Mi az a tűzfal? – Bevezető útmutató

A hálózati biztonság játékában vagy biztonságban vagy, vagy nem; nincs középút.

Ha egy számítógép csatlakozik az internethez, ki van téve az online támadásoknak. Az egyetlen különbség az, hogy egyes számítógépek érzékenyebbek lehetnek, mint mások.

Tekintse meg ezt a globális kiberbiztonsági statisztikákat, hogy tiszta képet kapjon – a Veronis A jelentés kiemeli, hogy a kiberbűnözők átlagosan 39 másodpercenként és naponta 2244 alkalommal támadják meg az internetet. Az adatsértések már 2019-ben mintegy 4,1 milliárd adatot tettek közzé.

Mindenféle vállalkozás – mérettől függetlenül – célponttá vált, különösen a kisvállalkozások. Befolyásolja a hírnevüket, milliókba kerül, és veszélyezteti az ügyfelek adatait.

Ez az információ elegendő ahhoz, hogy megértsük, egy akadálynak kell lennie, amely megvédi a felhasználókat az online fenyegetésektől.

Az akadály, amelyről ebben a cikkben beszélni fogunk, a tűzfal.

Nézzük tehát egy kicsit a hálózati biztonság eme fontos aspektusát.

Mi az a tűzfal?

A számítási nyelvben a tűzfal egy biztonsági szoftver vagy hardver, amely képes figyelni és szabályozni a bejövő és kimenő hálózati forgalmat. Egyfajta akadályt hoz létre a megbízható belső és az ismeretlen külső hálózatok között.

Ezért a tűzfal, más néven hálózati tűzfal, képes megakadályozni a magánhálózatokhoz való jogosulatlan hozzáférést.

A hálózati tűzfal biztonsági szabályokon alapul, amelyek bizonyos forgalmat fogadnak, utasítanak el vagy dobnak el. A tűzfal célja a csatlakozás vagy kérés engedélyezése vagy megtagadása a megvalósított szabályoktól függően.

Tűzfalak története

Van egy érdekes történet a „tűzfal” névvel kapcsolatban.

A tűzfalat egy kézzelfogható tárgy, úgynevezett „tűzfal” vagy tűzvédő fal ihlette. Épületeken belül van felszerelve, két lakást elválasztva. Tehát tűz esetén a tűzfal megakadályozhatja a tűz átterjedését egyik lakásból a másikba.

E kifejezés alkalmazása a számítógépes hálózatokban már az 1980-as években kezdődött. Abban az időben az internet újonnan a kapcsolódáson és a globális használaton alapult. Valójában az útválasztók a tűzfalak elődjei voltak, mert akkoriban elválasztották az egyik hálózatot a másiktól.

Csomagszűrők

Első generációs hálózati tűzfal, amely a csomagok, más szóval a számítógépek közötti bájtok átvitelére szolgál. A mai napig használatosak, de a modern tűzfalak hosszú utat jártak be a technológiai fejlődéssel.

  Hogyan lehet megtalálni a Microsoft Teams rögzítési helyét

Állapotjelző szűrők

Az 1990 körül megjelent második generációs tűzfalak, amelyek ugyanazt a munkát végzik, mint a csomagszűrők a két végpont közötti tevékenységek figyelése mellett. Az állapotjelző szűrők sebezhetőek a DDoS támadásokkal szemben.

Alkalmazási réteg

A harmadik generációs tűzfal, amely képes megérteni az olyan protokollokat és alkalmazásokat, mint az FTP, HTTP. Így észlelheti a nem kívánt alkalmazásokat, amelyek megpróbálják megkerülni a hálózati tűzfalat.

Következő generációs tűzfal (NGFW)

Ez az alkalmazási réteg mélyebb vagy fejlettebb vizsgálata, amely magában foglalja a behatolásgátló rendszereket (IPS), a webalkalmazások tűzfalát (WAF) és a felhasználói identitáskezelést.

A tűzfalak típusai?

