Mi ez és hogyan kell csinálni

Minden, amit tudnod kell az értéklánc-elemzésről és még sok másról…

Az értéklánc olyan üzleti tevékenységek és egymást követő folyamatok összessége, amelyek a tervezési folyamat kezdetétől kezdődnek, beleértve a marketinget és a készterméknek az ügyfél ajtajához való eljuttatását. Ösztönzi a teljes körű perspektívát és a termelési folyamat minden olyan lépését, ahol a hozzáadott értéket a lánc mentén azonosítják.

A folyamat magában foglalja a beszerzési, gyártási és marketing szakaszokat. Az értéklánc-elemzés felméri a szervezet működésének egyes fázisaiban érintett komplex folyamatokat.

Az értéklánc-elemzés célja a termelés hatékonyságának növelése, hogy egy vállalkozás a legalacsonyabb életképes költségek mellett maximális értéket tudjon nyújtani.

Mik azok az értéklánc komponensek?

Az értéklánc jelentős inputokat és outputokat igényel a hatékony üzleti szolgáltatásokhoz. Az értékláncban minden inputnak megvan a maga követelménye, ahol az output az inputból származik. A bemenetek származhatnak a szolgáltatási értéklánc egyéb tevékenységeiből, mint például a bevonásból és beszerzésből/gyártásból, valamint külső forrásokból, például az irányításból.

Hasonlóképpen, az outputok a szolgáltatási értéklánc más tevékenységeihez és külső fogyasztókhoz is eljuttathatók.

Az értéklánc néhány összetevője a következő:

 • Tervezés: – A tervezés az értéklánc lényeges eleme, hiszen ez az első lépés. A vállalkozásnak meg kell határoznia hosszú távú jövőképét, céljait és küldetését, amely illeszkedik a szervezet termékeihez és szolgáltatásaihoz. A stratégiai komponens magas szintű erőfeszítést igényel a profitalapú üzlet biztosítása érdekében. A stratégia-leképezési sablonok segítségével jobban meghatározhatja üzleti céljait, mivel a jól meghatározott cél kulcsfontosságú a megfelelő tervezéshez.
 • Fejlesztés: – Az értéklánc egy folyamatos folyamat, amely minden szinten fejlesztést igényel. A vállalkozásnak a piacon elérhető összes árkategóriában a legjobb termékeket és szolgáltatásokat kell nyújtania, ami vonzza az ügyfeleket. Az értéklánc fejlesztése a versenytársak elemzését jelenti, hogy megelőzzük őket, és meghatározzuk, mire van szükségük az ügyfeleknek a lehető legjobb eredmény eléréséhez.
 • Tervezés: – A tervezés és az átállás költségigényes összetevője az értékláncnak a keresleti igények kielégítése érdekében. Ahhoz, hogy megfeleljen az ügyfelek és az ügyfelek elvárásainak, a vállalkozásnak a legjobb minőségben, költségben és szolgáltatásban kell magát meghatároznia. A tervezésben a legjobb az is, hogy egy vállalkozás terméke vagy szolgáltatása hogyan felel meg a célközönség igényeinek. Ez a tényező növeli az ügyfelek üzletbe vetett bizalmát. A maketteszközök valódi segítséget jelentenek a prototípusok elkészítésében, hogy megtapasztalhassák a végtermék megjelenését és érzetét, mielőtt elkötelezné magát.
 • Szállítás: – A kézbesítés és a támogatás biztosítja, hogy a szolgáltatásokat és a termékeket a megállapodás szerinti követelményeknek megfelelő módon kézbesítsék az ügyfeleknek. A komponens egyedi értéket teremt a márka számára, amelyben a vásárló értéket lát. A piacon a legmagasabb hitelesség biztosítása érdekében a vállalkozás termékének vagy szolgáltatásának meg kell egyeznie azzal, amit a marketing során ábrázol.

Valós példák az értékláncra

Starbucks

A Starbucks egy amerikai székhelyű, kávéházi és pörkölési szolgáltatásokkal foglalkozó multinacionális vállalat. A legnagyobb kávéházláncot, amely több mint 80 országban működik, 1971. március 30-án alapították.

