Mi az expozíciósorozat?

Az expozíciósorozat olyan technika, amikor egyetlen fénykép készítése helyett három (vagy több) fényképet készít, amelyek mindegyike kissé eltérően exponált; általában egy megfelelően, egy kissé alulexponált és egy kissé túlexponált. Elég sok helyzetben van, ezért nézzük meg, hogyan működik.

Az expozíciósorozat alapjai

A megfelelő expozíció bonyolult téma lehet. Sok dolgot kell egyensúlyba hoznia: hogyan méri a fényképezőgép a jelenetet, a fényképezőgép dinamikatartományát és természetesen azt, hogy milyen beállításokat használ. Az is előfordulhat, hogy szándékosan kicsit túlexponálja a fényképeit, hogy több adat legyen a RAW-fájlban anélkül, hogy túl messzire menne, és felborítaná a kiemeléseket.

Mindezekkel a mozgó darabokkal az expozíciósorozat egy szilárd technika annak biztosítására, hogy jó expozíciót kapjon, miközben Ön a helyszínen tartózkodik – vannak dolgok, amelyeket nem javíthat ki postán. Ha egy-két megállóval alulexponált, egy másikat pedig egy-két megállóval túlexponált, még ha rosszul is ítéli meg az expozíciót, akkor is meglesz a sorozatfelvétel. A tájfotósok emiatt néha „biztonsági felvételeknek” nevezik a sorozatos felvételeket.

  Mi a koncertgazdaság, és miért olyan ellentmondásos?

Ha sorozatos felvételeket készít, van még néhány előnye: mindig készíthet HDR-képet, szükség esetén saját maga keverheti a kép különböző részeit, és ha valami mozog a jelenetben, akkor kicserélheti. eredeti képadatokkal, ahelyett, hogy a Photoshop eszközeire hagyatkozna.

Most az expozíciósorozat csak bizonyos helyzetekben működik jól. Ez valóban egy tájképi vagy építészeti fényképezési technika. Ha embereket, háziállatokat vagy bármi mást fényképez, ami sokat mozog, akkor nem tud expozíciósorozatot készíteni; ehelyett csak különböző fényképeket készít különböző expozíciós értékekkel.

Hogyan készítsünk zárójeles expozíciókat

Kétféleképpen készíthet expozíciósorozatot: manuálisan és automatikusan.

Ha kézi expozíciósorozatot szeretne készíteni, állítsa be a fényképezőgépet a szokásos módon. A legjobb eredményt akkor érheti el, ha állványt használ, de ez nem elengedhetetlen. Az első felvétel elkészítése után állítsa be az expozíciókompenzációt, a zársebességet vagy az ISO-t körülbelül egy lépéssel, és készítsen egy második felvételt. Állítsa be a zársebességet vagy az ISO-t két lépésközzel a másik irányba, és vegyen egy harmadikat. Most három egyforma fényképet kell készítenie, amelyek egy lépésben alulexponáltak, megfelelően exponáltak és egy lépésben túlexponáltak.

  Megakadályozza a zavaró alkalmazások elérését a telefonon, hogy dolgozhasson

Az expozíciósorozat automatikus készítéséhez el kell merülnie a fényképezőgép beállításaiban. Az eljárás egy kicsit más minden kameránál, ezért ellenőrizze a kézikönyvet a konkrét lépésekről. Az én Canon 5D Mark III készülékemnél ezt Exposure Comp./AEB Settingnek hívják. Keressen valami sorozatot, Exposure Bracketinget, EB-t vagy hasonlót.

Itt beállíthatja az expozíciókompenzációt, valamint a sorozatfelvételeket. A fenti képen a fényképezőgépemet úgy állítottam be, hogy készítsen egy alulexponált, egy túlexponált felvételt és egy felvételt mérés szerint. Fényképezőgépétől függően további lehetőségek is lehetnek a felvételek készítésének sorrendjének beállítására, és hogy három, öt vagy akár hét képkocka legyen.

Miután beállította az expozíciósorozatot, amikor az ujját az exponálógombon tartja, a fényképezőgép sorozatban készít fényképeket, amelyek minden alkalommal változtatják a zársebességet.

  Intelligens levélírás engedélyezése a Gmailben

A manuális sorozatkészítés előnye, hogy akár a zársebességet, akár az ISO-t állíthatja be – a rekesznyílás beállítása túlságosan megváltoztatja a kép kinézetét. Ha a fényképezőgép automatikus sorozatkészítési funkcióját használja, az csak a zársebességet állítja be, de gyorsabb, és automatikusan működik, miután beállította. Válassza azt a lehetőséget, amelyik a legjobban megfelel az Ön helyzetének.

Az expozíciósorozat készítése jó biztonsági technika, különösen tájfotózáshoz. Ha igyekeztem beállítani a fényképezőgépemet, általában készítek néhány zárójeles képkockát, hátha szükségem lesz rájuk.