Mi az a személyazonossági információ a kiberbiztonságban?

Az információbiztonságban a személyazonosításra alkalmas információ (PII) olyan adat, amely közvetlenül vagy közvetve azonosíthatja az egyént.

A személyazonosításra alkalmas adatoknak számos formális meghatározása létezik, amelyek országonként és területenként eltérőek. A fogalom lényege azonban változatlan marad.

A személyazonosító adatok meghatározásának leggyakoribb módja (a National Institute of Standards and Technology szerint [NIST] az Egyesült Államok) a – „Az információ minden olyan megjelenítése, amely lehetővé teszi, hogy közvetlen vagy közvetett módon ésszerűen következtessünk annak a személynek a személyazonosságára, akire az információ vonatkozik.”

Hasonlóképpen, a magánélet és a személyes adatok védelmére vonatkozó törvények szerint a formális definíció is módosul. Megnézheti a kapcsolódó adatvédelmi rövidítéseket, hogy többet megtudjon róluk.

A személyazonosításra alkalmas adatok jelentősége a kiberbiztonságban 🔒

A kiberbiztonság a kibertámadások elleni védekezésre és védekezésre utal. Ez pedig többnyire az információbiztonságot foglalja magában, ahol az elsődleges hangsúly a rendszerekben és szervezetekben tárolt adatok védelme.

Tehát, ha tudjuk, hogy mi az a személyazonosításra alkalmas információ, akkor könnyebb megérteni, hogy milyen adatokat tárolunk, mit kell védeni, hogyan lehet ezeket jobban kezelni, és még néhány dolgot a biztonság fokozása érdekében.

A személyazonosításra alkalmas adatok általában érzékenyek. Ezért a rosszindulatú támadók nem juthatnak ilyen információkhoz. Minden összegyűjtött személyazonossági információ hatással lehet az egyénre a való világban, nem csak a digitális világban.

Ezen túlmenően az adatvédelem nagy szerepet játszik a szervezet azon képességében, hogy személyes adatokat kezeljen. A személyazonosításra alkalmas adatok pedig alapvető fontosságúak a szervezet adatvédelmi játékának tükrözéséhez. Így vagy úgy, a kiberbiztonság világában elengedhetetlen az információk védelme.

  Egy szakadár közösségi média platform a modern kor számára

Mit tartalmaz pontosan egy személyazonosításra alkalmas adat?

Miközben meghatároztuk a személyazonosításra alkalmas adatokat, hogyan értheti meg, hogy egy adat felfedheti az egyén személyazonosságát? 🤔

Ahhoz, hogy erre választ kapjon, tudnia kell, hogy milyen típusú adatok minősülhetnek személyazonosításra alkalmas adatoknak, és milyen típusú személyazonosításra alkalmas adatok.

Ne idegeskedj; mind a kettővel foglalkozunk majd, ahogy tovább olvasod.

A példák között szerepel minden, ami segít egy személy személyazonosságának ellenőrzésében. Nem minden szolgáltatás vagy szervezet gyűjt személyazonosításra alkalmas adatokat – így az említett példák nem azok, amelyeket bárkinek megad az interneten.

Előfordulhat például, hogy egy fizetésfeldolgozó gyűjtött néhány személyazonosításra alkalmas adatot, egy e-mail szolgáltatás pedig mást.

💡 Az információ lehet az Ön keresztneve, vezetékneve, születési dátuma, bankszámlaszáma, lakcíme, társadalombiztosítási száma, orvosi adatok, arcfotó, mobilszám, e-mail, járműszám, ujjlenyomatok stb.

Ez a világon szinte mindenhol igaz, kis eltérésekkel a tekintetben, hogy mit tekintenek (vagy nem) személyazonosításra alkalmas adatnak.

Személyazonosításra alkalmas adatok típusai

A személyazonosításra alkalmas adatoknak két típusa lehet: közvetlen és közvetett azonosító.

A közvetlen azonosítók az egyénre vonatkozó egyedi információkra utalnak, például a személyi igazolványszámra, az engedélyszámra, a telefonszámra, a bankszámlaszámra stb.

Bárki beazonosíthatja Önt egyetlen közvetlen azonosító alapján, ezért ez egy személyazonosításra alkalmas adattípusnak minősül.

A közvetett azonosítók (vagy kváziazonosítók) pedig azokra az egyedi adatokra utalnak, amelyek nem segíthetnek az Ön azonosításában. Például, ha véletlenszerűen megosztja a születési helyét, nem lehet megtalálni Önt, és semmilyen más személyes adatot nem lehet tudni róla.

Egy csomó közvetett azonosító összeállítva segíthet azonosítani Önt. Vagy talán nem? Attól függ…

További információ a személyazonosításra alkalmas adatok típusairól és osztályozásáról

A személyazonosításra alkalmas adatok érzékeny és nem érzékenyek közé sorolhatók.

Érzékeny személyazonosításra alkalmas adatok: Azok az információk, amelyeket általában nem osztanak meg nyilvános platformon, és megosztásuk/tárolásuk hozzájárulást igényel, érzékeny információnak minősül.

  10 Blockchain Naming Service (BNS) platform a blokklánc-domainnév megszerzéséhez

Olyan dolgok, mint az Ön teljes neve, azonosító kártya száma, engedélyszáma, hitelkártya-információk, egészségügyi, telefonszám és pénzügyi adatok.

Nem érzékeny személyazonosításra alkalmas adatok: Az egyén hozzájárulása nélkül nyilvános nyilvántartásokból vagy az internetről kinyerhető információk.

