Mi az a számlacsalás, és hogyan maradhat biztonságban?

Bárhol is folyik pénz az interneten, a csalók nem sokkal maradnak le a tiltott pénzeszközök megszerzésében. A számlacsalás csak egy a sok közül, amellyel a rosszindulatú ügynökök kicsaphatják az embereket nehezen megkeresett pénzükből.

Itt megvizsgáljuk a számlacsalás különböző módjait, és azt, hogyan védheti meg magát.

Mi az a számlacsalás?

A számlacsalás egy általános kifejezés, amely a számlázási folyamatot célzó csalásokat takar. A számlacsalás mindkét irányban működik; hatással lehetnek Önre, ha Ön olyan vállalkozás, amely számlát küld az ügyfélnek, és hatással lehetnek Önre, ha Ön a fizető ügyfél.

Nem számít, melyik oldalon áll, az eredmény ugyanaz. A csalók úgy manipulálják vagy becsapják a rendszert, hogy ők kapjanak fizetést. Ezért fontos, hogy a számlacsalást még azelőtt elkapja, mielőtt a pénz rossz kezekbe kerülne.

A számlacsalás különböző fajtái

Míg a számlacsalás az ügyfeleket és a cégtulajdonosokat egyaránt érintheti, érdemes megismerni, hogy a csalók hogyan hatnak az érme mindkét oldalára a biztonságosabb online idő érdekében.

1. Hamis számla küldése

Meglepődhet, hogy néha egy csaló teljesen kitalált számlát küld, és fizetést kap érte. De megtörténhet, ha a hacker a megfelelő számlát küldi a megfelelő időben.

Előfordulhat, hogy egy céget annyira elárasztanak a számlák, hogy a kifizető személy nem ellenőrzi megfelelően a beérkező számlák jogszerűségét. Ha az elvégzett munka és a számlázási folyamat közötti kommunikáció gyenge, előfordulhat, hogy nincs megfelelő mód annak ellenőrzésére, hogy a számlázó elvégezte-e azt a munkát, amelyet állítása szerint végzett.

  A kód egyértelműségének kulcsa

Egyes különösen alattomos csalók hivatalos PayPal-számlákat használnak az Ön átverésére. Ilyen például a PayPal Bitcoin-számla-átverés, ahol a csalók megpróbálják meggyőzni Önt, hogy fizessen ki egy olyan tételért, amelyet valójában soha nem vásárolt, és a csalónak soha nem áll szándékában leszállítani.

2. Második számla küldése

Előfordul, hogy a csaló végrehajtott egy feladatot az ügyfélnek, de még mindig megtalálja a módját, hogy több pénzt húzzon ki ugyanazért a munkáért. Például előfordulhat, hogy valaki „véletlenül” másodszor is átküldi ugyanazt a számlát, abban a reményben, hogy az ügyfél kétszer fizeti ugyanazt a szolgáltatást.

3. Felfújt számla küldése

Néha a csaló által az ügyfélnek küldött számla ténylegesen nyújtott szolgáltatáson alapul, de nem teljesen jogos. Ha egy vállalkozás számlát állít ki az ügyfélnek, dönthet úgy, hogy néhány módosítást hajt végre a megállapodás szerinti fizetésen, hogy az ügyfél többet fizessen.

Ez magában foglalhatja egyes nyújtott szolgáltatások módosítását, így az ügyfél valamivel többet fizet, mint amennyiben megállapodtak. A csaló olyan szolgáltatásért is díjat számíthat fel, amelyet soha nem használtak, remélve, hogy az ügyfél ezt nem veszi észre a többi díj között.

4. A vállalkozás megszemélyesítése és bankadatok módosításának kérése

Ha egy csaló megveti a lábát a vállalkozás fiókjaiban, akkor hozzáférhet e-mailjeihez. Vagy, ha különösen ügyesek, létrehozhatnak egy nagyon hivatalos megjelenésű e-mailt, amely úgy tűnik, mintha attól a személytől vagy cégtől származna, aki a munkát végzi az ügyfél számára.

  8 cégalapítási szolgáltatás vállalkozásalapításhoz az Egyesült Királyságban

Innentől kezdve a csaló kiadhatja magát a munkát végző személynek, és tájékoztathatja az ügyfelet, hogy bankot váltott, és ehelyett átirányíthatja a fizetését a megadott banki adatokra. A csaló ezután csereként elküldi banki adatait.

