Mi az alkalmazásbiztonság és miért fontos?

Szinte minden általunk használt alkalmazás rendelkezik valamilyen sérülékenységgel.

Nos, ez ijesztő és érdekes. De mit tehetünk ellene?

Ha megismerjük, mi az az Application Security (AppSec), és hogyan tudjuk jobban megvalósítani, a dolgok javulhatnak. Ebben a cikkben hadd mondjak el mindent.

Mi az Alkalmazásbiztonság?

Az Alkalmazásbiztonság egy szoftveralkalmazás biztonságának gyakorlata annak teljes életciklusa alatt.

Más szóval, az alkalmazás biztonságát a tervezési fázistól az élettartam végéig szem előtt kell tartani. Ez biztosítja, hogy az alkalmazás a lehető legbiztonságosabb legyen.

Tudta, hogy a biztonsági szakemberek 99%-a szerint az éles alkalmazások legalább négy sebezhetőséget tartalmaznak? A A DevSecOps állapotáról szóló jelentés by Contrast Security megemlíti ezt.

Tehát ennek az állapotnak a javításához többet kell megtudnunk az alkalmazások biztonságáról, és amennyire csak lehetséges, végre kell hajtanunk azt.

De mi minden megy keresztül az alkalmazásbiztonsági folyamaton? Mit kell tenni? Hogyan működik, és miért olyan fontos? Hadd emeljek ki róla többet, ahogy tovább olvasod.

Hogyan működik az alkalmazásbiztonság?

Az Alkalmazásbiztonságot röviden „AppSec”-nek is nevezik. Technikailag a szoftver minden anyája és csavarja a biztonságához vezet.

Például, ha egy alkalmazást úgy terveztek, hogy csak a kéttényezős hitelesítéssel (2FA) rendelkező felhasználók tudják használni a szolgáltatásait. Ezáltal a szoftver meghiúsít minden jogosulatlan fiókhoz való hozzáférési kísérletet, mivel minden felhasználónak engedélyezve lesz a 2FA.

Az ehhez hasonló szoftvertervezésnek meg kell akadályoznia azon kibertámadások felét, amelyek kitalálják a jelszavakat, hogy átvegyék az irányítást az online fiókok felett. És mégis, olyan egyszerűnek tűnik, hogy a szoftver tervezési fázisában gondoskodni róla, nem igaz? 🤷

A hasonló szoftvertervezési koncepciók gondoskodnak arról, hogy a felhasználóknak ne kelljen attól tartaniuk, hogy hagyományos kibertámadások érik őket.

Az alkalmazások biztonsága szempontjából fontos nehézségi pontok az adatokhoz való hozzáférés szabályozása, az API-k biztonsága, az adatok biztonsága, valamint az alkalmazás védelme, hogy a támadók ne módosíthassák azokat.

Természetesen az olyan dolgok, mint a Cyber ​​Kill Chain követése, az alkalmazás alapvető biztonsága szempontjából sem jelentenek gondot.

Egy hatékony tűzfalmegoldásnak pedig mindig messzire kell mennie.

Noha mindezeknek meg kell védeniük az alkalmazást a telepítéskor, a rendszeres biztonsági tesztelés és a sebezhetőségek frissítésekkel történő javításának szokása is fontos.

Az összes lényeges érvényre juttatása érdekében az AppSec-nek meg kell határoznia bizonyos szabványokat és vezérlőket eszközök és megoldások segítségével annak biztosítására, hogy a szoftveralkalmazások tervezése, tesztelése és telepítése során maximális gondossággal járjanak el.

Az eszközökkel és a tesztelési megoldásokkal foglalkozom, miután megtudtuk, miért kritikus az alkalmazások biztonsága.

Miért fontos az alkalmazásbiztonság?

Annak ellenére, hogy a szerverekről/adatközpontokról gondoskodnak, ha az alkalmazás nem biztonságos, lehetőséget ad a támadóknak arra, hogy különféle technikákat használjanak ki adatok ellopására vagy jogosulatlan hozzáférésre.

Például, ha az alkalmazás kódja nem tudja kezelni a biztonságos kommunikációt az alkalmazás és a felhő között, a támadó kihasználhatja azt, hogy lekérdezze és kinyerje a lényeges információkat.

