Mi az UML diagram és hogyan kell létrehozni [7 Tools]?

Az ötletek vizuális formátumban történő megjelenítése hatékony módja annak, hogy az emberek megértsék, mit szeretne közvetíteni. Az UML-diagramok pedig ezt a lehetőséget kínálják.

Ez az oka annak, hogy az UML diagramok számos kódképzési és szoftverdokumentációban szerepelnek. Noha ezek elkészítése meglehetősen sokáig tarthat, az eredmények megkönnyítik a fejlesztők számára, hogy gyorsan megértsék a szoftvert anélkül, hogy időt vesztegetnének a gyakori megbeszélésekre.

Tegyük fel, hogy az Ön vállalkozása a szoftverfejlesztés és -tervezés körül forog. Ebben az esetben az UML-diagramok nagy segítséget jelenthetnek csapatának az ötletek vizuális dokumentálásában, és egy kicsit egyszerűbbé teheti a fejlesztési folyamatot.

De mik is pontosan ezek az UML diagramok?

Ebben a cikkben az UML-diagramokról, a segítségükről, a használatukról és néhány eszközről fogok beszélni, amelyekkel könnyedén létrehozhatók ezek a diagramok.

Kész?

Menjünk be!

Mi az UML diagram?

Az Unified Modeling Language (UML) diagramok bonyolult szoftverrendszerek tervezését, architektúráját és megvalósítását mutatják be.

Az UML diagramok az UML koncepcióját használják – egy általános célú, fejlesztő és modellező nyelv a szoftverfejlesztésben, amelynek célja, hogy jobb módot kínáljon a rendszertervezés megjelenítésére. 1994 körül fejlesztették ki a Rational Software-nél a szoftvertervezési folyamat szabványosítása érdekében.

Az UML az objektumorientált tervezéshez és elemzéshez kapcsolódik. Olyan OOP fogalmakat használ, mint az osztály, az objektumok, az öröklődés, az absztrakció, az adatbeágyazás és a polimorfizmus.

Az UML diagramok típusai

Az UML diagramok két fő csoportba sorolhatók: szerkezeti és viselkedési diagramok.

Szerkezeti diagramok

A szerkezeti diagramok a rendszerek építészeti és statikai részeit jelenítik meg. Laikus kifejezéssel élve különféle objektumokat, osztályokat, csomagokat, komponenseket és egyebeket mutatnak be a szoftverekben és azok kapcsolataiban. A szerkezeti diagramok alatt található UML diagramok típusai a következők:

 • Osztálydiagram
 • Alkatrész diagramok
 • Objektum diagramok
 • Összetett szerkezeti diagramok
 • Beépítési diagramok
 • Profil diagramok
 • Csomag diagramok

Viselkedési diagramok

A viselkedésdiagramok megjelenítik a dinamikus rendszerrészeket, vagy azt, hogy a szoftver hogyan reagál egy adott bemenetre. Ez annak megjelenítésére szolgál, hogy egy rendszer hogyan lép kapcsolatba és hogyan viselkedik a felhasználókkal, más entitásokkal és rendszerekkel, valamint önmagán belül. Típusai a következők:

 • Tevékenység diagram
 • Időzítési diagram
 • Állapotgép diagram
 • Kölcsönhatás diagram
 • Használati eset diagram
 • Interakció áttekintő diagramja
 • Sorozat diagram
 • Kommunikációs diagramok

Hogyan segít?

Kódírás közben nehéz nyomon követni a szoftveren belüli hierarchiákat és kapcsolatokat több ezer sornyi kóddal. Az UML diagramok a szoftvert különböző komponensekre és alkomponensekre particionálják.

Az UML diagramokat akkor is bevezették, amikor sok aggály övezte a szoftverfejlesztési folyamatot, a dokumentációt, a tervezést és az elemzést. Ennek érdekében az üzleti szakemberek megtalálták a módját a probléma egyszerű – UML – megoldásának.

