Miért sokkal biztonságosabb a Face ID, mint az Android arcalapú feloldása?

A telefon feloldása az arc használatával az újdonság, főleg az Apple Face ID-jének köszönhetően. Az Android 2015 óta rendelkezik egy hasonló funkcióval Trusted Face néven, de ez közel sem ugyanaz.

Hogyan működik a Face ID?

Az Apple rengeteg technológiát fektetett be annak érdekében, hogy a Face ID nem csak intuitív és pontos, hanem hihetetlenül biztonságos módon működjön. Röviden, 3D-s térképet készít az arcáról az infravörös fény és a képrögzítés kombinációjával. A Forbes nagyszerű munkát végzett ennek megmagyarázására:

Infravörös (IR) fényt használ az arc megvilágítására a képek rögzítése közben, nappal vagy éjszaka, kint vagy beltéren. Az IR az elektromágneses sugárzás (általános nevén „fény”) hullámhosszát fedi le a látható spektrumon túl, így az iPhone X kijelzője nem fog elkápráztatni a sötétben.

  A naptár widget, amely mindent megtesz, és nagyszerűen néz ki [Android]

Laikusabb kifejezéssel élve, különféle érzékelőket használ az eszköz kamerájával kombinálva, hogy 3D-s térképet készítsen arról, hogyan néz ki valójában – ezért működik sötétben vagy világosban, sapkával, szemüveggel vagy anélkül, és minden. közte. Mindez a technológia az oka annak, hogy az iPhone X sorozatnak van egy bevágása – itt van a hardver.

Más szóval, sokkal többet használ, mint egy kép.

Hogyan működik a Trusted Face?

Ezzel szemben az Android Trusted Face funkciója (korábbi nevén Face Unlock) nem más, mint egy tárolt kép az arcodról. Sőt, becsaphatod elég könnyen nyomtatott képpel. Ez rossz.

A szabály alóli kivételt az jelenti, ha egy telefon a Trusted Face/Face Unlock funkciót a biometrikus ellenőrzés egy másik formájával kombinálja – például a modern Samsung Galaxy telefonokon található íriszszkennerrel. De ez még akkor is csak biztonsági intézkedésként szolgál a telefon feloldásához; nem használható biztonságos alkalmazásokhoz, például bankszoftverekhez, hitelfelügyeleti alkalmazásokhoz vagy bármi máshoz, amelyet ujjlenyomattal feloldhat.

  A náci nyelvtan segít megtanulni a megfelelő angol nyelvet olvasás közben [Android]

Miért? Mert nem elég biztonságos. Ahol az alkalmazások elfogadják a Face ID-t tényleges biztonsági funkcióként, az Android esetében nem ez a helyzet. Valójában ehhez még nem is léteznek API-k.

Jön a jobb arcalapú feloldás Androidra (valószínűleg)

Mindazonáltal a Google rájött, hogy az emberek valóban biztonságos arcalapú feloldásra vágynak – különösen azok, akik használták a Face ID-t (és tudják, milyen fantasztikus). Az a szó az utcán, hogy az Android Q – az Android közelgő verziója, amely még ebben az évben megjelenik –a Face ID-hez hasonló funkciót kínál majd.

Természetesen ahhoz, hogy olyan biztonságos legyen, mint a Face ID, hardveres támogatásra is szüksége lesz. Az infravörös szkennelés és a mélységleképezés követelménye a funkció valóban biztonságos működéséhez, így azok a telefonok, amelyek még nem rendelkeznek ezzel a hardverrel (értsd: szinte minden telefon jelenleg megjelent), nem lesznek kompatibilisek a továbbfejlesztett funkcióval, még akkor sem, ha megkapják. frissítve Android Q-ra.

  Vizuális és tapintható visszajelzést kaphat telefonjáról, ha elgépel [Android]

Érdemes megjegyezni, hogy ez akkoriban csak elmélet – néhány látható kódsor egyszerűen azt sugallja, hogy javított Trusted Face (amely esetleg más nevet is kaphat, ha ez igaznak bizonyul) az Android Q-ban. Nem fogjuk tudni igazán. egészen addig, amíg a Google be nem jelenti a Q-t, ami nem sokkal később lesz ebben az évben.

De addig is ne feledje, hogy a Trusted Face/Face Unlock nem más, mint kényelem, és nem kínál valódi biztonságot.