Különféle típusú tűzfalakat találhat, és néha ez zavaró lehet. Íme néhány népszerű tűzfaltípus, amelyet gyakran hall.

 • Hálózati tűzfal
 • Webes alkalmazások tűzfala
 • Hardver alapú
 • Szoftver alapú
 • Felhő alapú
 • Személyi számítógép (Windows, macOS) tűzfal
 • Mobil tűzfal

Leginkább két típusba sorolják őket – hálózati alapú és gazdagép alapú.

Hálózat alapú vs. gazdagép alapú tűzfalak

Hálózati alapú tűzfalak

Ezek hálózati szinten működnek, és kiszűrik a hálózaton keresztül érkező és átmenő összes forgalmat. A forgalmat a tűzfalszabályok ellenőrzésével és a hálózat védelmével szűrik. A hálózati tűzfal általában a hálózat szélére van telepítve, és az első védelmi rétegként működik, hogy blokkolja a nem kívánt forgalmat, amely nem juthat be az adatközpontokba.

Gazda alapú tűzfalak

Különböző hálózati csomópontokra vannak telepítve, és minden egyes kimenő és bejövő csomagot vagy bájtot vezérelnek. A tűzfal egy kiszolgálóra vagy számítógépre telepített alkalmazáscsomagból áll.

A gazdagép alapú tűzfalak megvédhetik az egyes gazdagépeket a jogosulatlan hozzáféréstől és támadásoktól.

Hardver vs. szoftver vs. Cloud Firewall

Hardver alapú tűzfal

Egy dedikált tűzfal, amely a hálózaton belül van telepítve, és az összes forgalom áthalad ezen az eszközön. Ez költséges megvalósítás lehet, de gyakran szükség van egy szervezeteknél a hálózatok védelmére.

A népszerű hardveres tűzfalak egy része a Cisco, SonicWall és Fortinet cégektől származik.

Szoftver alapú tűzfal

Ez általában egy virtuális készülék vagy virtuális gép, amelyre tűzfalszoftver van telepítve. Rengeteg nyílt forráskódú tűzfalat fedezhet fel. Testreszabhatók, de kevésbé irányítják a védelmi funkciókat és funkciókat, mint a hardver.

A pfSense az egyik népszerű nyílt forráskódú szoftver alapú tűzfal.

Felhő alapú tűzfal

A felhőmegoldásokat kihasználó tűzfalak felhőtűzfalak, eléggé magától értetődőek, igaz?

Nevezheti őket Firewall-as-a-Service (FaaS) néven is, és hasonlóak a proxy tűzfalakhoz. Amellett, hogy erős pajzsot biztosítanak hálózatának, kiválóan méretezhetők a vállalat növekedésével.

A SUCURI, Cloudflare, Imperva, Sophos néhány népszerű felhőalapú tűzfal.

Hogyan működik a tűzfal?

A tűzfal szabályokat tart fenn, amelyek mind a bejövő, mind a kimenő forgalomra vonatkoznak. Ez megfelel a forgalomnak ezeknek a szabályoknak, és ha a szabályok egyeznek, akkor kezdeményezi a hozzáférést.

  Teljes tárcsázási funkciók hozzáadása a Vezérlőközponthoz [Jailbreak]

A kiszolgálóról származó kimenő forgalom esetében a tűzfal többnyire átengedi azokat (konfigurálható). A főbb protokolloktól, például a TCP-től, az ICMP-től vagy az UDP-től érkező bejövő forgalom esetében azonban a tűzfalak szigorúan figyelik azokat.

A tűzfal a bejövő forgalmat a következők alapján ellenőrzi:

 • Forrás
 • Tartalom
 • Rendeltetési hely
 • Kikötő

A tűzfal ezen adatok alapján dönti el, hogy a forgalom megfelel-e a beállított szabályoknak. Ha igen, akkor megengedi; ellenkező esetben a forgalmat blokkolja a tűzfal.