Olyan dolgok, mint a születési dátum, nem, vallás és egyebek.

Ezenkívül a személyazonosításra alkalmas adatokat linkelt és linkelhető információként is besorolhatja.

Néhány linkelt információ a következőket tartalmazhatja:

És az összes többi dolog, ami az érzékeny személyazonosításra alkalmas adatokhoz tartozik.

Hasonlóképpen, az összekapcsolható információk olyan dolgoknak tekinthetők, amelyek összerakhatók az egyén azonosítása érdekében.

Például név, irányítószám, nem és munkahely.

Mi a teendő, ha a személyazonosításra alkalmas adatok nem védettek? 🔓

Tekintettel arra, hogy tudja, hogy a személyazonosításra alkalmas adatok létfontosságúak a kiberbiztonság szempontjából, nem szabad elgondolkodni azon, hogy mi van, ha védtelen?

Az egyén azonosítására alkalmas személyes adatokhoz a támadó az Ön hozzájárulása nélkül hozzáfér. Sose tudhatod; sok kibertámadás történik nap mint nap, ahogy ezt olvasod. Tehát nem lehet kizárni.

Társadalmi manipuláció, adathalász támadások és sok más módszer.

A számítógépes támadók személyazonosításra alkalmas adatokkal több információt nyerhetnek ki, figyelemmel kísérhetik online tevékenységeit, vagy személyazonosság-lopással csapdába csalhatják. És ezek mind aggodalomra adnak okot.

Ez az Ön magánéletéről és digitális biztonságáról szól. Csakúgy, mint a böngészési tevékenységét vagy a keresési adatait privátként kezelni, a személyazonosításra alkalmas adatoknak (érzékeny vagy nem érzékeny) bizalmasnak kell lenniük.

Ha nem, akkor gyorsan csalásba keverhetik személyazonosságát, vagy váltságdíjat vagy bármilyen illegális tevékenységet becsaphatnak. A támadók lehetőségei végtelenek arra, hogy az információkat arra használják, hogy adatokat, pénzt és eszközöket kinyerjenek Öntől.

Ezért a személyazonosításra alkalmas adatok védelme a legjobb kiberbiztonsági intézkedésekkel.

Hogyan védhetjük meg a személyazonosításra alkalmas adatokat?

Azon szervezetek és szolgáltatások, amelyekkel kapcsolatba lépünk, felelősek a velük megosztott személyes adatok védelméért.

  Hogyan lehet aláírást hozzáadni egy Word dokumentumhoz?

A telefonszámunktól kezdve a fizetési információinkig és címünkig mindennek privátnak kell lennie, és biztonságosnak kell lennie, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáférést.

Íme néhány dolog, amit a szervezeteknek meg kell tenniük a személyazonosításra alkalmas adatok védelme érdekében:

  • Tájékoztassa az ügyfeleket a tárolt adatokról.
  • Biztosítsa az adatokat titkosítással, hogy az információ ne kerüljön veszélybe még akkor sem, ha jogsértés történik.
  • Kéttényezős hitelesítés az online fiókok védelmére.
  • Az adatokhoz való hozzáférés szabályozása a maximális adatvédelem érdekében.
  • A kiberbiztonsági politikákat ki kell terjeszteni, hogy harcra készen álljanak a védekezésre, és biztosítsák, hogy a tárolt információk csak kis mértékben vagy egyáltalán ne károsodjanak.
  • Anonimizálja a tárolt adatokat, amennyire csak lehetséges.
  • Biztosítsa a hálózatot a legjobb webalkalmazás-tűzfallal.
  • Annak biztosítása, hogy rendelkezzen információbiztonsági menedzsment rendszerrel (ISMS).

Számos egyéb dolog és finom gyakorlat vezet jobb információbiztonsághoz és adatkezeléshez a szervezetben. Ezeket az alapvető gyakorlatokat azonban be kell tartani ahhoz, hogy a személyazonosításra alkalmas adatok számára a legjobb védelmet biztosítsuk.

Dönthet úgy is, hogy szükség esetén nem oszt meg bizonyos, személyazonosításra alkalmas adatoknak minősített adatokat. Ez sokkal jobban javítja a magánéletét.

A személyazonosításra alkalmas adatok kulcsfontosságúak, de nem minden személyes adat az

Természetesen itt „személyes” adatokkal van dolgunk.

A „személyes” kategóriák azonban eltérhetnek az ország adatvédelmi törvényétől/törvényétől függően. Bár szinte minden adatot érzékenyebbként kezelnek, mint egy évtizeddel ezelőtt, egyes országokban eltérő a besorolás.

Például mindenhol megosztjuk a teljes nevünket, még akkor is, ha ez egy személyazonosító adattípus. Nem hibáztathatunk semmilyen szervezetet/szolgáltatást, ha egy támadó máshol használja a nevünket. Így lehet, hogy nem kell stresszelnie néhány olyan információ miatt, amelyet naponta megosztunk.

Ezenkívül ellenőriznie kell az ország adatvédelmi szabályozását és adatvédelmi törvényeit, hogy megtudja, mi minősül érzékenynek, és hogyan javíthatja jobban magánéletét.

Végső soron mi vagyunk felelősek a személyazonosításra alkalmas adatok közvetlen vagy közvetett védelméért. És ha éberek tudunk maradni adatainkra, a szervezetek jobban gondoskodhatnak a tőlünk gyűjtött személyazonosításra alkalmas adatokról.

Felfedezhet néhány legjobb kiberbiztonsági podcastot is, hogy a digitális fenyegetések világában előrébb maradhasson.