Mi az a Traceroute és mire használod?

Az internet használata során nagyon könnyű elfelejteni, hogy rengeteg működő alkatrész és szerver segít életben tartani a világhálót. Minden elküldött csomagnak, a csevegőüzenettől a macskafotóig, át kell haladnia a központokon és a szervereken, hogy elérje célját.

Sajnos semmi sem emlékeztet jobban erre a beállításra, mint amikor már nem tud csatlakozni egy webhelyhez. Az ok valahol az Ön oldalán, a webhely oldalán vagy valahol a kettő között lehet. És a legjobb módja annak, hogy kiderítse, hol van a probléma, a Traceroute használata.

Mi az a Traceroute?

A Traceroute egy módja annak, hogy nyomon kövesse az adatcsomagok útvonalát az interneten. Minden modern operációs rendszer képes nyomon követni egy útvonalat.

Amikor elindít egy Traceroute-ot, meg kell adnia neki, hogy melyik webhelyre vagy szerverre kíván nyomon követni egy útvonalat. Általában ez egy webhely URL-címe, amelyet megpróbál elérni, de ha szeretné, megadhat egy IP-címet is.

Miután elindította a Traceroute-ot, az csomagokat küld a beállított cél felé. Ezután naplózza a csomag utazásait, és visszaküldi az információkat a számítógépére, amely megmutatja, hová tartanak.

Ez nagyon hasznos, ha a hálózaton próbál hibát keresni. Ha egy szerver vagy központ nem működik, a Traceroute találkozik a hibával, és visszajelez, hogy valami nem működik megfelelően. Ezt az információt ezután felhasználhatja a hiba pontosabb diagnosztizálására.

Hogyan működik a Traceroute?

A Traceroute egy praktikus módszer a hálózati hibák diagnosztizálására. A Traceroute találmánya azonban a csomag „Time-to-Live” változójának okos kihasználásának köszönhető.

  12 javítás a civilizációhoz 5 Nem indítható hibák

Mi az a csomag „életideje”?

Ideális esetben, ha egy számítógép csomagot küld egyik helyről a másikra, probléma nélkül eljut oda. A lehető leggyorsabb utat járja be A pontból B pontba, és nem akad el vagy tart fel.

Sajnos a hálózatok bonyolult dolgok lehetnek. Ha egy mérnök hibát követ el a szerver beállítása során, előfordulhat, hogy a csomagok végtelen körben küldhetők el a szerverek között. És ha ez túl gyakran történik meg, a hálózat tele lehet csomagokkal, amelyek örökre körbe-körbe járnak.

Az adatcsomag mögött álló okos elmék egy megoldást találtak ki ennek kijavítására, amelyet „time-to-live”-nek vagy „TTL-nek” neveznek. Minden csomag, mielőtt elküldené a nagy ismeretlenbe, kap egy 0-nál nagyobb számot a TTL értékéhez. Ha ez az érték eléri a 0-t, a csomag „halottnak” minősül, és megsemmisül.

Amikor a csomagot útközben elküldik, többször is megáll a különböző szervereken. Minden alkalommal, amikor megérkezik egy szerverhez, levonja a TTL értékéből egyet. Általában ez a TTL érték egy olyan számra van beállítva, ahol a csomagnak több mint elegendő ideje van a cél eléréséhez, mielőtt eléri a 0-t. Ha azonban a csomag bekerül egy hurokba, a TTL végül csökkenni fog, amíg a csomag le nem jár.

Amikor egy csomag lejár, a kiszolgáló, amelyre a végén sor kerül, az úgynevezett „ICMP Time Exceeded” üzenetet küldi haza. Ez lényegében egy figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a csomag idő előtti megszűnt, és a hibaelhárítás elősegítése érdekében közli a felhasználóval, hogy hol járt le a csomag.

Hogyan tette lehetővé a csomagok élettartama a Traceroute működését

Ez az ICMP Time Exceeded üzenet a kulcs a Traceroute működéséhez. Kezdésként a Traceroute kiküld egy csomagot, amelynek TTL értéke 1. Ez azt jelenti, hogy elhagyja a számítógépet, megérkezik az első szerverre, levon egyet a TTL-jéből, észreveszi, hogy a TTL értéke 0, és lejár.

