Miért néznek ki másképp a fotók, amikor kinyomtatom őket?

Ha valaha is megpróbált fényképeket nyomtatni a számítógépéről, jó eséllyel meglepett – ha nem, akkor csalódott – a megjelenésük. Nézzük meg, hol hibázhat, és miért néznek ki gyakran másként a fényképek nyomtatáskor.

Milyen fényképeket nyomtat?

Először a kinyomtatni kívánt fényképekkel hibázhat. A jó eredmények eléréséhez nagy felbontású, eredeti fájlokat kell használnia. Az okostelefonról közvetlenül érkező fotók rendben vannak, de a Facebookra vagy Instagramra feltöltött verziók nem – a közösségi oldalak agresszíven tömörítik és kicsinyítik a képeket.

A tesztem során, ahol egy nagy felbontású, 2,7 MB-os, 5166 × 3444 képpontos fájlt töltöttem fel a Facebookra, majd elmentettem az idővonalamról, egy 74 kb-os, 960 × 640 pixeles fájlt kaptam. Ez a fájl az eredeti képadatoknak mindössze 2,7%-át tartalmazza. Alig néz ki jól a képernyőn, így semmiképpen sem fog jól kinézni nyomtatva. Vagy legalábbis bármilyen 3” x 2”-nál nagyobb méretben nyomtatva.

Ha olyan fényképet szeretne kinyomtatni, amelyen valaki megcímkézte Önt a közösségi médiában, a legjobb megoldás az, ha felkeresi őt, és megkéri, hogy küldje el a nagy felbontású eredeti példányt. Ha Ön készítette a fényképet, szerezze be az eredetit a telefonjáról vagy fényképezőgépéről, és nyomtassa ki – ne a Facebookra feltöltött verziót. Ez az egyetlen módja annak, hogy jó nyomatot kapjunk.

  A kód megfelelő formázása a OneNote-ban

Mennyire fényes a képernyője?

Az egyik nagyon gyakori probléma a nyomtatott képekkel az, hogy a képernyőn látható fotókhoz képest nagyon szürkének és sötétnek tűnnek. Ennek az az oka, hogy a képernyők és a nyomtatott képek alapvetően különböző dolgok: a képernyő közvetlenül fényt bocsát ki, míg a nyomat a környezeti fényt tükrözi.

Mivel a képernyő maga is fényforrás, a képek szinte mindig sokkal világosabbak, élénkebb színekkel a képernyőn, mint nyomtatáskor. A legtöbb ember fényereje és telítettsége túl magasra van állítva. Ne feledje, hogy a képernyő csak a mögöttes képadatokat jeleníti meg: ha a képernyő világos, akkor a kép világosnak tűnik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kép világos az eredeti fájlban.

A kiváló minőségű fotónyomtatás egyik legnagyobb kihívása a képernyőn látottak nyomattá alakítása. Időbe telik, és tanulni kell a hibáidból, hogy jóvá válj. Még mindig szörnyen állok tőle. Néhány dolog, amit tehet:

Kalibrálja monitorát a pontosabb színek érdekében.
Csökkentse le a képernyő fényerejét.
Használja a hisztogramot szerkesztés közben, hogy jobban megtudja, milyenek az árnyékok és a csúcsfények.

  A tárhely bővítése az „Animal Crossing: New Horizons” otthonában

Milyen a nyomtató beállítása?

Még akkor is, ha mindent tökéletesen beállított a számítógépén, ha a nyomtató nem felel meg a feladatnak, akkor sem fog kiváló nyomatokat készíteni. A legtöbb szabványos tintasugaras vagy lézernyomtatót egyszerűen nem kiváló minőségű fényképek nyomtatására tervezték. Rendben vannak, ha ki akar nyomtatni néhány Powerpoint-diát, de nem, ha olyasmit szeretne, amit ténylegesen feltehet a falára.

Az első lépés egy olyan nyomtató beszerzése, amely valóban megfelel a feladatnak. Testvéroldalunk, a ReviewGeek rendelkezik fotónyomtatók nagyszerű választéka bármilyen költségkerethez. Ezután jó minőségű fotópapírra lesz szüksége – ez valóban sokat jelent. Az utolsó lépés annak ellenőrzése, hogy a nyomtató megfelelően van-e beállítva a megfelelő illesztőprogramokkal és színprofilokkal.

Ha mindez egy kicsit soknak hangzik, akkor professzionálisan kinyomtathatja fotóit, amelyeket legközelebb megnézünk.

Ki végzi a nyomtatást?

A „professzionális” nyomtatás meglehetősen nagy kategória, és a borzalmastól a hihetetlenig terjed. Az alsó végén olyan rossz üzletek vannak, amelyek néhány dollárért csak kinyomtatják az általad átadott fájlokat. A csúcsminőségű mesteremberek néhány száz dollárért kinyomtatnak, bekereteznek és felszerelnek egy ötméteres panorámát. Mint mondtam, széles a választék.

Ha valaki a tartomány alsó határa felé nyomtatta ki fényképeit, vagy egy drogériás gépet használ, akkor normális, hogy a nyomatok egy kicsit visszaállnak. A teendő az, hogy megnézi a nyomatokat, felméri, hogy mi a baj velük, majd szerkeszti az eredeti fájlokat, és újra kinyomtatja azokat. Ha a fényképek túl sötétek, növelje a fényerőt. Ha sárgának tűnnek, javítsa a fehéregyensúlyt. Addig csináld ezt, amíg olyan fényképeket nem kapsz, amelyek úgy néznek ki, ahogy szeretnéd. Lehet, hogy eltart néhány lépésig, de mivel olcsó, nem fogod feltörni.

  Olvassa el a képernyőn megjelenő utasításokat egy jobb fénykép készítéséhez

Másrészt, ha egy csúcskategóriás nyomdával jár, csak beszéljen velük; ők a szakértők. Kérje meg őket, hogy nézzék át a fájlt, és készítsenek kisebb próbanyomatot. Általában szívesen segítenek.

A legjobb középút az, ha elmenünk egy fényképezőgép-boltba, ahol fényképeket is nyomtatnak. A személyzet hozzáértő, és szívesen segít vagy tanácsot ad.

Hogyan készítsünk jobb nyomatokat

Tehát ez néhány gyakori módja annak, hogy a nyomtatási folyamat megszakad, és nem hozza meg a kívánt eredményt. Az összes buktató kikerüléséhez:

Használjon jó minőségű eredeti fájlokat.
Ügyeljen arra, hogy a monitor ne legyen túl világos vagy túl telített.
Ha komolyan gondolja, kalibrálja a monitort.
Szerkessze képeit a hisztogram segítségével.
Vegyünk egy jó nyomtatót, vagy használjunk szakembert.
Végezzen próbanyomatokat, majd javítsa ki a problémákat.