Kinek van szüksége tűzfalra?

Mindenki!

Általános tévhit, hogy csak a nagy cégeknek vagy pénzintézeteknek kell tűzfalat használniuk. De a valóság más; minden vállalkozásnak tűzfalat kell használnia, méretétől függetlenül.

A jelentés azt mondja, hogy a kiberbűnözés áldozatává vált kkv-k 60%-a hat hónapon belül felhagyott a tevékenységével.

Arról nem is beszélve, hogy a kiberbűnözők mindig úton vannak, hogy fejlesszék technikáikat, és fejlett módszereket találjanak a vállalkozások megcélzására.

Tűzfal használata nélkül a hálózat és az adatok potenciálisan komoly kockázatoknak és rosszindulatú szándékkal szembeni sebezhetőségnek vannak kitéve. A rosszindulatú programok ellophatják hitelkártyaadatait, banki hitelesítő adatait, ügyfélinformációit, megsemmisíthetik az adatokat, lebonthatják a hálózatot, átirányíthatják a hardver sávszélességét és még sok mást.

Ezért a tűzfalak abszolút megmentőként működnek ezekben a forgatókönyvekben. A fogyasztók és a vállalatok egyaránt használhatják a tűzfalakat.

A vállalatok tűzfalakat használhatnak biztonsági információs és eseménykezelési stratégiájukban, kiberbiztonsági eszközeikben stb. Telepítheti őket a hálózaton belül a külső biztonsági fenyegetések elleni védelem érdekében, vagy a hálózaton belül a belső fenyegetésekkel szembeni szegmentálás és védelem érdekében.

Használhat személyes tűzfalat, amely egyetlen termék, amely szoftverből vagy beágyazott firmware-eszközből áll. Használja a következőkre:

 • Állítson be korlátozásokat otthoni eszközein,
 • Miközben folyamatosan bekapcsolt szélessávú kapcsolaton szörföl az interneten,
 • Amikor nyilvános Wi-Fi-t használ egy repülőtéren, parkban vagy kávézóban
 • Ha egy program megpróbál csatlakozni az internethez stb.

Mik a tűzfalak előnyei?

A tűzfal telepítése a hálózatba elnyomhatja a számítógép biztonságával kapcsolatos összes rezgést.

Gondolom, már van ötleted, de nézzünk tovább.

Biztonságosabb hálózat

A hálózatba érkező forgalom figyelésével a tűzfal biztonságban tartja a hálózatot. A kétirányú tűzfal használatával kettős védelmet is élvezhet, mivel mind a bejövő, mind a kimenő forgalmat figyeli.

Figyelemmel kíséri minden csomagot, és ha veszélyes csomagot talál, a tűzfal akkor és ott blokkolja.

Véd a trójaiak ellen

A trójaiak vagy a trójai programok olyan rosszindulatú programok, amelyek veszélyesek a számítógépére. Némán ülnek a rendszeren, és kémkednek a benne lévő összes fájlban. Mi több, összegyűjti az információkat, és elküldi egy rendeltetési webszervernek.

De nem kaphat egy kis tippet arról, hogy mi történik a számítógépén, amíg az el nem kezdi mutatni a következményeit.

  Feltételes képletek létrehozása az Adobe Acrobatban

Ne aggódjon, ha tűzfalat telepített a rendszerére, mivel az azonnal blokkolhatja a trójaiakat, mielőtt azok behatolnának a számítógépébe, és károsítanák.

Állítsd meg a hackereket

A hackerek mindig hálózati kiskapukat várnak. Ha egyszer meglátják, nincs visszatekintés. Megcélozzák ezeket a rendszereket, és rosszindulatú tevékenységeket hajtanak végre, mint például a vírus botneten, kulcsnaplózókon és így tovább.

Ettől eltekintve, még a szomszédai is, akikről esetleg nem is gyanítaná, profitálhatnak a nyílt hálózati kapcsolatból.

