Miért használok még mindig egy régi PowerPC Mac-et 2020-ban?

A múlt hónapban vettem magamnak egy „új” Macet, és csak 50 dollárba került. Hogyan lehetséges ez, amikor a legolcsóbb Apple számítógép (a Mac Mini) 799 dollárba kerül, vagyis a fizetett összeg 16-szorosa?

Mert vettem egy régi, 2003-as 12 hüvelykes iBook-ot, amiben a Mac OS X régen elavult verziója fut egy 800 MHz-es G4 PowerPC processzor gőzével. Bár ez a gép kissé hosszú a fogakban, meglepően hasznos a mindennapi igáslóként.

PowerPC termelékenység

A modern munkahely tele van zavaró tényezőkkel, a hivatalos üzleti alkalmazásoktól, mint például a Slack és a Microsoft Teams, a közösségi média könnyelműségeiig. Ezek minden eddiginél élesebben láthatóak, mivel sokan dolgozunk otthonról.

Természetesen magától értetődik, hogy az én ősi iBook-om nem tudja futtatni a Slacket, ami majdnem egy évtizeddel azután készült, hogy laptopom elhagyta a gyári összeszerelősort. Valójában olyan okok miatt, amelyeket még nem ismerek fel, az iBookom belső AirPort Wi-Fi kártyája nem tud csatlakozni a modern Wi-Fi hálózatokhoz – egyszerűen összezavarják.

Lényegében teljesen légrés. És ez tökéletes a zavartalan munka hosszú maratonjaihoz, amelyek során az online megszakítások egyszerűen nem lehetségesek.

Az is segít, hogy az iBook-on kellemes a gépelés. Abból a korszakból származik, amikor a laptopok nagyon terjedelmesek voltak. Emiatt a billentyűzete rengeteg mozgást tesz lehetővé, jól elhelyezett és kontúrozott billentyűkkel. Még azt is vitatnám, hogy kellemesebb a használata, mint az Apple legújabb verziója Mágikus billentyűzet.

Íráshoz az AppleWorks 6.0-t használom, egy irodai programcsomagot, amelyet nagyrészt kiszorított az iWork. Tartalmaz egy szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációs alkalmazást. Használhatod weboldalak készítésére is, bár ezek mai mércével nem néznének ki különösebben jól.

  Szerezzen animált időjárási háttérképeket iPhone-jára a Weatherboard segítségével

Miután befejeztem a munkát, átmásolom egy USB flash meghajtóra, és áthelyezem a fő internetkapcsolattal rendelkező számítógépemre.

Az AppleWorks számos Microsoft Word fájltípust támogat, a legutóbbi 2003-as. Ezek natívan megnyílnak a macOS legfrissebb verziójában, TextEdit funkcióval, így nem kellett konvertáló eszközt letöltenem.

Előreláthatólag azt tapasztaltam, hogy a dedikált, internet nélküli laptop birtoklása segített termelékenyebbé válni. A zavaró tényezők hiánya azt jelenti, hogy jobban tudok koncentrálni az adott feladatra. Ez önmagában minden centet megér az iBook-omat.

A régi Mac-játékok is futnak

Természetesen ez nem minden szórakozás és nem játék. Megfelelő mennyiségű játékot adtak ki PowerPC Mac-ekre, és sok közülük megtalálható az interneten. Jelenleg két játékot élvezek: a cell-shaded shooter XIII-at (amely még ebben az évben újra megjelenik) és a Star Trek: Elite Force II-t. Bár a játékmenet és a grafika nem igazán felel meg a mai játékok kifinomultságának, mégis meglehetősen szórakoztatóak.

Könnyen megtalálhatja a régi Mac-játékokat az eBay-en. Némelyikük ingyenesen letölthető különböző webhelyekről. Mivel a Mac gépem nehezen csatlakozik az internethez, letöltöm őket a fő számítógépemre, és átmásolom őket egy USB flash meghajtóval.

Ne feledje, hogy egyes webhelyek „elhagyó programként” kínálnak letölthető játékokat. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos nem értékesíti őket aktívan, de továbbra is szerzői jogvédelem alatt állnak, és legálisan nem terjeszthetők. Ha játékokat tölt le ilyen webhelyekről, használja a legjobb döntését.

