Microsoft Office (Word, Excel és PowerPoint) iPadhez [Review]

A Microsoft eltöltötte az időt azzal, hogy felgyorsítsa versenytársai technológiáját, és különösen, hogy a redmondi vállalat elismerje, hogy a Microsoft-termékek felhasználóinak túlnyomó többsége is élvezi az Apple rendkívül sikeres iPadjét. Valójában úgy tűnik, hogy a Microsoftnak olyan sokáig tartott, hogy elfogadja ezt a kis valóságot, hogy a Microsoft termékeinek sok jól megépített alternatívája elérhető az iTunes App Store-ban, amelyek talán jobban működnek, mint az eredeti ihletek. A Microsoft Office már jó ideje az egyik ilyen klasszikus példa. Számos jó minőségű alternatíva érhető el az iPad számára, amelyek talán többet tesznek lehetővé, mint az eredeti irodai csomag, és még az Apple iWork programcsomagja is tökéletesen megbirkózik minden ilyen feladattal. Most, éppen tegnap, a Microsoft végre bemutatta a Word, az Excel és a PowerPoint for iPad alkalmazást, de egy csapással. Ennek ellenére kézen fogunk haladni, közvetlenül az ugrás után.

Őszintén szólva, mielőtt teljesen izgalomba jön, hogy az MS Office (official) végre az iPaden landolt, gondolja át újra – a Word, Excel és PowerPoint alkalmazások, amelyek egyébként ingyenesek, csak letöltéskor kínálnak megtekintési lehetőséget, hacsak nem Önnek van Office365-előfizetése. Utóbbihoz egy teljes irodai alkalmazáscsomagot kap, amely teljes mértékben képes az iWork pénzéért futni, és még a harmadik féltől származó megoldások nagy részét is. Vessünk egy pillantást az egyes alkalmazásokra.

Microsoft Word iPadhez

Az első a Microsoft Word for iPad. Az alkalmazás elindításakor néhány bevezető diát ad, amelyek után megkéri, hogy jelentkezzen be Microsoft-fiókjával. Ez nem kötelező, de ha vannak dokumentumok a One Drive-on, érdemes megtenni. Ezen túlmenően, hacsak nincs jövedelmező Office365-előfizetése, az csupán a DOC- és DOCX-fájlok megtekintője. Amint megnyit egy dokumentumot, egy állandó sáv jelenik meg a tetején, amely arra kéri, hogy aktiválja vagy más módon folytassa a Csak olvasható módot.

Nem vagyok benne biztos, hogy ez egy kedvcsináló, vagy a Microsoft valóban az Office365 beszerzésére akarja csábítani, de alapvetően bármilyen fájlt létrehozhat az iPaden a rendelkezésre álló sablonok segítségével, bár nem szerkeszthet semmit. Akárhogy is, nagyon korlátozott a szerkesztési funkciók nélkül. A Word for iPad felülete hasonlít a Microsoft termékek szalagos felhasználói felületére, bár az iOS 7 emberi interfész irányelveit szigorúan követték. Összességében az alkalmazás jól csiszolt és kellemes a szemnek.

Microsoft Excel iPadhez

A következő a sorban a Microsoft Excel for iPad. Ez a Word-hez hasonló alkalmazás ugyanazon az elven működik – mutasson meg néhány bevezető oldalt, ajánlja fel Microsoft-fiókja összekapcsolását, és végül aktiválja.

A felület nagyon hasonlít a Word for iPad felületére, felül a Kezdőlap, Beszúrás, Képletek, Áttekintés és Nézet fülekkel, míg az egyetlen funkcionális beállítások a Nézet lap, amely lehetővé teszi a képletsor, a lapfülek és a címsorok megjelenítését/elrejtését. és rácsvonalak. Az üvegtáblák le is fagyaszthatók. A többi lehetőség az Office365 előfizetéssel válik elérhetővé.

