Microsoft Power BI adatelemzői tanúsítvány (PL-300): Hogyan szerezhető be

A Power BI-tanúsítvány segítségével megszerezheti mindazokat a készségeket, amelyekre szüksége van a Microsoft Power BI üzleti folyamati eszközeinek futtatásához a méretezhető adatmodellek tervezéséhez és elkészítéséhez.

A Power BI egy sokoldalú adatvizualizációs és -elemző eszköz, amely segíthet az adatok hatékonyabb elemzésében. A funkciók széles skálájával rendelkezik, így kiváló választás az adatkezelők számára.

A legtöbb vállalat az adatokra alapozza a választását, és a Power BI eszköz segít kiterjedt adatbázisok kezelésében azáltal, hogy segít bizonyos módon tárolni azokat, szükség szerint lekérni az elemzéshez, és interaktív vizuális stílusban bemutatni.

A kép forrása: Microsoft.com

A múltbeli tények értékelésével ahelyett, hogy feltételezéseket generálna, segíti a tényeken alapuló és racionális döntéshozatalt a nyereséges vállalati döntések meghozatalában. A Power BI értékes eszköz lehet bárki számára, aki jobban meg akarja érteni adatait.

A Power BI gyorsan az adatok vizualizálásának és elemzésének legnépszerűbb eszközévé válik. A funkciók széles skálájával rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy olyan módon tárják fel adataikat, ahogy ez más eszközökkel nem lehetséges.

A Power BI azon képessége, hogy számos adatforráshoz kapcsolódjon, diagramokat és grafikonokat hozzon létre, valamint adatokat osszon meg másokkal, az egyik fő funkciója.

A Power BI számos tényező miatt terjeszkedik és egyre szükségesebbé válik, beleértve a növekvő digitális átalakulást, a központosított adatok hőtérképei iránti növekvő keresletet, a növekvő virtualizációt és a növekvő adatcsoportot, amelyek mindegyike növeli az üzleti intelligencia beruházásait.

A legfrissebb becslések szerint az üzleti intelligencia piaca a 2020-as 23,1 milliárd dollárról 2025-re 33,3 milliárd dollárra nő.

Miért kell a Power BI-nak az adatelemzők arzenáljának részét képeznie?

Ma már minden szervezet alapja az adat, amely a versenypiac miatt a jövőben is megmarad. Az üzleti intelligencia (BI) megnövelte a nagy- és kisvállalkozások döntéshozatali képességét, lehetővé téve számukra, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák a jövőben, és új magasságokba emelje a vállalatot.

Mindenféle adat megköveteli az elemzőktől, hogy az adatkészleteket előre meghatározott kritériumok szerint rendezzék a különböző szervezeti vertikumokhoz. Az idősek ezeket az információkat arra használják fel, hogy felmérjék folyamataik hatékonyságát, és meghozzák a szükséges módosításokat üzleti döntéseikben.

Másrészt az adatelemzők munkaköri profilja sokrétű. Felhasználóbarát eszközökre van szükségük az unalmas kézi műveletek leküzdéséhez, hogy kulcsfontosságú információkat fedezzenek fel a sikeresebb döntések meghozatalához.

Mindezek a tényezők a Microsoft Power BI-hoz vezetnek. Lehetővé teszi az adminisztrátoroknak adataik gyors feltárását és elemzését. Ez az eszköz diagramok és grafikonok létrehozására, kutatásra és megalapozott döntések meghozatalára is használható.

Használható adatok táblázatban vagy grafikonban történő megtekintésére, és számos elemzési eszközt tartalmaz, például előrejelzést és trendelemzést. Segít a jelentések gyors és egyszerű létrehozásában és megosztásában is.

  A beltéri térképek használata a Google Térképen

A Microsoft Power BI tizenöt éve piacvezetővé vált az analitikai és üzleti intelligencia platformok terén.

A Power BI-tanúsítvánnyal rendelkező szakemberekre a legtöbb multinacionális vállalatnál és nagyobb vállalatnál nagy a kereslet. Kiváló eszköz BI-fejlesztők, üzleti elemzők, adatelemzők, adatbázis-adminisztrátorok és más szakemberek számára, akiknek adatelemzésre van szükségük.

Asztali verziója ingyenesen használható, és letölthető a Microsoft webhelyéről.

A PL-300 tanúsítvány áttekintése – Microsoft Power BI Data Analyst

A Microsoft PL-300 tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely igazolja a Microsoft Power Platform és a Dynamics 365 használatában való jártasságát.

A tanúsítvány igazolja a személy jártasságát a Microsoft Power BI üzembe helyezésében és konfigurálásában, például az identitáskezelésben, a biztonságban és a megfelelőségben, az üzleti adatkapcsolatokban és az üzleti elemzési megoldásokban.