  Játsszon filmeket egy médiaszerverről a tévére a telefonjával [Chromecast]

Mivel a sok flash meghajtón használt FAT32 fájlrendszer 4 GB-ra korlátozza a fájlokat, tanácsos újraformázni a meghajtót MacOS Extended (más néven HFS+) formátumra. Sokkal nagyobb fájlok tárolására képes. A fájlokat azonban egy másik Mac-en keresztül kell átmásolnia.

Történelmi összefüggés

Az iBookomat abban az időben hozták létre, amikor az Apple IBM által gyártott processzorral ellátott számítógépeket árult. A PowerPC mikroarchitektúrája akkoriban valóban úttörő volt, és jócskán felülmúlta a megfelelő Intel szilíciumot.

Ezek az előnyök azonban rövid életűek voltak. Az Intel gyorsan visszanyerte a teret, különösen ami a többmagos kialakítást és az energiahatékonyságot illeti. 2006-ra az Apple elállt az IBM processzorterveitől. Bár ez rövid távú zűrzavart okozott – különösen az alkalmazások kompatibilitását illetően –, kétségtelenül helyes döntés volt.

Az Intel chipekre való váltás lehetővé tette az Apple számára, hogy vékonyabb, hatékonyabb gépeket készítsen, mint például a MacBook Pro. Ezenkívül a Power Macintosh 6100/66 megjelenése óta először volt lehetőség a Windows kettős rendszerindítására az Apple számítógépeken.

A PowerPC nem halt meg. Néhány résterületen érvényesül, mint például a nagy teljesítményű számítástechnika és a beágyazott rendszerek. A NASA Curiosity RoverPéldául egy PowerPC processzort használtak, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy ellenálljon a Mars zord körülményeinek. Közben, három a top 10-ből a világ szuperszámítógépei a régi PowerPC architektúra származékát használják.

2019-ben hivatalosan is az IBM nyílt forráskódú PowerPC, lehetővé téve az azt használók számára, hogy vezető szerepet töltsenek be a fejlesztésben és új chipeket hozzanak létre anélkül, hogy hatalmas licencdíjat kellene fizetniük. A szabvány fejlesztését most a OpenPOWER Alapítvány, hatáskörébe tartozik a Linux Alapítvány.

  Hogyan rúgja ki az embereket a Wi-Fi hálózatból

Ez azt jelenti, hogy a jövőben még egy PowerPC asztali számítógépet vagy laptopot fogunk látni? Nem valószínű.

Egy régi Mac gépezetét élvezheti

Rengeteg hely van, ahol beszerezhet egy régi Macet, beleértve a használt boltokat, a garázskereskedéseket és az eBay-t. Természetesen, ha arról van szó, hogy milyen állapotban van, a futásteljesítmény változhat.

Szerencsém volt az enyémmel. Nem csak, hogy meglehetősen karcolásoktól és vizuális hibáktól mentes, de az akkumulátor továbbra is tölthető.

Ha egyszerű élményre vágyik, keressen egy 1999 után gyártott iBook-ot vagy PowerBook-ot. Ezek nemcsak Mac OS X-et futtatnak (és így ismerősebbek), hanem jellemzően beépített USB-vel is rendelkeznek.

Ha kalandvágyóbb, beszerezhet egy még régebbi Macet. Ezek a Mac OS OS X előtti verziójával érkezhetnek (Mac OS 7, 8 vagy 9). Az első PowerBook G3 laptopok egy része nem is tartalmazott USB-t, bár ez Cardbus bővítőkártyával könnyen megoldható. Találtam egyet az eBay-en 10 dollárért az eredeti csomagolásban, az illesztőprogram-CD-kkel.

Még jobb alku érdekében vásárolhat egy „tartalékot vagy javíthat” Macet. Ezekhez azonban valószínűleg egy kis trükközésre lesz szükség.

Egyes régebbi Mac-eken, amelyek nem hajlandók elindulni, csak a PRAM akkumulátort kell cserélni. Ha elégedett a folyamattal, lebonthatja és eltávolíthatja a belső port, amely a gép túlmelegedését okozhatja.

Amíg ott van, érdemes a régebbi hőpasztát is lecserélni egy friss spriccelre. Ha készen vagy, egy erős (ha kissé archaikus) igáslód lesz.