Az UML játékmódosító megközelítéseket és kísérleteket hozott létre a problémás feladatok egyszerűsítésére. Emellett az automatizálási technikák segítségével megnőtt a kereslet a kiváló minőségű szoftverek iránt, amelyeknek a piacra jutási ideje és költsége csökken.

Ezek a technikák közé tartozik a vizuális programozás, a minták, a keretrendszerek és a komponenstechnológia. Az UML megoldást kínál mindezekre a problémákra. Az általa nyújtott előnyök a következők:

 • Kifejező, használatra kész vizuális modellezési nyelvet kínál a felhasználóknak az értelmes modellek cseréjéhez és fejlesztéséhez
 • Függetlenséget biztosít a konkrét fejlesztési folyamatoktól és programozási nyelvektől
 • Specializációs és bővíthetőségi mechanizmusokat ad a kulcsfogalmak kiterjesztéséhez.
 • Ösztönzi az objektumorientált eszközök használatát
 • Alapját képezi a modellező nyelv megtanulásának
 • Támogatja a magas szintű szoftverfejlesztési koncepciókat, beleértve az együttműködéseket, összetevőket, mintákat és keretrendszereket.
  A Photoshop fájlelőzmények mentése szöveges fájlba

Hol használják?

Az UML diagramokat számos célra használják:

 • Összetett alkalmazásokban, amelyek együttműködést és hatékony tervezést igényelnek a különböző csapatoktól, és egyszerű kommunikációt igényelnek,
 • Segítség a nem programozóknak megérteni egy szoftver alapvető követelményeit, folyamatait és funkcióit
 • Lehetővé teszi a csapatok számára a felhasználói interakciók, statikus szerkezetek és folyamatok hatékony megjelenítését diagramokkal, és időt takaríthat meg.
 • Szoftverdokumentáció, hogy az emberek könnyen megértsenek mindent a rendszerről.

Tehát ez az egész az UML diagramokról szólt. Ha elég motivált vagy ahhoz, hogy ezeket a szoftverekhez használja, itt az ideje, hogy megértse, HOGYAN teheti ezt hatékonyan rövidebb idő alatt. Használja ki az automatizálás és a technológia erejét, hogy csökkentse az UML-diagramok készítésének idejét, amelyek korábban nagyon időigényesek voltak.

Ennek ellenére számos UML diagram eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével hatékonyan megtervezheti a szoftverfolyamatokat, ötleteket, dokumentációt stb.

Tehát vessünk egy pillantást a legjobb UML-diagram-eszközökre, amelyek segítségével példaértékű diagramokat hozhat létre, és megkönnyítheti a szoftverfejlesztési folyamatot.

Moqups

UML diagramsablonok által Moqups hasznosak új szoftverek létrehozásakor, mivel támogatást nyújtanak a teljes fejlesztési út során. Segítenek abban is, hogy szervezett maradjon, és mindig tájékozott legyen, miközben mindenkit folyamatosan tájékozódhat a közös célokról.

Miközben ezekkel a sablonokkal dolgozik, a Moqups lehetővé teszi egy dedikált sablonkészlet használatát, hogy exkluzív UML diagram támogatást nyújtson. Tehát nézze meg ezeket a sablonokat, keresse meg az igényeinek megfelelőt, és kezdje el egy innovatív megoldás kidolgozását.

Sablonokat kap az osztálydiagramokhoz, a sorozatdiagramokhoz és a használati esetdiagramokhoz. Ezenkívül hozzáférhet a különféle UML-diagram csatlakozókhoz, hogy diagramjai hatékonyabbá és kényelmesebbé váljanak. A Moqups online együttműködést biztosít, hogy megkönnyítse a valós idejű munkát a csapattagokkal, tartózkodási helytől függetlenül.