A programozás és a fejlesztői hatékonyság alapjait a Power BI platformon ismertetjük. Azok a pályázók, akik teljesítik ezt a minősítést, bebizonyították, hogy képesek megoldásokat fejleszteni a Power BI platformok alapvető funkcióinak felhasználásával.

A Power BI platformrendszereket kezelő és beállító szakemberek számára készült.

A PL-300 tanúsítás fantasztikus módszer arra, hogy cége számára bebizonyítsa, hogy Ön jártas a Power Platformban, és képes olyan megoldásokat kidolgozni, amelyek megfelelnek a követelményeknek.

Mit tanúsít a Microsoft Power BI Data Analyst a tanúsítvány birtokosáról?

A jelölt üzleti és műszaki készségeit a Power BI adatmodellezéshez, -vizualizáláshoz és elemzéshez való használatához a Microsoft Power BI Data Analyst tanúsítványa teszteli.

Tanúsítja az adatelemző kompetenciáját a méretezhető adatmodellek létrehozásában, az adatok Power BI használatával való megtekintésében és az adatelemzésben. A tanúsítvány birtokosát a téma szakértőjének (KKV) tekinti, aki értéket tud nyújtani a cégnek azáltal, hogy lebilincselő adatvizualizációkat hoz létre kiváló minőségű, tömör és pontos adatok felhasználásával.

A hitelesítő adatok birtokosának alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie a helyszíni és a felhőalapú adatfeldolgozásról és -raktározásról.

A tanúsítás a következő kompetenciákat hangsúlyozza:

 • Az adatok előkészítése (15–20%): Gyűjtsön adatokat több forrásból, tisztítsa meg és töltse be.
 • Az adatok modellezése (30–35%): Adatmodell tervezése és finomítása. Modellszámítások készítéséhez és a modell hatékonyságának javításához használja a DAX-ot.
 • Az adatok megjelenítése és elemzése (25–30%): Készítsen irányítópultokat és jelentéseket, javítva a történetmesélést és a jelentések használhatóságát, és fedezze fel az adatokat a trendek és minták felismeréséhez.
 • Eszközök üzembe helyezése és karbantartása (20–25%): Kezelje a használt munkaterületeket, adatokat és fájlokat.

A DA-100 tanúsítványt most a PL-300 váltotta fel

2022. március 31-én a Microsoft Corporation bejelentette, hogy a továbbiakban nem kínálja a Data Analyst Associate (DA-100) minősítést.

Nincs magyarázat erre a visszavonulásra, bár a valóságban a Microsoft továbbra is nyugdíjba vonul, és új tanúsítványokat hoz létre a piaci keresletnek és a technológiai fejlődésnek megfelelően.

A DA-100-at felváltó PL-300 vizsga ugyanazt az információhalmazt fedi le, de megváltoztatja a vizsga szerkezetét azáltal, hogy összevonja a témakörök számát és különböző súlyokat rendel hozzá. A DA-100 tanúsítási formátuma a következő:

 • Készítse elő az adatokat (20-25%)
 • Modellezze az adatokat (25-30%)
 • Vizualizálja az adatokat (20-25%)
 • Az adatok elemzése (10-15%)
 • Teljesítmények telepítése és karbantartása (10-15%)

A Microsoft Power BI Data Analyst PL-300 vizsgavázlata

A PL-300 vizsga felméri az olyan feladatok elvégzésére való képességét, mint az adat-előkészítés és -modellezés, az adatok vizualizálása és elemzése, az eszközök telepítése és karbantartása.

A vizsga a Microsoft Power BI-hoz kapcsolódó megoldások, alkalmazások és folyamatok kezelésével, rendszerek konfigurálásával és környezetek adminisztrálásával kapcsolatos utasításokat tartalmaz.

A vizsga vázlata a következő

A teszt 40-60 kérdést tartalmaz.

Száznyolcvan perc áll rendelkezésre a tesztre.

Feleletválasztós, igaz/hamis, fogd és vidd, listaépítés és esettanulmány.

A megfelelési pontszám 700 az 1000-ből.

Előfeltétel:

A Microsoft hivatalosan nem fogalmazott meg semmilyen előfeltételt, de a következő ismeretek segítik a sikeres vizsgát:

 • A Power Query használata és kifejezések írása a DAX használatával.
 • Az adatelemzés és -vizualizáció témaköreinek megértése.
 • Az adatfogalmak alapjai.
 • Relációs és nem relációs adatok felhőben történő felhasználásában szerzett tapasztalat
  Valóban szüksége van víruskeresőre a Smart TV-hez?