A Starbucks értéklánc modellje a globális színtéren a következő:

 • Bejövő logisztika: – A Starbucks szemes kávé különbözteti meg a többi versenytárstól, és több országból is beszerzi a kiváló minőségű szemes kávét, amelyek szállítása révén működnek. Az italok egyéb nyersanyagai is elérhetők a világ minden tájáról, ami lehetővé teszi a Starbucks számára, hogy magasabb árat számítson fel a szolgáltatásokért. De cserébe a multinacionális cég a legjobb, kiváló minőségű termékeket adja.
 • Műveletek: – A Starbucks kávébabot különféle ízekben és keverékekben teszi elérhetővé pörkölőhelyén. A cég prémium létesítményeket és berendezéseket tart karban, munkatársait képezi, üzleteiben ételeket és italokat készít. Ezért a vállalat arra összpontosít, hogy működése során a legjobb szolgáltatást nyújtsa a minőség feláldozása nélkül.
 • Kimenő logisztika: – A Starbucks disztribúciós csatornái számos országban zavartalanul működnek, kiskereskedelmi helyein csomagolt kávét és egyéb árukat értékesítenek. A Starbucks a forgalmazók és beszállítók hálózatán keresztül nyersanyagokat és egyéb árukat is szállít boltjaiba.
 • Marketing és értékesítés: – Az értékesítés és a marketing erőfeszítések a fő tényezők abban, hogy egy vállalkozást világszerte elismert márkává tegyék. Az üzlet hangulatát és belső tereit úgy alakították ki, hogy nagyszerű élményt nyújtsanak a vásárlóknak, ami visszatartja őket. Ezenkívül a Starbucks kiképzi alkalmazottait, hogy megtanítsák nekik a megfelelő viselkedést az ügyfelekkel való interakcióval kapcsolatban.
 • Szolgáltatás: – A Starbucksban különféle sütőedények és kávék kaphatók, és különféle ízekben kaphatók. Az ügyfelek élvezhetik a kiváló ügyfélszolgálatot. A további szolgáltatások, mint például az ügyfélhűségprogramok és az interakciós módszerek javítják az ügyfélélményt.

Amikor olyan meghatározó tényezőkről van szó, mint az árképzés, a vállalkozások versenytárs árkövető platformokat is alkalmaznak. Ez lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az ügyfeleik számára kényelmes sávban maradjanak anélkül, hogy csökkentenék termékeik értékét és igazolnák működési költségeiket.

Tesla

A Teslát 2003. január 1-jén alapították Kaliforniában, az Egyesült Államokban. A világcég napenergiával és gépjárművek gyártásával foglalkozik. A Tesla több mint 30 országban megvásárolható, és a vállalat értéklánca a következő:

 • Bejövő logisztika:- A Tesla gyártó cég, ezért a gyártáshoz sokféle alapanyagra van szükség. Egyes anyagok ritkák. Hatalmas globális beszállítói bázissal rendelkezik, és az összes bemenetet belsőleg továbbítják, tárolják és megfelelően dokumentálják a bejövő logisztika szerint.
 • Műveletek: – A Tesla gyártóüzemekkel rendelkezik Kaliforniában, Hollandiában és Kínában. Hatékonyan dolgozzák fel a házon belüli műveleteket és az egységek közötti koordinációt. A vállalat két szegmensre oszlik: gépjárművek és napenergia, valamint kommunikációs folyamat a zökkenőmentes kimeneti működés érdekében.
 • Kimenő logisztika: – A globális gyártó cég kimenő logisztikája magában foglalja a raktározást, a rendelésfeldolgozást és a szállítást. A Tesla értéklánca minimális költségekkel éri el az ügyfeleket, és ez vált globális sikerének oka. Ebben a folyamatban az ügyfelek elégedettségére összpontosítanak azáltal, hogy online értékesítést adnak hozzá a megnövelt szállítási feldolgozás érdekében.
 • Marketing és értékesítés: – A Tesla a legjobb termelési minőségen alapul, ami azt jelenti, hogy a termelésüknek megfelelően reklámozza marketingszolgáltatását. Globális előnyre tesz szert a jövőre épülő, természetbarát gépjárművek miatt.
 • Szolgáltatások:- A legjobb kereslet szolgáltató cég, a Tesla az ügyfelek elégedettségét helyezi előtérbe. A Tesla a világ minden lehetséges országát elérte, hogy megerősítse globális pozícióját.

Így nem csak a fizetési hajlandóság váltja ki az eladásokat, hanem a vásárló általános elégedettsége is a termék megvásárlásával, és a Teslának sikerült megtalálnia ezt az édes pontot.

Porter értéklánc modell keretrendszere

Az értéklánc magában foglalja mindazokat a rendszereket, amelyeket egy szervezet vagy vállalkozás bevételszerzésre használ. Különböző alrendszerekből áll, amelyek együttműködve árukat és szolgáltatásokat állítanak elő, ami azt jelenti, hogy az értéklánc a teljes folyamatot lefedi az elejétől a végéig.