Távolítsa el a silókat a folyamatábrákból és diagramjaiból; gyorsan összekapcsolhatja őket más digitális eszközökkel, például diagramokkal, makettekkel, grafikonokkal és drótvázakkal egyetlen Moqups projekten belül. Az egycélú alkalmazásokhoz kapcsolódó akadályok eltávolításával csapata könnyedén létrehozhatja a munkaterhelést és a projektet.

Lucidchart

Ha tervezésről van szó, Lucidchart népszerű név, még UML diagramok készítésére is. Ez egy vizuális munkaterület, amely egyesíti az adatok megjelenítését, diagramkészítését és együttműködését, hogy felgyorsítsa a megértést és elősegítse az innovációt.

A Lucidchartot műszaki szakemberek és fejlesztők használják diagramok létrehozására és a forráskódban való navigálásra, az alapvető feladatok és folyamatok bemutatására, valamint a rendszeren belüli új funkciók és szolgáltatások tervezésére.

Egy UML-gráf segítségével megjelenítheti terméke jövőjét és jelenlegi állapotát, és gondoskodhat arról, hogy Agilis környezete eredményes legyen az adattudósok, mérnökök, szoftverfejlesztők és más műszaki szakemberek számára.

Szekvenciajelölő szerkesztőjük és UML diagramkészítő eszközük egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a kódok bonyolultságának megtanulását az osztálydiagramok generálásának automatizálásával. Könnyedén készíthet sorozatdiagramokat és testreszabhatja azokat online.

Amikor megadja a jelölést a felugró párbeszédpanelen, a Lucidchart automatikusan létrehoz egy szekvenciadiagramot a PlantUML szabványok szerint. Vagy kiválaszthat egy UML-sablont, és testreszabhatja az alakzatok és szimbólumok gyors átrendezésével, hogy tükrözze az UML-modell eszközzel ábrázolni kívánt rendszerstruktúrát.

Az UML alakzatok könyvtárának engedélyezésével azonnali hozzáférést kaphat az iparági szintű UML alakzatokhoz. A Lucidchart soha nem korlátozza vagy korlátozza az ötleteit, ellentétben más UML-eszközökkel. Akár UML-összetevőt, objektumot, telepítési, osztály- vagy csomagdiagramot szeretne készíteni, húzza át a kiválasztott alakzatokat a vászonra helykorlátozás nélkül.

Az eszköz lehetővé teszi a külső interakciók megjelenítését is azáltal, hogy elsődleges és másodlagos entitásokat helyez el a vásznon, például adatokat vagy ügyfeleket, majd minden használati esethez húz néhány összekötő vonalat. Dokumentációkat is készíthet szoftvere fenntarthatóságának és egészségének megőrzéséhez.

  Egyéni widgetek létrehozása iPhone-on

A Lucidchart segít felgyorsítani a bevezetési folyamatot, elősegíti az ötletek hatékony kommunikációját, és csökkenti a gyakori találkozások számát. Megkönnyíti a dokumentációt és a tervezést, miközben javítja a felhasználók és az érdekelt felek visszajelzéseinek áttekintését, összegyűjtését és megvalósítását.

A valós idejű együttműködéssel online finomíthatja az UML-diagramokat kollégáival, függetlenül attól, hogy PC-t, Linuxot vagy Mac-et használnak. Ez az UML-diagramkészítő megkönnyíti az UML-diagramok megosztását és a megosztási engedélyeik testreszabását, így meghívhatja az embereket a diagramok áttekintésére.

Megoszthatja a dokumentumot URL-en vagy e-mailben, vagy exportálhatja a Jira, a Slack, a Microsoft Teams vagy a Confluence szolgáltatásba. Használja ki a prezentációs mód erejét diagramjai bemutatásához, vagy tartalmazzon fókuszált részeket a rendszer részletes áttekintéséhez.

Teremtően

Teremtően kiváló eszköz az UML diagramok létrehozásához és az azokon való egyszerű együttműködéshez. Ez az eszköz több mint 5 millió ember és több ezer csapat bizalmát vívta ki, például az Amazon, a NASA, a PayPal, az eBay stb.

