Mi az az etikus hackelés?

Az etikus hackelés a hackelés bármely formája, amelynek során adatokhoz, alkalmazásokhoz vagy számítógépes rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférésre irányuló engedélyezett kísérlet történik. Ezt a megcélzott rendszer tulajdonosa engedélyezi. Ez magában foglalja a rosszindulatú támadók módszereinek, perspektíváinak és stratégiáinak megkettőzését. Ez az a folyamat, amelynek során proaktív biztonsági intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy megakadályozzák a rendszereket a rosszindulatú vagy rosszindulatú adatvédelmi célú hackerekkel. Amellett, hogy foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy mi az etikus hackelés, megvitatjuk az etikus hackelés jogszerűségét, a hackelés előnyeit és hátrányait, valamint az etikus hackelés terjedelmét.

Mi az az etikus hackelés?

Most, hogy már rendelkezik alapvető ismeretekkel arról, hogy mi az etikus hackelés, beszéljük meg részletesen. Az etikus hackelés tervezett, legális és jóváhagyott, mivel segít ellenállni a támadásoknak vagy elterelni azokat. Ez a gyakorlat segít felismerni a biztonsági veszélyeket, amelyeket még azelőtt rendezni és feloldani lehet, mielőtt egy rosszindulatú támadónak lehetősége lett volna kihasználni őket. A hálózatot vagy rendszert birtokló szervezetek engedélyt adnak a kiberbiztonsági mérnököknek ilyen tevékenységek elvégzésére, hogy teszteljék a rendszer védelmét, és megoldásokat dolgozzanak ki az adatszivárgások elkerülésére.

Az etikus hackerek fő célja, hogy megvizsgálják a hálózat vagy a rendszer gyenge pontjait, amelyeket a rosszindulatú hackerek kihasználhatnak. Az etikus hackerek segíthetnek az alkalmazások és rendszerek biztonságának fokozásában azáltal, hogy információkat gyűjtenek és elemeznek, hogy ellenálljanak a támadásoknak vagy eltereljék azokat.

Ha az etikus hackelési példákról beszélünk, ez általában egyfajta behatolási tesztet foglal magában. Ez egy rendszer, szerver, hálózat, program vagy eszköz feltörésének kísérlete. A penetrációs teszt a következőket tartalmazhatja:

 • A külső tesztelés során a sebezhetőségeket vagy kockázatokat úgy tesztelik, mintha egy kívülálló próbálna bejutni egy rendszerbe. A külső tesztelés az esetlegesen rosszul konfigurált tűzfalak, az e-mail szerverek gyengeségei, a harmadik féltől származó alkalmazások problémáira és egyebekre bukkan.
 • A belső tesztelés problémákat talál a szervezeten belül; általában emberi mulasztáshoz kapcsolódik. Az emberi hibák gyakori kiberbiztonsági fenyegetést jelentenek a szervezetek számára. Ennek oka lehet a rendszerfrissítés elmulasztása, gyenge jelszavak, szociális tervezési csalások, adathalászat és egyebek. Az etikus hackerek potenciális biztonsági kockázatokat és sebezhetőségeket keresnek.

 • A webalkalmazás-tesztelés egyfajta etikus hackelés, amely az alkalmazásokkal és webhelyekkel kapcsolatos problémákat talál. Ez kiküszöbölheti a webhelyek és alkalmazások esetleges biztonsági megsértését még a telepítés előtt.

Legális az etikus hackelés?

Igen, az etikus hackelés legális mindaddig, amíg a tulajdonos felhatalmazza a rendszer hibáinak és sebezhetőségeinek feltárására, és megoldásokat kínál a rendszer javítására. Megakadályozza, hogy a rendszer nagyobb károkat okozzon, amelyeket egyébként a hackerek okozhatnak. Az ebben a szakmában dolgozók rosszindulatú támadóként beszivárognak a rendszerbe, de ahelyett, hogy információkat lopnának el vagy kárt okoznának, bejelentik a rendszer sebezhetőségeit és kockázatait, és megoldásokat dolgoznak ki az adatszivárgások elkerülésére. Ha etikusan feltörik digitális rendszerét, betekintést nyerhet jelszavai, tűzfalai, protokolljai és egyebek erősségébe.

Fotó: The Digital Artist a Pixabay-en

Mik az etikus hackelés előnyei és hátrányai?

Miközben a cél az minősített etikus hackerek célja, hogy megvédje a vállalatokat a kibertámadásoktól, ennek előnyei és hátrányai egyaránt vannak. Miután megtudta, mi az etikus feltörés és mi az etikus hackelés legális, olvassa el az alábbiakban az etikus hackelés előnyeit és hátrányait.

Előnyök

 • Ez lehetővé teszi számunkra, hogy folyamatos értékelésekkel megelőző lépéseket tegyünk a hackerek ellen.
 • Emellett a biztonsági rések megoldásával segít ellenállni a biztonsági réseknek.
 • Sőt, segít felépíteni egy olyan rendszert, amely elkerüli és ellenáll a hackerek bármilyen támadásának és behatolásának.
 • Az etikus hackelés segít kitalálni és bezárni a rendszerben vagy hálózatban lévő nyitott lyukakat.
 • Segít meghatározni egy rendszer vagy hálózat gyenge pontjait, amelyek penetrációs teszteléssel könnyen kivizsgálhatók és feloldhatók.
 • Ezenkívül segít az ügyfeleknek és a befektetőknek abban, hogy megbízzanak szervezetében, ha az adatok és a rendszer biztonsága megfelelően karbantartott.

