Mi az a Wave Browser? Ez egy vírus?

Hacsak nem egy az egymillióból kivételt képez, böngészője telepítve van számítógépére és okostelefonjára. Használja internetes böngészésre, munkára, másokkal való kommunikációra stb.

De jelentős különbségek vannak a böngészők között. Vannak, akik a gyorsaságot és a kényelmet helyezik előtérbe, vannak, akik a magánéletre összpontosítanak, míg mások csak speciális feladatokra használhatók. Néhányan pedig potenciálisan rosszindulatúak, például a Wave böngésző.

Biztonságos a Wave Browser?

A hivatalos weboldalon a Wave böngészőt a mainstream szoftverek egyedülálló alternatívájaként hirdetik, amely garantálja az „adatok anonimitását”, és személyre szabott élményt kínál a felhasználóknak. „Nemhogy nem adjuk át az Ön adatait harmadik félnek, de még magunk sem tároljuk” – áll a weboldalon.

A Wave elérhető Windows, MacOS, Android és iOS rendszeren. Megtalálható a Google Playen és az App Store-ban, ami azt jelenti, hogy funkcionalitás és biztonság tekintetében megfelelt ezeknek a piacterek követelményeinek. Ezek egyike sem jelenti azt, hogy a Wave böngésző biztonságos. Ugyanakkor ez sem nem számítógépes vírus, sem nem rosszindulatú program. Hogyan lehetséges ez?

A Wave böngésző a potenciálisan nem kívánt program (PUP) kategóriába tartozik. Ahogy a kifejezés sugallja, a PUP-ok nem eredendően rosszindulatúak a legszorosabb értelemben. Mindazonáltal mutathatnak bizonyos viselkedéseket, amelyek közvetlenül vagy közvetve kárt okoznak: nem kívánt hirdetéseket jelenítenek meg, lelassítják a felhasználó eszközét, túlzott mennyiségű adatot gyűjtenek össze stb.

Ha véletlenül van a Wave böngészővel az eszközön, akkor több mint valószínű, hogy nem szándékosan telepítette – valószínűleg más szoftverrel együtt érkezett. Általában így jelennek meg ezek a nem kívánt programok az eszközön. A víruskereső szoftver valószínűleg nem észlelte a Wave-ot, ezért letöltötte és telepítette. A telepítés során előfordulhat, hogy becsapott néhány olyan négyzet bejelölésére, amelyeket nem kellett volna, így lehetővé tette az adatok importálását, és az alapértelmezett böngészővé válhat.

  A 9 legjobb GIF-webhely még mindig aktuális 2022-ben

Másrészt lehet, hogy nem is vesz észre azonnal semmi gyanúsat. Végül is a Wave egy böngésző. Valójában a Chromiumon, a nyílt forráskódú webböngésző projekten alapul, amely a Chrome, a Microsoft Edge, a Brave és számos más hasonló termék alapjául szolgál. De hagyjon rá néhány percet, és rájön, hogy bosszantó hirdetésekkel bombázzák, beleértve a felugró ablakokat is. Azt is észre fogja venni, hogy nem releváns keresési eredmények jelennek meg, hanem csak hirdetések vagy linkek, amelyek a megadott kulcsszóhoz nem kapcsolódó webhelyekre vezetnek.

Pontosan azért, mert a Wave nem a legrelevánsabb keresési eredményeket jeleníti meg, hanem olyan webhelyekre vezeti, amelyek fizetnek a hirdetésekért, valószínűleg rosszindulatú weboldalakkal találkozhat, beleértve azokat is, amelyek rosszindulatú programokat tartalmaznak. Más szóval, bár maga a Wave nem rosszindulatú program, átirányíthatja Önt adathalász webhelyekre vagy rosszindulatú programokat tartalmazó helyekre, veszélyeztetve ezzel az Ön biztonságát és magánéletét.

Tehát biztonságos a Wave böngésző? Nyilvánvaló, hogy a válasz nem. Bár lehet, hogy nem vírus vagy rosszindulatú program, minden bizonnyal egy olyan program, amelyet nem szeretné, hogy az eszközén legyen. A Wave legjobb esetben is bosszantó hirdetéseket jelenít meg, és irreleváns keresési eredményeket jelenít meg, legrosszabb esetben pedig jelentősen veszélyezteti az Ön biztonságát.