Vizualizálja UML-diagramjait minimális erőfeszítéssel, és használja a valós idejű munkát a dokumentumokkal a Creately segítségével. Segítségével azonnali visszajelzést kaphat ügyfeleitől és csapataitól, és bárhonnan követheti a változásokat.

Használjon intelligens csatlakozókat és alakzatokat, hozzon létre kontextus eszköztárakat, és hajtson végre egyéb speciális funkciókat az UML diagramok egyszerű rajzolásához. A Creately integrálható több, már használt eszközzel, mint például a Slack, a Google Drive, a Zapier és még sok más.

Több ezer kiváló minőségű és ingyenes, professzionálisan megrajzolt sablon között böngészhet többféle felhasználási esethez és forgatókönyvhöz. Hasznosak marketing-, IT-, szoftver-, oktatási, HR-csoportok és mások számára.

Hozzáférhet a termékbevezetési folyamatábrákhoz, a döntéshozatali folyamatábrákhoz, a munkafolyamatokhoz stb. A Creately kompatibilis asztali számítógépekkel (Linux, Windows és macOS), mobileszközökkel (iOS és Android), böngészőkkel (Chrome, Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox stb.), valamint JIRA, Confluence, G Suite és Chrome Internetes áruház .

SketchBoard

Az online UML eszköz Vázlattábla segít könnyedén létrehozni terveket és együttműködni osztálydiagramok, használati esetdiagramok, szekvenciadiagramok stb. segítségével. UML diagramokat bárhonnan létrehozhat.

Akár UML-diagramokat szeretne készíteni szoftverdokumentációhoz, magas szintű funkciók feltérképezéséhez, akár más célokra, a Sketchboard gyerekjátékként működik. Ez az UML architektúra diagram szoftver lehetővé teszi csapata hatékonyságának és kreativitásának növelését.

Tapasztalt szoftvermérnökök tervezték meg ezt az eszközt a biztonság és az adatvédelem alapvető elveinek figyelembevételével. Korlátlan számú vásznat biztosít, amellyel tetszőleges számú diagramot hozhat létre.

Az UML-diagramok megosztása nem nehéz a Sketchboarddal. Könnyedén exportálhatja őket PDF, PNG, SVG és JPEG formátumban. A Sktechboardot a GitHubbal, a Google Drive-val és a Slackkal is integrálhatja sorozatdiagramok, osztálydiagramok és egyebek fejlesztéséhez.

Tegye egyszerűvé az UML architektúra diagramok létrehozását, és használja ki az együttműködési funkciókat, hogy ugyanazon az oldalon legyen a csapat többi tagjával. Ezenkívül kényelmesen fogadhat és küldhet visszajelzést, és javíthatja a fejlesztési folyamat minőségét és sebességét.

Használja ki a használati esetdiagramokat a rendszerszolgáltatások kidolgozásához, lehetővé téve az alapvető funkciók teljes körű elvégzését a tervek fejlesztése előtt. Hatékony az osztálydiagramok létrehozása is, amelyek több szerkezeti diagram kiindulópontját képezik. Létrehozhat állapotgép-diagramokat is, amelyek dokumentálhatják az entitás állapotában bekövetkezett változásokat különböző eseményekben.

Smartdraw

A hatékony, mégis egyszerű diagramkészítő eszköz Smartdraw úgy tervezték, hogy megkönnyítse a munkáját. Intelligens formázási motorja lehetővé teszi a diagramok problémamentes létrehozását és szerkesztését, és automatikus térközökkel, színsémákkal, méretezéssel és igazítással professzionális megjelenést biztosít.

  Hogyan lehet automatikusan letiltani a mobil adatokat a WiFi-n Androidon

A Smartdraw több mint 4500 sablonból és több mint 34 000 szimbólumból álló széles gyűjteményt kínál, amelyek közül választhat és implementálhat diagramjain. Kiváló minőségű rajzokat kap, például CAD-terveket szabványos léptékekkel.