Michael Porter megalkotott egy stratégiai menedzsment eszközt a vállalat értékláncának vizsgálatára az értéklánc fontosságának fényében. Az öt erejéről híres Porter 1985-ben „Versenyelőny” című könyvében leírta az értéklánc-elemzés keretrendszerét.

Porter úgy jellemezte az üzlet versenyelőnyét, hogy az olyan belső műveletekből ered, mint a marketing és a támogatási funkciók. Modelljét elsődleges és másodlagos kategóriákra osztotta.

Kép forrása: Edrawsoft.com

Továbbá Porter több ponton is kifejtette a két kategóriát:

Elsődleges tevékenység

 • Bejövő logisztika: A „bejövő logisztika” kifejezés a nyersanyagok mozgását írja le különböző üzleti ágakon keresztül. Ez magában foglalja az összes belső folyamatot, például a bemenetek fogadását, tárolását és elosztását. Egy vállalkozás beszállítói a bejövő logisztikában alkalmazhatók, és a megfelelő időben, a megfelelő helyre szállítják az árukat.
 • Műveletek: A műveletek, más néven gyártás, értékes szolgáltatások nyersanyagokból történő létrehozásának folyamata. A működési folyamatban megjelenik a gyártáshoz kapcsolódó belső tevékenység.
 • Kimenő logisztika: A kimenő logisztika az áruk vevőkhöz való eljuttatását jelenti. Ez magában foglalja az elosztási, tárolási és gyűjtési rendszereket, amelyek belsőtől külső felé haladnak.
 • Marketing és értékesítés: A marketing azt a folyamatot jelenti, amely az ügyfelekben a termék iránti érdeklődést kelt. Javítja az üzlet kommunikációs csatornáit és növeli az ügyfelekkel való interakciót.
 • Szolgáltatások: Az üzleti életben nyújtott szolgáltatások kötelezik az eladót a termékek értékének megőrzésére az üzleti ciklus során. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnak ugyanazokat a szolgáltatásokat kell nyújtania minden alkalommal, amikor az ügyfél felkeresi.

Másodlagos tevékenység

 • Céges infrastruktúra: A vállalat felépítését és vezetési stílusát infrastruktúrának nevezzük. Az üzleti és működési támogató rendszerek a jogi, adminisztratív és számviteli rendszerek, amelyek lehetővé teszik a működés folytatását.
 • Humán erőforrás: Az emberi erőforrás menedzsment is elengedhetetlen. Ez magában foglalja a személyzet felvételét, fejlesztését és fizetését. Az üzleti humánerőforrás-menedzsment azt méri, hogy egy üzleti alkalmazottat mennyire sikerült felfedezni, kiválasztani, bevonni, fejleszteni, motiválni, mentorálni és megtartani.
 • Technológia: Kutatási és fejlesztési segítségnyújtás a terméktervezés és a folyamatautomatizálás javításában. Feladatai a szervezet tudásbázisának feldolgozásához, rendszerezéséhez és védelméhez kapcsolódnak. Az üzleti értékteremtés a technológiai fejlődéssel és a műszaki kiválóság fenntartásával történik.
 • Beszerzés: A beszerzés nyersanyagok beszerzése, ami azt jelenti, hogy a szervezet lépéseket tesz a működéséhez szükséges erőforrások beszerzése érdekében.
 • Ez magában foglalja a beszállítók felkutatását és a legjobb árak megtárgyalását. A vállalkozás erőforrásainak, nyersanyagainak vagy inputjainak beszerzési folyamatai szorosan kapcsolódnak a bejövő logisztikához, ahol a vállalkozás a megvásárolt termékeket szeretné továbbértékesíteni.

Értéklánc-elemzés végrehajtása

Íme néhány lépés az értéklánc-elemzés elvégzéséhez:

Határozza meg az üzleti tevékenységet

Az értéklánc létrehozásának első lépése egy vállalkozásban az, hogy meghatározzuk az egyes feldolgozási lépések szükségességét a vállalkozás végtermékének előállításához. Rögzítse az elsődleges tevékenységeket, mielőtt a másodlagos tevékenységekkel foglalkozna.

Biztosítani kell az egyes üzleti funkciók részleteit; ez a lépés sokáig fog tartani. Sok vállalat többféle technológiát használ a dolgok felgyorsítására és a munka minőségének javítására, miközben ösztönzi a kölcsönös együttműködést.

