Mi az a RAM és ROM? Különbségek és összehasonlítás

Biztosan hallottál már a RAM-ról és a ROM-ról az iskoládban, és alapvetõ fogalmad van a koncepciójáról. Ha röviden át szeretné tekinteni ezeket a fogalmakat, vagy kicsit alaposabban szeretne tudni arról, hogy mi a RAM és a ROM, és mi a különbség a RAM és a ROM között, akkor jó helyen jár.

Mi az a RAM és ROM? Különbségek és összehasonlítás” width=”1200″ height=”800″></p>
<div id=

Tartalomjegyzék

Mi az a RAM és ROM?

Tehát ebben az útmutatóban részletesen meg fogja érteni, mi a RAM és a ROM. Kitértünk a különbségükre is. Olvassa tovább ezt a cikket, hogy tudjon róla.

Mi az a RAM?

kép: PublicDomainPictures a Pixabaytől

A RAM a véletlen elérésű memóriát jelenti. Ahogy a RAM neve is sugallja, az itt tárolt memória ingatag. Ez azt jelenti, hogy az itt tárolt információk ideiglenesek. Ez ideiglenes, mert az adatok törlődnek, amikor leállítja vagy újraindítja a készüléket ablakok. A törlés oka az, hogy amikor a Windows leáll, nem áll rendelkezésre elektromos áram, és az információkat tranzisztorokon tárolják. Ez vagy a számítógép tárolólemeze vagy az internet, amelyhez minden alkalommal hozzáférünk, amikor fájlt vagy információt kérünk. Mivel az adatok a RAM-ban vannak tárolva, mindig azonnal elérhetők a programok vagy weboldalak közötti váltáskor. A memória kiürül, amikor a gép leáll, így a folyamat újraindulhat. A felhasználók gyorsan módosíthatják, javíthatják vagy növelhetik az illékony memóriát.

Miért fontos a RAM egy PC számára?

A megfelelő memória fontos a számítógép zökkenőmentes működéséhez. Ez magában foglalja a sok nyitott alkalmazás közötti váltást többfeladatos munkavégzés közben, ami több RAM-ot fogyaszt, valamint az egérkurzor mozgatását, amely nagyon kevés RAM-ot használ. A RAM-ot számos háttérfolyamat is használja. Ez nem jelenti azt, hogy a RAM az egyetlen memóriatárolási módszer; egyéb módszerek közé tartozik a szilárdtestalapú meghajtó (SSD) és a merevlemez (HD). Az SSD-ket vagy HD-ket hosszú távú tárolásra, például dokumentumok megőrzésére használják, míg a RAM-ot rövid távú tárolásra, például egy korábbi művelet visszavonására használják. Valószínűleg bővítenie kell számítógépe RAM-ját az idő múlásával, mert az újabb alkalmazások nagyobb memóriasávszélességet igényelnek.

  Hogyan állítsunk be háttérképet a Microsoft Word számára

Melyek a különböző típusú RAM-ok?

Két különböző típusú RAM létezik, ezek a DRAM vagy a dinamikus RAM és az SDRAM vagy a szinkron DRAM. Ha többet szeretne tudni arról, hogy mi az a RAM?| Véletlen elérésű memória meghatározása

A RAM előnyei

Most már megértette a RAM-ot. Tehát most kezdhetjük azzal, hogy melyek a RAM előnyei. Az alábbiakban felsoroljuk előnyeit:

 • Bővítés lehetséges – növelheti az eszköz RAM-ját. Ehhez telepítheti a RAM-ot az alaplapra. Ha meg szeretné tudni, hogyan lehet növelni a RAM-ot Windows 7 és 10 rendszeren, kattintson a hivatkozásra

 • Jobbá teszi az élményt – ha elegendő RAM-mal rendelkezik, akkor a számítógép zökkenőmentesen fog működni. Segít a funkciók hatékony végrehajtásában a számítógépen, és ez növeli az általános élményt.

A RAM hátrányai

A RAM hátrányai a következők.

 • Költséges: A RAM költséges, és nem könnyen megfizethető.

 • Illékony memória: A RAM nem tárol állandó adatokat.

 • Lassú: ha összehasonlítja a RAM-ot a CPU gyorsítótárral, akkor a RAM lassabb nála.

 • Korlátozott hely: nincs elég hely az összes adat tárolására.

Honnan tudod, hogy a számítógépnek több RAM-ra van szüksége?

Ennyit kell várni a programok közötti váltáshoz? Ha ez a probléma, akkor a RAM egy okos kiindulópont, még akkor is, ha a problémák nem korlátozódnak a memóriára. A számítógép RAM-jának rossz memória-ellenőrzéséhez kattintson a hivatkozásra.

Mi az a ROM?

A képet a Clker-Free-Vector-Images készítette a Pixabay-től

A ROM a Read-Only Memory rövidítése. Nem illékony, így az információ örökre megmarad, mivel az információ állandóan a chipen van. és nem olyan, mint a RAM, amely illékony memória. A memória bináris kóddal írja az adatokat az egyes cellákba, ahelyett, hogy elektromos áramra hagyatkozna. A nem felejtő memóriát a számítógép statikus összetevői használják, beleértve a szoftver kezdeti rendszerindítási fázisát vagy a nyomtató működését lehetővé tevő firmware-utasításokat. A ROM-ra nincs hatással a számítógép kikapcsolása. A felhasználók nem módosíthatnak a nem felejtő memórián.