Hadd mondjak egy másik példát, ahol a szoftver szabadalmaztatott technológiát tartalmaz, amely állítólag biztonságos. A kódot azonban a támadók ellophatják, ami végül hatással lehet a vállalkozásra és ügyfeleire.

És mi van akkor, ha a szoftver hibája a semmiből biztonsági problémát okoz?

Nem szabad elfelejteni – manapság hatalmas mennyiségű adat kerül kapcsolatba a szoftverrel való interakció során. Tehát bármit feltörhetnek vagy ellophatnak az Ön tudta nélkül. Fejlesztőként nem szeretné, ha ügyfele bármely adata személyazonosság-lopás áldozata lenne, igaz?

Ezt igennek veszem, és hozzáadom az alkalmazásbiztonság fontosságának okához 😉

Akár üzleti, akár felhasználói oldalról van szó, az alkalmazásbiztonságnak mindenkinek segítenie kell.

Alkalmazásbiztonsági fenyegetések különböző típusai

Hasznos tudnia, hogy milyen fenyegetésekkel kell szembenéznie. A webalkalmazások leggyakoribb fenyegetései közé tartozik:

  • SQL injekció: Ez egy meglehetősen gyakori és veszélyes kiberfenyegetés. A fenyegetés célpontja az Ön adatbázisa. A teljes adatbázis módosítható vagy megsemmisíthető, ha sikerül. Ha többet szeretne megtudni, olvassa el az SQL-befecskendezésről és annak megakadályozásáról szóló forrásunkat.
  • XSS: A webhelyek közötti szkriptelés vagy az XSS az egyik népszerű webalkalmazás-injektáló támadás. Ez lehetővé teszi a támadó számára, hogy rosszindulatú szkripteket adjon hozzá egy weboldalhoz. Érzékeny információkat fedhet fel, és adatvédelmi incidenshez is vezethet. Szerencsére néhány szkennelő eszközzel könnyen azonosíthatja az XSS-t.
  • CSRF: Cross-site request Forgery a böngészőjében tárolt hozzáférési tokeneket használja ki a bejelentkezési munkamenet életben tartása érdekében. Tekintettel arra, hogy be van jelentkezve, a támadó a tokent arra használja, hogy egy hivatkozást biztosítson Önnek, amelyre a social engineering segítségével léphet fel.
  • Törött hitelesítés és munkamenet-kezelés: A CSRF-hez hasonlóan a 2FA hiányára és a munkamenet-kezelés hiányára is utal a szolgáltatásokban. Ha a felhasználó nem tudja ellenőrizni és ellenőrizni a bejelentkezett munkameneteket, a támadó könnyebben hozzáférhet a fiókhoz a felhasználó ismerete nélkül.
  • Rosszindulatú program: Ha nem a hivatalos forrásból tölti le, előfordulhat, hogy az alkalmazás rosszindulatú szoftverrel fertőzött verzióját tölti le. Az ügyfeleket mindig tájékoztatni kell az alkalmazás rosszindulatú programtól mentes verziójának letöltésének megfelelő módjáról.
  • Távoli kódvégrehajtás: Az alkalmazásban ellenőrzés nélkül használt ismeretlen szkript vagy kód segíthet a támadónak abban, hogy távolról átvegye az alkalmazás irányítását.
  • Biztonsági hibás konfiguráció: Gyakran előfordulhat, hogy egy alapvető biztonsági funkció konfigurálása során elkövetett emberi hiba biztonsági kompromisszumhoz vezethet. Nem számít, hány eszköz/funkció aktív az alkalmazás védelmére, a konfigurációkat felül kell vizsgálni az alkalmazás biztonsága érdekében.
  • Adathalászat: Az alkalmazás lehet teljesen biztonságos, de egy külső hivatkozás, amely egy adathalász csalás része, veszélyeztetheti a felhasználó adatait. Tehát, ha az alkalmazás felhasználóit felhívják a figyelmeztetéseket tartalmazó linkek kezelésére, ez segíthet megelőzni ezt.
  • Brute force támadások: Az állandóan elterjedt kibertámadás, amely automatizálja a botot, hogy több felhasználói azonosító és jelszó kombinációt próbáljon ki a szolgáltatásba való bejelentkezéshez. Ha egy felhasználó jelszava könnyen kitalálható, akkor nyers erőszakos támadások áldozata lehet. Ezért a bejelentkezési folyamatnak rendelkeznie kell bizonyos védelemmel a többszöri próbaverzió ellen, és figyelmeztetnie kell a felhasználót, ha gyenge jelszót állít be.