Mint ilyenek, a rendelkezésre álló lehetőségek elég hatékonyak ahhoz, hogy a legtöbb táblázatkezelési és -szerkesztési igényt kielégítsék. A Formula-támogatás fantasztikus, és könnyen felülmúlhatja azt, amit az Apple a Numbers alkalmazásban kínál.

Microsoft PowerPoint iPadhez

Az előretörést a PowerPoint zárja, ami semmiben sem különbözik az előbbi kettőtől. Ugyanazt a sémát követi, és ugyanazt a „csak nézet” funkciót kínálja az ingyenes verzióhoz. A sablonok bőségesek az új prezentációk létrehozásához, ha erre különleges jogosultságokkal rendelkezik.

A PowerPoint alkalmazásban az a különbség, hogy pontosan úgy tudja megjeleníteni a diavetítéseket, ahogyan azokat az alkalmazás asztali megfelelőjén létrehozták, még Office 2013 animációkkal is. Az ingyenes verzióval azonban egyetlen diák sem módosítható. A felül elérhető fülek: Kezdőlap, Beszúrás, Átmenetek, Diavetítés, Áttekintés és Alakzat – ezek mind elegendőek ahhoz, hogy útközben is lenyűgöző prezentációkat készítsenek.

Következtetés és ítélet

Az igazat megvallva, alaposan csalódott vagyok az iPadhez készült Microsoft Office programcsomagban. Nem azért, mert az alkalmazások nem jól átgondoltak és csiszoltak, hanem a Microsoft által alkalmazott megközelítés miatt. Már túl késő volt, mielőtt a vállalat rájött, hogy lemaradt az alkalmazásainak elérhetővé tételével a versenytárs platformokon, és még akkor is, amikor ez megtörtént, súlyosan fogyatékosok. Egy nagyon csekély felhasználói populáció rendelkezik Office365-előfizetéssel, és egy alkalmazás képességeinek ilyen korlátozása csak rossz szájízt hagy a potenciális felhasználók szájában. Egyáltalán nem tudom felfogni, miért váltsak az Office for iPad-re, ahelyett, hogy az iWorkra hagyatkoznék, amelyet nemcsak az iPad Air-emmel kaptam meg ingyen, hanem a dobozból is teljesen alkalmas és használható. Sok felhasználó inkább előleget fizet, majd az alkalmazást a hátralévő idejében teljesen használhatóvá teszi, de nincs értelme évente 99 USD-t kérni azért, hogy olyasmit használjunk, aminek komoly versenytársai vannak.

Záró megjegyzésként elmondható, hogy a Microsoft úgy tűnik, rájött, hogy egy kicsit rosszul járt el az Office for iPad megközelítésében, de a vállalat lépései egyszerűen nevetségesek. Teljesen ingyenesen használhatóvá tették az iPhone-ra és Androidra (nem iPadre) készült Office-csomagot, most pedig ingyenes Office365-előfizetést kínálnak azoknak a felhasználóknak, akik – várjunk csak – az Office-alkalmazások telepített iPadjével besétálnak a Microsoft Store-ba. Ha ez nem lenne elég, van még egy fogás; az ajánlat csak az első 50 vásárlóra vonatkozik. A kevés számú Microsoft Store miatt kicsi az esélye annak, hogy Ön szerencsés lehet, de a redmondi cég csak ennyit csinál. Hacsak nem fokozzák a játékot, ezeknek az alkalmazásoknak a kiadása nem biztos, hogy sokat segít a Microsoftnak.

A Microsoft Word, az Excel és a PowerPoint for iPad az iOS 7.0-s vagy újabb verzióját követeli meg, és az alábbi linkeken érhető el.

Telepítse a Microsoft Word for iPad alkalmazást az App Store-ból

Telepítse a Microsoft Excel for iPad alkalmazást az App Store-ból

Telepítse a Microsoft PowerPoint for iPad alkalmazást az App Store-ból