Amikor elérkezik az üzlet kifizetésének ideje, az ügyfél végül a „frissített” banki adatokra utalja az összeget. És mire az ügyfél dühös e-mailt kap a vállalkozástól, amelyben megkérdezi, hol van a pénze, a csaló már elszaladt a pénzzel.

5. Számlák átirányítása és átírása a csaló fiókjának adataival

Ha a csaló hozzáfér a számlához, saját maga módosíthatja a rajta lévő mezőket, így az előnyös számukra. Ezt megtehetik úgy, hogy módosítják a számlát a vállalkozás számítógépén, vagy módosítják azt, amikor megérkezik az ügyfél postafiókjába, mindaddig, amíg hozzáférnek a feldolgozás előtt.

Ez általában azt jelenti, hogy a számlán szereplő fizetési részleteket módosítani kell, hogy az ügyfél a csaló bankszámlájára fizessen a vállalkozás helyett”. És ha jól csinálják, akkor sem a vállalkozás, sem az ügyfél nem fogja tudni, hogy a banki adatokat módosították a számlázási folyamat során.

Hogyan védheti meg magát a számlacsalás ellen

Mint látható, a számlacsalás a számlát küldő és a fizető személyt egyaránt érintheti. Mint ilyen, a védekezési módszerei attól függnek, hogy a tranzakció melyik végén jár.

Hogyan védekezzünk a számlacsalás ellen vállalkozásként

Ha Ön küldi a számlákat, feltétlenül ellenőrizze, hogy a kiküldött számlákon a megfelelő adatok szerepelnek-e. Mielőtt elküldi a számlát az ügyfélnek, győződjön meg arról, hogy valaki nem módosította a fizetési hovatartozást.

  A Secryptor titkosítja a fájlokat, mielőtt szinkronizálná őket a Dropbox-szal

Ezenkívül ügyeljen arra, hogy online fiókjait felejthetetlen, feltörhetetlen jelszóval védje, és engedélyezze a kéttényezős hitelesítést, ha elérhető. Ha egy hacker bejut a számláiba, kiadhatja magát annak a személynek, aki fizet Önnek, és megkérheti, hogy irányítsa át az összeget.

Végül szeretné elkerülni azokat a hibákat, amelyek miatt ügyfele szemében csalónak tűnhet. Soha ne küldje el ugyanazt a számlát kétszer, és ellenőrizze még egyszer, hogy az elvégzett szolgáltatások helyesen szerepelnek-e. Ennek elmulasztása esetén az ügyfél azt hiheti, hogy átverni akarja őket.

Hogyan védekezhet a számlacsalás ellen ügyfélként

Ha Ön fizet az embereknek, ellenőrizze minden kapott számlát. Győződjön meg arról, hogy az Ön által megrendelt szolgáltatásokért fizet, megfelelő árat fizet értük, és hogy korábban nem fizette ki pontosan ezt a számlát.

Ha a fentiek bármelyike ​​előfordul, fontos ne feledje, hogy az Ön számára dolgozó emberek emberek, és hibákat követhetnek el a számláikban. Ettől függetlenül a jövőben érdemes nagyon odafigyelni a számláikra; függetlenül attól, hogy a hiba szándékos volt-e vagy sem, a kellő gondossággal elkerülheti a túl sok fizetést.

Megfelelő jelszavakkal és biztonsági intézkedésekkel is meg kell védenie üzleti fiókjait, hogy megakadályozza, hogy a hackerek káoszt okozzanak a rendszeren belül. Ha valaki más kezeli az Ön számláit, győződjön meg róla, hogy biztonságban tartja fiókját, és ismeri a social engineering működésének alapjait, hogy ne tévessze meg őt egy hivatalosnak tűnő e-mail.

A számlacsalás elleni védelem

Függetlenül attól, hogy Ön egyéni kereskedő vagy hatalmas üzlettulajdonos, a számlacsalás akkor léphet fel, amikor a legkevésbé számít rá. Legyen óvatos a számlák generálásával és kezelésével, és biztosítsa, hogy a csalók ne kapják meg valaki más fizetését.