Mi az a Tesla V4 feltöltő, és miben jobb, mint a V3?

Kulcs elvitelek

 • A Tesla V4 Supercharger gyorsabb töltési időt kínál, maximális teljesítménye 250 kW, és a jövőben akár 350 kW is lehet, javítva ezzel az elektromos járművezetők töltési folyamatát.
 • A V4 Supercharger hosszabb töltőkábellel és érintésmentes fizetési terminállal rendelkezik, így mind a Tesla, mind a nem Tesla EV-sofőrök kényelmesebbé teszik a Supercharging hálózat elérését.
 • Jelenleg a V4 Superchargerek elérhetősége korlátozott, de a Tesla azt tervezi, hogy bővíti a hálózatát új V4 Supercharging állomások létrehozásával és a meglévő V3 feltöltők módosításával, hogy V4 töltési funkciókat kínálhasson.

Az évek során a Tesla különféle típusú töltőket fejlesztett felhasználóinak, a nagy teljesítményű nyilvános töltőállomásoktól az otthoni kábelekig. 2023 márciusában a Tesla beszerelte első V4 Superchargerjét. De mit kínál a Tesla V4-es töltője, és jobb-e, mint elődje, a V3?

Mi az a Tesla V4 Supercharger?

2023-tól a Tesla négy különböző töltőt kínál a vezetők számára: V1, V2, V3 és V4. A nyilvános Tesla töltődokkok túlnyomó többsége V3-as töltést használ, amelyek mindegyike a Tesla feltöltőhálózatát alkotja. A V1 és V2 töltők alacsonyabb teljesítménye alkalmassá teszi őket otthoni vagy rendeltetési töltésre, míg a V3 és V4 töltők Superchargernek számítanak, és csak nyilvános állomásokon érhetők el.

  Néhány a Golang elsajátításának legjobb forrásai közül

2023 márciusában bemutatták az első V4 Superchargert Harderwjikben, egy holland városban. Az első amerikai székhelyű V4 Supercharger állomás 2023 októberében jelent meg Oregonban, és az Egyesült Királyság néhány héttel korábban megkapta a saját zászlóshajó V4 Supercharger állomását.

A cikk írásakor a Tesla Supercharger új iterációja akár 250 kW töltési sebességet is kínál. De a V4 Supercharger képes lehet elérni a 650 kW-ot, a hollandiai V4-es töltő specifikációiról X közzétett fotó szerint.

Jelenleg a V4-es töltők ugyanazt a maximális teljesítményt kínálják, mint a V3-as töltők (250 kW), de ez idővel változni fog. A Tesla V4-es töltőinek maximális teljesítménye 350 kW, ami drasztikusan javítaná a töltési időt. Egy holland V4-es töltő specifikációit megjelenítő X-bejegyzés szerint a V4-es áramerőssége 615A, szemben a V3-as 425A-es áramerősségével. Ezért a V4-es feltöltőknek képesnek kell lenniük arra, hogy erősebb elektromos áramot biztosítsanak a töltési folyamathoz.

A fenti specifikációban látható 1000 V-os feszültség mellett egy 615 A-es töltő 650 kW teljesítmény előállítására képes. Bár elméletileg maga a Supercharger is képes előállítani ezt a teljesítményt, a töltőcsatlakozó kimenete korlátozott, valószínűleg 350 kW.

A gyorsabb töltési periódusok az egyik legnagyobb igény az elektromos járművek piacán, és a V4 Supercharger segíthet a probléma megoldásában.

Miben különbözik a V4-es feltöltő a V3-as feltöltőtől

Az első dolog, amit észrevesz, ha egy V4-es Superchargert néz, az a V3-hoz képest a kialakításbeli különbség. A V4 feltöltőállomások hosszabb töltőkábellel rendelkeznek (összesen három méter), és magasabbak elődeiknél. A fekete-fehér külső kialakítás érintés nélküli fizetési terminált tartalmaz az érintés nélküli kártya, okostelefon vagy okosóra használatával történő gyors tranzakciókhoz.

  Mi az a Crunchyroll fiókmegosztás?

Ezt a hosszabb töltőkábelt egy kulcsfontosságú cél érdekében vezették be: más elektromos járművek és a Tesla Cybertruck töltési lehetőségét kínálja. A Tesla Supercharger állomásai kezdetben csak a Tesla modellekhez voltak elérhetők, de azóta bizonyos országokban más elektromos autómárkák számára is elérhetők voltak, amennyiben kombinált töltési rendszert (CCS) kínálnak. A CCS a gyors EV-töltés szabványa, de nem univerzális az elektromos járművek iparágában.

Egyes Tesla V4 Superchargerek, például az európaiak, nem igényelnek Magic Dock adaptert a nem Tesla használathoz, mivel már fel vannak szerelve CCS-portokkal.

A CCS-kompatibilis töltést kínáló gyártók listája a következőket tartalmazza:

 • BMW
 • Audi
 • Mercedes
 • Kia
 • Honda
 • Ford
 • Volkswagen
 • Jaguár
 • Lincoln

Természetesen ezeket az elektromos járműveket nem egyformán tervezték, így a töltőportjaik különböző területeken találhatók. Ez megnehezíti egyes elektromos járművek vezetői számára, hogy a nem Tesla modelljeit a Tesla Superchargerhez csatlakoztassák. A hosszabb kábellel a V4 Supercharger különféle típusú elektromos járműveket tud kielégíteni a Tesla kínálatán kívül, és megnyitja a Tesla Supercharging hálózatát még több elektromos járművezető számára. Ha nem Tesla elektromos járművel rendelkezik, de szeretné élvezni a Tesla Supercharging hálózatának nyújtotta kényelmet, a V4 töltés megvalósítása nagy hasznot húzhat.

  10+ legjobb letöltéskezelő Androidra – 2023 [Top List]

Hol találhat Tesla V4 Superchargert?

A cikk írásakor a Tesla V4 Superchargerek elérhetősége korlátozott, függetlenül attól, hogy melyik országban tartózkodik. Jelenleg az egyesült államokbeli Oregon államban van egy V4-es töltőállomás, és egy Alabamában is épül. Az Egyesült Államokban található közel 2000 Tesla Supercharging állomásnak köszönhetően (mindegyik több töltődokkolóval rendelkezik), így nem hiányzik a V3 Supercharging állomások választéka, de eltelik egy kis idő, mire a V4 Supercharging állomások széles körben elterjednek. Ugyanez vonatkozik az Egyesült Királyságra is.

Sok ország még nem kapta meg első V4-es feltöltőállomását. Európában Ausztria, Franciaország, Németország és Hollandia korlátozott számú V4-es töltődokkolóval rendelkezik, 2023 augusztusában pedig az Egyesült Királyság is megkapja első V4-es töltőállomását.

A V4-es töltők elérhetőségének javítása teljesen új V4-es feltöltőállomások létrehozását vonja maga után, bár néhány V3-as feltöltőt úgy is módosítanak, hogy V4-es töltési funkciókat kínáljanak, beleértve a megnövelt teljesítményt és az érintés nélküli fizetési terminálokat.

A V4-es feltöltők több millió elektromos járművezető életét javíthatják

Míg manapság különféle nyilvános elektromos töltőállomások léteznek, a Tesla Supercharging hálózata számos országban elérhető. Akár Teslát, akár nem Tesla elektromos autót vezet, a V4-es feltöltőállomások előnyeit élvezheti. A hosszabb töltőkábel, a rövidebb töltési idő és az érintés nélküli fizetés mind-mind szerepet játszhat abban, hogy kényelmesebbé tegye a napot.