  Indítsa el online boltját még ma a Nexcess StoreBuilder segítségével

A csomagot akkor kezelő szerver ezután egy ICMP Time Exceeded üzenetet küld vissza a számítógépére a helyével együtt. A számítógép ezután a cél felé vezető első lépésként naplózza a szerver helyét.

Ezután küld egy csomagot, amelynek TTL értéke 2, 3 és így tovább, amíg a csomag meg nem érkezik a célállomásra. Minden egyes csomag lejár az áthaladás következő lépésében, és az út során minden kiszolgáló jelenteni fogja a lejárt csomagot, megadva a számítógépének azokat az információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy megtudja, hová mennek a csomagok.

Mire használható a Traceroute?

Alapszinten a Traceroute lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerjen abba, hogyan mozognak a csomagok a hálózaton. Akár hálózati mérnök, aki duplán ellenőrzi, hogy minden úgy működik, ahogy kell, akár csak az érdekli, hogyan utaznak csomagjai, amikor felkeresi a Google-t, a Traceroute a megfelelő út.

Hasznos azonban a rendszer hibáinak észlelésére is. Ha a Traceroute megpróbál kapcsolatba lépni egy nem válaszoló kiszolgálóval, észreveszi, hogy az általa küldött csomag egy ideig nem váltott ki választ. Elegendő idő elteltével a Traceroute kijelenti, hogy a „Kérés időtúllépése lejárt”, vagyis a válasz nem érkezett meg a megadott időn belül.

Természetesen az időtúllépési kérés nem mindig jelenti azt, hogy a szerver leállt; Néha a kiszolgáló nem szereti a Traceroute kéréseket, és blokkolja őket, amikor átjönnek. De ha viszonylag biztos abban, hogy a lánc egyetlen kiszolgálója sem blokkolhat egy Traceroute-ot, ez egy jó módszer egy olyan webhely vagy szerver diagnosztizálására, amely nem válaszol, amikor megpróbál csatlakozni hozzá.

Mi a különbség a Traceroute és a Ping között?

A technikailag jártas olvasók észreveszik, hogy a Traceroute hangzása nagyon hasonlít egy másik praktikus hálózati eszközhöz, a Pinghez. Bár a két funkció kissé átfedi egymást, az emberek különböző okokból használják őket.

  Az elemek ellenőrzése a Chrome-ban és a Firefoxban

Ahogy fentebb említettük, a Traceroute segít kitalálni, hová kerül egy csomag, miután elhagyta a számítógépet. Eközben a Ping megmondja, hogy a számítógép képes-e elérni egy adott szervert, és mennyi ideig tart az elérése.

Mint ilyen, ha látni szeretné a hálózati lánc minden részét, a Traceroute ott van, ahol tart. Eközben, ha csak azt szeretné látni, hogy egy kiszolgáló válaszol-e, megpingelheti. Igaz, ezt a Traceroute-tal is megteheti, de várnia kell egy ideig, hogy végre eljusson a szerverére, mielőtt megkapja a keresett választ.

Hogyan hajtsunk végre egy Traceroutet

Mint korábban említettük, minden nagyobb operációs rendszer képes Traceroute-ot végrehajtani. Ez olyan egyszerű, mint megnyitni egy parancsterminált és beírni a Traceroute parancsot.

MacOS esetén csak meg kell nyitnia a terminált, és be kell írnia a „traceroute” szót, majd a cél URL-jét vagy IP-címét. Ugyanez Linuxon is, de előfordulhat, hogy először telepítenie kell a Traceroute-ot, mielőtt futtatná.

A traceroute parancs futtatása Linuxon.

Windows operációs rendszereken ez ugyanúgy működik, csak a függvény neve „tracert”. A tracert és más parancsokkal foglalkoztunk a vezeték nélküli hálózatok Windows rendszerben történő kezelésének parancsairól szóló útmutatónkban, ezért feltétlenül olvassa el, ha szeretne többet megtudni a rendelkezésére álló eszközökről.

A kép forrása: Michel Bakni/Wikimedia Commons

Csomagok nyomon követése a Traceroute segítségével

Ha látni szeretné, hová mennek a csomagjai, miután elhagyták a számítógépet, a Traceroute a megfelelő út. Akár hálózati problémát szeretne diagnosztizálni, akár csak arra kíváncsi, hová merészkednek a csomagjai, egyszerűen beállíthat egyet, és figyelheti az adatok áramlását.