Elemezze a költségeket

A költségek kiszámítása az értéklánc-elemzés következő lépése. Ez magában foglalja a vállalat működésére költendő pénzösszeg kiszámítását, beleértve az olyan dolgok kifizetését, mint a bérleti díj, a rezsi és az alkalmazottak fizetése.

Az értéklánc-elemzés fejlesztéséért felelős csoportnak mérlegelnie kell, hogy az egyes funkciók milyen előnyökkel járnak az ügyfelek és a vállalat számára. Ezenkívül a vállalkozások úgy határozhatják meg egy értéklánc költségeit, hogy összehasonlítják azt a piacon elérhető többi lánccal, és ráfordításkezelő szoftvert használnak saját üzleti költségeik valósághű ábrázolására.

Ellenőrizze, hogy a tevékenység elősegíti-e a célt, ha összehasonlítja egy versenyelőnyre törekvő vállalkozással.

Vigyázz a versenyzőkre

A vállalkozásnak tisztában kell lennie versenytársai tevékenységével és ügyfelei vágyaival. Versenyelőnyt biztosít, és maximális értéket adhat a termékhez vagy szolgáltatáshoz. Minden olyan vállalatnak, amely értéklánc-elemzést végez, szorosan figyelemmel kell kísérnie az eredményeket, mivel azok növelik versenyelőnyét.

A piackutatás az első módja annak, hogy megismerjük az ügyfelek pszichológiáját, problémáit és igényeit. Ebben az esetben a fókuszcsoportok lebonyolítása vagy az online felmérések szervezése egyaránt a piackutatás egyik formája.

Miután eldöntötte, hogy melyik benchmarking kategóriát választja, a vállalkozás kiválaszthatja azokat a versenytársakat, akikhez mérni kívánja magát. Ezenkívül a vállalat adatokat gyűjthet és erőforrásokat használhat fel, amelyek támogatják a releváns kutatásokat, és ároptimalizáló rendszereket használhatnak erre vonatkozóan.

Értse meg az ügyfelek visszajelzéseit

A vállalkozás fenntarthatósága az ügyfeleken múlik, akiknek mindig igazuk van. Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozás értéke attól függ, hogy a vásárlók milyen értéket tulajdonítanak a terméknek vagy szolgáltatásnak.

A vállalatoknak tudniuk kell, hogy a vásárlók hogyan érzékelik az értékláncot, ami a versenyelőny meghatározásának legkritikusabb tényezője lehet. A teljes körűen megvalósított értéklánc-elemzés a vásárlói felmérések és vásárlói visszajelzési eszközök elvégzésén múlik, hogy jobban megértsék a célpiac megítélését.

Azonosítsa a lehetőségeket

Az értéklánc-elemzés befejezésének utolsó folyamata az, hogy az értéklánc-elemzés befejezése után átfogó képet kapjunk az üzletág erősségeiről és a működési fejlesztési területekről. A folyamat olyan fejlesztésekkel kezdődik, amelyek minimális kiigazítást igényelnek, de jelentős hatást fejtenek ki.

Az intervallumok meghatározása után a vállalkozások a kritikusabb, a termelékenységet hátráltató problémákkal is foglalkozhatnak. A további részletek segítségével az üzlet könnyen módosíthatja a feladatokat és folyamatokat, hogy maximalizálja a célpiac értékét és növelje a haszonkulcsot.

Végső szavak

Az értéklánc-elemzés egy hatékony menedzsment eszköz, amely segít meghatározni, hogy mely szervezeti tevékenységek eredményeznek jobb minőségű árut vagy szolgáltatást. Ha üzletünk értéklánc-elemző eszközökkel árukat és szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleknek, akkor hajlandóbbak lesznek fizetni, ami növeli a vállalkozás nyereségét.

Emellett üzleti célból versenyelőnyt hoz létre, megőrzi és növeli. Segít azonosítani azokat a területeket, amelyeket optimalizálhatunk, hogy hatékonyabbak és jövedelmezőbbek legyünk.

Az értéklánc-elemzés elengedhetetlen a termékminőség, a költségek és a kapcsolódó tevékenységek hatékonyságának értékeléséhez. A szervezet minden aspektusához értéket tudunk hozzáadni. Azt vizsgálja, hogyan tud szervezetünk szilárd versenyelőnyt teremteni az elsődleges és a támogató tevékenységek kombinálásával.

Következő, most, hogy megismerte az értéklánc-elemzést, itt az ideje, hogy a kínálatra összpontosítson a következőkkel: Supply Chain Analytics magyarázata 5 perc vagy kevesebb!