A vizsga érvényessége

A PL-300 vizsga letétele után a Power BI Data Analyst Associate hitelesítő adatai egy évig érvényesek. A tanúsítvány megújításához a jelöltnek ingyenes online Microsoft-megújítási értékelést kell kitöltenie hat hónappal a tanúsítvány lejárati dátuma előtt. A megújításra való jogosultságát a Microsoftnál ellenőrizheti.

Hogyan foglalható le a PL-300 vizsga időpontja?

A Microsoft lehetővé teszi, hogy regisztráljon a vizsgára, és válasszon központot online.

 • Látogassa meg a Microsoft ütemezési hivatkozását
 • Ha rákattint a „Vizsga ütemezése” gombra, megjelenik egy oldal, ahol be kell jelentkeznie a saját Microsoft-fiókjával.
 • Töltse ki az összes kötelező mezőt a Minősítési profil oldalon.
 • A következő képernyőn kiválaszthat egy helyet, időpontot egyeztethet a vizsgára, és befejezheti a befizetést.

Vizsgadíjak

A közzététel során a PL-300 minősítés vizsgadíja 165 USD volt az Egyesült Államokban, 113 GBP az Egyesült Királyságban és 4800 INR Indiában. Az árak attól függően változnak, hogy a vizsgát melyik országban vagy helyen tartják.

Milyen fizetési tartományokra számíthat az ember a tanúsítás megszerzése után?

Amint azt a fenti szakaszban tárgyaltuk, a Power BI adatelemzői kulcsfontosságúak abban, hogy segítsék a menedzsmentet a vállalatok adatainak megjelenítésében, hogy megváltoztató döntéseket hozzanak.

Emiatt manapság nagy kereslet mutatkozik a Power BI-tanúsítvánnyal rendelkező személyzetre, a kis- és középvállalkozásoktól a jelentős vállalkozásokon át a nagyobb MNC-kig.

A pályázók számos lehetőségre pályázhatnak, többek között BI-adatelemzők, BI-fejlesztők, vezető BI-elemzők, vezető adatelemzők, Power BI-adminisztrátorok, vezető üzleti elemzők, BI-projektmenedzserek és Power BI-tanácsadók számára.

A Power BI-minősítéssel rendelkező szakemberek fizetési szerkezete a tapasztalattól és a jelölt pozíciójától függően változik. Például: Az adatelemzők és a BI-menedzserek fizetése 48 ezer és 129 ezer dollár között mozog. A Payscale szerint a tipikus alapbér évi 72 ezer dollár.

Erőforrások a Microsoft Power BI Data Analyst PL-300 vizsga feltöréséhez

A következő részben részletezett PL-300-tanúsítványhoz szükséges összes kurzus és képzés lefedi a Microsoft által meghatározott mind a négy modult (a fentiek szerint), ezért csak a legfontosabbakat említjük meg.

#1. Whizlabs Power BI tanfolyam

A gyakorlati kérdéseket a Whizlabs Power BI kurzus tartalmazza, és Power BI-szakértők gondosan beszerzett információk alapján hozták létre. 110 gyakorló kérdés és 15 próbavizsga található.

A kurzus három esettanulmányt tartalmaz öt kérdéssel, amelyek mindegyike más-más Power BI tananyagon alapul. A jelöltek BI szakértőktől is segítséget kapnak.

#2. Udemy teljes gyakorlati vizsga

Az Udemy gyakorlati vizsgatanfolyam erősen hangsúlyozza a PL-300 minősítő vizsgák minden aspektusát. Ez a kurzus tartalmaz egy teljes gyakorlati vizsgát magyarázatokkal, gyakorlati feladatokat az ismeretek alkalmazásához, több kvízt az intellektuális képességek felmérésére, vizsgaletételi tippeket és esettanulmányokat.

A tanfolyam végigvezeti a résztvevőket a vizsgára való felkészülés minden fázisán. Tizenkét cikk, két gyakorlati vizsga, kilenc óra videó és nyolcvan digitális forrás teszi ki a teljes kurzust.

#3. Udemy elemzi és megjeleníti az adatokat a Power BI segítségével

Az Udemy ezen kurzusa elsősorban a Power BI Desktop alapvető tanúsítási területeire összpontosított, beleértve a DAX-ot, a Power Queryt és az M nyelvet. Már több mint 52 ezer diák vett részt ezen a tanfolyamon.

A tanfolyam elvégzése után a Power BI Desktop, a BI- és elemzőszoftver, valamint számos más adatmodellező, -vizualizációs és -kutatási, Power BI-szolgáltatás telepítésének elsajátítása mellett a következő feladatokat is elvégezheti:

 • Az adatátalakítási folyamat magában foglalja több fájl elforgatását, feloldását és egyesítését egy mappából.
 • Különféle diagramok létrehozása, beleértve a vonalas és halmozott oszlopdiagramokat is, elemzési célokra.
 • Egyéni képletek készítése M és DAX kapcsolódó függvények segítségével

Ez a teljes kurzus 27 órányi videón és 32 cikken keresztül történik.