  Hogyan állapítható meg, ha harmadik fél eladótól vásárol az Amazonon

A Wave Browser eltávolítása a készülékről

Ha tévedésből telepítette a Wave-et iPhone-jára vagy Android-telefonjára, ugyanúgy eltávolíthatja, mint bármely más alkalmazást. Androidon érintse meg hosszan a Wave alkalmazást, majd koppintson az Eltávolítás és az OK gombra. Ha iPhone-t használ, érintse meg és tartsa lenyomva a Wave böngésző ikonját, amíg meg nem jelenik egy előugró menü, majd válassza az Alkalmazás eltávolítása lehetőséget, és erősítse meg.

Ha Mac számítógépe van, néhány percen belül el tudja távolítani a Wave böngészőt. Kattintson a Finder ikonra, és lépjen az Alkalmazások elemre (a menü bal felső sarkában). Kattintson a jobb gombbal a Wave böngészőre, és válassza a Move to bin lehetőséget. Ürítse ki a tartályt, és futtassa a rosszindulatú programok ellenőrzését.

Windows rendszeren a folyamat valamivel bonyolultabb. Mint a legtöbb PUP esetében, a Wave böngészőt sem lehet eltávolítani, mint egy normál programot. Ha megpróbálja eltávolítani a szokásos módon, például a Vezérlőpulton keresztül, valószínűleg újra megjelenik. Ez azt jelenti, hogy manuálisan kell törölnie a Wave-hez kapcsolódó összes fájlt.

A Wave Browser eltávolítása Windows rendszeren: 5 lépés

 • Kattintson a Windows ikonra a tálcán, és írja be az „apps” kifejezést. Válassza a Programok hozzáadása vagy eltávolítása vagy az Alkalmazások és szolgáltatások (vagy hasonló, a Windows verziójától függően) lehetőséget. Keresse meg a Wave böngészőt a telepített szoftverek listájában, és kattintson az Eltávolítás gombra.
 • Kattintson a jobb gombbal a tálcára, és válassza a Feladatkezelő lehetőséget a menüből. A Folyamatok lapon keressen bármit, ami a Wave-hez kapcsolódik. Ha megtalálta a böngészővel kapcsolatos folyamatot, kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Fájl helyének megnyitása lehetőséget, majd törölje az összes fájlt a mappából. Ha nem látja ezt a lehetőséget, kattintson inkább a Feladat befejezése lehetőségre.
 • Miután befejezte az összes Wave-hez kapcsolódó folyamatot, lépjen az Indítás lapra a Feladatkezelőben. Keresse meg és tiltsa le a Wave böngészővel kapcsolatos összes elemet.
 • A negyedik lépésben el kell távolítania a Wave-ot a Windows rendszerleíró adatbázisából. Keresse meg a „Registry Editor” kifejezést a keresősávban, majd indítsa el az eszközt. Törölje a Wave böngészővel kapcsolatos fájlokat.
 • Ha a fentiek mindegyikét elvégezte, javasoljuk, hogy futtasson egy rosszindulatú program vizsgálatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a Wave böngészőt teljesen felszámolta. Töltsön le egy ingyenes víruskereső csomagot, ha még nem rendelkezik vele.
 •   Melyik követési megelőzési beállítást érdemes használni a Microsoft Edge-ben?

  Ez nem mindig történik meg, de előfordulhat, hogy a Wave behatolt a szokásos böngészőjébe, megváltoztatta a beállításokat, és gyanús bővítményeket vagy kiegészítőket telepített. Ha úgy gondolja, hogy ez a helyzet, a legjobb megoldás az, ha újraindítja a böngészőt az alapértelmezett beállításokra. Mindenesetre meg kell fontolnia, hogy biztonságos és privát böngészőre váltson.

  Védje készülékét a nem kívánt programoktól

  Az olyan kölykök, mint a Wave böngésző, meglehetősen gyakoriak. Lehet, hogy ezek a programok nem olyan veszélyesek, mint más fenyegetések, de mindig zavaróak, és néha közvetetten veszélyeztethetik a biztonságot.

  Ennek megelőzésére elegendő az alapvető óvintézkedések megtétele. Tanuljon meg az online fenyegetésekkel kapcsolatban, csak ellenőrzött forrásokból töltsön le szoftvereket, legyen körültekintő új programok telepítésekor, tartsa naprakészen a rendszert, és használjon jó hírű vírusirtó szoftvert.