragédia.

Például, ha VoIP-klienst használ, és valakivel beszélget, észreveheti a képkocka időnkénti elvesztését vagy egy kis akadozást a hangban, amit legtöbbször könnyű figyelmen kívül hagyni, és ezért nem döntő. Ugyanez vonatkozik a játékokra is, ahol időnként észreveheti a játék akadozását vagy gumiszalagját. Csak folytatja a játékot, és ez a vége, mivel az UDP csak eldobja az átvitel során elveszett csomagokat.

Más szóval, UDP:

Gyorsabb, mint a TCP, és kevesebb erőforrást használ
Nem feltétlenül sorban küldi el a csomagokat
Eldobja a hiányzó csomagokat a kapcsolat felgyorsítása érdekében
A feladónak nincs módja kideríteni, hogy a csomagokat eldobták-e
Leginkább video streaminghez, VoIP-hez, játékokhoz és élő adásokhoz használják

  Vegyen fontokat a FontShopból, és tesztelje le bármelyik webhelyen

TCP és UDP VPN használatban

Manapság egyre több VPN kezdi átvenni a WireGuard-ot, vagy kidolgozza saját protokollját, de sokan az OpenVPN-re támaszkodnak, mert ennyi év után is megbízható, gyors és biztonságos.

Azt azonban nem tudhatja, hogy az OpenVPN TCP-vel és UDP-vel is működik, és legtöbbször lehetővé teszi a két protokoll közötti választást. Bár ez nagy döntésnek hangzik (az adatok integritása a sebességgel szemben), az igazi probléma valahol máshol van.

VPN használata közben előfordulhat, hogy nem vesz észre óriási különbséget a TCP és az UDP között a sebesség tekintetében. Ha azonban a kapcsolatnak ki kell kerülnie a tűzfalat, akkor a dolgok megváltoznak, főleg azért, mert ezek a protokollok különböző portokon működnek, és egyes tűzfalak blokkolhatják az alapértelmezett portokat bizonyos típusú forgalom számára.

Ezért engedik meg a VPN-szolgáltatók a TCP és az UDP közötti választást. Ha észreveszi, hogy a kapcsolat nem működik az egyik protokollon, egyszerűen váltson a másikra, és tegye össze az ujjait. Egyes VPN-szolgáltatók speciális beállításokat kínálnak, ahol egyéni portot is kiválaszthat a kapcsolathoz a tűzfalak elkerülése érdekében.

A különbség a TCP és az UDP között

TCP

UDP

A TCP a legszélesebb körben használt protokoll az interneten
Minden elküldött adat eljut a címzetthez, nincs csomagvesztési garancia
A csomagokat sorrendben küldjük
Több erőforrást igényel, ami lassabb is.

Az UDP-t játékra, videó streamingre, VoIP-re és élő adásokra használják
A feladó nem tudja, ha egy csomag hiányzik (nem érkezett meg)
A csomagokat nem feltétlenül sorrendben küldik
Kevesebb erőforrás szükséges, gyorsabb.

TCP vs UDP: Következtetés

Végezetül elmondható, hogy a TCP és az UDP meglehetősen hasonló protokollok, mivel biztosítják, hogy az adatok biztonságosan és anélkül, hogy módosulnának, eljussanak a rendeltetési helyükre.

A TCP számos ellenőrzést végez az adatok átvitele közben, és általában drasztikusabb a csomagok elvesztésének elkerülése érdekében, ami nagyszerűvé teszi webhelyek, e-mailek, azonnali üzenetek, képek és fájlmegosztás esetén.

Az UDP csak ellenőrzi, hogy a cél helyes-e, és ellenőrzi a csomagok sértetlenségét, de nem kéri a feladót, hogy küldje el újra az elveszett csomagokat, hanem inkább eldobja őket, ami azt jelenti, hogy gyorsabb lesz a kapcsolat, de előfordulhat, hogy a csomagokat eldobja. az út. Az UDP-t leginkább játékra, VoIP-re, videók streamelésére és élő tartalom közvetítésére használják, ahol néhány csomag elvesztése nem befolyásolhatja túlságosan a végeredményt.