Mi az az Intel Core Ultra? Az Intel új elnevezési rendszerének magyarázata

Kulcs elvitelek

  • Az Intel ikonikus „i” márkáját a „Core Ultra”-ra cserélte, kezdve a 14. generációs Meteor Lake processzorokkal.
  • A Core Ultra CPU-k Intel NPU-kkal rendelkeznek a mesterséges intelligencia támogatásához, és új chiplet kialakítással rendelkeznek.
  • A legfontosabb Intel Core Ultra frissítések közé tartozik a teljesítménynövelés, az AI-integráció, a DDR-5 RAM-támogatás és a jobban integrált grafika.

Ha vásárolt már Intel CPU-t, akkor ismeri a cég ikonikus „i” és „Core” márkáját. Évtizedek óta ők a PC-hardver alappillérei, de az Intel 14. generációs Meteor Lake CPU-inak piacra dobásával mindez megváltozott.

A CPU-ját többé nem fogja díszíteni az „i”, amely olyan régóta az Intel identitásának központi részét képezte. Ehelyett az Intel elvetette az „i”-t egy új márkarendszer, a Core Ultra javára.

Szóval, mi az a Core Ultra, és valóban van-e különbség a számítógép tápellátásában?

Mi az az Intel Core Ultra?

A Core Ultra az Intel új elnevezési rendszere a prémium processzorai számára, kezdve a 14. generációs Meteor Lake lapkákkal a laptopokhoz. Az Intel Core Ultra márkajelzés az asztali CPU-kra érkezik a 15. generációs Arrow Lake CPU-kkal, amelyek a feltételezések szerint 2024 végén fognak megjelenni.

Most pedig térjünk vissza a Core Ultra márkához. Az Intel kihagyta az ikonikus „i”-t az elnevezési konvencióiból, ami azt jelenti, hogy amikor legközelebb új laptopot veszünk, a processzora nem Intel Core i3, i5, i7 vagy i9 lesz. Ehelyett az új laptopja (vagy a jövőben asztali számítógépe) Intel Core 5-öt, Core 7-et vagy Core 9-et, vagy Intel Core Ultra 5-öt, Core Ultra 7-et vagy Core Ultra 9-et tartalmaz majd.

  Hogyan lehet engedélyezni vagy letiltani a játékátfedést a Discordban

Az Intel Core Ultra azonban többről van szó, mint amilyennek látszik, különösen a CPU burkolata alatt – ami egyben az egyik fő különbség az Intel Core Ultra és a hagyományos Intel Core CPU között.

Mi a különbség az Intel Core Ultra és az Intel Core között?

Nem csak a nevek különböznek egymástól. Az Intel Core Ultra és az Intel Core különbséget tesz az Intel NPU-val (neurális feldolgozóegységgel) rendelkező vagy anélküli CPU-k között, amelyeket arra terveztek, hogy „felszabadítsák az AI erejét, magával ragadó grafikai élményeket hozzanak létre, és nagy teljesítményű, alacsony fogyasztású feldolgozást tegyenek lehetővé”. Digitális trendek úgy véli, hogy „a Core branding a „hagyományos” architektúrák számára van fenntartva”, bár erről pontosabb információink lesznek, amikor az Intel 15. generációs processzorai megjelennek.

Intel

Az Intel Core Ultra chipjeit integrált AI Boost motorral szállítják, amelyet úgy terveztek, hogy segítsen leküzdeni az AI-alapú munkafolyamatokat, elméletileg felszabadítva a CPU-t más tevékenységekhez és a rendszer általános teljesítményéhez. Az Ultra Core CPU-k az Intel új chipletkialakítását használják, egyetlen SoC kialakításba integrálva a CPU-t, az integrált Intel Arc GPU-t és az NPU-t. Nem ez az Intel első chipletterve, de ez az első, amely az Intel 4 gyártási folyamatát alkalmazza (ami valójában 7 nm-es folyamat, nem pedig 4 nm, ahogyan azt várnád). A kombináció komoly teljesítménynövekedést biztosít az Intel Ultra Core laptop-felhasználók számára.

  Bevezetés a felügyeleti ellenőrzésbe és adatgyűjtésbe (SCADA) kezdőknek

Nem elégszik meg az „i” elvetésével, az Intel is több finomítást végez az egész fórumon. Az Intel Ultra Core chipek specifikációs listája enyhén szólva is mélyreható, most már konkrét bejegyzéseket tartalmaz a P-core és E-core frekvenciákra, LPE magokra (alacsony energiahatékonyságú magokra – mobil chipekhez), neurális számítási motorokra, grafikus frekvencia, Xe magok, végrehajtó egységek stb. A további információkat mindig szívesen látjuk, de kissé zavaró lehet, hogy milyen Intel Core Ultra chipet vásároljunk. Az Intel azonban erre is gondolt, és a CPU-generációt is kihagyja elnevezési konvenciójából. Csak azért, hogy ne legyen túl homályos, amikor a különböző hardverek között dönt.

Intel

Tehát a 14. generációs Intel Core i7-14700K-hoz hasonlóan minden processzor helyett, amely a névben szereplő generációt tartalmazza, az Intel Core Ultra processzorai kihagyják a generációt. Ez most ismét a mobil processzorokra összpontosít, de most választhat egy Intel Core Ultra 7 165H vagy egy Intel Core Ultra 7U (a H és U a processzor energiafelhasználását jelzi, az U sorozatú chipek pedig ultrateljesítményűek) közül. hatékony – ez nem változott!). Azonban nincs minden veszve. Az Intel gyakorlatilag csak újraindítja generációs márkaépítését. Az Intel Core Ultra chipek első generációja Series 1 néven ismert, a következő generáció pedig – például egy Intel Core Ultra 7 265H – a Series 2 lesz, és az első számjegy továbbra is felfelé ketyeg.

  Mit jelent a „Raid” a többjátékos online videojátékokban?

Azt sem tudni, hogy a második két számjegy jelent-e valami konkrétumot, azon kívül, hogy a processzor relatív teljesítményét jelzi a generációk között.

Megéri frissíteni Intel Core Ultra-ra?

Az új és kissé zavaros processzor-nómenklatúrán kívül már számos Intel Ultra Core laptop van a piacon. Az Intel hivatalosan is elindította a Core Ultra-t a 2024-es CES-en, ahol egy rakás új laptopot is bemutattak, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben kihasználhatja az új, mesterséges intelligencia alapú processzortechnológiáját.

Az Intel Core Ultra verzióra való frissítés azonban több okból is megéri. Először is a fent említett AI-integrációk, valamint az új chiplet kialakítás. Ott azonnal megnövekszik a teljesítmény, nem is beszélve az Intel 4 gyártási folyamatának növekedéséről. Aztán ott van a DDR-5 RAM, a PCIe 5.0 és a sokkal jobban integrált grafika támogatása (az Intel Ultra Core ugyanazokat a Xe magokat használja, mint az Intel Arc GPU-i), és egyértelmű, hogy az Intel Core Ultra-t használó laptopok megfelelő frissítési lehetőséget biztosítanak – ha Ön frissítésre várnak.