Számos eszköz segíti az alkalmazásbiztonsági folyamatot. A legjobbak közül néhány, ami eszembe jut:

#1. Webes alkalmazások tűzfala (WAF)

A tűzfal automatizálja a dolgokat a felhő és az adatok védelme érdekében, miközben biztosítja a biztonságos felhasználói kapcsolatot a felhővel. Mindent az egyben védelmet nyújt a kiberfenyegetésekkel, az ismert és ismeretlen sebezhetőségekkel és még sok mással szemben.

Rengeteg webalkalmazás-tűzfal áll rendelkezésre számos funkcióval. Funkciókészletüktől függően a szolgáltatások ára eltérő lehet.

Találhat egy olyan többfunkciós megoldást, amely megvédi Önt a fenyegetésektől, kijavítja a sebezhetőségeket, és kezeli az összes alapvető biztonsági munkát. Mindkét esetben választhat egy tűzfalat is, amely nagyobb irányítást és szabályok beállítását teszi lehetővé a hálózat számára.

Vállalkozásának méretétől függetlenül nem tévedhet néhány népszerű opcióval, mint például a Cloudflare és a Sucuri WAF. Azt javaslom, hogy tájékozódjon többet a biztonsági funkciókról, hogy megtudja, mit szeretne.

#2. Mobilalkalmazás biztonsági tesztelése (MAST)

A digitális korban nem alku tárgya, hogy az alkalmazás biztonságos legyen mobileszközökön. Tehát a biztonsági rések kiértékelésére és felkutatására irányuló tesztek végrehajtása, amikor az alkalmazás mobilon fut, mindenféle felhasználónak segíthet.

Szinte minden mobileszközzé válik. És ez az első vagy a leggyakrabban használt dolog az ügyfelek számára. Tehát, ha előnyben részesíti a mobilalkalmazások biztonsági tesztelését, a biztosított felhasználói élménnyel megnyerheti ügyfeleit.

Néhány mobilalkalmazás-biztonsági tipp magában foglalná a rendszeres ellenőrzéseket és a frissítéseken keresztüli javításokat.

Különféle mobilalkalmazás-biztonsági szkennerek is segítenek a folyamatban.

#3. Dinamikus alkalmazásbiztonsági tesztelés (DAST)

Nem elég bizonyos ismert problémák vagy fenyegetések esetén biztonságban tartani a dolgokat. Ezért az alkalmazás biztonságának proaktív tesztelése segíteni fog az alkalmazás fejlődésével kapcsolatos problémák felismerésében.

A DAST segítségével szimulált támadásokat hajtanak végre, hogy megtalálják a sebezhetőségeket, és azt, hogy az alkalmazás hogyan reagál rájuk. Dinamikus teszteléssel megkönnyíti az ismeretlen fenyegetésekkel szembeni felkészülést.

Nem csak az átfogó biztonság proaktív tesztelése, hanem a DAST-megoldás is segíthet a megfelelőségi követelmények (például PCI-DSS) egyszerű ellenőrzésében.

Fedezze fel a legjobb DAST szkennereket, és válassza ki, amire szüksége van.

#4. Statikus alkalmazásbiztonsági tesztelés (SAST)

Ha a kód rosszul van megírva, semmilyen más megoldás nem tudja megvédeni a kiberbiztonsági fenyegetésektől. Ezért fontos áttekinteni azt a kódot, amely az alkalmazást ezzel a módszerrel készíti.

Hasonlóképpen, különféle biztonsági technikák léteznek a felhő-első alkalmazásokhoz, a mobil-első alkalmazásokhoz és a böngészőalapú alkalmazásokhoz.

Az alkalmazás típusától és a követelményektől függően egy vállalkozás dönthet úgy, hogy számtalan eszközt használ az alkalmazás biztonsága érdekében.

Bár mind a SAST, mind a DAST hasznos az alkalmazások biztonságának javításához, tekintse meg a SAST és a DAST összehasonlításáról szóló forrásunkat, hogy további betekintést nyerjen.

