Miért nem szabad megbíznod az AI barátnődben?

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

  • A mesterséges intelligencia által üzemeltetett AI-barátnők kínálnak barátságot, de komoly magánéleti és biztonsági kockázatokkal járnak.
  • Az AI chatbot-alkalmazások többsége adatvédelmi problémákkal küzd, és nagy mennyiségű felhasználói adatot gyűjt össze célzott reklámozáshoz vagy harmadik feleknek történő értékesítéshez.
  • Saját védelme érdekében olvassa el az Általános Szerződési Feltételeket, válasszon erős jelszót, tartsa naprakészen az alkalmazást, korlátozza az eszközhöz való hozzáférést, és legyen óvatos a személyes adatok megosztása során.

A mesterséges intelligencia lassan, de biztosan beférkőzik életünk minden részébe. Beleértve, úgy tűnik, szerelmeink életét. De kétszer is meg kell gondolnia, mielőtt rábízná az AI-barátnőket, akik a digitális világban társaságot kínálnak a legmélyebb, legsötétebb titkaival.

Mik azok az AI barátnők?

A mesterséges intelligencia barátnői, ahogy a neve is sugallja, mesterséges intelligencia által hajtott digitális társak. Ezek olyan chatbotok, amelyeket arra terveztek, hogy romantikus partnerek legyenek azok számára, akiknek nincs fizikai partnerük a való világban. És bár könnyű megítélni az embereket, akik a romantika ezen új formája felé fordulnak, ez űrt tölt be néhány ember életében.

  A legjobb drónok 100 dollár alatt

Ezek a mesterséges intelligencia-barátnők az Ön akaratának megfelelően hajlíthatók és formálhatók, mind fizikailag, mind érzelmileg. Kiválaszthatja fizikai tulajdonságaikat és személyiségtípusukat, majd a folyamatos interakciók során pontosan megtanulják, hogy mit szeretne egy romantikus partnertől, és azzá válik. Legalábbis amennyire egy alkalmazás a telefonodon emberré válhat.

Az AI barátnői azonban nem mind édesek és könnyedek. A legtöbb új technológiához hasonlóan ezek is bizonyos veszélyekkel járnak, amelyekkel több embernek tisztában kell lennie.

Biztonságos-e a mesterséges intelligencia-barátnőkkel való interakció?

Zapp2Photos/Shutterstock

Köszönet a Mozilla Foundation elmarasztaló jelentése, most már teljesen tisztában vagyunk az AI chatbotok jelentette kockázatokkal. Az alapítvány kutatói hetekig beszélgettek a legnépszerűbb mesterséges intelligencia-barátnőkkel. És azt találták, hogy a romantikus AI chatbot-alkalmazások többsége komoly adatvédelmi és biztonsági problémákkal küzd.

Sőt, a legtöbb ilyen mesterséges intelligencia-barátnő hatalmas mennyiségű adatot tud és fog is gyűjteni rólad, miközben interakcióba lép velük. Nemcsak azért, mert így működnek a generatív AI chatbotok, hanem azért is, mert ezek az alkalmazások azért léteznek, hogy hirdetésekkel megcélozzák Önt, vagy eladják adatait másoknak. A fejlesztők nem az emberiség érdekében hozzák létre ezeket az alkalmazásokat.

  Képernyőképek keresése és törlése a Google Fotókban

Ahogy Misha Rykov, a Mozilla egyik kutatója kijelenti:

„Hogy teljesen őszinte legyek, az AI barátnői azok
nem
A barataid. Noha úgy reklámozzák őket, mint ami javítja az Ön mentális egészségét és jólétét, de arra specializálódtak, hogy függőséget, magányt és mérgezést okoznak, miközben a lehető legtöbb adatot kikérik Öntől.”

Egy csomó elemzést követően a Mozilla Foundation úgy ítéli meg, hogy a mesterséges intelligencia barátnője az egyik „legrosszabb termékkategória, amelyet adatvédelmi szempontból valaha is megvizsgáltunk”.

Először is, ott vannak a szabványos adatvédelmi és biztonsági problémák, mint például a sebezhetőségek, a titkosítás hiánya, a nyomkövetőkkel teli alkalmazások és a gyenge jelszavas védelem. Aztán ott van személyes adatainak megosztása és/vagy értékesítése, akár célzott reklámozás céljából, akár a legmagasabb ajánlatot tevőnek való továbbítás céljából. Végül fennáll annak a kockázata, hogy egy mesterséges intelligencia chatbot káros információkat juttat vissza a felhasználóhoz, ami sötét ösvényre vezetheti őket, valós következményekkel.

Hogyan védje meg magát a mesterséges intelligencia barátnőitől

Tehát most már tudjuk, mik az AI barátnők, és a használatukkal kapcsolatos néhány veszély. De ha még mindig szeretne „kapcsolatot” ápolni valakivel, hogyan védheti meg magát?

A jelentés elolvasása után a legjobb tanács az, hogy kerülje el azokat az alkalmazásokat, amelyek mesterséges intelligencia társaságot kínálnak. Túl nagyok a kockázatok, ha a technológia fejlődésének ilyen korai szakaszában van. Az Ön magánélete és biztonsága potenciálisan veszélyben. Ha azonban igazán szeretne egy AI barátnőt, legalább tegye a következőket:

  • Olvassa el figyelmesen az Általános Szerződési Feltételeket. Az alkalmazás Általános Szerződési Feltételeinek elolvasásával tájékozódjon arról, hogy pontosan mibe keveredik.
  • Válasszon erős jelszót. Ezen alkalmazások némelyike ​​rendkívül gyenge jelszavakat tesz lehetővé, de ez nem mentség arra, hogy ezek valamelyikét használja.
  • Tartsa frissítve az alkalmazást. Bár maga az alkalmazás is problémát jelenthet, ha folyamatosan frissíti, akkor legalább megtesz néhány védelmi lépést.
  • Ne árulj el semmit, amit nem szeretnél nyilvánosan megosztani. A közösségi médiához hasonlóan feltételezd, hogy minden, amit mondasz, fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosság elé kerül.
  • Iratkozzon le arról, hogy chatjeit LLM-ek képzésére használják. Ha ez lehetséges, tiltsa le személyes és privát beszélgetéseinek használatát a nagy nyelvű modellekhez.
  • Korlátozza az eszközhöz való hozzáférést. Ez magában foglalja a tartózkodási helyét, fényképeit, kameráját és mikrofonját. Mert a mesterséges intelligencia barátnőjének nem kell hozzáférnie ezekhez.
  Irányítsa asztalát iPhone-ról vagy iPadről a Chrome Remote Desktop segítségével

A mesterséges intelligencia barátnője lenyűgöző fogalom, amely idővel a társadalom legmagányosabb lelkei számára is jó lehet. De mivel a technológia jelenleg is létezik, ha egy romantikus chatbotra támaszkodik, hogy betöltse ezt az űrt az életében, ez potenciálisan veszélyezteti magánéletét és biztonságát.