Miért olyan fontosak a jó fényképezőgép objektívek?

A fényképezőgép lencséi fontosabbak, mint a fényképezőgép, amelyhez rögzítik, legalábbis a legtöbb helyzetben. Egy belépő szintű DSLR nagyszerű objektívvel nagyszerű képeket készít, míg egy 10 000 dolláros professzionális fényképezőgép szörnyű objektívvel szörnyű képeket készít. Íme, miért.

A kamerák tényleg nagyon jók

A nagy ok, amiért a kamerák már nem számítanak annyira, az az, hogy még a belépő szintű modellek is kiválóak. Gondolj bele, mennyit fejlődött az okostelefonod kamerája az elmúlt évtizedben. A DSLR-ekben és a tükör nélküli fényképezőgépekben található sokkal nagyobb érzékelővel még szembetűnőbb a különbség.

Íme egy felvétel, amelyet a belépő szintű (és ötéves) Canon 650D-vel készítettem, 50 mm-es f/1.8-as objektívvel.

És itt van egy felvétel a professzionális, újabb, Canon 5D III-mal, ugyanazzal az objektívvel.

Ha jó fényben fényképez, és fényképeit online jeleníti meg, nincs nagy különbség a két fényképezőgép által készített képek minősége között. Vannak más előnyei is a drágább fényképezőgépeknek, de már nem a tiszta képminőség a legnagyobb.

Az számít, ami a fény útjába kerül

Tehát térjünk a lényegre: bármi, ami a fényképezett jelenet és a fényképezőgép érzékelője közé kerül, befolyásolja a kép minőségét. Ezt könnyű saját kezűleg tesztelni: egyszerűen készítsen fényképet bármelyik ablakon keresztül. Jóllehet jól látható rajta, az elkészített fénykép minőségét ez súlyosan befolyásolja.

Csak nézd meg ezt a fényképet, amit egy repülőről készítettem. Jó fotó, de jól látható, hogy az extra üvegtáblák miatt minden kissé elmosódott.

Minden objektív több különböző lencseelemből áll. Mindegyik elem befolyásolja a fényt, ahogy áthalad. A drága lencsék esetében a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a legjobb minőségű technikákat és anyagokat alkalmazzák, hogy minimalizálják a kromatikus aberrációt, torzítást vagy vignettálást, amely abból fakad, ahogyan az elemek kölcsönhatásba lépnek a fénnyel, miközben az áthalad. Ugyanezen okból a drága lencsék általában élesebbek a teljes képen. Az olcsóbb lencsékkel a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy annyi pénzt fektessenek be anyagokba vagy kutatásba. Igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni, de kompromisszumokat kell kötni, és a képminőség az egyik hátrány.

Ne értsen félre, vannak nagyszerű, kedvező árú objektívek – tekintse meg cikkeinket a Canon és Nikon fényképezőgépekhez használható jó objektívekről –, de ezek ára még mindig 150 és 600 dollár között mozog. Bármi, ami olcsóbb, valószínűleg rosszul készült, és komoly hatással van a képek minőségére.

Az objektívek szabályozzák, hogy mit lőhet

A fényképezőgéped csak egy buta, képrögzítő tégla. Objektív nélkül nem tudsz mást tenni, mint ilyen szelfiket készíteni:

Olyan szexi vagyok.

A különféle objektívek segítségével különféle helyzeteket és témákat fényképezhet. Ha éjszaka szeretne fényképezni, szüksége lesz valami szép széles rekeszre. Sport- vagy vadfotózáshoz ideális a teleobjektív. A legjobb portrék és a legjobb tájképek teljesen más objektíveket használnak.

Bár a „megfelelő” objektív nélkül is lehet fényképezni különféle témákról – én sok sportot fotózok széles látószögű objektívvel –, ez sokkal megnehezíti az életét. A témának megfelelő gyújtótávolságú objektív kiválasztása a fotózás nagy része.

Lencsék Utolsó

A fényképezőgépek néhány évente elavulnak. Új fejlesztések, új technológiák stb. Az objektíveket azonban sokkal ritkábban frissítik. Ha ügyel az objektívekre, több különböző fényképezőgépházon is kibírják, amíg kompatibilisek – ezért azt javasoljuk, hogy alaposan gondolja át a termésérzékelő-specifikus objektívek vásárlását.

A jó lencsék vásárlása befektetés. Sokkal jobban jár, ha 500 dollárt költ egy fényképezőgépre és 1000 dollárt jó objektívekre, mint fordítva. Nagyobb hatást gyakorolnak a képminőségre, meghatározzák, hogy mit készíthetsz, és sokkal tovább tartanak.