Mi az eljárási világ a videojátékokban?

Lehet, hogy hallott már a procedurális világról, ha lelkes játékos vagy. De mi is ez pontosan? És milyen hatással van a játékmenetedre?

Tehát nézzük meg, mi az eljárásilag létrehozott világ, hogyan működik, és néhány példát azokra a játékokra, amelyek ezt a technológiát használják.

Mi az eljárási generálás?

A legtöbb játéknak manuálisan létrehozott világa van, mint például a Grand Theft Auto sorozat és a Call of Duty. Ez azt jelenti, hogy minden egyes betöltött játék ugyanúgy fog kinézni, függetlenül attól, hogy hányszor játszod.

Bár ez döntő fontosságú a valóságot utánzó játékok vagy a játékosok ügyességére összpontosító esport játékok esetében, ez azt is jelenti, hogy csak annyiszor játszhatsz egy játékot, amíg meg nem unod. Ezenkívül egy méretes, kézzel készített térkép nagy játékfájlt jelent. Például a GTA V San Andreas – Dél-Kalifornia kikapcsolódása – 95 GB-os.

  Hogyan segíthetik az ADP HR és bérszámfejtési megoldások növekvő vállalkozását?

Tehát a helytakarékosság és minden játékhoz egyedi térkép létrehozása érdekében a fejlesztők eljárási generálást alkalmaztak. Ahelyett, hogy darabonként építenék fel a térképet, a procedurálisan generált játékok egy algoritmust használnak a világ létrehozásához.

Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha többször játszod a játékot, a cím egyedi környezetet biztosít minden átjátszáskor. Ezenkívül az eljárási generálás nem korlátozódik a játék fizikai világának létrehozására. A fejlesztők is használják, így játékaik egyedi párbeszédeket, történeteket és még NPC-döntéseket is tartalmaznak.

Hogyan működik az eljárási generálás?

Az eljárási generálás az algoritmussal és a maggal kezdődik. Ez az alapja annak, amit megpróbálsz létrehozni, és a játék ezt fogja használni sablonként a létrehozásához. Ahogy a X-Team blog úgy fogalmaz, a mag „a DNS-e annak, amit eljárási úton előállítani akar, annak egy meghatározott másolata”.

Használhatja például az emberi testet eljárási generációjának magjaként. Ezután bevezethet változókat az algoritmusba, így a végtermék mindig személyre hasonlít, de minden futtatáskor egyedi jellemzőkkel rendelkezik.

  A 8 legjobb videocsevegő-alkalmazás Androidon

Az eljárási generálással a mag biztosítja, hogy az algoritmus minden egyes futtatásával megkapja a kívánt eredményt, míg a változók egyedi eredményeket adnak. Ha a változót véletlenszám-generátorral vagy RNG-vel (mi az RNG?) párosítod, abszurd nagy vagy akár végtelen számú variációt hozhatsz létre a játékodhoz.

Mely játékok használnak procedurális generálást?

Sok cím eljárási generálást használ címeihez. Valójában ez a játékvilágok létrehozásának módja 1978 óta létezik, 1980-ban a Beneath Apple Manor és a Rogue-ban mutatták be.

Tehát itt van néhány modern cím, amely ezt a módszert használja játékmenet létrehozásakor.

No Man’s Sky

Kép forrása: PlayStation/Youtube

Ez a játék az egyik legjobb űrkutatási játék manapság, az eljárási generálás használatának köszönhetően. A fejlesztők ezzel a technikával több mint 18 000 000 000 000 000 000 (igen, ez 18 nulla) bolygót hoztak létre, amelyeket felfedezhet a játék világában.

Ennek a technikának köszönhetően minden bolygónak megvan a maga egyedi ökoszisztémája – beleértve a növényeket, állatokat, éghajlati viszonyokat és még az idegen fajokat is, amelyekkel kereskedhet vagy harcolhat. A hatalmas játékvilág ellenére a játék mindössze 15 GB-os.

  A Storybook használatának első lépései a Reactban

Civilizáció VI

A kép forrása: Sid Meier civilizációja/Youtube

Míg a Civilization franchise néhány térképet tartalmaz a világ régiói alapján, és egy térképet az egész világról, a fő játékmód eljárási generálást használ egyedi térképek létrehozásához. Tehát amikor véletlenszerű játékot indítasz, garantáltan egyedi világot kapsz.

Ez a funkció a Civilizationt rendkívül újrajátszhatóvá teszi. Még akkor is, ha több éve játszol a játékokkal, minden alkalom kihívás lesz. Ezért a Civilization VI, a franchise legújabb kiadása az egyik legjobb offline játék, amit iPaden játszhatsz.

Rozsda

Kép jóváírása: Facepunch/Youtube

Masszív és egyedi térképei miatt a Rust az egyik legjobb felfedező és ravaszkodó játék. Ezek a procedúrálisan generált térképek biztosítják, hogy minden egyes térkép egyedi legyen, és minden iterációban véletlenszerűen elhelyezett természetes és ember alkotta jellemzőkkel.

Játssz a Procedural Generation segítségével létrehozott egyedi játékvilágokban

Bár a procedurális generálás már évtizedek óta létezik, még mindig nagyszerű technika egyedülálló játékvilágok létrehozására a legújabb játékokban. Tehát, ha olyan játékot keres, amellyel újra és újra játszhat, keressen olyat, amely eljárásilag generált térképet tartalmaz.