Az alkalmazásbiztonság megvalósításának előnyei

Nyilvánvaló előnye az adatok biztonságának megőrzése. De pontosan mit hoznak ki a vállalkozások az alkalmazások biztonságából?

A márkabizalom megteremtése az ügyfelek adatainak biztonságban tartása révén

Ha adatszivárgás történik egy vállalkozásnál, akkor ügyfeleket veszít el, és a bizalom az évek során gyarapodik.

Kiváló példa erre a LastPass jelszókezelő. Sok felhasználó számára népszerű szolgáltatás volt. Miután azonban jelentős adatszivárgás érte, a felhasználók más jelszókezelőkhöz költöztek.

És ha vállalkozása biztonságban tartja az ügyfél adatait. A felhasználóknak eggyel kevesebb okuk lesz arra, hogy más szolgáltatásokra való átállásra gondoljanak.

Védje a bizalmas információkat

Nem csak a felhasználók elvesztésére korlátozódik, hanem hihetetlenül fontos a bizalmas információk védelme, ha vállalkozása foglalkozik velük.

Az információ milliókat érhet, ha kiszivárogtatják. Tehát az alkalmazásbiztonságnak segítenie kell a jelentős információk értékének védelmét.

Adjon bizalmat a befektetőknek

Míg egyes vállalkozásoknak nincs befektetője, a legtöbbnek igen. A befektetőket le kell nyűgöznie, ha szilárd biztonsági modell van az alkalmazásban. Még akkor is, ha nem bíznak teljes szívből az Ön üzleti ötletében, az alkalmazás biztonságának bevált gyakorlata megmutathatja nekik az Ön felelősségét.

Csökkenti a szoftverfejlesztés fenntartására fordított erőfeszítést

Minél kevesebb biztonsági probléma van az alkalmazásban, annál kevesebb karbantartást igényel. Csapata a szolgáltatások fejlesztésére és fejlesztéseire összpontosíthat ahelyett, hogy a biztonsági problémák megoldásával lenne elfoglalva.

Az alkalmazásbiztonság legjobb gyakorlatai

Az Alkalmazásbiztonságnak átfogó elveket és módszereket kell tartalmaznia a dolgok biztonságának megőrzése érdekében. A követhető legjobb módszerek közül néhány:

Fenyegetésértékelés: Ha ismeri a fenyegetéseit, könnyebben védekezhet ellenük. A lehetséges fenyegetések azonosítása és elemzése az egyik legjobb módja annak, hogy megvédje vállalkozását a kibertámadásoktól.

Ismert biztonsági rések figyelése: Tisztában van azokkal a fenyegetésekkel, amelyekkel találkozhat. De mi a helyzet a vadonban felfedezett sebezhetőségekkel? Figyelemmel kísérheti a CVE-adatbázist vagy a sebezhetőségről szóló nyilvános közleményt, hogy óvatos maradjon az alkalmazását esetlegesen érintő kizsákmányolásokkal kapcsolatban.

Az állásfoglalások prioritása: Természetesen tudjuk, hogy a felmerülő biztonsági problémákat mielőbb orvosolni kell. De milyen sorrendben? Ez megváltoztathatja a világot. Ezért a legjobb, ha prioritásként kezeli azokat a problémákat, amelyek a leginkább befolyásolhatják az alkalmazást/kockáztathatják az adatokat.

Alkalmazásbiztonsági auditok: Minden gyakorlat esetében érdemes egy jelentést készíteni. Nyomon követi az előrehaladást, értékeli, hogy milyen jól halad a folyamat, majd döntéseket hoz a javítása érdekében. Hasonlóképpen ellenőriznie kell, hogy az AppSec úgy van-e implementálva, ahogyan lennie kell, és hogyan fejleszti a szoftvert.

Becsomagolás

Biztosítanunk kell az általunk használt (és készített) alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Mindazonáltal az, ahogyan a biztonságához közelítünk, változást jelent.

Ha az alkalmazásbiztonság minden ideális elvét betartjuk, kevesebb sebezhetőséget kapunk ki a termelésből. Elengedhetetlen annak megértése, hogy soha nem lehet nulla biztonsági rés, mivel a kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek.

Hasonlóképpen, az AppSec koncepciójának is együtt kell fejlődnie, hogy segítségére legyen.

Ezután felfedezhet néhány legjobb titkos kezelő szoftvert az alkalmazások biztonsága érdekében.