Hogyan működik a ROM?

A ROM két fő összetevője a dekódoló és/vagy a logikai kapu. A dekóder két funkciót lát el. Az első az, hogy az alacsony szintű bináris kódot magas szintű bináris kódra változtatja. A második funkció az, hogy a magas szintű bináris kódot alacsony szintű bináris kódra változtatja. A ROM második komponense, amely vagy a kapu, fogadja a bemenetet a dekódertől. A bemenetek vétele után a logikai kapu ellátja a funkcióját. Ezek a logikai kapuk adják az állandó memóriatárolást. A ROM úgy tudja kiadni a benne lévő adatokat és utasításokat, hogy elfogadja a címet bemenetként.

Melyek a ROM különböző típusai?

Az alábbiakban a különböző típusú ROM-ok listája található a teljes formátummal együtt

 • MROM: a maszkolt, csak olvasható memória rövidítése. A memóriachip gyártása során az adatok kiírásra kerülnek.

 • PROM: a programozható csak olvasható memóriát jelenti. Nem illékony.

 • EPROM: Törölhető, programozható csak olvasható memória. Ahogy a neve is sugallja, az adatok itt törölhetők. Ez a törlési funkció úgy végezhető el, hogy nagy intenzitású UV fénynek tesszük ki.

 • EEPROM: Elektromosan törölhető programozható ROM. Ahogy az EEPROM neve is sugallja, az adatok elektromosan törölhetők.

 • Flash ROM: ez egy nagyon gyors memória, és ha a legújabb típusú eszközöd van, akkor flash ROM-mal kell rendelkeznie.

A ROM előnyei

Most már megértette, mi a RAM és a ROM. Tehát most kezdhetjük azzal, hogy melyek a ROM előnyei. Az alábbiakban felsoroljuk előnyeit:

 • Olcsó: A ROM olcsóbb, mint a RAM.

 • Tartós: A ROM tartósabb, mint a RAM.

 • Gyors teljesítmény: Alacsony szintű funkciókat adnak hozzá a hardverhez és a szoftverhez ROM segítségével. Ennek eredményeként az eszközök rendkívül gyorsak.

 • Biztonságos: A ROM-ok többsége megtiltja a technikai felhasználóknak a tartalom megváltoztatását. Az eszközök többsége így válik biztonságossá.

 • Statikus: A ROM-ok nem igényelnek frissítő jeleket, statikusak.

A ROM hátrányai

Azóta megértettük, mi az a ROM, valamint azok előnyei. Itt az ideje, hogy megértsük a ROM hátrányait. A ROM hátrányai az alábbiakban találhatók:

 • Nem frissíthető – Ha a számítógép ROM-ja nem frissíthető, akkor a kódban lévő hibák később nem módosíthatók.

 • Állandó eszközhiba – Lehetséges, hogy az eszköz véglegesen meghibásodjon, ha a ROM tartalmát plágium vagy egyéb okok miatt próbálja meg replikálni.

Különbség a RAM és a RAM között

Most már tudja, mi az a RAM és ROM. Tehát itt az ideje, hogy megértsük, mi a különbség a RAM és a ROM között. Az alábbiakban táblázatos formában soroljuk fel a különbségeket a jobb áttekinthetőség és érthetőség érdekében.

Jellemzők
RAM
ROM
Adatmegőrzés
Illó
Nem illékony
Adatmódosítás
Lehetséges
Nem lehetséges
Típusok
DRAM, SRAM
PROM, EPROM, EEPROM
Sebesség
Gyors
Kevesebb, mint a RAM
Felhasználások
Ideiglenes adatok tárolása
Állandó adatok
CPU csatlakoztathatóság
Közvetlen
RAM-on keresztül
Kapacitás
GB-ban és magasabb is lehet
Körülbelül 4-8 MB
Ár
Drágább
Olcsóbb
Működési frekvencia
Magas
Nem működik magas frekvencián
Az adatok hozzáférhetősége
Könnyen megközelíthető
Nem olyan könnyen hozzáférhető, mint a RAM.
Használt
Elsődleges memória, CPU gyorsítótár
Mikrokontrollerek, firmware

Gyakran Ismételt Kérdések

Q1. Mi a különbség a RAM és a CPU között?

Ans. A számítógép által ezen alkalmazások futtatásához használt memóriát RAM-nak vagy Random Access Memorynak nevezik, míg a számítógép agyát CPU-nak (Central Processing Unit) nevezik, és ez az az elem, amely a számítógép összes alkalmazásának és szolgáltatásának felügyeletéért felelős.

Q2. Mi az a számítógép memória (RAM)?

Ans. Erről a fenti cikkben tájékozódhat.

Q3. Mi a különbség a RAM és az SRAM között?

Ans. A RAM teljes formája a véletlen elérésű memória, és a számítógépes rendszerekben használt legalapvetőbb memóriafajta, míg az SRAM teljes formája a statikus véletlen hozzáférésű memória, és egyfajta RAM, amely az áramforrás beszerzéséig tárolja az adatokat.

***

Reméljük, hogy ez a cikk tisztázza a RAM és a ROM fogalmát. Ha bármilyen kérdése vagy javaslata van, nyugodtan írjon alább.