A tűzfal kulcsfontosságú mindezen problémák megoldásában, és biztonságos hálózatot biztosít az ilyen behatolásoktól mentesen.

Hozzáférés-szabályozás

A tűzfalak hozzáférési házirendeket tartalmaznak, amelyeket bizonyos szolgáltatásokhoz és gazdagépekhez alkalmazhat. Ennek az az oka, hogy a támadók kihasználhatnak egyes gazdagépeket, és így a hálózata is sebezhetővé válik.

Tehát az ilyen gazdagépek blokkolása a megoldás. Ezeken a gazdagépeken vagy szolgáltatásokon tűzfalak segítségével kényszerítheti ki a hozzáférési szabályzatot.

A tűzfal kiválasztásakor figyelembe veendő szempontok

A cikk ezen pontján biztosan megértette a hálózati tűzfal fontosságát.

Tehát, ha úgy döntött, hogy a biztonságot kihasználva megőrzi a biztonságot, van néhány dolog, amelyet figyelembe kell vennie vásárlás előtt. Segít kiválasztani azt, amelyik igazolja hálózati igényeit.

DDoS védelem

A DDoS támadások egyre szaporodnak, és már jelentős webhelyeket is lefoglaltak, ami miatt azok hosszabb ideig offline állapotba kerülnek.

Ezek a támadások figyelmeztetés nélkül történnek, ahol még az informatikai nindzsák sem tudtak előre látni, amíg az általunk okozott kár már nem történt meg. Hirtelen csökkenti a megtámadott webhelyek teljesítményét és sávszélességét.

Ezért mindig válasszon olyan tűzfalat, amely képes a DDoS-észlelést és a megelőzést is kínálni, vagy azzal integrálni. Párosíthatja behatolásérzékelővel is, hogy extra védelmi réteget kapjon, és nemet mondjon a rosszindulatú forgalomra.

Figyelmeztetés

Nem elég csupán a tűzfalakra hagyatkozni; tudnia kell, mikor vannak fenyegetések. Emiatt válasszon olyan tűzfalat, amely képes támadási riasztásokat küldeni a rendszergazdának, mielőtt az bármiféle kárt okozna.

A támadási riasztások emlékeztetik, hogy gyorsan ellenőrizze a tűzfalat, hogy megtudja, mi történik. Segíthet a támadás módjának meghatározásában is. Ezért ezt a tudást a tűzfallal együtt felhasználhatja bármilyen fenyegetés mérséklésére, amikor még van ideje.

Távoli hozzáférés

Manapság senkit sem érintenek a távmunka hullámai, ők többnyire IT szektor alkalmazottai. Ha azonban engedélyezi számukra a vállalati hálózat távoli elérését, az biztonsági kockázatokkal járhat.

Ebben az esetben a tűzfalak kezelik a VPN-ekkel kapcsolatos tevékenységeket engedélyezési, támogatási stb. céljából. Bár lehetősége van VPN-megoldás vásárlására, a tűzfal VPN-ekkel való kombinálása az architektúrán belül jobb és költséghatékonyabb.

Költség

Köszönjük a rendelkezésre álló lehetőségeket.

A költségkerettől és a követelményektől függően használhat hardver- vagy szoftveralapú tűzfalakat.

Ha az alkalmazás a felhőalapú platformon van tárolva, akkor jó ötlet egy felhő alapú tűzfal használata. Rengeteg lehetőség közül választhat, és válassza ki azt, ami jól működik az alkalmazásában.

Bízzon bennem, az adatszivárgás költsége sokkal több, mint egy tisztességes tűzfalba való befektetés. Tehát ne próbálja meg itt spórolni.

Következtetés

A tűzfalak jelentik a hálózat első védelmi vonalát. Ha ezt a védelmi vonalat nem tartják fenn, az milliókba kerülhet, vagy árthat a hírnevének. De semmi ok az aggodalomra; ha megfelelő tűzfalat használ, biztonságban maradhat a külső fenyegetésekkel szemben.