  Az MS Office 2013 kezdőképernyőjének letiltása és az üres dokumentumok mindig megnyitása

#4. Mindhub PL-300 gyakorlati teszt

A Mindhub a Microsoft hivatalos gyakorlati tesztpartnere, amely segíti a jelölteket a Microsoft PL-300 vizsgára való felkészülésben és a sikeres letételben.

Ebben a tesztben 173 kérdés van elosztva a PL-300 vizsga négy tartományában a tartomány súlyozása alapján. A tantárgyak szakértői írják a gyakorlati vizsgákat, akik szorosan együttműködnek a tanúsító szolgáltatókkal, hogy megértsék a vizsga céljait és részt vegyenek a béta tesztelésben.

A kurzus tartalma teljesítményalapú szimulációkat kínál, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a hallgatóknak. A kérdésekre adott megoldásokat és idézeteket is közöljük. A részletező jelentésekből tájékozódhat a fejlesztési lehetőségekről.

#5. Edureka Power BI Minősítési Tanfolyam

Az Edureka tanfolyamoknak két tanulási stílusa van: oktató által vezetett és saját tempójú.

Iparági szakemberek hozták létre a kurzust, hogy segítsék a jelentkezőket a PL-300 vizsga letételében.

Megtanulja az üzleti elemzés alapjait, valamint a Power BI Desktop, a DAX, a szolgáltatások, a mobilalkalmazások és a jelentések használatát.

Valós forgatókönyvek jelennek meg az ágazathoz kapcsolódó projekteken, teszteken és megbízásokon keresztül. Bármilyen kérdésre vagy aggályra azonnal választ adunk, megakadályozva, hogy a jelöltek belefásuljanak a tanulmányaikba.

#6. Ingyenes források a Microsofttól

Keresse meg a következő elérhető Microsoft forrásokat a PL-300 tanúsítvány négy moduljának elsajátításához.

#7. Book -Power BI Data Analyst

A PL-300 minősítés megszerzéséhez szükséges négy tartomány a Power BI Data Analyst könyv fő témái. Az esettanulmányokon és a minősítés megszerzéséhez szükséges döntéshozatali készségek taktikai megközelítésén túl a könyv szerkezete teljesíti az összes vizsgacélt.

A könyv azoknak a szakembereknek szól, akik szeretnék letenni ezt a vizsgát, beleértve az adatelemzőket, az üzleti felhasználókat és más szakértőket.

#8. Kérdések és válaszok a PL-300 minősítő vizsgához

Ez a Kindle kiadás részletes kérdéseket és részletes válaszokat tartalmaz a PL-300 vizsga egyszerű letételéhez, pénz-visszafizetési biztosítékkal.

330 kérdés-felelet van tervezve és szakértők által ellenőrzött. Felhasználóbarát kialakításának köszönhetően a felhasználók könnyen navigálhatnak a könyvben.

#9. Átfogó útmutató a PL-300-hoz

Ez az átfogó útmutató segít a PL-300 vizsga letételében, és ami még fontosabb, végigvezeti az összes olyan telepítésen, amely lehetővé teszi, hogy átvegye az irányítást a szervezetben lévő adatok felett.

Témái közé tartozik a Power BI használata, az adatforrásokhoz, például fájlokhoz és adatbázisokhoz való csatlakozás, felhőszolgáltatások és SaaS-szolgáltatók, valamint vizualizációk és adatmodellek létrehozása a Power BI beépített funkcióival.

Ezenkívül irányítópultok létrehozására és jelentések készítésére összpontosít, így biztosítva az adatvezérelt szervezet működtetéséhez a vizsga sikeres letételének biztosítását.

#10. PL-300 gyakorlati tesztek

A PL-300 teszthez ez a Kindle verziójú könyv 160+ valós gyakorlati kérdést tartalmaz. A kérdésekre választ adnak, alapos indoklással együtt.

Három gyakorló tesztet is tartalmaz. Segít a PL-300 minősítés megszerzésében az első próbálkozásra.

Következtetés

Manapság a legtöbb vállalkozás a digitalizálás, a felhő, a mesterséges intelligencia (AI) stb. felé halad. Az adatok kezelése és adminisztrációja továbbra is mindenki számára kulcsfontosságú elem lesz, amihez a BI-fejlesztők és adminisztrátorok szakértelmére van szükség.

A Microsoft Power BI adatelemzőinek ügyesnek kell lenniük az adatelemzésben, és kiváló kommunikációs készségekkel kell rendelkezniük az érdekelt felekkel és más üzleti egységekkel ahhoz, hogy megértsék igényeiket.

A fenti források segítenek a PL-300 tanúsítvány megszerzésében.