Hátrányok

 • Ha olyan szakembereket alkalmaznak, akik ismerik a hackelést, a vállalat költségei növekedni fognak.
 • Ez a technika, ha rossz kezekbe kerül, veszélyeztetheti valakinek a magánéletét.
 • Ráadásul a rendszer működését is zavarja.
 • Képes megrontani egy szervezet adatait vagy fájljait.
 • A hackeléssel foglalkozó szakemberek az általuk megszerzett és összegyűjtött fontos adatokat és információkat rosszindulatú célokra használhatják fel.

Mi a különbség az etikus hackelés és a kiberbiztonság között?

Fotó: Pete Linforth a Pixabay-en

 • A kiberbiztonság egy tág fogalom, amely különféle biztonsági technikákat ölel fel, másrészt az Ethical Hacking a kiberbiztonság része.
 • A kiberbiztonságban a fő hangsúly a hálózat vagy a rendszer védelmén van, míg az etikus hackelésnél a rendszer vagy a hálózat megtámadásának módja van.
 • A kiberbiztonság alapvetően a rosszindulatú tevékenységek leküzdésével foglalkozik a biztonsági problémák megoldásával az adatok és a rendszer védelme érdekében, míg az Ethical Hacking a rendszer hibáit és sebezhetőségeit keresi és jelenti a tulajdonosnak.
 • A kiberbiztonság területén rendszeres karbantartást végeznek, hogy megbizonyosodjanak a biztonsági rendszer frissítéséről, másrészt etikus hackelésnél rendszeres tesztelés történik a rendszeren, hogy kiderítsék a benne lévő hibákat és sérülékenységeket, hogy a problémákat meg lehessen oldani.
 • A kiberbiztonság olyan szakmákat biztosít, mint az SOC-mérnökök, a kiberbiztonsági elemzők, a CISO-k stb. A fő etikus hackelési szerepkörök közé tartoznak a penetrációs tesztelők és a biztonsági menedzserek.
 • A kiberbiztonság a védekező oldalon, az Ethical Hacking viszont a támadó oldalon áll.
 • A kiberbiztonság kideríti a problémákat, és megvédi a rendszert vagy a hálózatot a biztonsági megsértésektől, az etikus hackelés pedig megvizsgálja a hálózat vagy a rendszer gyenge pontjait, amelyeket a rosszindulatú hackerek kihasználhatnak.

Miért elengedhetetlen az etikus hackelés a kiberbiztonságban?

Az etikus hackelés fontos szerepet játszik a biztonsági veszélyek felismerésében, amelyeket még azelőtt rendezni és feloldani lehet, mielőtt egy rosszindulatú támadónak lehetősége lenne kihasználni azokat. Ezért fontos a kiberbiztonságban. Tesztelési stratégiái és technikái proaktív stratégiai megközelítést képviselnek a kibertámadások és kockázatok ellenőrzésében, kezelésében és elkerülésében. Összességében segíti a szervezeteket abban, hogy áldozattá váljanak, és szembenézzenek a pusztító következményekkel.

Mi az etikus hackelés hatóköre?

Az etikus hackelés a kockázatértékelés, a csalás elleni küzdelem és egyebek alapvető eleme. Behatolási tesztként használják a kockázatok és sebezhetőségek felderítésére, és kiemeli a rendszerekben vagy hálózatokban lévő lyukakat, hogy megelőző intézkedéseket tegyenek a támadások ellen.

 • Az etikus hackelés hatóköre elképesztő karriereket kínál változatos lehetőségekkel. Ez minden szervezet biztonsági módszerének fontos szempontja, hiszen a hagyományos kiberbiztonsági módszerek ma már nem minden cég számára elegendőek.
 • A szervezetek etikus hackereket alkalmaznak, hogy megtalálják a hálózatban esetlegesen előforduló sebezhetőségeket vagy kockázatokat, és megoldásokat találjanak ezek kijavítására. Kiberbiztonsági szakértőként kormányzati szervezetek és magáncégek részévé is válhatnak.
 • Az is látható, hogy sok Ethical hackert olyan cégek alkalmaztak, mint az Airtel, a HCL, a Reliance, a Mahindra, a TCS és az IBM.
 • Emellett az etikus hackerek iránt a Nemzetbiztonsági Ügynökség és a Szövetségi Információs Hivatal körében is nagy a kereslet.
 • Ezenkívül sok szervezet alkalmazza őket rendszereik és biztonsági tesztelőik auditálására.

***

Az etikus hackerek a vállalati messiás szerepét töltik be, aki etikus hackerfegyverrel védi a szervezetet. Ez néhány éven belül alapvető fontosságú lesz a digitális fenyegetések elleni védelemben. Emiatt sok intézmény elkezdte kiberbiztonsági tanfolyamok indítását. Amellett, hogy mi az etikus hackelés, most valószínűleg rájöttél az etikus hackelés hatókörére és ennek a karriernek a fontosságára, amely a jövőben mindenképpen növekedni fog. Remélem, örömmel olvasta cikkünket. Nézze meg oldalunkat további ilyen információkért, és tegye fel javaslatait és kérdéseit alább.

  Hogyan lehet távolról letiltani a Smart Lock funkciót Androidon