Mik azok az OTP Botok?

Az egyszer használatos jelszavak (OTP-k) nem biztos, hogy olyan biztonságosak, mint amilyennek tűnnek, mivel az OTP-botok számának növekedése sötét árnyékot vet arra, aminek fontos biztonsági funkciónak kellene lennie. Tekintettel arra, hogy mennyire gyakoriak, az ezeket a rendszereket célzó OTP-botok növekvő elterjedése még aggasztóbb. Itt van minden, amit tudnia kell róluk, hogy megvédje magát ettől a fenyegetéstől.

Mik azok az egyszeri jelszavak?

Az OTP-robotok megértéséhez először magát az OTP-t kell megértenie. Ahogy a név is sugallja, az egyszeri jelszó egy ideiglenes bejelentkezési kód, amelyet más hitelesítő adatok, például e-mail címe és jelszava megadása után kap. Általában csak 30-60 másodpercig tartanak, mielőtt a továbbiakban nem adnak hozzáférést egy fiókhoz.

Az ötlet az, hogy megállítsuk azokat az embereket, akik esetleg ellopták, kitalálták vagy brutálisan rákényszerítették jelszavát. Egy egyszeri kód híváson, SMS-en vagy dedikált mobilalkalmazáson keresztül történő elküldésével a szolgáltatás biztosítja, hogy a bejelentkező személy is hozzáférjen egy megbízható eszközhöz. A jelszó ellopása viszonylag egyszerű, de nem valószínű, hogy egy bűnöző birtokában van az Ön jelszavának és telefonjának.

  A 32 legjobb biztonságos ROM webhely

Hogyan működnek az OTP Botok?

Az OTP-k annyira elterjedtek, hogy egyes telefonok már automatikusan törlik ezeket az ellenőrző kódokat, és törli a beérkező leveleket. Bár ez azt jelenti, hogy online fiókjai biztonságosabbak, mint valaha, magukat az OTP-rendszereket a kiberbűnözők célpontjává tette. Az OTP-botok kétféle módon célozzák meg ezeket a rendszereket.

Az OTP-robotok első és leggyakoribb működési módja az, hogy ráveszik a felhasználókat az egyszeri kódok felfedésére. Ennek érdekében gyakran kiadják magukat annak a szolgáltatásnak, amelybe bejelentkezni próbálnak. Képzelje el, hogy egy kiberbűnöző megpróbál bejelentkezni az Ön online bankszámlájára. Amikor megadják a hitelesítő adatait, egy bot SMS-t küld, e-mailt küld vagy felhívja Önt, és úgy tesz, mintha a bank kérné a kódját.

Mivel a robotok azonnal cselekednek, a kérésnek a kódot hordozó üzenettel egy időben kell megérkeznie, így nem tűnhet gyanúsnak. Ezután válaszolhat az OTP-vel, véletlenül elküldve azt a hackernek, aki ezután hozzáférhet fiókjához.

Az OTP-botok másik módja az, hogy elfogják az OTP-üzenetet, mielőtt az elérné Önt. Ha ez a módszer sikeres, kevésbé valószínű, hogy riasztást kelt, de nehezebb megvalósítani. Megvan az oka annak A Verizon éves adatszivárgás-vizsgálati jelentése azt találta, hogy a legtöbb támadás emberi elemet érint – gyakran az emberek a leggyengébb láncszem.

  Hangjegyzetek gyors rögzítése iPhone-on vagy iPaden

Hogyan védekezzünk az OTP-botok ellen

Az OTP bot támadások riasztóak, de megállíthatod őket. Ne felejtse el mindig ellenőrizni, mielőtt bármiben is megbízna, és tévedjen azzal, hogy nem válaszol a kéretlen megkeresésekre.

Ebben az összefüggésben ez azt jelenti, hogy konzultáljon bankjával vagy más szolgáltatójával, hogy megkeresik-e valaha az egyszeri átutalásokkal kapcsolatos ügyintézést anélkül, hogy az Ön részéről intézkedne. A legtöbben nem, ezért általában jobb, ha nem válaszol egy OTP-kérésre, ha nem próbált meg bejelentkezni semmibe.

Ha elérhető, engedélyeznie kell az adathalászat-ellenálló MFA-szolgáltatásokat, bár ezek még nem általánosak. Az adathalászat-ellenálló MFA eltávolítja az emberi elemet az egyenletből, ehelyett titkosítást és eszközhitelesítést használ a bejelentkezési kísérletek ellenőrzésére. Így tudni fogja, hogy az OTP-kérések csalásnak minősülnek, mivel a valódi szolgáltatás nem használja őket.

Még akkor is, ha ez a fajta MFA nem áll rendelkezésre, az OTP-ken kívül más azonosítási tényezőket is bekapcsolhat. A biometrikus adatok, például az arcfelismerés vagy az ujjlenyomat-beolvasás nagyszerű lehetőség. Bár lehetséges a biometrikus hitelesítés megkerülése, ez rendkívül technikai jellegű, és nem olyan gyakori, mint a jelszó-központú támadások, így ezek a tényezők még mindig biztonságosabbak, mint az OTP-k.

  A Google Chrome Status Invalid Image Hash Error javítása

Végül mindig figyeljen a gyanús tevékenységekre. Ha olyan bejelentkezési kísérletről kap értesítést, amelyre nem emlékszik, vagy tudja, hogy nem Ön volt az, azonnal lépjen kapcsolatba a kérdéses szolgáltatással. Hasonlóképpen változtassa meg jelszavait, és vegye fel a kapcsolatot a céggel, ha olyan fiókkal kapcsolatos tevékenységet észlel, amelyre nem emlékszik. A gyors cselekvés a kulcsa a támadások leállításának, mielőtt azok nagy kárt okoznának.

A tudatosság az első lépés a biztonság felé

Az OTP-botok megismerése az ellenük való védekezés első lépése. Ha tudod, mire kell vigyáznod, megérted, hogyan maradhatsz biztonságban.

Ne feledje, hogy egyetlen biztonsági rendszer sem 100 százalékig megbízható. Az OTP-k és más MFA-módszerek a jó kiberbiztonság döntő részét képezik, de nem tökéletesek. Következésképpen mindig óvatosan kell hozzáállnia a dolgokhoz, és figyelnie kell a gyanús tevékenységeket.