Használja a VisualScript SDK-t egyéni bővítmények létrehozásához, vagy használja a beépített bővítményeket a gyors tervezéshez. Segít a csapattal való egyszerű együttműködésben, hogy megosszon látványelemeket, ötleteket, visszajelzéseket stb., ezzel felgyorsítva a fejlesztési folyamatot.

A Smartdraw vállalati szintű adminisztrációval érkezik, és 1000 felhasználó kiépítését teszi lehetővé SSO használatával. A Smartdraw zökkenőmentesen integrálható olyan eszközökkel, mint az MS Office, AWS, Jira, Trello, Confluence, Google Apps stb. A Visio-val is működik, így gond nélkül exportálhat és importálhat diagramokat.

yUML

yUML egy másik hasznos eszköz, amellyel UML-diagramokat rajzolhat, és megoszthatja azokat fórumaival, problémakövetőivel és wikiivel. Szerzők, fejlesztők és építészek ezrei használják, még olyan óriások szakemberei is, mint a Twitter, az AWS stb.

Az eszköz segít felgyorsítani a diagramkészítést a szöveg egyszerű begépelésével anélkül, hogy órákat vesztegetne a rendetlen elrendezésekre. Mivel a yUML szöveg alapú, könnyen létrehozhat diagramokat a CI-szkriptekben lévő kódból.

Programozottan kérhet képeket a PUT vagy GET parancsokkal. Az eszközszállítók ezt használják a yUML kiterjesztésére szkriptekre, wikikre és blogokra. Hozzon létre különböző UML-diagramokat, amelyek hatékonyan kommunikálhatják ötleteit anélkül, hogy az UML technikai akadályokat akadályozná.

A yUML emellett gondoskodik a biztonságról is, hogy adatai biztonságban legyenek és titkosak legyenek az SSL-en keresztül. Lehetővé teszi a regisztrált felhasználók számára, hogy az egyéni névterükön belül közvetlenül kezeljék a diagramokat. A diagramokhoz állandó hivatkozásokat is biztosíthat, így még ha módosítja is a diagramot, az URL ugyanaz marad.

Visio

A Microsofté Visio egy népszerű és könnyen használható eszköz, amely segít UML diagramok készítésében, problémák megoldásában és dokumentumrendszerekben. Telepítse ezt az alkalmazást az asztalára, vagy nyissa meg közvetlenül az interneten.

Számos előre elkészített alakzatot és sablont kínálnak a fejlett UML diagramok létrehozásához, amelyek kommunikálják elképzeléseit, miközben megfelelnek az olyan iparági szabványoknak, mint például az UML 2.5.

Készítsen társszerzőt diagramjainak úgy, hogy megosztja őket csapatai között, hogy valós idejű visszajelzéseket és megjegyzéseket kaphasson róluk. Mutassa be a különböző modellelemek közötti kapcsolatokat különböző kapcsolattípusok hozzáadásával és módosításával, mint például asszociáció, függőség és összetétel.

A Visio legújabb verziójában továbbfejlesztett sablonokat kap, beleértve az osztályt, a tevékenységet, a sorozatot, a használati eseteket, a kommunikációt, az adatbázist, a központi telepítést és az állapotgépet.

Te talán vásároljon Visio Professionalt innen.

Következtetés

Az UML diagramok hatékonyan kommunikálják az ötleteket, folyamatokat, funkciókat és a szoftverrendszerek egyéb vonatkozásait. Még programozási nyelv nélkül is megnézheti az UML diagramokat, és megértheti, hogy a fejlesztő mit próbál közvetíteni.

Ezért válasszon egy UML diagramkészítő eszközt, hogy olyan tervezést készítsen, amely kifejezheti innovációját, és könnyedén és gyorsan a következő szintre emelheti szoftverfejlesztési folyamatát.